Berlin, orașul artiștilor (ghid complet)

Anul acesta părinții mei au sărbătorit 30 de ani de la căsătorie și ne-am gândit să le facem o surpriză și să mergem toți într-un city-break pentru a sărbători momentul. Destinația aleasă a fost Berlin, orașul despre care toată lumea spune că este « altceva » și nu seamănă deloc cu restul Germaniei.

După 3 zile petrecute în oraș, le-am dat dreptate. Deși Berlinul este în esență un oraș german, dă o impresie de dezordine care nu se regăsește în alte orașe nemțești. Există multe alte orașe mai frumoase decât Berlin, dar tocmai această dezordine, agitație, nepunere la punct îl face special și atrage atât de mulți turiști, artiști și călători boemi. Păcat de gunoaiele de pe străzi care știrbesc frumusețea orașului…

Ce vizităm?

Zidul Berlinului

Începând cu secolul al XVIII-lea, Berlin a fost pe rând capitala Regatului Prusiei, a Reichului german, a Republicii Weimar și al celui de-al treilea Reich. Berlin a fost afectat în mod dureros de numeroase conflicte și de cel de-al doilea război mondial. Anii reconstrucției au coincis cu perioada conflictului dintre Est și Vest. În 1961, pentru a stopa emigrarea din Blocul Estic (comunist) spre Vest, Berlinul a fost împărțit în două părți de un zid înalt de 3.6 metri și lung de 155 km. În noiembrie 1989, după 28 de ani de fragmentare, locuitori din ambele părți ale orașului au contribuit la dărâmarea zidului. Bucata de zid rămasă în picioare a fost transformată într-o galerie de artă cu picturi murale. În prezent, mai poate fi vizitat și cel mai faimos punct de trecere din Berlin, Charlie Checkpoint.

Cea mai faimoasă pictură de pe zid, sărutul dintre Uniunea Sovietică și Germania

Charlie Checkpoint

Reichstag

Un alt obiectiv istoric important care amintește de trecutul dureros al orașului îl reprezintă Reichstag, sediul Parlamentului German. La fel ca majoritatea clădirilor din oraș, și aceasta a suferit multe daune în timpului celui de-al doilea răzobi mondial. Una dintre cele mai celebre poze din timpul războiului întruchipează un soldat al Armatei Roșii care flutură un steag sovietic pe Reichstag. Poza simbolizează înfrângerea Germaniei naziste. Ultima renovare a clădirii a avut loc între 1995-99 și a fost realizată de faimosul arhitect englez, Sir Norman Foster. De atunci, clădirea a redevenit sediul Parlamentului German. Poate fi vizitată o parte a clădirii. Intrare liberă.

Poză descărcată de pe Google

Poarta Brandenburg

Berlin își impresionează toți turiștii prin istorie. Un alt monument glorios din oraș îl reprezintă poarta Brandenburg. A fost construită în sec al XVIII-lea, inspirată după Acropolele de la Atena. Poarta a fost construită pentru a reprezenta pacea, iar în prezent este simbolul unificării Germaniei. La un moment dat te trezești în fața ei și realizezi că acolo s-a scris istoria Germaniei. Poarta se afla la granița dintre est și vest, prin spatele ei trecând zidul Berlinului. Piața este atât de lată și animată, încât este greu de imaginat că cei din vest reușeau să vadă doar statuia din vârf : Zeița Victoriei într-un car tras de 4 cai.

Memorialul evreilor

La nici 5 minute de mers pe jos, pe strada laterală am descoperit emoționantul memorial dedicat evreilor europeni uciși în timpul Holocaustului. La prima vedere, memorialul m-a indus în eroare. Un câmp de aproape 2 hectare cu 2.711 lespezi de piatră de dimensiuni diferite, oare ce vrea să reprezinte? Am intrat stingher în labirintul format din uriașele blocuri de beton și după doar câțiva pași, m-am simțit pierdută, fără un loc al meu. Liniștea profundă a  amplificat sentimentele de singurătate și de frică, aceleași pe care milioanele de persoane nevinovate le-au simțit în timpul războiului. Deși pare a fi un memorial simplu, cenușiu, fără viață, este exact opusul. A trezit în mine un amalgam de trăiri și sentimente. Aceleași stări m-au cuprins și în interiorul Centrului de Informare care se găsește la parter. Este conceput asemenea unui muzeu care prezintă istoria persecutării și executării evreilor din Europa. Victimele primesc un nume, o înfățișare, o poveste care vor fi imposibil de uitat. Intrare liberă.

Insula Muzeelor

Dacă o luați la pas de la poarta Brandenburg pe bulevardul Unten den Linden, veți ajunge la Insula Muzeelor, sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Insula găzduiește 5 muzee extraordinare, cel mai cunoscut fiind Muzeul Pergamon cu antichități romane și grecești de o valoare inestimabilă. Dacă vreți să descoperiți istoria și cultura mai îndeaproape, Berlin este o încântare intelectuală. Orașul are peste 170 de muzee (da, ați citit bine), 3 opere, peste 300 de galerii și situri istorice. La fiecare kilometru străbătut, realizam că Berlin respiră istorie, că el însuși este un muzeu în aer liber. De exemplu, de la Poarta Brandenburg până la Insula Muzeelor, am făcut numeroase popasuri: la muzeul Volkswagen, la Facultatea de Drept Humboldt, la Piața Bebel cu una dintre Operele din oraș și Biblioteca Universității.

Domul din Berlin

Insula Muzeelor este mărginită de impozantul Berliner Dom. Fosta biserica regală se înalță semeț lângă Altes Museum, pe ambele dintre ele văzându-se urmele celui de-al doilea război mondial. Ambele clădiri au fost puternic afectate de bombardamente și mari părți au ars. Atmosfera de lângă dom este la fel de relaxată ca în restul orașului. Oamenii stau pe iarbă, ascultă muzică, citesc, se joacă de parcă nimeni nu ar avea nicio grijă.

Turnul de televiziune

Ne-am continuat plimbarea și am ajuns la Rotes Rathaus, primăria roșie a orașului (intrare liberă), și la Berliner Fernsehturm, turnul de televiziune. Cu o înălțime de 368 de metri, turnul este cea mai înaltă structură din Germania. Construit în 1965-69, turnul se dorea a fi un simbol al Berlinului de est și al comunismului. În vârf se găsește un turn de observație, dar mi s-a spus că este supraapreciat și că există locuri mai frumoase de unde puteți admira orașul de sus. Unul dintre ele ar fi Potsdamer Turn cu cel mai rapid lift din Europa.

Alexander Platz

Turnul de televiziune este construit chiar lângă Alexander Platz, o piață mare, plină de lume la orice oră. Concerte de muzică nemțească au loc sub pod unde localnicii beau bere și dansează printre mese, nederanjați de sunetul și trepidatul trenurilor care trec pe deasupra. Este locul ideal pentru shopping.

Alte locuri care merită vizitate/făcute:

Marele meu regret este că nu am reușit să ajungem la Tempelhof, pe vremuri cel mai mare aeroport din Germania. Aeroportul a fost închis în 2008 și transformat în parc. Este locul perfect de relaxare și de desfășurare a diverse activități în natură (bicicletă, role, skateboard, jogging). Aeroportul are o istorie interesantă pe care o puteți afla în tururile organizate acolo.

Muzeul Evreilor este considerat de multă lume drept unul dintre cele mai bune muzee din Europa. Este închis doar 4-5 zile pe an și am avut ghinionul să se suprapună cu vacanța noastră.

Dacă vă plac Grădinile Zoologice, nu o ratați pe cea din Berlin!

Potsdamer Platz este zona  nouă a orașului, se aseamănă mult cu unele cartiere din Frankfurt.

Faceți un tur cu barca pe râul Spree și pe canalele alăturate. Vă veți simți departe de agitația urbană.

Viața de noapte

Berlin nu înseamnă doar vestigii și muzee, ci și tinerețe, energie și nou. Despre Berlin se spune că are una dintre cele mai vibrante și intense viețe de noapte din Europa. Nu am ieșit în cluburi, am trecut doar prin câteva locuri mai tinerești și artistice, cum ar fi Holzmarkt Pampa. Kreuzberg-Friedrichschain sunt locurile frecventate de localnici. Zona este plină de cafenele, baruri și cluburi. Cluburi recomandate au fost Kit Kat Club, Club Mate, Ritter Butzke.

Holzmarkt Pampa

Lângă gara centrală

Cum ajungem în Berlin?

WizzAir zboară pe ruta Cluj-Napoca – Berlin de două ori pe săptămână, miercuri și duminică. Noi am mers la început de septembrie, de duminică până miercuri. Puteți găsi bilete de avion foarte ieftine, chiar și la 150 de lei dus-întors!

Transfer aeroport – oraș

De la aeroport puteți lua trenul RB14 sau S-Bahn S9 până la gara centrală. Orașul este împărțit în trei zone (A, B, C). Un bilet costă 3.6 euro, aeroportul fiind situat în zona C a orașului.

Transport intern

Berlinezii își iubesc bicicletele la fel de mult ca olandezii. Piste de biciclete veți găsi în tot orașul, precum și parcări pentru biciclete. Nu uitați că deși bicicleta este un mijloc minunat de a te deplasa și de a vedea un oraș, Berlinul este de 9 ori mai mare ca Parisul! Tot sistemul de transport este foarte bine pus la punct. Metrou, trenuri supraterane, tramvaie, autobuze, veți găsi toate mijlocele de transport în comun. O călătorie costă 2.8 euro (zonele AB) sau 3.6 euro (zonele ABC) și este valabil 2 ore. Veți găsi o mulțime de tipuri de bilete – pe o zi, pentru 4 călătorii, abonamente etc. Noi ne-am făcut un abonament foarte rentabil, destinat grupurilor mici, până la 5 persoane. A costat 20.80 euro pentru zonele A, B, C (orașul Potsdam inclus, aeroporturile incluse).

Cazare

Alegeți zona în care vreți să stați în funcție de motivul pentru care mergeți în Berlin. Orașul este întins pe o suprafață enormă, așa că poate dura destul de mult să ajungeți dintr-o parte în alta! Noi ne-am cazat în Berlin Mitte, zona centrală, cu multe obiective turistice. Am închiriat un apartament cu 2 camere, preț 340 de euro, 3 nopți, 4 persoane. Alte zone de luat în calcul: Friedrichscahin-Kreuzberg dacă vreți să gustați viața de noapte, Charlottenburg pentru shopping.

Lucrul care m-a atras cel mai mult la Berlin a fost sentimentul de libertate. Viața aici este mai ieftină decât în marile metropole ale lumii și mai puțin stresantă. Pretutindeni am văzut oameni non-conformiști, fericiți și foarte prietenoși. În plus de asta, Berlin este un oraș care se reinventează și întinerește, paradoxal, cu trecerea timpului. O dovadă ar fi schelele ce împânzesc orașul pregătindu-i o nouă față pe care o puteți vedea în călătoriile voastre.

Bis später,

R.

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns