Bari, incursiune în sudul Italiei

Deși nu este o destinație frecventată de foarte mulți turiști și prea puțin mediatizată, Bari oferă toate deliciile pe care un călător și le poate dori – climă mediteraneană, plajă, mâncare și băuturi excelente, toate acestea la un preț mic. Dacă vreți să vă bucurați în tihnă de un oraș pitoresc din Italia, fără a fi asaltați de vânzători ambulanți și deranjați de hoardele de turiști, Bari este destinația ideală. Scăldat de soarele Mediteranei tot anul, Bari vă întâmpină (destul de) călduros în orice lună din an.

Ce vizităm în Bari?

Portul

Bari este un oraș de mărime medie, situat pe coasta de est a Italiei, cu deschidere la Marea Adriatică. Orașul era un însemnat punct de acces spre mare în timpul Imperiului Roman. Importanța lui s-a păstrat de-a lungul anilor și în prezent, portul orașului este încă folosit în scopuri comerciale și turistice.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, portul a fost bombardat pe cale aeriană preț de o oră. Atacul a fost atât de puternic, încât portul nu a mai putut fi folosit 3 luni. În timpul atacului, s-a lansat iperită (gaz muștar) care a dus la moartea multor persoane. Portul a cunoscut o revigorare în anii ce-au urmat, iar în prezent induce ideea de liniște și serenitate.

Centrul vechi

Pulsul orașului se ia în centrul vechi, Citta Vecchia, ticsit cu restaurante, pizzerii și taverne tradiționale. Rătăciți pe străduțele înguste și întortocheate care par a forma un labirint fără soluție. Cu cât vă adânciți mai mult în el, cu atât veți descoperi locuri mai pitorești și mai încântătoare. În această expediție înapoi în timp, veți înțelege de unde provine activitatea preferată a italienilor – dolce far niente (plăcerea de a nu face nimic). Este o adevărată plăcere pentru ei să stea pe un scaun în fața blocului, lipsiți de griji, preocupați doar de frumusețea zilei și a vieții.

Castelul Svevo

Simbolul centrului vechi îl reprezintă castelul Svevo, construit în secolul al XII-lea și renovat recent, în ultimii ani.  Se poate vizita pentru 3 euro, însă accesul este permis în puține încăperi care mie, personal, nu mi s-au părut foarte captivante. Dacă sunteți fascinați de arhitectură, merită să intrați. Și poate aveți noroc să prindeți o expoziție reușită.

Pentru cei care nu știu, Bilu este porecla mea 🙂

Basilica di San Nicola

Dacă vă plimbați prin centrul vechi, veți ajunge cu siguranță la impunătoarea biserică San Nicola (Sf, Nicolae în română). Nu aveți cum s-o ratați, aceasta remarcându-se prin arhitectura deosebită. Basilica are formă pătrățoasă și două turnuri în față, ceea ce este atipic pentru o basilică. Reprezintă un important loc de pelerinaj, întrucât aici se găsesc moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni pe care îl sărbătorim în 6 decembrie.

Plaja Pane e Pomodoro

Bari nu este orașul în care să mergeți strict pentru plajă, ci mai degrabă pentru a simți atmosferă relaxată din “tocul cizmei” (aruncați un ochi pe hartă ca să vedeți despre ce vorbesc). Cu toate acestea, Bari dispune de o plajă mică, situată la aproximativ 2 km de centrul orașului. Primăvara poate fi destul de cald încât să faceți baie – noi am făcut baie în mai.

Faleza Lungomare

Faleza din Bari este o șosea care se întinde de-a lungul mării, pe o distanță mărișoară. Nu știu dacă se practică în fiecare duminică, dar când am ajuns noi, accesul mașinilor a fost restricționat timp de câteva ore. După cum se vede în pozele de mai jos, faleza era plină de oameni care au ieșit la plimbare pe jos sau cu bicicleta. Cei mai curajoși participau la un concurs de “stand-up paddling” care putea fi urmărit de pe margine (partea bună este că ne-au împrumutat și nouă o placă și ne-am putut exersa “talentul”).

De neratat : o plimbare seara, la apus, pe faleză!

Corso Vittorio Emmanuelle 

Cum ne-am obișnuit peste tot în Italia, strada principală poartă numele celui dintâi rege al Italiei. Bulevardul separă centrul vechi de zona comercială a orașului și este una dintre cele mai circulate artere. Aveți grijă la scutere!

Nu departe de Corso Vittorio Emmanuelle, se găsește strada Via Sparano da Bari, cu magazine de lux și câteva magazine destinate tuturor buzunarelor.

Cum ajungem în Bari?

Am ajuns în Bari în 2016, la final de mai. Biletul de avion Cluj-Napoca – Bari a costat 120 de lei! Zborul durează maximum 2 ore până la destinație.

Transport aeroport – oraș

Trenul

Cea mai rapidă variantă este să luați trenul până în stația Bari Centrale. Călătoria durează aproximativ 15 minute, iar biletul costă 5 euro. Trenurile vin la fiecare 30 de minute.

Shuttle

Există shuttle-uri care pleacă de la aeroport în oraș. În 2016, un bilet costa 4 euro, dar veneau destul de rar și călătoria dura mai mult decât cu trenul.

Taxi

Dacă aveți bagaje mari și nu vreți să vă complicați cu trenul/shuttle-ul, luați un taxi. Costă aproximativ 25 de euro. Rentabil dacă sunteți 4 persoane!

Unde ne cazăm?

Noi am fost un grup de 8 persoane și am rezervat 2 apartamente de 4 persoane, pe străzi paralele: Dominico Nicolai și Dante Aligheri. Deși străzile erau foarte apropiate, era o mare diferența dintre ele. Dante Alighieri era mult mai curată, mai ordonată, pe când Dominico Nicolai era sărăcăcioasă și părea destul de periculoasă la ore înaintate. Eu am fost în grupul care a stat pe Dominico. Deși strada era cum era, apartamentul a fost frumos, curat și spațios. Îl puteți vedea aici. Aveam un living mare cu bucătărie, scară interioară, 2 dormitoare și o baie. Singurul minus: nu aveam internet. A costat 180 de euro, pentru 3 nopți, deci 45 de euro de persoană pentru tot sejurul.

Dominico Nicolai

Dante Aligheri (sper să nu mă înșel) sau o stradă de lângă

Ce mâncăm?

Nu se poate să nu atingem și acest subiect – mâncarea! Ca peste tot în Italia, mâncarea este delicioasă și în cazul de față, foarte ieftină! Specialitatea regiunii Puglia o reprezintă orechiette, adică paste în formă de “urechi mici”. Se prepară în fel și chip, noi le-am încercat pe cele cu sos de roșii și mozarella.

Orechiette în partea dreaptă

Și să nu uităm de pizza! Cum să mergem până în Italia fără să mâncăm una, două, trei pizza?! Înainte să mergem, am citit despre Pizzeria Il Rustico și despre cozile care se formează în fața ei. Am mers să experimentăm și noi. Am dat peste o coadă mare și câteva zeci de persoane care așteptau să prindă o masă înăuntru. Plus alte zeci de persoane care doreau să comande la pachet. Chelnerii aveau un sistem prin care luau toate comenzile – ieșeau la fiecare 5 minute, îi luau înăuntru pe cei care așteptau masă și acolo, pe stradă, luau comanda celor care voiau pizza la pachet. Mergea mult mai repede să comanzi la pachet, așa că asta am făcut și noi. Pizza a fost foarte bună, dar după câte ridicări în slăvi am auzit despre Il Rustico, am fost puțin dezamăgiți. Cea mai bună pizza a fost cea cu dovlecel – merită s-o încercați! Și legat de prețuri, o pizza era aproximativ 5 euro.

Limba engleză

Țin să menționez că italienii nu vorbesc aproape deloc limba engleză. Când am ajuns la cazare, l-am sunat pe proprietar să vină cu cheile, dar nu vorbea nicio boabă de engleză. Am început să-i explic într-o italiană romanizată și spaniolizată că îl așteptăm în fața blocului. Noroc că sunt toate limbi latine și cumva, cumva, ne-am înțeles.

Cireașa de pe tort: prin aceeași italiană vorbită mai mult cu mâinile, am reușit să îi spunem că vrem să vizităm orașele din regiunea Puglia. Prietenos și ajutător, Pietro și-a sunat un prieten care deținea un microbuz de 8 locuri și l-a rugat să ne facă un tur în toate orașele din împrejurimi. După câteva negocieri, am ajuns la tariful de 90 de euro pentru 8 persoane, o zi întreagă. Cea mai bună afacere făcută până acum în vacanțe! Și asta și pentru că șoferul a fost incredibil de prietenos, fotograf de meserie, colecționar de mașini de colecție pentru nunți, ghid turistic în timpul liber, vorbitor de engleză și extrem de amuzant! Dar mai multe despre turul din Puglia și orașele vizitate, vorbim în episodul următor.

Până atunci, ciao!

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns