Nordul Thailandei este oaza de liniște și de verdeață a țării, cu munți falnici, râuri învolburate care străbat jungla deasă și elefanți care se plimbă liberi pe alei nebătătorite. Orașul cel mai important din nord este Chiang Mai, fosta capitală a imperiului Lanna. Chiang Mai a fost fondat în secolul al XIII-lea de același prinț care înființa și regatul Lanna. Acest regat a cunoscut o perioadă înfloritoare în care s-au construit numeroase palate și temple budiste, iar artele și arhitectura s-au dezvoltat puternic în regiune. Lanna a fost cucerită în secolul al XVIII-lea de puternicul imperiu din Bangkok, dar Chiang Mai a reușit să rămână până în 1939 un stat semiindependent. Orașul s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani și a devenit un magnet pentru turiști.
Cum ajungem acolo?
Din Bangkok, cel mai simplu este să luați trenul de noapte. Sunt mai multe trenuri care pleacă înspre nordul țării, ultimul fiind la 22:00 și ajunge la 11:00-12:00. Prețul biletului este de 750Baht (90 de lei) în pat inferior, 700B (83 de lei) în pat superior. Este recomandat să cumpărați biletele cu minimum 2 zile înainte de plecare pentru că se epuizează destul de repede. Puteți să le cumpărați de la gara centrală din Bangkok.
Aveți grijă că se dau multe țepe : nu vă încredeți în persoanele care stau în fața gării cu un ecuson pe care sunt trecute numele și funcția lor, cel mai probabil Reprezentant al Gării din Bangkok! Deși ecusoanele par reale și persoanele bine intenționate, sunt șarlatani care vă vor duce într-un birou din afara gării și vă vor vinde biletele de tren, taxi si cazare mult mai scump. Mergeți la ghișeele din gară și cumpărați de acolo.
Trenurile de noapte sunt, de fapt, trenurile care circulă și ziua, dar banchetele se desfac și se unesc la mijloc, formând un pat suficient de confortabil încât să dormiți tot drumul. Fiecare pasager are propriul lui compartiment cu pat, un raft tip măsuță, o veioză și o perdea care se trage, astfel încât aveți puțină intimitate. Sunt 40 de paturi într-un vagon, 20 pe-o parte, 20 pe cealaltă, 10 jos, 10 sus. Compartimentele au și priză, dacă vreți să vă încărcați telefoanele și aparatul foto. Ceea ce m-a surprins plăcut este curățenia. Așternuturile sunt împachetate, se pun doar când urcați în tren, se mătură constant pe hol și băile sunt și ele curățate. Pe lângă asta, aveți opțiunea de a comanda mâncare la pat : fresh-uri (7 lei), cină (20 de lei) sau mic-dejun (15 lei).
Unde ne cazăm?
Dacă nu rezervați nimic în avans, sunt șanse foarte mari să găsiți prețuri mult mai mici la fața locului, dar vă asumați și riscul de a ajunge într-o perioadă aglomerată în care majoritatea pensiunilor sunt pline. Proprietarii de pensiuni știu la ce oră ajung trenurile cu turiști și le așteaptă cu nerăbdare la gară. Au pliantele cu ei și puteți vedea cum arată pensiunea, camerele, poziția pe hartă etc. Așa am procedat și noi și am plătit o nimica toată pentru câteva nopți de cazare (15 lei de persoană). Pensiunea se numea SK House, se afla în centrul orașului și dispunea chiar și de piscină și seifuri unde puteam depozita lucrurile de valoare.
Clima
Chiang Mai se află la o altitudine mai mare decât Bangkok, astfel că are o climă mai rece, temperaturile ajungând până la 15 grade noaptea, în perioada decembrie – martie.
Ce vizităm?
Mă așteptam ca Chiang Mai să fie un oraș sărăcăcios, dar m-am înșelat complet. Este un oraș cochet, cu străduțe înguste și întortocheate, cu baruri și restaurante la fiecare pas, cu terase cu muzică live, cântăreți străini și o mulțime de turiști și expați. Este locul în care timpul parcă se oprește în loc, toată lumea îți zâmbește pe stradă, te salută și te ajută. Este locul care m-a cucerit și în care mi-aș dori să revin și să petrec mai mult timp. Este o combinație inedită între cultura asiatică și cea vestică.
Istoria și cultura din Chiang Mai se reflectă în multitudinea de temple din oraș, în muzeele naționale și în expozițiile de artă și arhitectură, mai ales specifice regatului Lanna. În oraș veți vedea și ziduri vechi din vremea imperiului Lanna, dar și efectul globalizării masive : pe lângă piețele de haine și alimente, se găsesc KFC, Mc Donalds, Starbucks, Burger King și alte localuri “sănătoase”.
Templul Wat Phra That Doi Suthep
În regiune se află multe temple budiste, dar fiindcă am vizitat prea multe temple în Bangkok și Ayutthaya, am ales doar două: faimosul Wat Phra That Doi Suthep și un templu din centrul orașului, Wat Pa Pao. Wat Phra That Doi Suthep este situat într-un parc național, situat la 16 km de Chiang Mai, pe creasta muntelui Doi Suthep. Pentru a ajunge acolo, puteți împărți cu alți turiști un songthaew, adică un fel de camionetă transformată în taxi, pe bancheta căruia încap 6-8 oameni. Prețul este de aproximativ 100 B (12 lei) dus-întors/persoană. Puteți stabili cu șoferul de cât timp aveți nevoie și el se întoarce după grup la ora stabilită. Totul funcționează pe încredere!
În capătul drumului șerpuitor care pleacă din Chiang Mai și străbate o pădure bogată, pe creasta muntelui, se află templul poleit în aur. Pentru a ajunge la templu, puteți urca cele aproximativ 300 de trepte sau puteți urca cu funicularul, care costă 20B/persoană. Treptele sunt flancate pe ambele părți de miticul șarpe sacru naga, despre care se crede că trăia în apele Thailandei. Pe scări puteți vedea niște copilași drăgălași, îmbrăcați în haine tradiționale care sunt mai mult decât fericiți să facă poze cu voi, dar la final se așteaptă să fie și recompensați…cu bănuți, evident. Taxa de intrare este de 30 baht (4 lei) pentru turiști. Templul oferă o panoramă superbă asupra orașului și a împrejurimilor. În apropierea lui, se află și Palatul Regal Phuping, satul Doi Pui Hmong și cascada Monthathon, pe care din păcate nu le-am vizitat.
Satele meșteșugarilor
Am vrut să mergem și în Bo Sang, satul meșteșugarilor nordici, faimos pentru umbrelele de lemn, dar am renunțat la idee după ce toată lumea ne-a spus că satul a devenit foarte turistic și nu mai vezi cum se produc umbrelele, ci doar o mulțime de tarabe și de vânzători ambulanți. Am renunțat la idee și ne-am plimbat mai mult prin oraș până am găasit un restaurant cu specific irlandez, unde am gustat cel mai bun burger! D-e-l-i-c-i-o-s! În mod normal, obișnuiam să mâncăm în piețe locale, dar mâncarea din Chiang Mai este atât de diversificată încât n-am rezistat tentației! Am încercat și mâncăruri tradiționale, cum ar fi pad thai, lapte de cocos prăjit sau durian. Durian este, fără doar și poate, cel mai controversat fruct din întreaga lume și asta se datorează mirosului incredibil de…urât! Mirosul fructului este o combinație între cele mai odioase mirosuri existente și l-am simțit pe propria piele, sau, mai bine spus, pe propriul nas. Nu puteam pleca din Thailanda fără să-l încerc. Fructul în sine nu este așa rău, dar eu nu puteam trece peste mirosul teribil pe care-l simțeam parcă și cu ochii și cu urechile 🙂 Nu degeaba e Durianul interzis în toate locurile închise!
Despre celelalte locuri superbe pe care le-am vizitat, vă voi povesti în articolul următor. Până atunci, vă las să visați la Thailanda și de ce nu, să vă plănuiți o vacanță acolo!
Șarpele naga te întâmpină la intrarea în templu
Se spune că un elefant ar fi semnalat locul unde s-a construit templul
Călugări budiști
Lapte de cocos prăjit și ouă de prepeliță
Durian, pomul în care crește și semnele de avertizare
Piața locală
Mini-banane, mult mai gustoase decât ce găsim la noi în țară
Templul din oraș
Chiang Mai la ceas de seară
Zidurile vechi au rămas în picioare