1. CONCERT DE MUZICĂ FADO
O vizită în Lisabona nu este completă fără o vizită la un concert de fado. Cuvântul Fado se traduce prin soartă. După cum îi spune și numele, fado nu este muzică de petrecere, ci un fel de muzică inspirată din iubire neîmpărtășită, dor puternic, tristețe etc. Dacă mergeți la un concert de fado, încercați să faceți liniște în timpul performanței, din respect pentru cântăreț și sentimentele profunde pe care le evocă. Din 2011, muzica fado face parte din patrimoniul mondial cultural UNESCO. Este îmbucurător să vedem că muzica simplă, tradițională este în continuare apreciată la un nivel înalt, iar dovada o constituie piesa câștigătoare de la Eurovision 2017, Salvador Sobral – Amar Pelos Dois. Câteva recomandări de localuri unde puteți asculta fado în Lisabona :
Clube do Fado, Rua de Sao Joao da Praca, 92
Adego da marchado, Rua do Norte, 91
Lisboa a Noite, Rua das Gaveas, 69
2. ÎNCERCAȚI PASTEIS DE BELEM
La începutul secolului al XIX-lea, în cartierul Belém din Lisabona, exista o rafinărie de trestie de zahăr conectată la un mic magazin, ambele aflate lângă mănăstirea Jeronimos. La începutul secolului a avut loc o revoluție liberală în urma căreia mănăstirile au fost închise, iar muncitorii și clerul au fost expulzați. În încercarea de a supraviețui, cineva din mănăstire a început să vândă produse dulci de patiserie la magazinul alăturat. Magazinul a fost repede recunoscut drept Pastéis de Belém (Patiseria din Belem), precum și desertul (pastel la singular, pasteis la plural). Se spune că rețeta este aceeași din 1837 încoace, iar secretul nu a fost niciodată dezvăluit. Produsele sunt pregătite într-un magazin secret, iar confecționerul semnează un acord de confidențialitate prin care garantează că nu va da în vileag rețeta. Locul este atât de faimos încât a devenit una dintre cele mai mari atracții turistice din oraș, distins chiar cu Medalia de Onoare pentru serviciile aduse în turism. Se vând zilnic aproximativ 20.000 de Pastéis de Belém, iar în unele weekenduri bune, numărul se poate dubla. Aceste tarte nu sunt preparate doar în acest loc, dar sunt singurele care poartă numele Pastéis de Belém, toate celelalte fiind Pastéis de Nata. Personal, sunt mare fană a produselor de patiserie deși încerc să nu mănânc foarte des. Am gustat tot felul de minunății în multe țări, dar nimic nu s-a comparat cu Pasteis de Belem. Tartele sunt făcute dintr-un aluat crocant, iar înauntru se pune o cremă de ou catifelată. Se servesc cu scorțișoară și zahăr pudră. Eu zic că merită să stați la coada de la intrare! Și pe lângă asta, nu sunt scumpe deloc, un pastel costă 1.1 euro.
3. SAVURAȚI MÂNCAREA LOCALĂ
Portugalia este un paradis culinar, mai ales dacă sunteți iubitori de pește și fructe de mare. Lisabonezii sunt adepții tapas, adică porții mai mici de mâncare care se împart la masă între toți “participanții”. Am încercat numeroase restaurante din oraș, dar cel mai mult mi-au plăcut restaurantele mici, de familie, ferite de turiști. Deși nu arătau atât de bine ca cele din centrul orașului, calitatea mâncării era extraordinară și oamenii așteptau la coadă până și o oră – două ca să primească o masă.
Preparatele pe care trebuie neapărat să le încercați sunt:
Bacalhau (cod) : codul pare a fi peștele preferat al portughezilor și se prepară în diverse feluri. Eu am încercat cod la cuptor, cu legume. Ce mi-a displăcut este cantitatea mare de ulei de pe fundul oalei în care mi-a fost servit. În rest, excelent. Și după cum se vede, o porție imensă!
Francesinha : un sandwich cu șuncă și cașcaval înmuiat într-un sos special pe care, spun ei, sunt singurii care îl pot face atât bun. Deși este originar din Porto, îl veți găsi cu siguranță și în Lisabona. Pe mine nu m-a dat deloc pe spate, mai ales atâta pâine înmuiată, dar poate nu l-am nimerit pe cel mai bun.
Supe : portughezii sunt printre puținii care au supe asemănătoare cu ale noastre. Am mâncat câteva supe bune, printre care caldo verde (supă cremoasă cu cartofi, varză și cârnați chorizo), gazpacho (supă de legume rece) și supe creme.
Percebes : un soi de fructe de mare pe care nu le-am mai văzut în altă țară. Aș fi vrut să le încerc, dar restaurantele unde le-am găsit vindeau doar la kilogram și eram singurul doritor de la masă. Un kilogram era 70 de euro. Prețul este mai piperat fiindcă sunt considerate delicatese.
Băuturi alcoolice specifice :
Vinul de Porto este cel mai faimos vin al Portugaliei și cel mai scump, de altfel. Dacă îl cumpărați de la magazin, îl găsiți la un preț decent, sub 10 euro. În schimb, în restaurante, prețul este mult mai mare. Un păhărel de vin (și nu glumesc când spun păhărel, unele aveau dimensiunea unei eprubete) costă în jur de 5 euro. Vinul de Porto poate fi și alb, și roșu. Este foarte dulce și are 19 grade! Aveți grijă cât consumați.
Vinul verde este vinul alb sau roșu tânăr, neajuns la maturitate. Este un vin fresh, răcoritor, cu o concentrație de 9/10 grade.
Ginjinha sau Ginja este un lichior specific Portugaliei. Se aseamănă foarte mult cu vișinata noastră. Este făcută tot din vișine și este la fel de dulce.
Eu am încercat vinul de Porto și Ginja din shoturi de ciocolată. Doar 1 euro shotul 🙂
4. PETRECEȚI O NOAPTE ALBĂ
Este un lucru pe care îl pun pe listă, dar pe care nu l-am bifat. Lisabona este un oraș agitat, plin de tineret și de energie pozitivă. Străzile sunt pline până târziu în noapte, iar dacă intrați pe străduțele mai ascunse, distracția se întinde până dimineața. Lisabona se laudă cu calitatea vieții de noapte și diversitatea localurilor.
Câteva baruri și cluburi :
Buddha Bar, Gare Maritima de Alcantara
Havana, Doca de Santo Amaro
Kapital, Avenida 24 de Julho
Xafarix, Rua D. Carlos I
5. Surf
Valurile puternice ale Coastei Atlanticului se sparg chiar la “ușa” capitalei portugheze și sunt perfecte pentru sporturi acvatice aproape tot anul. Lisabona este locul ideal pentru o vacanță de surf, fie că sunteți începător sau profesionist. Există numeroase tabere de vară și școli de surf unde puteți învăța tainele acestui sport. Cele mai bune locuri de surf sunt situate puțin în afara orașului, la 10-20km depărtare. Printre ele se numără și plaja cosmopolită Cascais, la care puteți ajunge cu trenurile locale care funcționează asemenea metroului. Alte locuri unde puteți face surf sunt : Carcavelos, Costa da Caparica, Bafureira, Sao Pedro.
Carcavelos
Cascais
Ce alte recomandări aveți?
Noi am vizitat si Museu da Cerveja. E mai degrabă o galerie decar un muzeu în incinta unui restaurant atipic. E chiar în Praca do Comerco si desi eu nu sunt bautoare de bere, mi-a plăcut mostra primita la începutul vizitei. Asta e : http://www.museudacerveja.pt/index_eng.html
Data viitoare! Si la cea mai sexy toaleta din lume vreau sa ajung :))
Foarte fain in Carcavelos!
Apa a fost gheață, insa am inotat in ea.
<3