[:ro]Aventura vieții. Exploratori pe apă pentru trei zile[:en]Adventure of a lifetime. A three-day boat expedition. [:]

[:ro]

Sunteți dornici de aventură ? Iubiți natura și vă surâde ideea de a dormi sub cerul liber ? Râvniți să vizitați locuri mai puțin turistice? Vreți să vă amintiți cât de simplă și frumoasă poate fi viață fără tehnologie?

Dacă răspunsul este “da” la întrebările de mai sus, vă invit să luați parte (deocamdată virtual) la una dintre cele mai frumoase și grele aventuri din călătoriile mele de până acum: o expediție de trei zile pe apă, în Palawan, Filipine.

“Casa” noastră pentru trei zile

Ce implică expediția pe apă?

Această expediție pe apă (sau dacă vreți, tur cu barca) este destinată oamenilor care s-au săturat de cărările bătătorite de toți turiștii și sunt în căutare de locuri neexplorate, aventură și adrenalină. Tururile încep în El Nido și se termină în Coron, sau vice-versa, și durează fie 2 nopți/3 zile, fie 4 nopți/5 zile. Multă vreme a existat un singur tur operator care lega cele două orașe, Tao Philippines, așa că prețul a crescut mult până a apărut și concurența.

În ultimii ani s-au mai deschis câteva agenții de turism care oferă același tur și prețul este semnificativ mai mic. Într-adevăr, Tao Philippines este cea mai renumită agenție, au bărci noi, încăpătoare, dar cu toate acestea, nu cred că se justifică diferența de preț.

Așa arată traseul

Noi am ales să facem turul cu El Nido Paradise fiindcă se potrivea perfect cu planurile noastre. Barca lor pleca tocmai în ziua în care voiam să mergem spre Coron. I-am contactat online din țară, ne-au dat un cont în care să virăm avansul, iar în caz de vreme rea, banii ne-ar fi fost restituiți. Am ales turul de 2 nopți, 3 zile și am plătit 250 euro/persoană (Tao costa 425 euro pentru același tur). Personal, recomand turul de 2 nopți, în loc de cel de 4. Nu este ușor să stați atât într-o barcă, eu nu cred că aș fi rezistat mai mult.

După cum ziceam mai sus, nu este un tur ieftin, dar am avut absolut tot inclus în banii aceștia :

– Transport El Nido – Coron

– Transport cu tricicleta până în portul din El Nido

– Cazare 2 nopți (prima noapte în bungalow, a doua noapte în corturi)

– Mâncare (3 mese pe zi, 2 gustări)

– Băuturi (apă plată, bere și rom nelimitat)

– Entertainment (karaoke, dansator cu foc)

Ajutoarele de pe barcă, niște băieți tineri, veseli, binevoitori, mereu gata să sară în ajutor

Plecarea în tur

Este sâmbătă, 23 noiembrie 2018, ora 8:00. Ne întâlnim cu grupul în fața agenției El Nido Paradise. Jayar, șeful de grup, ne strigă pe rând, ne citește regulamentul, îl semnăm și în triciclete, doi câte doi, plecăm spre port. De acolo, în grupuri mici urcăm în caiace care ne duc la vapor. Constatăm că suntem aproximativ 30 de oameni, iar spațiul este cam mic pentru atâția. Ni se comunică că, din cauza taifunului care a lovit El Nido un tur nu a plecat, iar oamenii au fost mutați în barca noastră. Nu mai aveam ce să schimbăm, așa că ne-am adaptat și până la urmă, a avut toată lumea loc.

Personalul era format din o mână de băieți tineri care parcă s-ar fi născut pe apă, atât de îndemânatici erau! Iar barca simplă, de lemn, fără GPS, cu o singură busolă în dreptul căpitanului. Da, o busolă mică, atât! Ca și cum ea l-ar fi ajutat să ocolească curenții puternici, recifurile înșelătoare și adâncimile mari…

Bagajele le-am lăsat toate în barcă, unul peste celălalt. Am pregătit minimul necesar pentru 3 zile pe care l-am mutat într-un rucsac la care aveam acces mai ușor. Nici nu mi-am mai văzut bagajul mare pe parcursul turului deși aș fi vrut să mai iau un schimb de haine sau măcar un prosop curat. Dar așa este pe barcă, nu ai confortul dintr-un hotel de 4 stele și te adaptezi pe parcurs.

Viața pe barcă și pe insule pustii

În timpul întregii călătorii, am fost furată de încântare. Am trecut pe lângă nenumărate insule acoperite de palmieri, ne-am relaxat pe plaje sălbatice și am înotat în ape ireal de albastre. Ne-am scufundat, am văzut moluște rare și bancuri de pești, o comoară a vieții din adâncuri. Tot în adâncuri era și o întreagă flotilă japoneză, scufundată în cel de-al Doilea Război Mondial în apropiere de Coron, care se putea vedea de la suprafață.

Albastru ireal

Drumul spre plajă

În căutarea lui Nemo

În prima noapte, am dormit pe o plajă pustie, locuită de o singură familie cu 3 copii. Spre surprinderea noastră, până și cel mai mic dintre ei, John John, de doar 7 anișori (părea de 4-5), vorbea puțină engleză. Ne-a povestit cum tatăl lor îi duce în fiecare zi cu barca până la cea mai apropiată școală, aflată pe o insulă din apropiere. De multe ori, se trezesc cu noaptea în cap ca să-l ajute la pescuit, principala sursă de mâncare din familie. M-a emoționat să văd câte sacrificii fac de mici copii și cât de unită este familia.

Odată ajunși pe plajă, ne-am instalat în căsuțe simple de bambus, cu o saltea pe post de pat și o plasă de țânțari pe post de ușă. Duș am făcut afară, după un parapet de lemn unde era un butoi mare cu apă care trebuia să ajungă tuturor. Trebuia să fim destul de chibzuiți și să nu folosim o cantitate prea mare.

După o cină delicioasă, cu pești, fructe de mare, pui, orez, fructe proaspete, am asistat la un spectacol de dans cu foc, am cântat hituri internaționale la karaoke, am băut rom filipinez, am dansat floss cu copiii de pe insulă și am înotat în mare noaptea, sub clar de lună. Au fost momente pe care nu le-am mai trăit, o fericire pură, o senzație de libertate cum rar mi-a fost dat să simt.

A doua zi de dimineață am mâncat un mic dejun consistent și gustos: omletă, ochiuri, clătite americane cu sirop, toast, gem. Apoi, ne-am pregătit pentru o zi agitată pe mare. Am fost loviți în mod repetat de valuri mari care simțeam că ne dărâmă. Barca era aglomerată, era greu să găsești un loc la umbră, un loc în care să te întinzi sau un loc în care să nu te stropească apa din cap până-n picioare. Ca să nu mai vorbim de căldura insuportabilă și arsurile de la soare. Dar cu toate acestea, am râs, am spus bancuri, am jucat cărți cu oameni veniți din toate colțurile lumii și am învățat câteva cuvinte în filipineză.

La fel ca în ziua anterioară, ne-am oprit în zone în care nu am fi putut ajunge altcumva și am admirat frumusețea nealterată a insulei: insule idilice, vegetație luxuriantă și am admirat bancurile de pești.

A doua noapte am petrecut-o pe o plajă retrasă, unde locuiau câteva familii. Seara ne-am strâns la focul de tabără, am povestit câte-n lună și-n stele, am râs până ne-a durut burta și ne-am bucurat de liniștea din jur. De data asta, am dormit în corturi. Valurile mării ni se spărgeau la picioare, iar cerul era atât de senin încât n-aveam cum să ratăm Steaua Nordului sau Carul Mare.

Am avut parte de o lună mare, plină, care lumina toată plaja printre palmieri. Ne-am plimbat pe plajă și nu departe de cort, am găsit un magazinaș în căsuța unei familii numeroase. Am intrat să cumpărăm una, alta, mai mult ca să-i ajutăm pe ei. Ne-au primit cu brațele deschise deși era târziu și, culmea, vorbeau și ei engleză! Briza, cerul înstelat, luna plină, valurile noaptea, prietenia noastră, părea că am ajuns în Țara Minunilor și trăiam clipe de fericire cum rareori îi este dat omului să guste.

A doua zi am plecat spre Coron și nu-mi vedea să cred câte am trăit în cele două zile. Stăteam în barcă, întinsă pe spate, priveam cerul albastru fără pic de nor și sorbeam cu nesaț o liniște pe care doar în călătorii o pot găsi.

Este acest tur pentru oricine?

Am ales să termin articolul cu o întrebare : este pentru oricine genul acesta de expediții? Răspunsul este cu siguranță nu! Pe parcursul celor 3 zile, am învățat care sunt limitele corpului nostru. Am obosit, ne-a ars soarele, ne-au pișcat țânțarii, ne doream să ajungem pe uscat, ne era dor de un duș cu apă caldă, de un pat comod, de aer condiționat, dar cu toate acestea, am trăit cea mai frumoasă experiență din viața de călător de până acum. Nu doar peisajele, insulele acelea superbe abia întrezărite printre copaci au făcut să fie așa, ci oamenii. Ei au fost sufletul călătoriei, mai ales filipinezii cu caracterul lor desăvârșit! Pentru mine rămân cei mai prietenoși și onești oameni pe care i-am întâlnit până acum.

A fost incredibil, o experiență de neuitat pe care o recomand din suflet!

Sfaturi

 • O geantă impermeabilă este cea mai bună investiție într-un tur pe apă. Se găsesc peste tot în El Nido și Coron.
 • Pregătiți separat un ghiozdan cu lucrurile de care aveți nevoie în tur. Ghiozdanul mare va merge în interiorul bărcii și nu veți mai avea acces la el decât foarte greu. Încercați să nu vă faceți un bagaj prea mare. Păstrați doar strictul necesar (costum de baie, prosop, haine de schimb și de dormit, produse de igienă).
 • Nu plecați fără cremă de protecție cu SPF mare, spray de țânțari, dezinfectant de mâini, șervețele umede, o pălărie și ochelari de soare.
 • O lanternă v-ar fi utilă noaptea.
 • Baterii de schimb pentru aparatul foto.
 • Baterie externă pentru telefon.

Alte poze:

Dimineața în cort și în căsuța de bambus

Peisajele ireale

Activități de seară

Minunații!

La apus

[:en]

Do you love adventure? Are you an adrenaline seeker? Do you love to swim in pristine water and fall asleep under the stars? Do you want to remember how simple life can be, when you are unplugged from all the modern gadgets and city-life comforts?

If your answer is yes, I invite you to join me (virtually) in one of the most memorable, but difficult travel experiences in my life: a 3-day boat expedition in Palawan, Philippines.

Our home for 3 days

What is a 3-day boat expedition?

The 3-day boat expedition is a tour designed for the people who want to get off the beaten tracks and are looking for unexplored places, adventure and adrenaline. You can do this tour either from El Nido to Coron, or from Coron to El Nido. It lasts either 2 days, 3 nights (2N3D) or 4 nights, 5 days (4N5D). There has been only one enterprise, Tao Philippines, doing these expeditions for many years, so the price went up quite a bit.

Thankfully, there a few others now, that you can choose from. We decided to do the expedition with El Nido ParadiseIt fitted perfectly in our itinerary and it was also cheaper than Tao. We contacted them from Romania, sent an advance payment and confirmed our seats. In case of bad weather, they would reimburse the money. We chose the 2N3D tour and paid 250 EUR, in comparison to 425 EUR for Tao. I personally recommend the 2N3D tour. I think five days might be too much, if you are not used to camping and/or life outdoorsy-type activities.

The itinerary

It is not a cheap tour, but keep in mind that it covers everything:

 • Transportation El Nido – Coron
 • Transportation with the tricycle to El Nido harbour
 • Accommodation for 2 nights (first night in a bamboo house, second night in a tent)
 • 3 meals per days and snacks
 • Beverages (unlimited water, beer and rhum)
 • Entertainment (karaoke, fire dancer, bonfire)

The staff was very kind, attentive and friendly

Bye, bye, El Nido

Saturday, November 23, 2018, 8:00 am. We meet the group in front of El Nido Paradise. Jayar, the team leader, calls everyone on his/her name, reads the rules and prepare us for the trip. We head to the harbour from where we jump in kayaks that take us to the boat. We are finally onboard with another 25-30 foreigners from all around the world.

Surprise: the wooden boat had no GPS, no high tech cockpit. Our captain had a compass and that was all. A single small compass. As if it could help him avoid shallow water, tricky currents and unseen depth…and it did! We trusted him the whole time. The rest of the boys were grounded, strong, alert and made us feel safe at all times.

Life on a boat. Life on an island.

During the whole trip, I was simply amazed! We explored countless palm-covered islands, we relaxed on virgin beaches and swam in surreal blue water. We snorkeled and admired stunning coral gardens and even a Japanese shipwreck near Coron.

Surreal water!

On the way to the beach

Hi, Nemo, is that you?

On the first night, we slept on a deserted island, inhabited by a small family with three kids. Surprinsingly, even the youngest who was only seven (he seemed four or five) spoke English. He managed to tell us how his father was taking him to the nearest school every morning. And that wasn’t close at all, it was on a different island! Sometimes, the boys used to wake up to help their father fishing. It was a touching moment to meet villagers and learn more about their simple and hard life, the sacrifices they make and the strong family bond.

Once on the beach, we installed ourselved in small bamboo houses. All we had was a mattress and a mosquito net to protect us. There was no phone network, no electricity, no proper shower, not the toilets that we are used to, but this was honestly the best part of the experience. It was just a reminder that we were on a paradisiac remote island!

After an unbelievable dinner with fish, sea food, rice, fresh fruits, we did a bonfire, watched a fire dance, sang international songs at karaoke, drank Filipino rhum, flossed with the village kids and danced in the water, under spectacular skies of full moon and starry nights. Nights were heaven. Moments that I will always treasure!

Meet Enzo!

Next morning we had a delicious breakfast with omelette, fried eggs, American pancakes with syrup, toast and jam. And then we got ready for a new day. The sea was angry and we were constantly hit by big waves. The boat was packed, so it was hard to find a place to hide from the sun, to lay down or to avoid getting wet. However, we laughed a lot, said jokes, played cards and I also spent some time with the crew, trying to learn Filipino words.

We visited secluded places and we admired the pure beauty of the Philippines : idyllic islands, luxuriant vegetation and stunning landscapes.

We spent the second night on a different wild island. We gathered around the campfire, shared stories, laughed hard and then, we simply enjoyed the silence. I was lying with my friend on the moon and star lit beach, listening to the waves and talking about us, our friendship, our lives. The breeze, the full moon, the night sky, it was bliss.

The second day we left to Coron and I could not believe how much I lived in the last two days. I was lying down on the boat, looking at the clear blue sky and enjoying this peace of mind that I can only find in my travels.

Is this tour for everyone?

The answer is definitely NO. During the three days away from civilisation, I learnt what my limits are. I was tired, sunburnt, bitten by mosquitos, I was missing the land, a hot shower, a proper toilet, a comfortable bed, AC, but nevertheless, this was the best experience of my “traveler” life. It was not only about views and adventures, but also about the people and the crew that added soul to our expedition.

It Was Incredible! A stunning and unforgettable experience that I truly recommend!

Tips & Tricks : 

 • Take with you an ocean bag. You can find it everywhere in El Nido or Coron. .
 • The big luggage goes under the boat, so prepare a small bag with all you need in the three days. Don’t pack too much!
 • Don’t leave without sunscreen, mosquito spray, hand sanitizer, wet tissues, a hat and sun glasses. You will need them.
 • A flashlight can be very useful.
 • Batteries for your camera.
 • External charger for the phone

Photos:

Tent / bungalow

This scenery…

Our activities

Cuteness overload!

At sunset

 

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

3 Replies to “[:ro]Aventura vieții. Exploratori pe apă pentru trei zile[:en]Adventure of a lifetime. A three-day boat expedition. [:]”

 1. As a Korean living in the Philippines, I have grown to love this country and consider it my second home. I love the warmth not just of the weather but of the people as well.

  1. I agree with you, it’s amazing.

Lasă un răspuns