Cartagena, o minunăție de oraș

În nordul Columbiei, pe malurile Caraibelor, se găsește Cartagena de Indias, cunoscut și sub denumirea scurtă, Cartagena. Cartagena de Indias era fantezia vânătorilor spanioli de comori, precum și a colonizatorilor. Amplasamentul său strategic nu se compara cu nici un altul din Lumea Nouă, așa că spaniolii au făcut tot ce au putut să cucerească acest loc. Când a fost colonizat, a fost botezat după orașul Cartagena din Spania, de unde provenea marea majoritate a membrilor echipajului spaniol.

Arhitectura colonială din Cartagena

Arhitectura spaniolă colonială a supraviețuit anilor și este recunoscută acum de UNESCO, care a inclus mai multe locuri din oraș în patrimoniul universal. La fiecare pas, se simt influențele spaniole. Casele, bisericile, balcoanele înfrumusețate cu ghivece de flori m-au dus cu gândul la orășele nu doar din Spania, ci și din Grecia, Italia, Malta.

cartagena

Lângă mare se află Orașul Vechi cu zidurile groase ale cetății de demult. A fost fondat în secolul al XVI-lea, cu piețe mari, străzi pietruite și clădiri coloniale.

Spaniolii au lăsat și o amprentă de cruzime pe străzile orașului. Dovadă stă Palatul Inchiziției, o casă a terorii reală, cu instrumente de tortură și exponate din timpul Inchiziției. Mi-ar fi plăcut să descoperim și partea aceasta a istoriei, dar nu am avut suficient timp la dispoziție.

Zidurile cetății

Încadrat de golful său uimitor, Cartagena de Indias este unul dintre cele mai frumoase și bine conservate orașe din America de Sud. Cartagena înseamnă culoare, veselie, femei îmbrăcate în culorile naționale care poartă coșuri de fructe pe cap, dansatori care distrează lumea pe stradă, zâmbete și efervescență.

Prima comuniune

Căldură mare, mon cher!

Clima a fost singurul aspect care mi-a displăcut în totalitate. Am prins niște călduri insuportabile și cred că așa este mai tot timpul: peste 30 de grade ziua și peste 20-25 de grade noaptea…plus o umiditate care înrăutățește situația. Dar dacă nu vă lăsați intimidați de căldură, atunci Cartagena va fi cu siguranță pe gustul vostru.

Noi am încercat să evităm căldura și am ieșit la plimbare la primele ore ale zilei sau seara, după apus. Degeaba, am murit de cald chiar și așa. Avantajul este că orașul se află pe coasta Caraibelor și marea te invită la o tură de bălăceală și înot care să mai potolească din căldură. Seara, briza este domoală, numai bună pentru o cină în aer liber, pe terase sau în piațetele care prind viață.

Portul din oraș

În spate, districtul financiar din Cartagena

Vamos a la playa

Datorită climatului tropical, Cartagena este o destinație populară pentru plajă. Accesibile cu barca sunt Insulele Baru, cu plaje cu nisip alb, fin, precum și Insulele Rosario, cunoscute pentru snorkeling și recifele bogate de corali.

O cazare inedită, în mijlocul apei, este Casa en el Agua.

Copyright: Wesidetrip

Mâncare

Cartagena se poate lăuda și la capitolul mâncare – bucătăria este excelentă, iar restaurantele se întrec și ele în preparate alese. Am ales să mâncăm într-o seară la La Mulata și apoi, întâmplător, am ajuns la Hotel Casa Don Luís By Faranda Boutique care ne-a cucerit prin arhitectura sa. Am intrat să luăm micul dejun și deși a fost mult prea scump pentru ce ni s-a oferit, hotelul arată impresionant (iar prețul pentru cazare este pe măsură).

Intrarea în hotel / resturant

Gabriel Garcia Marquez

Faimosul scriitor, laureat al premiului Nobel , a ajuns în Cartagena în 1948, fără niciun ban în buzunar. A locuit timp de un an aici, apoi a plecat în lume. Dar în anii ’90 s-a întors în oraș și și-a construit o casă, unde se retrăgea în fiecare iarnă. Farmecul orașului l-a inspirat și a contribuit la apariția romanelor Dragoste în vremea holerei și  Despre dragoste și alți demoni.

Unde ne cazăm în Cartagena?

Ne-am cazat la Hostel Luka, într-o clădire istorică din centrul orașului. A fost o surpriză tare plăcută: foarte ieftin, curat, într-o poziție excelentă și cu piscină pe acoperiș. Am plătit în jur de 20 USD/noapte pentru o cameră dublă.

Cartagena, a fost o plăcere! Sper să ne revem curând, dar cu temperaturi mai decente și cu mai mult timp pentru explorat.

Hostelul Luka

Străzile colorate

O mică pauză la umbră

Numele străzilor scrise pe bucăți de faianță (azulejos)

 

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns