[:ro]Aurora Boreală: unde și când o vedem, plus alte lucruri mai puțin cunoscute [:]

[:ro]

Aurora boreală este un fenomen spectaculos al naturii pe care orice om și-ar dori să-l vadă o dată în viață. Aurora boreală, denumită și Luminile Nordului, se formează în timpul furtunilor geomagnetice, când particulele vântului solar pătrund în atmosfera noastră. Variaţia de culoare se datorează tipului de molecule gazoase implicate în această reacţie. Culoarea observată cel mai adesea este galben-verzui, dar există și nuanțe de roz-roșu. Din punct de vedere științific, aurora boreală ar putea apărea oriunde pe glob. Practic însă, se vede preponderent în jurul polilor magnetici ai Pământului (Aurora Boreală la Polul Nord, respectiv Aurora Australă la Polul Sud).

Vlogul personal din Laponia poate fi văzut aici.

Când se vede cel mai bine?

Aurora boreală se vede cel mai bine când este întuneric și senin. Intensitatea furtunilor solare este un factor extrem de important în apariția luminilor polare. Perioada propice pentru a o vedea ar fi din septembrie până în martie. Cele mai bune luni sunt considerate octombrie și februarie-martie, când nu există multe precipitații. Dar luminile se pot vedea  uneori chiar și în august și aprilie. Aceste informații sunt utile pentru a vă plănui vacanța, dar condițiile meteo se schimbă repede în nord, iar furtuniile solare sunt impredictibile.

Unde putem vedea aurora boreală în Europa?

Kiruna, Suedia

Cel mai nordic oraș din Suedia oferă condiții bune pentru a vedea luminile nordice. Recomand să vă cazați într-o zonă izolată, ferită de poluare luminoasă pentru a vă mări șansele de a o vedea. Acesta a fost motivul pentru care ne-am cazat într-o căbănuță departe de oraș, pe malul unui râu. Timp de cinci zile, am urmărit frecvent cerul, aplicațiile de pe telefon, camerele live din zonă și am reușit s-o vedem puțin în ultima noapte.

Parcul Național Abisko, Suedia

La 50km de Kiruna se găsește Parcul Național Abisko care oferă unele dintre cele mai bune condiții din lume pentru a vedea aurora boreală. Zona are un climat unic care păstrează cerul senin aproape tot anul, iar poluarea este aproape inexistentă. Aici se găsește și Aurora Sky Station.

Tromso, Norvegia

Personal, consider că Tromso ar trebui să fie prima opțiune pentru cei care doresc să vadă aurora boreală. Din câte am observat pe camere, Norvegia era mult mai des atinsă de furtunile solare decât Suedia. În plus de asta, cunosc câteva persoane care au fost în Tromso și toate au văzut lumini puternice care au dansat pe cer timp de câteva ore.

Fotograf: Truls Tiller

Lofoten, Norvegia

O altă opțiune în Norvegia sunt Insulele Lofoten care se află aporximativ la aceeași latitudine ca Parcul Național Abisko din Suedia. Dacă norocul nu e de partea voastră, nicio problemă, veți vizita insulele care au primit din partea National Geographic locul trei în topul celor mai frumoase insule din lume.

Fotograf: Joana Kruse

Rovaniemi, Finlanda

Imaginați-vă o plimbare în Țara lui Moș Crăciun sub un cer pictat de culorile aurorei boreale. Oare există ceva mai frumos? Rovaniemi este un loc bun pentru a vedea luminile nordice, iar dacă nu se va întâmpla, veți petrece totuși o vacanță de neuitat într-un tărâm de poveste.

Credit: Santa Claus Village

Reykjavik, Islanda 

Capitala Islandei este și ea un loc potrivit pentru a vâna aurora boreală. Cel mai bun loc din oraș îl constituite Peninsula Seltjarnarnes, cu farul Grotta, situată la 5 km de centrul orașului. În afară de aurora boreală, veți avea o mulțime de opțiuni de petrecere a timpului: o baie în izvoarele de ape termale și vizite la vulcani, gheizere și peșteri.

Credit: Wake Up Reykjavik

Lucruri mai puțin cunoscute 

1. Mergeți pentru destinație, nu pentru aurora boreală 

Trebuie să fiți realiști. Șansele de a vedea aurora boreală pot fi destul de mici, așa că alegeți o destinație ofertantă, care să vă și placă. În locurile menționate mai sus puteți face multe activități și experiențe, de la condusul sănii trase de câini husky și hrănitul renilor în Laponia la plimbări pe ghețari în Islanda. Ar trebui să vă gândiți la aurora boreală ca la o surpriză. Dacă va apărea, este minunat. Dacă nu, v-ați bucurat măcar de frumusețea nordului. Aici vedeți activitățile pe care noi le-am făcut în Kiruna.

2. Aurora boreală nu este ca în poze

Pozele sunt făcute cu un timp de expunere îndelungat care face ca luminile și culorile să pară mult mai puternice decât în realitate. Uneori, aurora nu poate fi văzută cu ochiul liber, dar camerele video și aparatele foto o captează. Noi, ca să ne dăm seama dacă erau șanse să apară, făceam poze cu expunere de câteva secunde ca să vedem culorile cerului. Dacă băteau înspre verde, așteptam cuminți până o vedeam și noi cu ochiul liber.

3. Vânarea aurorii boreale necesită puțin efort

Dacă nu sunteți extrem de norocoși, nu este atât de ușor să vedeți aurora boreală precum pare. Fie vă luați o cazare izolată, într-o zonă nepoluată luminos, fie mergeți într-un tur dedicat urmăririi luminilor nordice. Vorbim despre un fenomen care poate dura de la câteva minute la câteva ore, așa că trebuie să fiți mereu pe fază. Pentru a avea șanse mai mari de a o vedea, urmăriți camerele live dn zona în care vă aflați și mergeți constant afară ca să verificați cerul. Priviți înspre nord, sunt cele mai mari șanse ca de acolo să apară. Noi ieșeam de câteva ori pe oră, mai ales când camerele de la stațiile din Kiruna arătau o dunguliță verde.

4. Tururi de vânat aurora boreală

Dacă sunteți cazați în oraș, fie închiriați o mașină, fie vă înscrieți într-un tur dedicat vânării luminilor nordice. Specialiștii urmăresc prognoza și știu zonele unde se poate vedea cel mai bine. Activitatea geomagnetică se măsoară printr-un indice KP care se calculează pe o scară de la 0 la 9. Noi am reușit să vedem aurora la indicele KP3. În prima zi indicele se prognoza a fi la 4, dar n-am văzut nimic. KP9 este foarte rar, apare aproximativ o dată la trei ani. Cel mai complex tur din Kiruna durează până la 6 ore și merge până în Abisko – îl găsiți aici.

5. Furtunile solare de o intensitate mare apar destul de rar

În Kiruna, se întâmplă de aproximativ trei ori pe an ca luminile polare să fie foarte puternice. Sper să fiți voi norocoșii vor asista la spectacol uimitor de culoare și dans pe tot cerul!

 [:]

Sharing is caring!

Comments

comments

2 Replies to “[:ro]Aurora Boreală: unde și când o vedem, plus alte lucruri mai puțin cunoscute [:]”

  1. Multumesc pentru informatii! Este unul din visurile mele sa ajung in Islanda sa vad Aurora Boreala! Din cate am citit sunt un pic dezamagita caci in naivitatea mea gandeam ca doar trebuie sa ajungi si o vei vedea dar nu este asa! Sper sa ajung si sper sa o vad sa fiu eu omul norocos de pe pamant!

    1. Depinde foarte mult de perioada în care mergi și…de noroc, cum ziceai și tu. Anul ăsta se pare că nu a fost deloc timidă în Islanda. Sper să reușești s-o vezi!

Lasă un răspuns