Basel, orașul descoperit sub nori de ploaie (ghid turistic)

Elveția, țara iubitorilor de munte și de ciocolată, nu mai putea figura multă vreme pe lista țărilor nevizitate, așa că am decis s-o bifez anul acesta și cu ocazia aceasta, să vizitez și prieteni dragi care s-au mutat acolo. Basel (sau Bâle în franceză) este cel de-al treilea oraș ca mărime din Elveția, un punct important pe harta Europei, aeroportul EuroAirport conectând 3 țări : Elveția (Basel la 3.5 km), Franța (Mulhouse la 20 km) și Germania (Freiburg la 46 km).

Orașul Basel este un important centru industrial, mai ales în domeniul farmaceutic. Râul Rin îl împarte în două părți, Grossbasel (Baselul cel Mare), zona mai de lux a orașului în care se găsește și centrul vechi, și Kleinbasel (Baselul cel mic), cu o viață de noapte mai activă. Jumătățile orașului sunt legate între ele de 5 poduri. Orașul nu este foarte întins, puteți ajunge peste tot într-o plimbare. Și pe deasupra, nu este deloc aglomerat,  o plăcere să te plimbi!

dsc0973311

În stânga Kleinbasel, în dreapta Grossbasel

Cum ajungem acolo?  

Din Cluj-Napoca este cursă directă WizzAir în zilele de marți și sâmbătă. Biletul meu a costat doar 100 de lei, cu Wizz DiscountCard și reducere suplimentară de 20%. Am stat de sâmbătă până marți dimineața (5-8 noiembrie 2016). Chiar dacă Elveția nu face parte din UE, puteți intra în țară pe baza cărții de identitate, nu aveți nevoie de pașaport.

Ca să ajungeți în oraș, de la aeroport puteți lua autobuzul BVB nr. 50. Prețul unei bilet diferă în funcție de zone și este valabil aproximativ o oră – timpul limită se tipărește pe bilet. Prețurile ar fi 2.20 de franci pe  distanță mică (3-4 stații), 3.6 franci pentru o zonă și 4.40 franci pentru 2 zone. Dacă vreți să vă faceți abonament pe zi, găsiți pe site-ul companiei de transport urban mai multe detalii. Biletele le puteți cumpăra doar cu monede de la automate.

Obiective turistice 

Basel este o combinație de succes între arhitectura nouă și cea veche. Dacă vă veți plimba pe străduțele orașului, veți observa multe clădiri moderne, cum ar fi Messeturm, cea mai înaltă clădire din oraș sau Messeplatz, centru de expoziții, semnat Herzog &  de Meuron. Cei doi arhitecți originari din Basel și-au pus amprenta pe întreg orașul și tot ei au renovat și Muzeul Culturilor din Basel, al cărui acoperiș pare a fi îmbrăcat în solzi negri strălucitori. La o aruncătură de băț de Basel, în Weil am Rhein, se găsește și Vitra Design Museum, proiectat de Frank Gehry. Din Basel, puteți ajunge cu tramvaiul, în aproximativ jumătate de oră.

Pe lângă partea modernă a orașului, există și un centru vechi cu clădiri tipic elvețiene și fresce pe pereți. Printre toate clădirile vopsite în culori deschise și obloane colorate,  iese în evidență primăria de un roșu aprins. Este total atipică față de restul clădirilor, în cazul ei “Rathaus” (primărie în germană) ar putea deveni “Rothaus”(Casa roșie).

dsc097501

Primăria nu e singura clădire roșie din oraș. Pe o colină din centrul orașului, se înalță semeață catedrala Münster, construită din gresie, în stil baroc și romanic în urmă cu aproape 1000 de ani. În urma unui cutremur puternic care a avut loc în secolul 14, partea romanică a catedralei a fost distrusă și reconstruită. Vă recomand să urcați în turnul din partea stângă  (cum vă uitați la catedrală) pentru o mai bună vedere a orașului și poze mai reușite. Priveliștea este superbă și spre deosebire de majoritatea orașelor pe care le-am admirat de la înălțime, acoperișurile caselor sunt maro, nu roșii. Vizitarea orașului Basel la pas și urcarea până în vârful catedralei necesită și puțină condiție fizică. Străduțele pietruite din oraș sunt întortocheate și uneori abrupte, iar scările până în vârful catedralei sunt multe, înguste și unele destul de puternic înclinate.

dsc09709

Se pare că în oraș au mai rămas în picioare trei porți medievale care deschideau calea spre oraș: St Johanns Tor, Spalentor și St Alban Tor. În centrul vechi găsiți și artă modernă pe perete – legendele muzicii sunt desenate cu graffiti pe un întreg perete.

Dacă timpul și bugetul vă permit, puteți lua la rând muzeele din oraș: Muzeul Jucăriilor cu o aripă destinată istoriei umbrelelor, Muzeul Tinguely – dedicat pictorului și sculptorului dadaist, Jean Tinguely, care a creat fel și fel de mașinării sculpturale. În fața muzeului se găsește si o făntână care prezice diversitatea exponatelor din muzeu.

Un alt obiectiv turistic este Grădina Zoologică, numai bună de vizitat dacă mergeți cu cei mici.

dsc00097

Poarta St Johann

Perioada propice pentru vizitat

Lunile de primăvară – vară sunt perfect pentru a vizita orașul. Vă puteți plimba pe faleza Rinului, puteți face o baie în râu sau puteți vizita orașul pe bicicletă, cel mai comun mijloc de transport, pare-se. Vara, când temperaturile permit, Rinul devine “populat” de sute de oameni care își poartă cu ei obiectele personale, în săculeți impermeabili. Chiar și acum, în luna noiembrie, la cele 5 grade de afară și probabil mult mai puțin în apă, am văzut doi oameni care înotau de-a lungul râului. Ăsta da curaj!

dsc00019

Îi vedeți?

Orașul este faimos pentru carnavalul Fasnacht care are loc în prima luni după lăsarea postului de Paște. Începe la 4 noaptea și durează 72 de ore – 72 de ore de parade, concerte, activități în aer liber. Mii de oameni defilează pe stradă, deghizați în diverse personaje, cu măști și costumații colorate și aruncă dulciuri spectatorilor. Uneori chiar și legume și fructe – feriți capul! 🙂

Noi nu am avut noroc de cea mai bună vreme, mai ales în prima zi, așa că nu am reușit să vizităm chiar tot ce ne-am propus. Cu toate acestea, orașul fremăta de localnici și turiști care luau parte la Herbstmesse, serbarea toamnei. În mai multe piețe din oraș, erau amenajate tarabe cu mâncare, băuturi, dulciuri, tot felul de “tiribombe”și carusele.

dsc00111

Sfaturi utile 

Multe magazine sunt închise duminica, găsiți totuși supermarketuri care țin deschis până la ora 22:00, dar nici urmă de Non-stop.

Pentru cei dornici de distracție, există mai multe pub-uri alternative în Kleinbasel : Grenzwert, cocktail bar-uri, Baltazar, și unul dintre cele mai renumite cluburi de muzică electronică din Elveția, Nordstern.

Dacă vreți să luați cina în oraș și nu vreți să dați 60 de franci pe o masă, puteți lua tramvaiul până în Germania, în Weil am Rhein. Ar fi indicat să aveți și un act de identitate la voi în eventualitatea unui control. Biletul de autobuz costă 6-7 franci dus-întors. Puteți mânca un steak bun la 20 de euro la Mendoza Restaurant. Tot în Weil am Rhein se află podul Dreiländer – podul celor trei țări – situat între Elveția, Germania și Franța.

dsc09775

Limbi vorbite: germana elvețiană – mie mi s-a părut greu de înțeles, nu prea aduce a germana pură, “Hoch Deutsch” și, în unele părți,  franceza. Cu siguranță se vorbește și engleză cu turiștii.

Dacă vreți să luați trenul din Basel înspre alt oraș din Elveția, cereți un bilet de tren cu plecare din Freiburg, Germania, chiar dacă urcați din Basel. Prețul va fi mult mai mic.

Cazare

Eu am stat la prietenii mei, dar am auzit lucruri bune despre Easy Hotel Basel, pe care îl puteți rezerva aici. Raportul calitate/preț este foarte bun, iar un avantaj este faptul că veți primi un bilet de autobuz gratuit, pe care-l puteți folosi în interiorul orașului.

Prețuri 

Mari, chiar foarte mari. Este probabil cea mai scumpă țara pe care am vizitat-o până acum, mai scumpă decât Marea Britanie. O apă de 500 ml costă cam 1 franc în magazin, un Wurst mâncat pe stradă 7 franci, un Bretzel 6 franci, o bere la o terasă pleacă de la 6-7 franci. Supermarket-urile sunt mereu o alegere bună.

Acestea fiind spuse, casa lui Heidi vă așteaptă s-o descoperiți! Sunt atâtea orașe frumoase încât nu aveți cum să nu găsiți ceva pe gustul vostru. În următorul articol, voi vorbi despre o bijuterie a Elveției și anume, Lucerne.

dsc00094-001

Ce lume mare!

dsc09602

Rinul

dsc00008

dsc00047

Căsuțele tradiționale

dsc09738-001

 Münster Basel, pozată de la adăpostul de ploaie torențială

dsc09732-001

Turnul catedralei

dsc09715

Basel văzut de la înălțime

dsc09723

Maro, maro și iar maro

dsc09672

Peisaj tomnatic

dsc09756

Fântâna din fața muzeului Tinguely

dsc09798

Herbstmesse

dsc09631-001

Sărbătorind toamna

dsc09996

Partea industrială a orașului

dsc00056

Fresca de pe clădiri

dsc00065

Respectăm regulile!

dsc00075-001

 Zidul muzicii bune

dsc09660

 Basel, mi-ai plăcut!

Sharing is caring!

Comments

comments

2 Replies to “Basel, orașul descoperit sub nori de ploaie (ghid turistic)”

  1. hmm, nu credeam ca e asa de lat Rinul deja de prin Basel

Lasă un răspuns