Berna – cât de frumoasă poate fi capitala Elveției?

Berna este dovada clară că moștenirea lăsată de Mama Natură se poate armoniza perfect cu lucrul creat de om. Capitala Elveției este situată într-un peisaj de vis, desprins parcă din cărțile poștale. Orașul este situat între doi munți și este cocoțat pe un mic promontoriu înconjurat din trei părți de râul Aare. Legenda spune că orașul a fost fondat în 1191 de ducele Berchtold al V-lea care l-a botezat după un urs, r în germană, pe care l-ar fi ucis la vânătoare. Un secol mai târziu, stema orașului era reprezentată de același urs care a devenit ulterior și simbolul orașului.

Ducele este cel care a ordonat ca orașul să fie construit sub formă de peninsulă înconjurată din trei părți de apă, iar cea de-a patra latură să fie protejată de un zid de apărare. Dorința ducelui a fost respectată până în secolul al XIX-lea când orașul a început să se extindă rapid și cartiere noi s-au format dincolo de râu. Accesul către aceste cartiere este asigurat prin poduri înalte.  Primul pod, Nydegg, a fost construit în 1842 și are o lungime de 190 de metri. Au urmat poduri tot mai mari, cel mai lung având 337,5m.

Podul Nydegg în fundal

Kirchenfeldbrücke

Centrul vechi, patrimoniu UNESCO

Berna se laudă cu un centru vechi restaurat impecabil în urma unui puternic incendiu care l-a afectat la începutul secolului al XV-lea. Arhitectura și planul străzilor au rămas aproape identice, ceea ce nu a știrbit originalitatea și farmecul orașului. Tocmai din acest motiv, centrul orașului a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Am luat la pas centrul vechi al orașului cu al său aer provincial și relaxat și mi-era greu să cred că acest oraș micuț cu doar 131.000 de locuitori este capitala Elveției.

Berna este o alternativă la aglomerările urbane sufocante. Cei 6 km de trotuare acoperite cu arcade, străzile pavate, magazinele, terasele și personajele fantastice care decorează clădirile și fântânile arteziene sunt  o desfătare estetică. La fel sunt și zecile de steaguri ale cantoanelor Elveției care flutură la pervazul clădirilor vechi renovate într-o nuanță de gri-verzui, specifică Bernei.

Turnul cu ceas Zytglogge

Cel mai faimos și vizitat obiectiv turistic din oraș este turnul Zytglogge care a deservit ca turn de apărare, închisoare, turn cu ceas și monument civil. În prezent este cunoscut mai mult pentru ceasul astronomic construit în secolul al XV-lea. Ceasul are un mecanism complicat și foarte exact care îl transformă într-o bijuterie tehnică. Ceasul arată cele 24 ore ale zilei, poziția Soarelui în zodiac, ziua săptămânii, data și luna, fazele lunii și ale soarelui. Cu câteva minute înainte să se schimbe ora, câteva figurine mecanice ies la iveală:  un cocoș, câțiva urși, Chronos cu clepsidra sa și un bufon. Există un tur care permite vizualizarea mecanismului ceasului. Se poate urca și în vârful turnului de unde se poate admira întregul oraș.

Alte clădiri și locuri care nu trebuie trecute cu vederea sunt catedrala gotică Berner Münster cu cel mai înalt turn din Elveția, primăria, parlamentul și groapa cu urși (Bärengraben) de lângă podul Nydegg. Sper ca măcar voi să nu le ratați pentru că eu am uitat complet de grădina cu urși cât am fost acolo. 🙁

Panoramă

Se poate urca în turnul cu ceas sau în turnul catedralei din Elveția de unde sunt convinsă că priveliștile sunt uimitoare. Însă, dacă vreți să vi se deschidă în fața ochilor întregul oraș, cu catedrala înălțându-se în mijlocul lui, vă spun eu unde trebuie să mergeți. Un fost cimitir de pe dealurile din jurul orașului a fost transformat într-o grădină de trandafiri (Rosengarten) de unde veți avea o panoramă impresionată. Frumoasa Berna, situată între păduri verzi și traversată de râul Aare, este o încântare pentru ochiul oricărui turist.

Cum ajungem în Berna?

Există WizzAir din Cluj și București până în Basel. De acolo, fie închiriați o mașină (mai bine închiriați din partea franceză, s-ar putea să fie mai ieftină), fie luați trenul sau autobuzul până în Berna. Un site pe care puteți verifica prețurile este site-ul RailEurope.

Unde ne cazăm?

Până acum, m-am “cazat” doar la prieteni care m-au primit cu brațele deschise și le mulțumesc pentru asta. În schimb, am văzut o mulțime de Bed & Breakfast în Elveția. Din păcate, nu știu prețurile, dar sunt convinsă că puteți găsi oferte bune pe booking sau airbnb.

Prețuri

Când auzi vorbindu-se de Elveția, gândul te duce invariabil și la prețuri. Elveția nu este o țară deloc ieftină și poate acesta este motivul pentru care nu este încă invadată de hoardele de turiști. Ca să vă faceți o idee despre prețurile de la restaurante și cafenele, am plătit 30 de franci pentru o masă (pui cu garnitură de legume și o apă plată);  6-7 franci pentru o cafea;  4 franci pentru o apă plată. Încă susțin că Elveția este cea mai scumpă țară în care am fost până acum. Mi s-a părut mai scumpă decât Japonia, Marea Britanie și SUA pentru că acolo există totuși alternative la mâncarea scumpă, de exemplu,  pe când în Elveția până și un hot-dog și un cârnaț cu pâine se apropie sau chiar sar de 10 franci. Dacă mergeți în magazinele alimentare, prețurile sunt cu siguranță mult mai mici. Puteți plăti și în euro și veți primi rest în franci.

Aveți mare grijă unde parcați și nu încercați să “furați sistemul”. Cumpărați mereu tichet de parcare și nu lăsați mașina în zonele interzise. Se verifică foarte des mașinile și vă puteți trezi cu o amendă usturătoare în doar 5 minute.

Acestea fiind spuse, Berna mi-a intrat direct la inimă și nu pot să îi spun decât “Pe curând!”.

 

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns