Alberobello, orașul de poveste al Italiei

Dacă vizitați regiunea Puglia din sudul Italiei, trebuie neapărat să dați o fugă până în Alberobello. Jumătate de zi este suficientă pentru a vedea unul dintre cele mai « neobișnuite » orașe ale Europei. Aspectul special se datorează căsuțelor care ne duc cu gândul la case de pitici sau, de ce nu, case din turtă dulce. Pentru a marca importanța și unicitatea locului, UNESCO a inclus Alberobello pe lista patrimoniului mondial.

Ce sunt trulli?

Faimoasele căsuțe poartă denumirea de trullo la singular, trulli la plural. Trulli au formă pătrațoasă și sunt construite din calcar local, fără a se folosi ciment sau mortar. Pentru ridicarea lor, s-a folosit o tehnică veche de construcție. Între pietre, s-a lăsat un mic spațiu ca să bată vântul. Grosimea pereților întărește structura și ajută la reglarea temperaturii interne. Trulli au fost construite în această formă ca să nu curgă apă în ele, ci să se prelingă în exterior. Acoperișul are formă conică și arată ca o cupolă. Vârful acoperișului, care are diverse forme (sferă, cub, piramidă etc.), reprezintă “marca înregistrată” a constructorului. Alții consideră că reprezintă statutul social al familiei, iar alții că sunt pictate doar de decor.

Culmile acoperișurilor

Se poate urca pe acoperișul unora dintre ele

Care este povestea din spate?

În secolul al XVII-lea, casele erau locuite de fermieri locali, angajați de moșieri pentru a lucra pământul din zonă. Proprietarii încercau să fenteze legile și să se sustragă de la plata impozitului pe clădiri noi. Astfel, aceștia i-au forțat pe muncitori să ridice niște structuri  temporare care puteau fi dezmembrate în grabă. Era suficient să se scoată piatra de temelie pentru ca trullo să devină o grămadă de pietre. Avantajul este că putea fi montat la loc destul de repede. Abia în 1797, când Alberobello a primit statutul de așezare urbană, s-a schimbat puțin metoda de ridicare a căsuțelor și acestea sunt în prezent mai stabile și durabile.

Cartierul Rione Monti

Simbolurile de pe acoperiș

Multe trulli au simboluri pictate pe acoperișurile țuguiate. Aceste simboluri au semnificație religioasă sau mistică și erau menite să protejeze locuitorii. Puteți vedea o diversitate de simboluri, cum ar fi soare, inimi, simbolul feminin, masculin și multe altele.

Trulli în prezent

Majoritatea dintre ele nu mai sunt locuite, ci sunt transformate în magazine de suveniruri, restaurante, baruri și unități de cazare. Pentru o experiență inedită, ieșită din comun, dormiți o noapte într-un trullo. Sunt convinsă că merită pe deplin! Puteți rezerva trulli, accesând booking.com.

Deși căsuțele și-au pierdut rolul pentru care au fost construite și nu mai sunt locuite, există una care a rămas la fel ca în trecut – biserca din oraș. Din punct de vedere stilistic, biserica păstrează aspectul căsuțelor deși a fost ridicată abia la începutul anilor ’90. S-au folosit aceleași tehnici de construcție, dar combinate cu câteva metode moderne. Biserica funcționează și în prezent și poate fi vizitată de turiști.

Panorama orașului

Dacă urmăriți site-ul meu, știți deja că-mi place să văd fiecare oraș de la înălțime. Șoferul nostru ne-a dus în Piazza del Popolo, de unde se deschide o frumoasă vedere asupra orașului Alberobello. Pentru a ajunge acolo, trebuie să urcați niște scări. Dacă nu le găsiți, vă pot îndruma localnicii. Este o panoramă diferită față de orice am văzut până acum. Fără acoperișuri roșii sau maro, fără biserici înalte construite în piețele centrale, doar neobișnuitele căsuțe albe cu acoperișuri țuguiate, perfect aliniate.

Cum ajungem în Alberobello?

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să zburați în Bari. De acolo, noi am închiriat un microbuz de 8 persoane, cu tot cu șofer, și am plătit 11-12 euro de persoană pentru o zi plină de plimbări în regiunea Puglia. Dacă sunteți grup mare și vreți să vedeți mai multe orașe, nu stați pe gânduri și rezervați un tur.

A doua variantă este să luați trenul din Bari. Pe ruta Bari – Alberobello circulă un tren regional de luni până sâmbătă. Trenurile nu circulă duminica și nici în zilele de sărbătoare, dar sunt înlocuite de autobuze. Programul îl puteți găsi aici. Biletul pe un sens costă 4.9 euro, iar călătoria durează 1h40.

Existau și două autobuze pe zi din Bari în Alberobello, care puteau fi rezervate în oraș.

Alberobello este un oraș de poveste care solicită mult imaginația. Am analizat căsuțele din toate unghiurile, ne-am întrebat cum au fost proiectate, construite și ce reprezentau. După ce am primit toate răspunsurile, am admirat creativitatea și puterea muncitorilor de a clădi o comunitate doar a lor, compactă și bine definită. Și în plus de asta, ceea ce lor li se părea banal, niște adăposturi temporare care puteau fi dezmembrate rapid, a devenit una dintre cele mai mari atracții turistice din sudul Italiei. Dac-ar fi știut ce minunății construiesc…

 

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns