Asia de Sud-Est: sfaturi, idei, recomandări

Mereu am fost atrasă de Asia și ca o glumă, spun adeseori că într-o viață anterioară, am trăit acolo. Cred că mă ajută și trăsăturile feței într-o oarecare măsură. 🙂 Dacă plănuiți să vizitați Asia de Sud-Est, veți fi tentați cu siguranță să vizitați cât mai multe țări, dar vă recomad să vă rezumați la maximum două pentru două săptămâni și maximum trei pentru o lună. Chiar și asa, le veți vizita fugitiv și nu veți avea suficient timp la dispoziție pentru a le descoperi “dedesubturile”. Acum să vedem cum puteți ajunge acolo, ce puteți vizita, cum vă deplasați cât mai ușor și unde puteți dormi.

Cum ajungem acolo?

Persoanelor care locuiesc în Transilvania, le recomand să caute bilete de avion cu plecare din Budapesta. Alternativa din Cluj-Napoca ar fi Turkish Airlines, dar biletele ar fi cu cel puțin 100 și ceva de euro mai scumpe. Eu am zburat cu Emirates pe ruta Budapesta – Bangkok dus-întors, perioada 10 decembrie 2015 – 9 ianuarie 2016. Mi-am cumpărat biletul cu câteva luni bune înainte de plecare și a fost aproximativ 550 de euro. Dacă căutați bilete din timp, 2-6 luni înainte de plecare, puteți găsi prețuri foarte bune, eu am văzut bilete chiar și la 350 de euro dus-întors. Uneori site-urile marilor companii aeriene au erori tehnice și vând bilete foarte ieftine până când cineva sesizează problema și o remediază. Bucurați-vă dacă vedeți așa ceva, nu este o farsă, trebuie doar să scoateți repede cardul din portofel.

După cum spuneam, eu am zburat cu Emirates și în afara lungilor escale (10h la dus în Dubai, 2h în Singapore și 7h în Dubai la întoarcere), pot spune “Jos pălăria!”. Am zburat cu  Boeing 777 și  A380, cel mai mare avion din lume la momentul actual, și totul a fost la superlativ: serviciile, confortul, mâncarea și la domeniul interactiv, au obținut pe bună dreptate locul 1, 12 ani la rând. Au o gamă variată de filme, seriale, muzică, jocuri – există chiar și jocuri în rețea, poți alege cu ce pasager din avion vrei să joci. Un alt plus a fost atenția deosebită față de clienți, de exemplu, fiindcă aveam escală lungă în Dubai, am primit un tichet de masă pe care-l puteam folosi la mai multe restaurante din aeroport. Ținând cont de prețurile mari din aeroport, un voucher este mai mult decât binevenit. Dacă zburați pe Dubai, partea bună este că românii primesc viza pe loc, așă că puteți ieși din aeroport fără nicio problemă, ceea ce am făcut și eu.

dsc00122

Peste apă avea loc Festivalul de Film de la Dubai

O aplicație pe care o folosesc pentru a găsi bilete ieftine spre destinații mai îndepărtate este Hopper. Alegeți destinația mult visată, perioada în care doriți să călătoriți și veți primi notificări cu prețurile biletelor și când este momentul să cumpărați.

Traseul

Eu am ales să vizitez Thailanda, Laos și Cambodgia și am promis să mă întorc cât de curând pentru Myanmar și Vietnam. Voi încerca să fac o prezentare succintă a traseului meu în cele trei țări și în articolele următoare voi reveni cu mai multe detalii despre fiecare loc în parte.

Îmi doream foarte mult să văd Asia “adevărată” cu zone rurale, locuri pitorești, nu doar Phuket, insula din sudul Thailandei invadată anual de milioane de turiști. Primul loc bifat pe hartă a fost Bangkok-ul, capitala zbuciumată a Thailandei, despre care auzisem păreri și păreri, cele mai multe fiind : Să nu-ți pierzi vremea acolo, pleacă cât mai repede spre sud. Total neadevărat! Bangkok-ul are foarte multe de oferit, dacă știți unde să mergeți și ce să faceți.

dsc00250
Străzile din Bangkok
dsc00366

Mâncarea de pe stradă

În Bangkok am stat 3 nopți și de acolo am luat trenul spre nordul Thailandei, mai precis orașele Chiang Mai și Chiang Rai, care sunt situate la poalele munților și unde temperaturile scad destul de mult, ajungând până la 14 grade în decembrie.

dsc00689

Pui de elefant în pădurile de lângă Chiang Mai

dsc00949

Templul alb, Chiang Rai

Dacă aș fi avut mai mult timp la dispoziție,  aș fi dedicat 2-3 zile și vestului țării, mai exact orașului Pai și Triunghiului de Aur, locul unde se întâlnesc Thailanda, Laos și Myanmar.  Nu a fost să fie, așa că după 4 zile de plimbat prin nord, am luat autobuzul din Chiang Rai înspre Laos, mai precis Luang Prabang, oraș inclus în patrimoniul Unesco, o bijuterie a Asiei care nu trebuie ratată. Trebuie să mărturisesc că a fost preferatul meu, abia aștept să mă întorc!

dsc01054

Străzile din Luang Prabang şi cum spunea cineva: Aşa arăta Thailanda în urmă cu 30 de ani.
dsc01156

Râul Mekong la apus

Din  Luang Prabang am luat autobuzul spre Vang Vieng, orașul backpackerilor și de acolo alt autobuz spre Vientiane, capitala țării. Din Vientiane ne-am întors cu trenul de noapte în Bangkok, unde am petrecut o singură noapte, ajunul Crăciunului. Din Bangkok am mers cu autobuzul până în Cambodgia, la Siem Reap, unde am stat 5 zile.

dsc01298

Peisajul de vis din Vang Vieng

dsc01821

Angkor Wat, cel mai mare complex religios de lume, situat în apropiere de Siem Reap

După ce am revenit în Bangkok, am luat avionul spre Phuket, iar din Phuket am mers în Koh Phangan și Koh Phi Phi, de fiecare dată cu feribotul. Din Phuket am zburat până în Bangkok cu AirAsia (biletele sunt foarte ieftine dacă sunt cumpărate din timp, dar aveți grijă când adăugați bagajele, trebuie să verificați să vă apară și la dus, și la întors) și de acolo am zburat spre casă. Acesta este traseul în linii mari, voi adăuga mai multe detalii când voi vorbi despre fiecare oraș și regiune în parte.

dsc02122

Koh Phangan

Viză

Dacă doriți să stați mai mult de 15 zile în Thailanda, aveți nevoie de viză, pe care o puteți lua doar de la Ambasada Thailandei în București : http://www.thaiembassy.org/bucharest/en/services sau https://www.mae.ro/travel-conditions/3751. Aceasta costă aproximativ 50$. Dacă șederea voastră este mai scurtă de două săptămâni, primiți viza pe loc – VoA(Visa on Arrival). Pentru Cambodgia și Laos, vizele se primesc pe loc, costă 30$(Cambodgia), respectiv 35$ (Laos) și sunt valide timp o lună. Voi reveni cu un articol lung și detaliat despre eterna problemă a vizelor.

Perioada propice pentru vizitat

Cea mai bună perioadă de vizitat Asia de Sud-Est este final de noiembrie – februarie, sezonul uscat, în care și temperaturile sunt acceptabile, undeva în jur de 30 de grade Celsius. Având în vedere că este sezonul de vârf, prețurile sunt și ele puțin mai ridicate, dar cu toate acestea, rămân acceptabile. Mai mulți localnici au spus că o lună bună de vizitat Asia de SE ar fi martie, când încă nu plouă, sunt mult mai puțini turiști și prețurile scad mult. În aprilie și mai, cantitățile de precipitații sunt moderate, însă din iunie până în octombrie, ar fi bine să alegeți altă destinație, dacă nu vreți să fiți plouați, și la propriu, și la figurat. 🙂

Cazare

Zonele pe care le-am enumerat mai sus sunt toate turistice, deci automat pline de unități de cazare: de la hosteluri și guesthouse-uri până la hoteluri și resort-uri luxoase. Tot circuitul acesta am vrut să fie o aventură, așă că nu am rezervat aproape nimic din țară. Aveam rezervate doar 2 nopți în Bangkok –  ne-am gândit că nu o să avem chef să umblăm cu bagajele în spate, căutând cazare și bine-am făcut că am rezervat ceva din timp. Am stat într-un hostel aproape de gară, Cozy Place Bangkok: http://www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Cozy-Bangkok-Place/Bangkok/20713. Am mai rezervat un bungalow în Koh Phangan, unde urma să petrecem Revelionul. Insula este renumită pentru Full Moon Party și erau așteptați în jur de 50.000 de oameni, așa că nu am vrut să riscăm. Prețurile au crescut foarte mult pentru perioada respectivă și un pat într-o cameră de hostel cu 40 de paturi a ajuns să coste 40 de dolari! Exagerat de mult, ținând cont de faptul că un bungalow pentru 3 persoane costa mai puțin de 35 de dolari, dacă era rezervat din timp.

Transportul intern si între țări

În Thailanda, sistemul feroviar este foarte bine pus la punct. Există multe trenuri de noapte pentru turiști și le recomand cu încredere. Pe lângă că economisiți o noapte de cazare, sunt curate și confortabile. Dacă bugetul vă permite, avionul este mereu o opțiune bună: încercați AirAsia – au prețuri decente și servicii bune. Din Thailanda până în Laos, puteți lua fie speed boat din Chiang Mai sau Chiang Rai sau autobuzul din aceleași orașe. În Laos nu există trenuri pentru că tot relieful este accidentat și predominant deluros, așa că autobuzul este mijlocul de transport cel mai folosit. Puteți lua autobuz fie din Laos până în Cambodgia, fie din Thailanda până în Cambodgia, depinde de traseu. Puteți cumpăra biletele de autobuz pe loc, orașele fiind ticsite de agenții de turism și transport.

Curs valutar

Ar fi bine să aveți dolari americani cu voi și să-i schimbați acolo, cursul fiind mai bun decât pentru euro. Eu am avut doar bani lichizi, deoarece mi-era frică să folosesc cardul din cauza fraudelor despre care am tot citit. Cu toate acestea, erau și bancomate în care nu trebuia să inserezi cardul, ci doar să dai datele cardului persoanelor de la ghișeu care se ocupau ulterior de operațiune. Mi s-a părut foarte interesant faptul că  în Cambodgia se folosesc aproape numai dolari, moneda lor devalorizându-se mult prea tare de-a lungul anilor. Acest lucru aduce și un minus deodată cu el, majoritatea alimentelor și suvenirurilor începând de la 1$, ceea ce este mult față de restul țărilor.

Sfaturi practice 

Să aveți cu voi o geacă mai groasă și o pelerină de ploaie, veți avea nevoie mai ales în nordul Thailandei și în Laos. Este obligatoriu și spray-ul de țânțari, mai ales acum când Zika s-a extins până în Asia. Ce veste tristă!

Să purtați fuste, pantaloni lungi și un tricou sau o bluză cu mânecă lungă când vizitați templele.  Sandalele sunt iarăși recomandate, pentru că veți fi nevoiți să vă descălțați în majoritatea locurilor.  Dacă nu purtați mânecă lungă, ar fi indicat să aveți o eșarfă în geantă cu care să vă acoperiți. Este folositoare și în spațiile închise și în autobuze, unde  aerul condiționat este foarte puternic. Aceste mici gesturi sunt semne de respect față de ei și de cultura lor.

Costuri aproximative

Bilet de avion 550 EUR

Bilete de autobuz și tren: pe distanțe scurte 4-5$, pe distanțe lungi 15-25$

Vize : 35$ viza pt Laos, 30$ viza pt Cambodgia, 50$ viza pt Thailanda

Cazare : între 4 şi 30$/noapte

Mâncare : o medie de 3-8$/masă

dsc00316

Bangkok, Thailanda

dsc01538

Banyan Tree Restaurant, unde s-a filmat filmul Hangover 2 (Marea Mahmureală 2), Thailanda

dsc00756

Tribul “Gâturile lungi”, lângă Chiang Mai, Thailanda

dsc00968

Plantaţii de ceai lângă Chang Rai, Thailanda

dsc01078

Cascadă în apropiere de Luang Prabang, Laos

dsc01655Un întreg sat plutitor în apropiere de Siem Reap, Cambodgia

dsc02450

Maya Bay, plaja din filmul The Beach în care a jucat Leonardo diCaprio

dsc02498

Koh Phi Phi, aproape de locul unde a lovit tsunami-ul în 2004

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns