10 motive să vizitați Copenhaga

Multă lume evită să viziteze țările nordice din varii motive. Vremea nu este la fel de prietenoasă ca-n sud, nu abundă în obiective turistice super-cunoscute ca turnul Eiffel sau Colosseumul, sunt puse oarecum în umbră de orașe precum Londra sau Barcelona, iar prețurile sunt ridicol de mari. Însă, odată ce veți păși pe pământ scandinav, veți fi copleșiți de splendoarea locurilor, de cultura de prim rang și de amabilitatea localnicilor. Eu am descoperit prima dată farmecul nordic anul trecut, în Stockholm, iar acum încerc să vă arăt și vouă cât de cool este Copenhaga.

1. Cei mai fericiți oameni din lume

Se pare că danezii au găsit rețeta fericirii, iar de ani de zile nu mai ies din topul celor mai fericite națiuni din lume. Sunt mulți factori la mijloc care îi propulsează în vârful clasamentului, iar unul dintre ei este hyggeHygge este un concept danez după care ei se ghidează și care s-ar traduce printr-o atmosferă plăcută, intimă, prietenoasă. Un exemplu ar fi o reuniune cu prietenii în jurul unei mese cu lumânări, o cafea bună și un cinnamon roll într-o zi ploioasă. Cam așa am experimentat noi hygge în Copenhaga, într-o cafenea din centrul orașului. Recomand Espresso House – sunt o mulțime în oraș.

2. 560.000 de biciclete

Acesta este numărul de biciclete din Copenhaga, vă puteți imagina? Capitala daneză este orașul unde bicicliștii fac regulile în trafic. 9 din 10 locuitori dețin o bicicletă, pe când doar 4 din 10 dețin o mașină. Mulți dintre danezi fac naveta pe bicicletă zi de zi, indiferent de vreme. Infrastructura pentru bicicliști este incredibil de bine pusă la punct, pistele sunt clar delimitate, iar toți șoferii sunt cu ochii în patru pe șosele, astfel încât nu există riscul să pățești ceva. Se pot închiria biciclete din oraș sau de la cazări. Noi am închiriat de la hostelul unde ne-am cazat și am plătit 100 coroane (aprox. 15 euro) pentru 6 ore. O zi întreagă ne-ar fi costat 150 de coroane (21 de euro). A fost punctul culminant al vacanței și spre norocul nostru, am avut parte de vreme bună, cu mult soare și puțin vânt. Orașul nu este foarte mare ca suprafață (exact cât Cluj-Napoca, conform Wikipedia), este plat și distanțele pot fi parcurse ușor cu bicicleta.

3. Arhitectură și design

Capitala daneză este un pol de interes pentru pasionații de arhitectură modernă și design scandinav. Celebrul arhitect danez Bjarge Ingels (firma BIG) a câștigat atenția publicului cu primele clădiri ridicate într-un cartier nou al orașului, Orestad. La 30 de ani, a proiectat două ansambluri rezidențiale într-un stil avangardist și îndrăzneț: 8 Tallet cu două curți interioare interconectate și Mountain Dwellings care încorporează o pistă pentru bicicliști ce urcă până la etajul 10. În prezent, BIG este considerat unul dintre cei mai talentați și inovatori arhitecți din lume.

În centrul orașului, anexa Bibliotecii Regale Daneze, cunoscută sub numele de “Diamantul Negru” atrage atenția tuturor trecătorilor, nu doar a pasionaților de arhitectură. O fațadă neagră din sticlă strălucitoare separă biblioteca de port. Alte exemple de arhitectură modernă care merită vizitate sunt Opera Regală și Teatrul Regal. Am făcut mici popasuri și la creatori de mobilier originari din Copenhaga.

Opera

Interiorul Bibliotecii Diamantul Negru

Un alt cartier pe care ni l-a recomandat un prieten arhitect este Nordhavn – un cartier nou, în curs de construire. Printre cele mai interesante clădiri din cartier se numără SILO (de Cobe Architects), un fost siloz transformat în bloc de locuințe de lux. Luați bicicletele cu voi și spor la pedalat!

Showroom mobilier interior

4. Tur cu barca cu plecare din Nyhavn

Pescuitul a jucat și joacă în continuare un rol important în economia daneză. Nyhavn, Portul Nou, ne întoarce în timp la originea sa umilă, de sat pescăresc, dar ne arată totodată cât de cosmopolit este orașul acum. Dintr-un sat pescăresc, Nyhavn s-a transformat într-o zonă foarte animată, cu restaurante și terase care te îmbie să savurezi un Smorrebrod (un sandwich tradițional) pe terasă, iar apoi să mergi într-un tur cu barca prin oraș. Turul cu barca ne-a oferit o perspectivă nouă, minunată asupra orașului și a istoriei sale bogate. În timpul turului, am aflat că celebrul scriitor danez Hans Christian Andersen a locuit într-o căsuță din Nyhavn pentru câțiva ani.

Nyhavn și bărcile pline de turiști

Canalele orașului

5. Hans Christian Andersen

Basmele lui H. C. Andersen, precum Crăiasa Zăpezii, Râțușca cea urâtă, Mica Sirenă au adus și aduc și astăzi bucurie copiilor din întreaga lume. Moștenirea lăsată de celebrul scriitor danez este uriașă pentru literatura universală. Lângă primăria orașului se găsește statuia marelui scriitor. Se poate scana cu telefonul un cod QR de pe statuie care vă va trimite la niște fișiere audio despre viața scriitorului.

Simbolul neoficial al orașului îl reprezintă Mica Sirenă, cel mai faimos personaj din basmele lui Andersen. Sirena are până și o zi de naștere, sărbătorită cu baloane și urale. De-a lungul timpului, Mica sirenă a trecut prin multe întâmplări: i-au fost tăiate mâinile, a fost aruncată în apă, a fost vopsită și a fost chiar decapitată. Dar este atât de apreciată de localnici încât au refăcut-o de fiecare dată.

Stg.: statuia lui Andersen. Dr.: cel mai cunoscut personaj al lui Andersen

6. Simbolurile regalității

Danemarca este cel mai vechi regat din lume, iar smbolurile regalității se văd peste tot în oraș. Actualul monarh, regina Margareta a II-a, trăiește împreună cu familia în mijlocul orașului, în Palatul Amalienborg. Regina are reputația de a fi unul dintre cei mai moderni monarhi din Europa. A lucrat ca translator de franceză, suedeză, engleză și germană și este o pictoriță apreciată.  Într-un parc din centrul orașului se află castelul Rosenborg, reședința de vară a familiei regale. În subsolul castelului se găsesc bijuteriile Coroanei Daneze și alte comori ale familiei regale.

Amalienborg, văzut de pe apă. Ne-am plimbat cu bicicleta în fața lui

Castelul Rosenborg

7. Christiania, orașul liber

În mijlocul Copenhagăi se găsește Chiristiania, recunoscut drept “orașul liber”. Christiania este o enclavă fondată în 1971 de un grup de hipioți care s-a instalat în barăcile unei unități militare părăsite. Ei au început să trăiască după propriile reguli, fără să țină cont de dispozițiile guvernului. Suprafața pe care se întinde enclava este destul de mare, în interiorul ei existând spații destinate artei, câteva localuri și terase hippy. După un punct, fotografiatul este interzis și dealerii încearcă pe cât posibil să rămână anonimi.

7. Districtul Meatpacking

Meatpacking (Kodbyen) este o zonă industrială cu foste fabrici de carne transformate în baruri și restaurante. Am ajuns în Kodbyen seara. Dintre numeroasele localuri deschise, ne-am oprit la Warpigs, un restaurant cu specific american. Am ales mâncăruri americane, adică Mac&Cheese (macaroane cu brânză), carne de porc, castraveți murați și bere și am plătit în jur de 20-30 de euro pentru toate cele enumerate. Că tot am pomenit de bere, trebuie să precizez că Tuborg și Carlsberg sunt companii daneze care au plecat din Copenhaga și au ajuns în locuri îndepărtate ale lumii.

9. Cea mai lungă stradă de shopping din Europa

Luați-vă cu voi încălțăminte potrivită pentru mers pe jos…mult mers pe jos. Copenhaga se mândrește cu multe buticuri interesante și cu cea mai lungă stradă de shopping din Europa – Strada Stroget. Alocați-vă câteva ore pentru a o străbate și a colinda magazinele. Printre magazine se numără și Lego, al celebrei firme daneze. Strada Stroget începe din piața primăriei, construită în 1900 și renovată în 1996 când Copenhaga a fost numită Capitala Culturală a României. De-a lungul străzii se găsesc numeroase locuri de mare interes, cum ar fi și Turnul Rotund (Rundeturn) care oferă una dintre cele mai frumoase panorame din oraș.

Strada Stroget

Rundeturn în stânga

10. Spații verzi

Copenhaga abundă în spații verzi și parcuri, perfecte pentru o pauză în natură, departe de mașini sau bicicliști grăbiți. Am colindat mai multe spații verzi din oraș. Mi-au plăcut în mod special parcul în care se găsește palatul Rosenborg și cetatea Kastellet, construită în secolul al XVII-lea. Dacă am fi avut mai mult timp la dispoziție, am fi vizitat și Grădina Botanică despre care am auzit doar lucruri pozitive. Un alt loc de relaxare în oraș este parcul de distracții Tovoli. Toată lumea ne-a spus să intrăm chiar dacă nu erau pornite instalațiile. Farmecul parcului constă în alei elegante, iluminate, mărginite de sălcii cu lampioane și ronduri de lalele, nu neapărat în carusele.

Kastellet fortress

Cum ajungem în Copenhaga?

Am zburat cu WizzAir, pe ruta Cluj-Napoca – Malmo, Suedia. Biletul a costat 120 RON de persoană, cumpărat în ianuarie pentru mijlocul lui martie. De la aeroportul din Malmo există autobuze (printre care și FlixBus) și trenuri directe către Copenhaga, care fac 1h30. Noi am ales să dormim prima noapte în Malmo. Am luat autobuzul Flygbussarna (15 euro) până în centrul Malmo. De reținut că se poate plăti biletul cu cardul, dacă nu mai aveți timp să cumpărați bilet de la automat!

A doua zi am luat trenul din Malmo până în Coppenhaga. Trebuia să meargă direct, dar se lucra la șinele de cale ferată și ne-am oprit în prima stație, unde am fost nevoiți să luam un autobuz până la aeroportul din Copenhaga. De acolo, am luat un alt tren până în Copenhaga. Din fericire, am putut circula cu același bilet peste tot. La întoarcere, am luat din Copenhaga autobuzul Neptun care ne-a dus până la aeroportul din Malmo. Neptun Bus lucrează direct cu aeroportul și în funcție de ora la care zburați, vă programează și ora de plecare din Danemarca. Biletul a costat 16 euro.

Unde ne cazăm?

Am rezervat o cameră de 4 persoane cu baie privată la hostelul Urban House Copenhagen.  Se găsește în vecinătatea gării, la 10 minute de mers pe jos până în centru. La parter are un restaurant deschis tuturor, un spațiu comun pentru persoanele cazate, dotat cu bucătărie și loc de luat masa, o încăpere cu jocuri (biliard, fussball, jocuri de societate), TV, mașini de spălat și dulăpioare pentru depozitat bagajele. Am plătit 50 de euro de persoană pentru două nopți.

 

Ce mâncăm?

Danemarca nu este renumită pentru un anumit fel de mâncare, poate pentru sandwich-urile Smørrebrød pe care le-am pomenit mai sus. Am mers după recomandări și am mâncat într-o seară la WarPigs în Meatpacking, iar a doua seară burgeri la Halifax în centrul orașului. Am plătit de fiecare dată în jur de 20-30 de euro de persoană. În ultima zi am mâncat la Dalle Valle, un lanț de restaurante din Danemarca cu bufet suedez. Intrarea pentru prânz costă 10 euro (fără băuturi) și oferta este foarte variată – recomand!

Prețuri și plăți

Mă așteptam ca și în Copenhaga să poți plăti peste tot cu cardul, ca în Stockholm. Am văzut mici diferențe, mai ales la transport, unde biletele se puteau cumpăra doar cu bani cash. Prețurile mi s-au părut mari, la fel ca peste tot în nord. Cu toate acestea, puteți economisi destul de mult dacă nu alegeți o cazare foarte scumpă, vă plimbați pe jos (distanțele nu sunt mari), cumpărați alimente și apă din supermarketuri, nu luați toate trei mesele în oraș.

Sfat: am folosit cardul Revolut pentru prima dată în străinătate și nu mă voi despărți de el de acum încolo. Puteți citi mai multe despre card pe site-ul lor oficial, aici. Aveți grijă de la ce bancă scoateți bani – comisioanele pot fi foarte mari.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care merită să vizitați Copenhaga. Deși lista ar putea continua mult și bine, mă rezum la 10 motive și multe poze!

Nyhavn

Copenhaga văzută de sus

Biblioteca Diamantul Negru

Biblioteca regală

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns