[:ro]Am găsit o plajă sălbatică în Munții Apuseni [:]

[:ro]

Bihor este un județ care se remarcă tot mai mult pe plan economic, administrativ și turistic. Această reputație bună se datorează în mare parte orașului Oradea, dar mai sunt și alte atracții turistice care merită atenția noastra. Una dintre ele este zona Șuncuiuș – Vadu Crișului, pe care am descoperit-o toamna trecută.

Plajă sălbatică în munții Apuseni

De câțiva ani de zile, în Șuncuiuș a luat naștere un proiect ambițios. În curtea pensiunii Gradia, traversată de râul Criș, s-a construit o plajă artificială, cu nisip fin, șezlonguri și umbreluțe. Natura înconjurătoare și stâncile din fața plajei completează perfect peisajul. Spre deosebire de plajele de pe litoral, aici ai parte de multă natură, verdeață, libertate și hamace legate în copaci.

Plaja văzută din campingul amenajat peste drum

Doar noi mai eram pe plajă la ceas de seară

Hamacele din curtea pensiunii

Via Ferrata

Weekendul nostru la Șuncuiuș a fost tare spontan. Ne-am urcat pe motor cu cortul în spate și am plecat. Nu știam exact ce o să facem, unde dormim, dar ne-am hotărât la fața locului. Tot spontană a fost și decizia de a face Via Ferrata din Șuncuiuș. Cu o zi înainte, amețeam când vedeam oameni pe vârful stâncilor și a doua zi, ce să vezi, eram eu în locul lor.

Via Ferrata este un traseu de escaladă montană, prevăzut cu mai multe elemente de siguranță pentru turiști. Cel pe care l-am făcut noi are o lungime de 150 de metri și o diferență de nivel de 80 de metri – nerecomandat persoanelor cu rău de înălțime.

Pe traseu, sunt câteva porțiuni unde-ți poți trage sufletul (mai precis, când ajungi pe loc drept) și aproape de vârf, am găsit chiar și două hamace. Traseul nu a fost ușor, dar nu a fost nici așa de greu cum îmi imaginam. Via Ferrata se face doar acompaniat de un ghid, vă puteți interesa la pensiunile din Șuncuiuș sau găsiți pancarte în stațiune cu numele ghizilor.

Speologie

Porțiunea dintre Șuncuiuș și Vadu Crișului este cea mai spectaculoasă de pe întreg traseul râului Criș. Zona adăpostește o serie de peșteri importante, cu faună cavernicola deosebită, inclusiv colonii de lilieci. Noi am vizitat Peștera Unguru Mare, Peștera Unguru Mic si Peștera Vadu Crisului, dar ar mai fi Peștera Vântului și aproape de ele, Peștera Urșilor.

Podul care duce la Peștera Unguru Mare

Peștera Vadu Crișului

Trasee de bicicletă și rafting

În Vadu Crișului veți găsi cascade, trasee montane de diferite dificultăți, trasee de bicicletă și rafting. Am apreciat numărul mare de pancarte care prezintă obiectivele și activitățile din zona și roagă turiștii să nu lase în urmă gunoaie. Multe dintre ele sunt scrise pe un ton destul de glumeț, cu mesaje captivante care greu îți mai ies din cap. Cu toate acestea, am văzut multe gunoaie pe malul râului și in padure. Cred că este o problemă națională de care cu greu scăpăm…

Pe Vadu Crișului în jos

Cazare

Dar revenind la părțile plăcute, zona Șuncuiuș – Vadu Crișului s-a dezvoltat foarte frumos turistic. Deocamdată nu sunt foarte multe pensiuni în zonă, dar se promovează legătura om-natură și s-au amenajat campinguri unde puteți sta cu cortul și rulota. Noi am fost cu cortul și am avut parte de o vreme superbă. Dacă doriți totuși o pensiune, încercați la pensiunile Gradia și Lavinia în Șuncuiuș sau Cabana Belvedere din Vadu Crișului.

Alte poze

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns