10 locuri de văzut în Malta

Malta este un arhipeleag în Marea Mediterană compus din numeroase insule : Malta, insula principală, Gozo, cea de-a doua insulă ca mărime, Comino, o insuliță cu 4 locuitori permanenți și alte câteva insule nelocuite. De-a lungul istoriei, țara a fost guvernată de numeroase puteri, cum ar fi Ordinul Cavalerilor Ioaniți, Franța în timpul lui Napoleon Bonaparte și Anglia. În 1964, Malta a obținut independența, rămânând membru al Commonwealth-ului până în anul 1974, an în care s-a desprins complet de conducerea engleză. Din 2004, Malta este membru al Uniunii Europene.

Deși este una dintre cele mai mici țări din lume, cu o suprafață de doar 316 km2, Malta este un pachet complet. De la clădiri preistorice la restaurante moderne pe malul mării, de la golfuri ascunse până la plaje îngrijite și școli de scufundări, Malta mulțumește orice fel de călător. Pe lângă această varietate, țara mai are o armă secretă: limba engleză este limbă oficială. Împreună cu malteza, desigur.

Cum ajungem acolo?

Am vizitat Malta în vara anului 2014 când încă nu exista zbor direct din Cluj (din martie 2017 zboară WizzAir). Am zburat cu WizzAir din București și biletul de avion a fost 80 de euro dus-întors. În prețul acesta a intrat și un bagaj mare de cală pentru care am plătit mai multe persoane.

Perioada propice pentru vizitat

Noi am vizitat Malta în luna august. Vreme toridă, bună de stat la plajă, dar mai puțin de vizitat. Dacă vreți să vă plimbați mult, vă recomand să mergeți primăvara sau toamna când nu este atât de cald.

Unde ne cazăm?

Am tot analizat în ce parte a insulei să ne cazăm și într-un final am ales Sliema, cea mai turistică stațiune. Fericiți că am găsit un apartament cu curte interioară, ajungem acolo și constatăm că acea curte era, de fapt, un fel de terasă cu ciment pe jos, fără urmă de verdeață, situată între o clădire de apartamente și o centrală zgomotoasă. Personal, aș recomanda cazare în Valletta.

Transportul pe insulă

Dată fiind suprafața mică a insulei, se ajunge ușor și repede în orice parte a ei. Transportul în comun este bine pus la punct. Am verificat pe site-ul oficial prețurile  pentru 2017 și o călătorie costă 2 euro ziua și 3 euro noaptea. Noi am folosit un abonament de o săptămână, valabil pe toate liniile de pe insula Malta care a costat doar 6 euro. Nu cred că mai există această variantă, dar în prezent puteți achiziționa un abonament individual de 21 euro valabil la orice oră din zi și noapte pe toate liniile din Malta și Gozo sau un pachet de 15 euro care include 12 bilete valabile la orice oră timp de un an pe liniile din Malta și Gozo. Avantajul ultimului pachet este că biletele nu sunt individuale, le puteți împărți cu ceilalți. Din Malta puteți ajunge în Gozo cu feribotul.

Obiective turistice

 1. Valletta este capitala cea mai mică din Uniunea Europeană, cu o suprafață de doar 0.8 km2. Numele orașului este legat de fondatorul ei, francezul Jean Parisot de la Valette, Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor Ioaniți. Construit pe o peninsulă stâncoasă și înconjurat de două porturi naturale, Marele Port și Marsamxette, orașul este un adevărat magnet pentru turiști.
 2. Valletta păstrează eleganța secolului al XVI-lea și se mândrește cu clădiri impunătoare, cum ar fi:
 3. Palatul Marilor Maeștri, în prezent clădirea Parlamentului. Aceasta adăpostește una dintre cele mari și impresionante colecții de armament din perioada Cavaleilor Ioaniți din toată Europa.
 4. – Teatrul Manoel, al treilea cel mai vechi teatru din Europa aflat și în prezent în folosință. Interiorul poate fi vizitat în cadrul unui tur ghidat.
 5. – Catedrala Sfântul Ion, în trecut Biserica Cavalerilor
 6. Opera. Clădirea operei a fost distrusă aproape integral în timpul unui atac aerian din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Au existat numeroase proiecte de restaurare care au fost abandonate și abia în 2013 a fost redeschisă publicului. În prezent se țin spectacole în aer liber.Frumusețea orașului este dată nu doar de clădiri, ci și de străduțele înguste care și-au păstrat aspectul și farmecul de odinioară. În 1980, orașul a fost inclus în patrimoniul cultural mondial UNESCO.
 7. www.discerngroup.com
 1. Mdina sau Medina este fosta capitală a insulei din antichitate. Este un oraș fortificat, construit pe vârful unui deal în mijlocul insulei. Mdina este un muzeu în aer liber în care veți călca pe istorie. Primele atestări ale orașului datează dinainte de anul 4000 înainte de Hristos. Orășelul este locuit de mai puțin de 300 de oameni, de unde i se trage și denumirea de Orașul tăcerii.                                                                                                       www.pierrefaure.com
 1. Mosta este unul dintre cele mai mari orașe din Malta, cu o populație de aproximativ 20.000 de locuitori. Orașul este renumit pentru biserica Rotunda de Mosta care are cel de-al treilea dom ca mărime din lume, nesprijinit de nicio coloană. În 1942, nu doar Opera din Valletta a fost lovită de o bombă, ci și cupola bisericii Rotunda. Bomba a căzut în mijlocul enoriașilor, dar din cauza unei defecțiuni tehnice, nu a explodat și nimeni nu a fost rănit. În fiecare an, în data de 15 august, orașul se îmbracă în haine de sărbătoare și celebrează Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria. Localnicii, împreună cu sute, mii de turiști, inundă străzile din oraș, cântă, se roagă, aruncă confetti în aer și pregătesc mari focuri de artificii. În fața bisericii are loc un ritual credincios la care asistă toată mulțimea.
 1. Laguna Albastră este situată pe insula Comino, o insuliță cu 4 locuitori permanenți. Este un colț de paradis cu o apă de un albastru turcoaz strălucitor. Laguna este mărginită de stânci masive și grote care în trecut erau folosite de prădători ca punct de refugiu. Pentru a ajunge la Laguna Albastră, puteți lua feribotul din Malta sau Gozo. Vă recomand să mergeți cât mai devreme pentru că hoardele de turiști invadează insulița și este greu să mai găsiți vreun petic de pământ gol. Noi am pățit-o, așa că ne-am decis să traversăm apa și să ne așezăm pe limba de nisip de vis-à-vis. Ne-am pus lucrurile pe o saltea gonflabilă și cu pași mici și grijulii, am ajuns cu bine. Totul bine și frumos până la întoarcere când am greșit ruta și apa ne era peste cap. Am început să înotăm, unii mai panicați ca alții, dar cumva, cumva, am ajuns cu brio la mal. Prin urmare, mai bine luați un taxi pe apă.
 1. Satul lui Popeye (Popeye’s village) este o așezare cu 19 căsuțe rustice, construite din lemn special pentru filmul Popeye care s-a turnat în 1980. Construcția platoului de filmare a început în 1979 și a fost gata în 7 luni. În prezent, parcul poate fi vizitat 7 zile pe săptămână și pe lângă căsuțele de lemn, există și show-uri, muzee și locuri de joacă pentru copii. Din păcate, noi am ajuns prea târziu când “reședința” lui Popeye Marinarul era deja închisă, dar am admirat-o de la înălțime. 
 1. Sliema și toată zona de coastă până la St. Julian, orașul vecin, reprezintă principala zonă turistică din Malta. O promenadă modernă lângă malul mării, magazine, restaurante și terase pe faleză, baruri și cluburi de noapte, cam așa s-ar descrie stațiunea. În St. Julian, zona Paceville este dedicată vieții de noapte. Plaje cu nisip nu există cu excepția unui golfuleț cu o bucățică de nisip fin, St George’s Bay. În schimb, există numeroase școli de Scuba Diving. Instructorii sunt profesioniști și mă bucur că au avut răbdare cu mine, o fricoasă de apă și de adâncime. După un semi-atac de panică, au reușit să mă calmeze și să mă facă să-mi doresc să nu mai ies din apă. 
 1.  Insula Gozo este a doua insulă ca mărime din arhipeleagul maltez. Are o populație de 30.000 de locuitori și o suprafață de 67 km2. Capitala se află la Victoria, pe numele vechi Rabat. Pe lângă orășelele tradiționale, Insula Gozo este renumită pentru Ramla Bay, o plajă cu nisip roșu. Cel mai cunoscut reper din Gozo era Fereastra de Azur, o arcadă din piatră care a apărut în filme și seriale precum Game of Thrones. Din cauza furtunilor și a vântului puternic, coloana s-a erodat tot mai tare și s-a prăbușit în mare la începutul lunii martie, 2017.
 1. Golden Bay este, după cum îi spune și numele, un golfuleț cu nisip auriu. Plaja este amenajată cu șezlonguri, un mic bar-restaurant și diverse echipamente pentru sporturi de apă. Există câteva restaurante și pe faleză. A fost plaja mea preferată datorită atmosferei relaxate. Localnicii au venit cu grătare pe care prăjeau pește și porumb, cu boxe cu muzică bună. Oamenii jucau volei și dansau într-o seară de duminică.
 1. Mellieha Bay este cea mai lungă plajă cu nisip din Malta. Este amenajată cu șezlonguri și umbreluțe. Puteți vizita și orașul Mellieha, la fel de încântător ca celelalte orașe malteze.
 1. Paradise Bay este un golfuleț ascuns printre stânci și verdeață. Din vârful stâncilor puteți vedea insulele Comino și Gozo.

Ce mâncăm?

Ne-am documentat puțin despre bucătăria malteză înainte să mergem și am aflat că se mănâncă mult iepure. Am încercat și noi carnea de iepure preparată în mai multe feluri: la grătar, tocăniță sau cu paste și sos. Vă recomand pastele cu iepure de la restaurantul Tre Angeli din Sliema. Mâncarea mi s-a părut a fi o combinație între bucătăria italiană cu paste și pizza și bucătăria englezească, destul de grasă. Ce m-a surprins (nu în cel mai plăcut mod) era micul dejun. Dacă îți comandai o omletă sau un sandiwch, venea de fiecare dată însoțit de cartofi prăjiți și ketchup. Nu este una dintre bucătăriile mele preferate, dar mi-am făcut totuși de cap cu fructe de mare proaspete și melci.

Sunt curioasă dacă ați vizitat Malta și ce impresie v-a lăsat.

                                                                                                                        Portul din Sliema

Străduțele din Sliema
Laguna Albastră

Înainte sau în timpul “mini-atacului de panică”

Victoria, capitala insulei Gozo, în haine de sărbătoare

Plaja cu nisip roșu

Sărbătorirea Sfintei Fecioare Maria în Mosta

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns