[:ro]Basel, orașul descoperit sub nori de ploaie (ghid turistic)[:en]Basel, in the rain (travel guide)[:]

[:ro]https://www.youtube.com/watch?v=qt7ox1M_XG4

Elveția, țara iubitorilor de munte și de ciocolată, nu mai putea figura multă vreme pe lista țărilor nevizitate, așa că am decis s-o bifez anul acesta și cu ocazia aceasta, să vizitez și prieteni dragi care s-au mutat acolo. Basel (sau Bâle în franceză) este cel de-al treilea oraș ca mărime din Elveția, un punct important pe harta Europei, aeroportul EuroAirport conectând 3 țări : Elveția (Basel la 3.5 km), Franța (Mulhouse la 20 km) și Germania (Freiburg la 46 km).

Orașul Basel este un important centru industrial, mai ales în domeniul farmaceutic. Râul Rin îl împarte în două părți, Grossbasel (Baselul cel Mare), zona mai de lux a orașului în care se găsește și centrul vechi, și Kleinbasel (Baselul cel mic), cu o viață de noapte mai activă. Jumătățile orașului sunt legate între ele de 5 poduri. Orașul nu este foarte întins, puteți ajunge peste tot într-o plimbare. Și pe deasupra, nu este deloc aglomerat,  o plăcere să te plimbi!

dsc0973311

În stânga Kleinbasel, în dreapta Grossbasel

Cum ajungem acolo?  

Din Cluj-Napoca este cursă directă WizzAir în zilele de marți și sâmbătă. Biletul meu a costat doar 100 de lei, cu Wizz DiscountCard și reducere suplimentară de 20%. Am stat de sâmbătă până marți dimineața (5-8 noiembrie 2016). Chiar dacă Elveția nu face parte din UE, puteți intra în țară pe baza cărții de identitate, nu aveți nevoie de pașaport.

Ca să ajungeți în oraș, de la aeroport puteți lua autobuzul BVB nr. 50. Prețul unei bilet diferă în funcție de zone și este valabil aproximativ o oră – timpul limită se tipărește pe bilet. Prețurile ar fi 2.20 de franci pe  distanță mică (3-4 stații), 3.6 franci pentru o zonă și 4.40 franci pentru 2 zone. Dacă vreți să vă faceți abonament pe zi, găsiți pe site-ul companiei de transport urban mai multe detalii. Biletele le puteți cumpăra doar cu monede de la automate.

Obiective turistice 

Basel este o combinație de succes între arhitectura nouă și cea veche. Dacă vă veți plimba pe străduțele orașului, veți observa multe clădiri moderne, cum ar fi Messeturm, cea mai înaltă clădire din oraș sau Messeplatz, centru de expoziții, semnat Herzog &  de Meuron. Cei doi arhitecți originari din Basel și-au pus amprenta pe întreg orașul și tot ei au renovat și Muzeul Culturilor din Basel, al cărui acoperiș pare a fi îmbrăcat în solzi negri strălucitori. La o aruncătură de băț de Basel, în Weil am Rhein, se găsește și Vitra Design Museum, proiectat de Frank Gehry. Din Basel, puteți ajunge cu tramvaiul, în aproximativ jumătate de oră.

Pe lângă partea modernă a orașului, există și un centru vechi cu clădiri tipic elvețiene și fresce pe pereți. Printre toate clădirile vopsite în culori deschise și obloane colorate,  iese în evidență primăria de un roșu aprins. Este total atipică față de restul clădirilor, în cazul ei “Rathaus” (primărie în germană) ar putea deveni “Rothaus”(Casa roșie).

dsc097501

Primăria nu e singura clădire roșie din oraș. Pe o colină din centrul orașului, se înalță semeață catedrala Münster, construită din gresie, în stil baroc și romanic în urmă cu aproape 1000 de ani. În urma unui cutremur puternic care a avut loc în secolul 14, partea romanică a catedralei a fost distrusă și reconstruită. Vă recomand să urcați în turnul din partea stângă  (cum vă uitați la catedrală) pentru o mai bună vedere a orașului și poze mai reușite. Priveliștea este superbă și spre deosebire de majoritatea orașelor pe care le-am admirat de la înălțime, acoperișurile caselor sunt maro, nu roșii. Vizitarea orașului Basel la pas și urcarea până în vârful catedralei necesită și puțină condiție fizică. Străduțele pietruite din oraș sunt întortocheate și uneori abrupte, iar scările până în vârful catedralei sunt multe, înguste și unele destul de puternic înclinate.

dsc09709

Se pare că în oraș au mai rămas în picioare trei porți medievale care deschideau calea spre oraș: St Johanns Tor, Spalentor și St Alban Tor. În centrul vechi găsiți și artă modernă pe perete – legendele muzicii sunt desenate cu graffiti pe un întreg perete.

Dacă timpul și bugetul vă permit, puteți lua la rând muzeele din oraș: Muzeul Jucăriilor cu o aripă destinată istoriei umbrelelor, Muzeul Tinguely – dedicat pictorului și sculptorului dadaist, Jean Tinguely, care a creat fel și fel de mașinării sculpturale. În fața muzeului se găsește si o făntână care prezice diversitatea exponatelor din muzeu.

Un alt obiectiv turistic este Grădina Zoologică, numai bună de vizitat dacă mergeți cu cei mici.

dsc00097

Poarta St Johann

Perioada propice pentru vizitat

Lunile de primăvară – vară sunt perfect pentru a vizita orașul. Vă puteți plimba pe faleza Rinului, puteți face o baie în râu sau puteți vizita orașul pe bicicletă, cel mai comun mijloc de transport, pare-se. Vara, când temperaturile permit, Rinul devine “populat” de sute de oameni care își poartă cu ei obiectele personale, în săculeți impermeabili. Chiar și acum, în luna noiembrie, la cele 5 grade de afară și probabil mult mai puțin în apă, am văzut doi oameni care înotau de-a lungul râului. Ăsta da curaj!

dsc00019

Îi vedeți?

Orașul este faimos pentru carnavalul Fasnacht care are loc în prima luni după lăsarea postului de Paște. Începe la 4 noaptea și durează 72 de ore – 72 de ore de parade, concerte, activități în aer liber. Mii de oameni defilează pe stradă, deghizați în diverse personaje, cu măști și costumații colorate și aruncă dulciuri spectatorilor. Uneori chiar și legume și fructe – feriți capul! 🙂

Noi nu am avut noroc de cea mai bună vreme, mai ales în prima zi, așa că nu am reușit să vizităm chiar tot ce ne-am propus. Cu toate acestea, orașul fremăta de localnici și turiști care luau parte la Herbstmesse, serbarea toamnei. În mai multe piețe din oraș, erau amenajate tarabe cu mâncare, băuturi, dulciuri, tot felul de “tiribombe”și carusele.

dsc00111

Sfaturi utile 

Multe magazine sunt închise duminica, găsiți totuși supermarketuri care țin deschis până la ora 22:00, dar nici urmă de Non-stop.

Pentru cei dornici de distracție, există mai multe pub-uri alternative în Kleinbasel : Grenzwert, cocktail bar-uri, Baltazar, și unul dintre cele mai renumite cluburi de muzică electronică din Elveția, Nordstern.

Dacă vreți să luați cina în oraș și nu vreți să dați 60 de franci pe o masă, puteți lua tramvaiul până în Germania, în Weil am Rhein. Ar fi indicat să aveți și un act de identitate la voi în eventualitatea unui control. Biletul de autobuz costă 6-7 franci dus-întors. Puteți mânca un steak bun la 20 de euro la Mendoza Restaurant. Tot în Weil am Rhein se află podul Dreiländer – podul celor trei țări – situat între Elveția, Germania și Franța.

dsc09775

Limbi vorbite: germana elvețiană – mie mi s-a părut greu de înțeles, nu prea aduce a germana pură, “Hoch Deutsch” și, în unele părți,  franceza. Cu siguranță se vorbește și engleză cu turiștii.

Dacă vreți să luați trenul din Basel înspre alt oraș din Elveția, cereți un bilet de tren cu plecare din Freiburg, Germania, chiar dacă urcați din Basel. Prețul va fi mult mai mic.

Cazare

Eu am stat la prietenii mei, dar am auzit lucruri bune despre Easy Hotel Basel, pe care îl puteți rezerva aici. Raportul calitate/preț este foarte bun, iar un avantaj este faptul că veți primi un bilet de autobuz gratuit, pe care-l puteți folosi în interiorul orașului.

Prețuri 

Mari, chiar foarte mari. Este probabil cea mai scumpă țara pe care am vizitat-o până acum, mai scumpă decât Marea Britanie. O apă de 500 ml costă cam 1 franc în magazin, un Wurst mâncat pe stradă 7 franci, un Bretzel 6 franci, o bere la o terasă pleacă de la 6-7 franci. Supermarket-urile sunt mereu o alegere bună.

Acestea fiind spuse, casa lui Heidi vă așteaptă s-o descoperiți! Sunt atâtea orașe frumoase încât nu aveți cum să nu găsiți ceva pe gustul vostru. În următorul articol, voi vorbi despre o bijuterie a Elveției și anume, Lucerne.

dsc00094-001

Ce lume mare!

dsc09602

Rinul

dsc00008

dsc00047

Căsuțele tradiționale

dsc09738-001

 Münster Basel, pozată de la adăpostul de ploaie torențială

dsc09732-001

Turnul catedralei

dsc09715

Basel văzut de la înălțime

dsc09723

Maro, maro și iar maro

dsc09672

Peisaj tomnatic

dsc09756

Fântâna din fața muzeului Tinguely

dsc09798

Herbstmesse

dsc09631-001

Sărbătorind toamna

dsc09996

Partea industrială a orașului

dsc00056

Fresca de pe clădiri

dsc00065

Respectăm regulile!

dsc00075-001

 Zidul muzicii bune

dsc09660

 Basel, mi-ai plăcut!

[:en]https://www.youtube.com/watch?v=qt7ox1M_XG4

I badly wanted to visit Switzerland, the land of mountain and chocolate lovers, and I decided to do it this year, when some good friends moved there and we managed to have a small gathering. Basel (Bâle in French) is the third largest city in Switzerland, a very important network hub in Europe. Its airport, EuroAirport, connects three countries: Switzerland (3.5 km to Basel), France (20 km to Mulhouse) and Germany (46 km to Freiburg).

Basel, the city that lies on the River Rhine, is a major industrial center, especially in the pharmaceutical field. It is divided into two parts, Grossbasel (Greater Basel), the more exclusive area of the city, with the old center, and Kleinbasel (Lesser Basel), with a crazy nightlife. 5 bridges over the Rhine connect the halves. As the city is medium sized and traffic-free in many zones, it is best enjoyed on foot.

dsc0973311

Left : Kleinbasel; right : Grossbasel

How to get there?

You can take WizzAir from Cluj-Napoca. It operates on Tuesdays and Saturdays. I paid only 100 lei (22 EUR) for my ticket, with Wizz DiscountCard and an extra discount of 20% and I stayed from Saturday until Tuesday morning (Nov 5 – 8 2016). Even if Switzerland is not part of the EU, you are allowed to entry the country with your identity card, you do not need a passport.

From the airport to the city, you can take the bus BVB no. 50. The prices start from 2.20 CHF for short distances (3-4 stops), 3.6 CHF for one zone ad 4.40 CHF for 2 zones. The ticket is valid for almost one hour; you can see the time limit on your printed ticket. You can also buy a day-ticket, more information here. You need coins for purchasing a ticket.

Sightseeing

Basel is a successful combination between the new architecture and the old one. A stroll around the city reveals many modern buildings, such as Messeturn, the highest building in Switzerland or Messeplatz, an exhibition center, signed by Herzog & de Meuron. The two architects from Basel left their mark on the city and it was them who restored the Museum of Cultures in Basel and positioned a scaly crown on its top. Close to Basel, in Weil am Rhein, there is Vitra Design Museum, Frank Gehry’s work. You can reach it by tram, in about half an hour.

Besides the modern character, there is an old city town with typical Swiss houses and frescoes on the walls. Among the light coloured painted houses with green or red window shutters, you can spot a red building: the City Hall. It is so different than the rest of the buildings that it could be called the Rothaus (Redhaus) instead of Rathaus (which means City Hall in German).

dsc097501

The City Hall is not the only red building in the city. The red sandstone Münster, built in Baroque and Romanesque styles, 1000 years ago, watches over the city. This great cathedrale was reconstructed in the 14th century after a massive earthquake. Try not to miss the panoramic view from the top of the towers – for a better view, I would recommend the left tower as you watch the cathedral. The view is spectacular and in comparison with most of the cities, the roofs are all brown, not red. I would say that a little bit of fitness is required – there are a lot of narrow stairs and moreover, the cobbled streets from the center are pretty steep.

dsc09709

You can visit various medieval city gates, such as St Johanns Tor, Spalentor and St Alban Tor. If you have enough time and money, Basel prides itself with a list of museums : the Dollhouse Museum with a section dedicated to the history of umbrellas, Tinguely Museum – with animated machines created by the Swiss dadaist painter and sculptor, Jean Tinguely. In front on the museum, there is a fountain that gives you a hint about the diversity of exhibits found inside. If you are traveling with children, the Zoo could be a good option.

dsc00097

When to go?

The spring-summer months are preferable as you can leisurely walk along the Rhine, take a  bath or visit the city on a bike, the most common means of transportation – seems like. During the summer, the Rhine becomes “populated” with hundreds of people, carrying a water proof sachet where they keep their personal belonging.  Even now, in November, at 5 degrees outside and maybe less in the water, I saw two persons swimming in the river. So much courage!

dsc00019

Can you spot them?

The city is famous for the carnival Fasnacht that starts at 4 o’clock in the morning on the Monday after Ash Wednesday and lasts 72 hours – 72 hours of parades, concerts and open-air activities. People wear masks, colourful costumes on the streets and throw sweets to the spectators. Sometimes even fruits and vegetables – watch your head!

We did not have the best weather, especially the first day, so we couldn’t visit everything that we planned to. Nevertheless, the city was full of Swiss and tourists attending the Herbstmesse, the Autumn Fair. In several squares of the city there were lots of stalls with food, drinks, sweets and all kind of roller-coasters and merry-go-rounds.

dsc00111

Tips and tricks

Be warned that most shops are closed on Sundays or open until 22:00. There is no shop open 24h.

If you are looking for nightlife, there are many alternative pubs in Kleinbasel, as for example Grenzwert; cocktail bars, Baltazar, and one of the most famous clubs with electronic music from Switzerland : Nordstern.

It is cheaper to eat in Germany, in Weil am Rhein, very close to Switzerland. You can go by tram, the ticket costs 6-7 CHF and a good steak at Mendoza restaurant around 20EUR. You can also cross the Three Countries Bridge, that connects Switzerland, Germany and France.

dsc09775

The people speak Swiss German and French, and for sure English with the tourists.

If you want to travel from Basel to another city from Switzerland, you can buy a ticket with departure from Freiburg, Germany, even if you take the train only in Basel. It is cheaper to buy tickets with a departure from Germany even if the route is longer.

Accommodation

I didn’t need to book a room, but I heard good things about Easy Hotel Basel, that you can book here. The rapport quality/price is very good and as a plus, they give you a free bus ticket that you can use in the city.

Prices

Everything is expensive, very expensive. It is probably the most expensive country that I have visited so far, more expensive than the Great Britain. A 500ml bottle of water is around 1 CHF, a Wurst eaten on the streeets 7 CHF, a pretzel 6 CHF, a beer starts from 6-7 CHF.

dsc00094-001A little girl in this big, big world
dsc09756

The fountain in front of Tinguely Museum

dsc09602

Rhine
dsc00047

Traditional housesdsc09738-001

Basel cathedral – photo taken from our “rain shelter”dsc09732-001

One of the towers
dsc09715

Basel seen from abovedsc09723

Brown roofs everywheredsc09672

Beautiful autumn outfit

dsc09631-001

Celebrating autumn

dsc09798

Herbstmesse

dsc00008

So Swiss!
dsc09660

Basel, I like you!
dsc00065

No jaywalking!
dsc00075-001

A kind of Wall of Famedsc00056

Frescoes on the walls

dsc09996

Industrial part of the city

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

2 Replies to “[:ro]Basel, orașul descoperit sub nori de ploaie (ghid turistic)[:en]Basel, in the rain (travel guide)[:]”

  1. hmm, nu credeam ca e asa de lat Rinul deja de prin Basel

    1. Este, este 🙂

Lasă un răspuns