Aventura vieții. Exploratori pe apă pentru trei zile

Sunteți dornici de aventură ? Iubiți natura și vă surâde ideea de a dormi sub cerul liber ? Râvniți să vizitați locuri mai puțin turistice? Vreți să vă amintiți cât de simplă și frumoasă poate fi viață fără tehnologie?

Dacă răspunsul este “da” la întrebările de mai sus, vă invit să luați parte (deocamdată virtual) la una dintre cele mai frumoase și grele aventuri din călătoriile mele de până acum: o expediție de trei zile pe apă, în Palawan, Filipine.

“Casa” noastră pentru trei zile

Ce implică expediția pe apă?

Această expediție pe apă (sau dacă vreți, tur cu barca) este destinată oamenilor care s-au săturat de cărările bătătorite de toți turiștii și sunt în căutare de locuri neexplorate, aventură și adrenalină. Tururile încep în El Nido și se termină în Coron, sau vice-versa, și durează fie 2 nopți/3 zile, fie 4 nopți/5 zile. Multă vreme a existat un singur tur operator care lega cele două orașe, Tao Philippines, așa că prețul a crescut mult până a apărut și concurența.

În ultimii ani s-au mai deschis câteva agenții de turism care oferă același tur și prețul este semnificativ mai mic. Într-adevăr, Tao Philippines este cea mai renumită agenție, au bărci noi, încăpătoare, dar cu toate acestea, nu cred că se justifică diferența de preț.

Așa arată traseul

Noi am ales să facem turul cu El Nido Paradise fiindcă se potrivea perfect cu planurile noastre. Barca lor pleca tocmai în ziua în care voiam să mergem spre Coron. I-am contactat online din țară, ne-au dat un cont în care să virăm avansul, iar în caz de vreme rea, banii ne-ar fi fost restituiți. Am ales turul de 2 nopți, 3 zile și am plătit 250 euro/persoană (Tao costa 425 euro pentru același tur). Personal, recomand turul de 2 nopți, în loc de cel de 4. Nu este ușor să stați atât într-o barcă, eu nu cred că aș fi rezistat mai mult.

După cum ziceam mai sus, nu este un tur ieftin, dar am avut absolut tot inclus în banii aceștia :

– Transport El Nido – Coron

– Transport cu tricicleta până în portul din El Nido

– Cazare 2 nopți (prima noapte în bungalow, a doua noapte în corturi)

– Mâncare (3 mese pe zi, 2 gustări)

– Băuturi (apă plată, bere și rom nelimitat)

– Entertainment (karaoke, dansator cu foc)

Ajutoarele de pe barcă, niște băieți tineri, veseli, binevoitori, mereu gata să sară în ajutor

Plecarea în tur

Este sâmbătă, 23 noiembrie 2018, ora 8:00. Ne întâlnim cu grupul în fața agenției El Nido Paradise. Jayar, șeful de grup, ne strigă pe rând, ne citește regulamentul, îl semnăm și în triciclete, doi câte doi, plecăm spre port. De acolo, în grupuri mici urcăm în caiace care ne duc la vapor. Constatăm că suntem aproximativ 30 de oameni, iar spațiul este cam mic pentru atâția. Ni se comunică că, din cauza taifunului care a lovit El Nido un tur nu a plecat, iar oamenii au fost mutați în barca noastră. Nu mai aveam ce să schimbăm, așa că ne-am adaptat și până la urmă, a avut toată lumea loc.

Personalul era format din o mână de băieți tineri care parcă s-ar fi născut pe apă, atât de îndemânatici erau! Iar barca simplă, de lemn, fără GPS, cu o singură busolă în dreptul căpitanului. Da, o busolă mică, atât! Ca și cum ea l-ar fi ajutat să ocolească curenții puternici, recifurile înșelătoare și adâncimile mari…

Bagajele le-am lăsat toate în barcă, unul peste celălalt. Am pregătit minimul necesar pentru 3 zile pe care l-am mutat într-un rucsac la care aveam acces mai ușor. Nici nu mi-am mai văzut bagajul mare pe parcursul turului deși aș fi vrut să mai iau un schimb de haine sau măcar un prosop curat. Dar așa este pe barcă, nu ai confortul dintr-un hotel de 4 stele și te adaptezi pe parcurs.

Viața pe barcă și pe insule pustii

În timpul întregii călătorii, am fost furată de încântare. Am trecut pe lângă nenumărate insule acoperite de palmieri, ne-am relaxat pe plaje sălbatice și am înotat în ape ireal de albastre. Ne-am scufundat, am văzut moluște rare și bancuri de pești, o comoară a vieții din adâncuri. Tot în adâncuri era și o întreagă flotilă japoneză, scufundată în cel de-al Doilea Război Mondial în apropiere de Coron, care se putea vedea de la suprafață.

Albastru ireal

Drumul spre plajă

În căutarea lui Nemo

În prima noapte, am dormit pe o plajă pustie, locuită de o singură familie cu 3 copii. Spre surprinderea noastră, până și cel mai mic dintre ei, John John, de doar 7 anișori (părea de 4-5), vorbea puțină engleză. Ne-a povestit cum tatăl lor îi duce în fiecare zi cu barca până la cea mai apropiată școală, aflată pe o insulă din apropiere. De multe ori, se trezesc cu noaptea în cap ca să-l ajute la pescuit, principala sursă de mâncare din familie. M-a emoționat să văd câte sacrificii fac de mici copii și cât de unită este familia.

Odată ajunși pe plajă, ne-am instalat în căsuțe simple de bambus, cu o saltea pe post de pat și o plasă de țânțari pe post de ușă. Duș am făcut afară, după un parapet de lemn unde era un butoi mare cu apă care trebuia să ajungă tuturor. Trebuia să fim destul de chibzuiți și să nu folosim o cantitate prea mare.

După o cină delicioasă, cu pești, fructe de mare, pui, orez, fructe proaspete, am asistat la un spectacol de dans cu foc, am cântat hituri internaționale la karaoke, am băut rom filipinez, am dansat floss cu copiii de pe insulă și am înotat în mare noaptea, sub clar de lună. Au fost momente pe care nu le-am mai trăit, o fericire pură, o senzație de libertate cum rar mi-a fost dat să simt.

A doua zi de dimineață am mâncat un mic dejun consistent și gustos: omletă, ochiuri, clătite americane cu sirop, toast, gem. Apoi, ne-am pregătit pentru o zi agitată pe mare. Am fost loviți în mod repetat de valuri mari care simțeam că ne dărâmă. Barca era aglomerată, era greu să găsești un loc la umbră, un loc în care să te întinzi sau un loc în care să nu te stropească apa din cap până-n picioare. Ca să nu mai vorbim de căldura insuportabilă și arsurile de la soare. Dar cu toate acestea, am râs, am spus bancuri, am jucat cărți cu oameni veniți din toate colțurile lumii și am învățat câteva cuvinte în filipineză.

La fel ca în ziua anterioară, ne-am oprit în zone în care nu am fi putut ajunge altcumva și am admirat frumusețea nealterată a insulei: insule idilice, vegetație luxuriantă și am admirat bancurile de pești.

A doua noapte am petrecut-o pe o plajă retrasă, unde locuiau câteva familii. Seara ne-am strâns la focul de tabără, am povestit câte-n lună și-n stele, am râs până ne-a durut burta și ne-am bucurat de liniștea din jur. De data asta, am dormit în corturi. Valurile mării ni se spărgeau la picioare, iar cerul era atât de senin încât n-aveam cum să ratăm Steaua Nordului sau Carul Mare.

Am avut parte de o lună mare, plină, care lumina toată plaja printre palmieri. Ne-am plimbat pe plajă și nu departe de cort, am găsit un magazinaș în căsuța unei familii numeroase. Am intrat să cumpărăm una, alta, mai mult ca să-i ajutăm pe ei. Ne-au primit cu brațele deschise deși era târziu și, culmea, vorbeau și ei engleză! Briza, cerul înstelat, luna plină, valurile noaptea, prietenia noastră, părea că am ajuns în Țara Minunilor și trăiam clipe de fericire cum rareori îi este dat omului să guste.

A doua zi am plecat spre Coron și nu-mi vedea să cred câte am trăit în cele două zile. Stăteam în barcă, întinsă pe spate, priveam cerul albastru fără pic de nor și sorbeam cu nesaț o liniște pe care doar în călătorii o pot găsi.

Este acest tur pentru oricine?

Am ales să termin articolul cu o întrebare : este pentru oricine genul acesta de expediții? Răspunsul este cu siguranță nu! Pe parcursul celor 3 zile, am învățat care sunt limitele corpului nostru. Am obosit, ne-a ars soarele, ne-au pișcat țânțarii, ne doream să ajungem pe uscat, ne era dor de un duș cu apă caldă, de un pat comod, de aer condiționat, dar cu toate acestea, am trăit cea mai frumoasă experiență din viața de călător de până acum. Nu doar peisajele, insulele acelea superbe abia întrezărite printre copaci au făcut să fie așa, ci oamenii. Ei au fost sufletul călătoriei, mai ales filipinezii cu caracterul lor desăvârșit! Pentru mine rămân cei mai prietenoși și onești oameni pe care i-am întâlnit până acum.

A fost incredibil, o experiență de neuitat pe care o recomand din suflet!

Sfaturi

  • O geantă impermeabilă este cea mai bună investiție într-un tur pe apă. Se găsesc peste tot în El Nido și Coron.
  • Pregătiți separat un ghiozdan cu lucrurile de care aveți nevoie în tur. Ghiozdanul mare va merge în interiorul bărcii și nu veți mai avea acces la el decât foarte greu. Încercați să nu vă faceți un bagaj prea mare. Păstrați doar strictul necesar (costum de baie, prosop, haine de schimb și de dormit, produse de igienă).
  • Nu plecați fără cremă de protecție cu SPF mare, spray de țânțari, dezinfectant de mâini, șervețele umede, o pălărie și ochelari de soare.
  • O lanternă v-ar fi utilă noaptea.
  • Baterii de schimb pentru aparatul foto.
  • Baterie externă pentru telefon.

Alte poze:

Dimineața în cort și în căsuța de bambus

Peisajele ireale

Activități de seară

Minunații!

La apus

Sharing is caring!

Comments

comments

3 Replies to “Aventura vieții. Exploratori pe apă pentru trei zile”

  1. As a Korean living in the Philippines, I have grown to love this country and consider it my second home. I love the warmth not just of the weather but of the people as well.

    1. I agree with you, it’s amazing.

Lasă un răspuns