[:ro]Angkor Wat, cea de-a opta minune a lumii[:en]Angkor Wat, the eighth wonder of the world[:]

[:ro]

Am vizitat Cambodgia în decembrie 2015, într-o vacanță de o lună de zile în Asia de Sud-Est. Am petrecut Ajunul Crăciunului în Bangkok, iar în ziua de Crăciun, la 9 dimineața am luat autobuzul din stația Mo Chit spre Siem Reap, Cambodgia. Drumul durează aproximativ șase ore, patru până la graniță și de acolo încă două până în Siem Reap. La graniță a trebuit să coborâm din autobuz, să trecem pe jos printr-un punct de control unde ni se verifica pașaportul și urma să primim viza. Ei bine, nu știu dacă se întâmplă frecvent asta și dacă este un obicei practicat doar în anumite puncte la frontieră, dar nu am fost lăsați să trecem fără să dăm șpagă. Ne-au cerut 5$ în plus de persoană pe care nu am vrut să îi dăm, dar ne-au amenințat că nu primim viza dacă nu o facem. Am plătit cei 5$ și lucrurile s-au mișcat foarte repede, în 10 minute aveam deja viza în pașaport.

Două-trei ore mai târziu, ajungeam în centrul orașului Siem Reap. Nu aveam un itinerariu prestabilit, implicit nici cazare, dar aveam încredere că o să găsim repede un loc de dormit. Coborâm din autobuz, suntem întâmpinați de mai mulți șoferi de tuk-tuk și îl rugăm pe unul dintre ei să ne ducă la câteva pensiuni aproape de centru. Pretenții mari nu aveam, voiam doar să fie curat. Răspunsul băiatului care purta o pălărie de Moș Crăciun pe cap, a fost:

It’s Merry Christmas today! The city is full, but we will find something! (Este Crăciun Fericit astăzi, orașul este plin, dar vom găsi ceva!)

Mi s-a părut atât de amuzant să aud că nu doar el, ci și alți localnici, credeau că sărbătoarea se numește Merry Christmas (Crăciun Fericit) în loc de Christmas (Crăciun).  Am avut mare noroc cu șoferul și după aproximativ 30 de minute, eram deja cazați într-o pensiune frumoasă, curată, dotată cu aer condiționat, aproape de centrul orașului. Am făcut un duș, ne-am schimbat și am ieșit să luăm pulsul orașului.

Pregătiri în toi pentru Anul Nou

Orașul Siem Reap

Mă așteptam să dau peste o țară foarte săracă, cu prețuri mici comparativ cu Thailanda, dar există orașe, precum Siem Reap, care s-au dezolvat foarte mult datorită turismului. Spre deosebire de celelalte orașe de mărime medie prin care am umblat în luna respectivă (Chiang Mai și Chiang Rai în Thailanda, Luang Prabang și Vang Vieng în Laos), în Siem Reap erau o mulțime de resorturi luxoase și lanțuri de hoteluri internaționale, cum ar fi Hilton și Marriott. În plus, moneda lor s-a devalorizat atât de mult încât toată lumea folosește dolarul. Asta înseamnă că prețurile nu erau așa mici cum credeam eu pentru că (aproape) totul începea de la un dolar.

În Siem Reap, am avut norocul să asistăm la o procesiune religioasă. Zeci sau chiar sute de călugări budiști, îmbrăcați în robe portocalii, împreună cu localnici îmbrăcați în robe albe, cu flori în mână, au umplut străzile orașului. Nu știu care să fi fost motivul, dar oamenii se bucurau, cântau și duceau ofrandă.

Am ajuns în Siem Reap în 25 decembrie și chiar dacă cambodgienii nu sărbătoresc Crăciunul, ei fiind budiști, localnicii purtau căciulițe de Moș Crăciun, iar străzile și restaurantele erau decorate festiv. Lumea era binedispusă, dar cu toate acestea, eu nu am simțit deloc atmosfera de sărbătoare, fără zăpadă, brad, familie și sarmale. Dar dacă tot eram atât de departe de casă, am zis să înlocuim mâncarea tradițională românească cu mâncare (ne)tradițională khmeră. Ne-am așezat la un restaurant pe bulevardul principal și am comandat ce era mai ciudat în meniu: crocodil, struț, șarpe. Fiindcă ne-au plăcut toate ciudățeniile și ni s-au aprins câlcâiele după preparatele lor, am mers la cursuri de gătit mâncare tradțional cambodgiană, la Paper Tiger. În ziua cu pricina, ne-am întâlnit cu ceilalți cursanți și cu profesorul-bucătar, am mers în piața locală din Siem Reap de unde am cumpărat ingredientele necesare, ne-am întors în bucătărie și ne-am apucat de treabă. Am gătit pachețele de primăvară și la felul principal, fructe de mare sau pește local, cu garnitură de legume sau orez. La final, fiecare și-a mâncat “capodopera culinară”.

Piețele la fel de rău arătau și înainte ca Asia Express să fie la modă

“Raionul” de legume și fructe

Gătim, gătim, nu stăm

Preparatele finale

Angkor Wat

Motivul pentru care mulți oameni vizitează Asia îl reprezintă Angkor Wat, cel mai mare complex religios din lume. Angkor Wat se găsește la 6 km de Siem Reap și se întinde pe o suprafață de 163 ha. A fost construit în secolul al XII-lea, în timpul Imperiului Khmer, unul dintre cele mai puternice imperii din asia de Sud. Angkor Wat era capitala imperiului în perioada sa de glorie și reprezintă în prezent cea mai mare moștenire lăsată de khmeri. La începuturi a fost un complex de temple hinduse, transformate pe sfârșitul secolului al XII-lea în temple budiste.

La Angkor Wat puteți ajunge cu mașină, scuter, tuk-tuk sau bicicletă din Siem Reap. Noi am ales ultima variantă și eram tare fericiți că în sfârșit ne dăm cu bicicleta în Asia. Problema a fost că nu am verificat ca bicicletele să aibă mai multe vizite, le-am luat pe primele pe care le-am văzut. Se spune că Angkor Wat este cel mai frumos la răsărit, așa că ne trezim și noi la 5 dimineața, urcăm pe biciclete amorțiți, cu ochii cârpiți de somn și plecăm spre Angkor Wat. După câțiva kilometri ne dăm seama că nu a fost totuși cea mai isteață mișcare să mergem cu bicicletele, dar nu mai puteam da înapoi. Și uite așa, am ajuns să ne plimbăm de la un templu la altul pe o bicicletă fără viteze, la 30+ de grade.

Pe drum spre templu

Și-am ajuns!

De ajuns, am ajuns noi cum am ajuns, dar după poarta de intrare a început greul. Angkor Wat fiind un complex atât de mare, templele sunt întinse pe toată suprafața și distanța dintre ele poate fi destul de mare. A fost plăcut în primele ore ale dimineții când era încă răcoare și am reușit să vizităm templele de la intrare care erau mai apropiate. Dar înainte de prânz, a devenit extrem de cald. Deja scoteam limba ca un cățel și pedalam în continuare, îmbrăcată în pantaloni lungi și tricou, cum cerea protocolul vestimentar. Voiam neapărat să mergem la câteva dintre temple și am mers așa…obosiți, transpirați și fără vlagă. Deși Angkor Wat este un obiectiv impresionant și unii oameni îi alocă chiar și o săptămână, nouă ne-a ajuns o zi. Apusul nu ne-a prins la temple cum planificam, ci înapoi la cazare, cu durere la picioare și frică de insolație. Dacă vizitați Angkor Wat, recomand orice alt mijloc de deplasare, în afară de bicicletă.

Sunt peste 70 de temple majore și alte câteva zeci de temple mai mici în tot complexul. Cele mai cunoscute sunt Angkor Wat, Bayon și Ta Phrom care sunt și în vârful clasamentului personal. Ta Phrom a devenit arhicunoscut după ce s-a aici s-au turnat secvențe din filmul Tomb Raider, cu Angelina Jolie în rolul Larei Croft.

Templul Angkor Wat din complexul religios cu același nume

Intrarea în templul Bayon, situat în orașul antic Angkor Thom

Una dintre cele mai reprezentative imagini din Cambodgia este din templul Bayon

Ta Phrom, văzut de dinafară

Ta Phrom, o minunăție

Ne-am holbat mult până să vedem fața din poza din dreapta

Dacă sunteți pasionați de istorie, arhitectură și artă, vă recomand fie să închiriați un ghid local, fie să cumpărați un ghid (carte) care prezintă în amănunt istoria complexului Angkor Wat. Există bilete pentru o zi (37$), trei zile (62$) sau șapte zile (72$). Mie, personal, mi s-a părut suficient o zi, dar eu sunt mai mult adepta obiectivelor mai puțin turistice și a locurilor unde poți interacționa cu localnicii. Ca să vă faceți o idee despre cât de impresionant este acest complex, trebuie să știți că din 1992 face parte din patrimoniul UNESCO și că a fost foarte aproape de a fi inclus în lista celor șapte minuni ale lumii moderne. A terminat clasamentul printre primele 20 de clasate, dar multă lume îl consideră a opta minune a lumii. Și este un titlu pe deplin meritat!

Ruinele au devenit casa maimuțelor

Atacul maimuțelor

[:en]

I visited Cambodia in 2015, in a one-month trip in South-East Asia. On December 25, we took the bus from Mo Chit bus station in Bangkok, Thailand to Siem Reap, Cambodia. The trip took around 6 to 7 hours driving time. We stopped at the border and got the visa in only 10 minutes, because we had to bribe the police (they asked for extra 5$/person). After receiving the money, they moved very fast and stamped our passports in a blink of an eye. Two hours later, the bus dropped us in the center of Siem Reap. We asked a tuk-tuk driver to help us find a guesthouse in town. In less than one hour, we found a nice and clean guesthouse, close to the city center, took a shower, changed our clothes and went out to celebrate Christmas.

Getting ready for NYE 2015-2016

Siem Reap

Siem Reap is the gateway to Angkor Wat, the millenium-old temple ruins of the Khmer Empire. Set along the Siem Reap River, this small provincial capital boasts hundreds of sightseeing opportunities such as well-preserved colonial buildings, museums, traditional markets, and cultural performances. We were lucky to witness a religious ceremony that involved many Buddhist monks and locals carrying offerings.

In Siem Reap we tried all the crazy dishes we found on the street and in restaurants: snake, crocodile, ostrich. We wanted to learn more about the Khmer cuisine and signed up in a cooking class at Paper Tiger. We started with a short trip to a nearby market and returned to the class, with the other students. The teacher explained everything in great detail and demonstrated how to make each dish – we chose one starter, one main dish and the dessert was on the house. It was a very nice experience that I would love to try in some other cities as well.

Local market…doesn’t look great, I know

Fresh fruit and vegetables

The chef

Final dishes

Angkor Wat

Many people travel to Asia only to visit Angkor Wat, the largest religious monument in the world. Angkor Wat is situated 6km away from Siem Reap and is spread on 163 ha. It was originally built in the first half of the 12th century as a Hindu temple but turned into an enormous Buddhist temple complex at the end of the same century.  Its name translates to “temple city” in the Khmer language of the region.

Made it to Angkor Wat!

Famous view of Angkor Wat temple

The landmark welcomes around 500,000 visitors each year—many of whom arrive early in the morning to be part of a very magical and spiritual experience. We decided to do the same and rented some bikes from Siem Reap one day before traveling to Angkor Wat. The issue was the bikes we chose were very basic and it was very exhausting getting to the complex and then, going from one temple to another. I wouldn’t recommend traveling by bike at all – book a driver, a tuk-tuk or a scooter, if you plan to visit Angkor Wat.

Still fresh, in the morning

The crowds at sunrise

There are 72 major temples within this area, and the remains of several hundred additional minor temple sites are scattered throughout the landscape. The most famous temples are Angkor Wat, Bayon in the ancient city of Angkor Thom and Ta Phrom where the  the movie Tomb Raider, with Angelina Jolie as Lara Croft, was shot.

Angkor Wat temple

The entrance to Bayon temple

Iconic image – Bayon temple

Ta Phrom, seen from outside

Ta Phrom, simply amazing

Can you spot the face?

Angkor Wat is billed as the eighth wonder of the world and is now one of the most enduring architectural achievements in the world. In 1992, Angkor Wat was named a UNESCO World Heritage site. If you are passionate about history, arhcitecture, one day won’t be enough for you, but you can buy a 3-day or even a 7-day ticket. You will love it!

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns