[:ro]10 lucruri de făcut în Toscana[:en]10 things to do in Tuscany [:]

[:ro]

De câțiva ani de zile, merg cel puțin o dată pe an în Italia și la fiecare vizită, sunt impresionată de câte are de oferit această țară: istorie, cultură, artă, peisaje de neuitat, vreme bună și mâncare delicioasă. Anul acesta, în vacanța anuală cu fetele (despre restul puteți citi aici și aici), am ales să vizităm Toscana, considerată de mulți drept cea mai frumoasă regiune a Italiei. Regiunea se mândrește cu peisaje memorabile, dealuri verzi acoperite de plantații de viță de vie și măslini, arhitectură citadină unică și o moștenire culturală impresionantă. Pentru o vacanță perfectă în Toscana, vă las mai jos lista mea cu lucruri de făcut:

1.Cazați-vă la o vilă tradițională de piatră, în natură, departe de agitația din orașe. Merită să investiți mai mulți bani în cazare dacă vreți să aveți parte de o atmosferă tipică toscană. Vă recomand cu mare drag vila pe care am rezervat-o noi, San Lorenzo a Linari. Este o fostă mănăstire, construită la începutul anilor 1200, cumpărată de un nobil italian și restaurată ulterior. A fost transformată într-o superbă casă de vacanță. Se găsește într-o zonă liniștită, în mijlocul pădurii, la 10 minute de Siena. Apartamentele sunt decorate într-un stil rustic, păstrându-se ca obiecte de decor antichități din perioada restaurării. Resortul are o piscină exterioară, teren de tenis, spațiu de evenimente și niște grădini superbe. Singurul minus este că nu are restaurant, așa că va trebui să ieșiți de fiecare dată când vreți să mâncați sau să gătiți în apartament. Partea bună este că există câteva restaurante bune în zonă, la 5-10 minute de mers cu mașina. Am plătit aproximativ 300 de lei de persoană pentru 2 nopți de cazare.

2. Plimbați-vă pe străzile din Siena medievală, oraș înconjurat de dealuri acoperite de viță de vie si plantații de măslini. Siena este construită pe trei dealuri, legate între ele de alei întortocheate și drumuri abrupte care conduc spre piața centrală, Piazza del Campo. Centrul istoric al orașului, atent și bine conservat, este inclus în patrimoniul UNESCO. În fiecare an, în zilele de 2 iulie și 16 august, Piazza del Campo găzduiește Il Palio, o binecunoscută cursă de cai care-și are rădăcinile în secolul al 13-lea. Siena și Florența erau orașe rivale, iar sianezii goneau un măgar pe străzile orașului de a cărui coadă legau steagul Florenței, pentru a-i face de râs pe florentini. Obiceiul s-a transformat de-a lungul timpului, iar acum în cursă participă reprezentați ai fiecărui cartier din Siena care luptă pentru capturarea stindardului orașului. Este o adevărată rivalitate între cartierele din Siena tocmai din acest motiv.

Piazza del Campo

3. Vizitați San Gimignano, un oraș micuț, ancorat în trecut, cu o arhitectură unică, cu clădiri de piatră și străzi înguste. Istoricul oraș este cunoscut drept orașul turnurilor frumoase. În Evul Mediu, familiile înstărite din oraș își construiau turnuri din piatră pentru a-și etala bogăția și puterea. S-au ridicat 72 de turnuri de-a lungul timpului, iar în prezent se mai pot vedea 13 dintre acestea. Una dintre principalele atracții din oraș o constituie înghețata Dondoli, votată de câteva ori drept cea mai bună înghețată din lume.

4. Încercați vinurile locale. Toscana este cunoscută nu numai datorită orașelor istorice Florența și Siena, dar și datorită culturilor de viță de vie și producției de vinuri, printre care se remarcă vinurile Chianti. Există o mulțime de crame micuțe la care vă puteți face rezervare pentru un tur, urmat de o degustare. Întrebați la cazare care este cea mai apropiată cramă de voi sau care este recomandarea lor.

Viile din Toscana

Hai noroc!

Cu fetele la un vin, urmat de karaoke și dans

5. Bucătăria toscană nu înseamnă doar pizza și paste, ci și cărnuri și legume proaspete. Odată ajunși în Toscana, încercați vita florentină, măslinele proaspete și comandați un platou cu aperitive. Aperitivele includ mezeluri locale, brânzeturi, sosuri făcute în casă. Altă variantă este să vă pregătiți acasă un platou cu jambon, mortadella, brânzeturi specifice locului, măsline proaspete, struguri din producțiile locale și vinuri din Toscana, cumpărate mult mai ieftin din supermarket. Dacă ajungeți în Panzano in Chianti, nu trebuie să ratați restaurantul Antica Macelleria Cecchini al renumitului măcelar Dario Cecchini care a apărut și în emisiunea Chefs Table.

6. Când mă gândesc la Toscana, primul lucru care-mi vine în minte e ținutul deluros acoperit de chiparoși înalți. Pentru cele mai frumoase peisaje cu chiparoși, sate pitorești, căsuțe de piatră așezate pe marginea drumului, mergeți în Val d’Orchia. Este locul unde s-au filmat și câteva scene importante din filmul Gladiatorul.

7. Toscana este locul ideal pentru odihnă și relaxare. Multe dintre unitățile de cazare organizează cursuri de yoga sau cursuri de gătit, trebuie doar să verificați când ajungeți.

8. Florența, capitala Toscanei, este leagănul Renașterii din Europa, un oraș care impresionează prin artă și capodopere arhitecturale conservate în stare excelentă. Monumente precum Domul și Galeria Uffizzi sunt cunoscute în întreaga lume și atrag turiștii ca un magnet. Am scris un articol mai detaliat despre Florența după prima mea vizită din oraș  – îl găsiți  aici.

9. Deși noi nu am avut timp pentru asta, o călătorie prin Toscana trebuie să includă și o vizită la Pisa, cu turnul ei înclinat care pare să se aplece în fața turiștilor. Turnul din Pisa a început să se încline acum 800 de ani, din cauza deplasării fundației. Cu toate acestea, turnul a rămas în picioare până în prezent.

10. Închiriați o mașină pentru a vă putea deplasa ușor dintr-o parte în alta. Punctele de interes major sunt destul de departe unele de altele și v-ar fi foarte greu sau chiar imposibil să călătoriți cu trenul sau autobuzul. Din proprie experiență vă spun să închiriați mașina online, cu cel puțin o lună înainte de vacanță, când prețurile încep de la 10 euro/zi. În schimb, dacă închiriați mașina la fața locului, în aeroport, prețurile vor fi cel puțin duble. Asta am făcut noi (din comoditate) și am plătit 200 euro pe o Lancia Ypsilon pentru trei zile. Banii includeau și asigurare completă (full assurance) până la 1000 de euro. Ne-au reținut un depozit de 100 euro pe care ni l-au înapoiat după două săptămâni. De reținut: majoritatea companiilor acceptă doar card de credit (carduri cu descoperire), nu și debit (de exemplu, cardul de salariu). Vă puteți rezerva mașina de aici și veți vedea exact ce achitați, cât depozit lăsați și ce carduri acceptă. Printre marile companii care acceptă card de credit se numără Europcar – de unde am rezervat și noi.  Noi am zburat din Cluj în Bologna (am plătit în jur de 250 de lei pe bilet), iar de acolo am mers peste tot cu mașinuța din poza de mai jos.

Acestea fiind spuse, nu pot decât să vă urez distracție plăcută…pentru când veți ajunge în Toscana!

Lancia noastră și șoferița

Fiat 500 e peste tot în Toscana!

 [:en]For a few years now, I’ve been going to Italy at least once a year and I’m always impressed and surprised by what this country has to offer: history, culture, art, amazing landscapes, good weather and tasty food. This year I visited Tuscany, also considered as one of the most beautiful regions of Italy. For a perfect vacation in Tuscany, I recommend you to do the following:

1.Book a traditional stone villa, far away from the noisy cities. I warmly recommend the villa we booked.  San Lorenzo a Linari Resort  is a splendid historical location, in the green countryside of the province of Siena. Linari is located 15 minutes form the city of Siena. Originally built as a monastery in the 1200’s, Linari was transformed into a noble residence. The apartments are furnished in a rustic style with antiques from the same period of the restoration.  During your stay you can also enjoy the beautiful outdoor pool, tennis courts and relax in the gardens.

2. Walk around medieval Siena, a city surrounded by vineyards and olive groves. The historic center of the city is part of the UNESCO World Heritage. The Piazza del Campo, this shell-shaped piazza, lies at the heart of the city and is the venue for a medieval horse race (Il Palio) that take place every year on July 2 and August 16.

3. Visit San Gimignano , a small walled medieval hill town in the province of Siena. It is also known as the Town of Fine Towers – there are 14 towers in these days, but there used to be as many as 72! They were built in medieval times by rich families to show their power and wealth. San Gimignano is also renowned for having the best ice cream in the whole world – the Dondoli ice cream!

4. Tuscany is famous for its wines, especially the wines from the region of Chianti. There are several wine cellars that you can visit, but you should ask your host to recommend you the closest one (and the best one, of course).

Vineyards in Tuscany

Cheers!

5. Tuscan kitchen is not only about pizza and pasta, but also about fresh meat and vegetables. You should try the Fiorentina steak and their appetizers – mortadella, jambon, local cheese, fresh olives, tomatoes and home-made sauces.

6. When I think about Tuscany, the first image I see is with cypress hills perfectly aligned by the road. For the best landscapes, picturesque villages and villa houses, go to Val D’Orchia (Orchia Valley). It’s the place where important scenes from the movie Gladiator were filmed.

7. Florence or Firenze, the capital of Tuscany, is the cultural center of Italy and perhaps of the Western world. Crammed with galleries, wonderful buildings and world-class art treasures, this city is a magnet for tourists!

8. Even if we didn’t have time to do it, go see the leaning tower of Pisa. The tower started leaning 800 years ago but it has been stabilized. The tower should be an impressive start for your visit in Pisa.

9. Tuscany is the place to go for relaxation! Many villas have yoga classes or cooking classes. Make sure you do at least one.

10.Rent a car! Everything is spread out, so it’s really hard or almost impossible to visit all these places without a car. Make sure you book it in advance, not from the airport where the prices are double or even triple.

Have an amazing time in Tuscany!

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns