[:ro]Coron, un colț de rai din Filipine[:en]Coron, a piece of heaven in the Philippines[:]

[:ro]

Am realizat că am scris despre majoritatea locurilor în care am ajuns în Filipine, mai puțin despre unul. Și este fix acela care ne-a impresionat profund și ne-a rămas întipărit în suflet, mai exact, Coron. După o aventură de trei zile pe apă, într-o barcă tradițională, fără telefoane și semnal, cu nopți petrecute pe plaje pustii, în căsuțe de bambus sau cort, fără curent, cu dușuri făcute în natură, dintr-un butoi cu apă rece, nu ne doream decât să ajungem la civilizație. Duceam dorul unui duș cu apă caldă, a unor așternuturi curate și ne temeam că hostelul pe care l-am rezervat nu ne va satisface “mofturile”. Odată ajunși în portul din Coron, aflăm că eram printre singurii din grup care aveau deja cazarea rezervată, toți ceilalți plănuiau să caute ceva la fața locului. Am răsuflat ușurați că rezolvasem totul de acasă, fiindcă nu ne mai ardea să mergem din ușă-n ușă să căutăm cazare.

Ne urcăm într-un tuk-tuk, care părea varianta îmbunătățită a celor din El Nido, și îi cerem șoferului să ne ducă la Hop Hostel. Eram obosiți, nespălați și după multe curbe și pante destul de abrupte, am ajuns la hostelul nostru, situat în vârful unui deal. De afară avea un aer grecesc, total atipic pentru împrejurimi. Livingul arăta foarte bine, iar la recepție ne-a întâmpinat o englezoaică despre care am aflat că se mutase în Coron cu soțul și își construiau deja o casă. Am rezervat o cameră de patru persoane, cu un pat dublu și două paturi simple suprapuse, cu baie comună. Baia se afla chiar lângă camera noastră și nu știm dacă o mai folosea și altcineva, dar aveam impresia că suntem doar noi acolo. Hostelul arată într-un mare fel și am terminat vacanța cum nu se putea mai bine: cu petreceri pe acoperiș, apusuri care-ți taie respirația, cocktailuri de gin cu ananas, jocuri de societate, mâncare bună, seri de beerpong și flip the cups, petrecute cu alți turiști și expați din Coron. După cele trei zile la Hop Hostel, nu pot decât să îl recomand cu mare drag oricui ajunge în Filipine, mai ales dacă sunteți grup mai mare și vă doriți să cunoașteți și alte persoane.

Drumul spre hostel

Vederea de zi cu zi

Coron este o insulă situată în nordul provinciei Palawan. Despre orașul Coron, aș putea zice că se aseamănă destul de mult cu El Nido, dar mi s-a părut că nu este invadat de atâția turiști. Am încercat să vizităm cât mai multe locuri din oraș. Ne-am plimbat pe străduțe până ne-am rătăcit și am ajuns în cartierele localnicilor. Ne-am întristat când am văzut sărăcia în care unii dintre ei trăiesc, dar cu toate acestea, ca în fiecare țară din Asia, am dat doar peste oameni foarte prietenoși, cinstiți și zâmbitori.

Strada principală din Coron

Micuții filipinezi

Ce e de făcut în Coron?

Scufundări

Coron este una dintre destinațiile preferate pentru scufundări și snorkelling. Vegetația și fauna marine sunt extrem de bogate, ceea ce înseamnă că nu aveți cum să vă plictisiți în larg. În plus de asta, Coron a devenit faimos pentru epava unei nave de război japoneze, din cel de-al Doilea Război Mondial, scufundate în largul mării. Este cu siguranță apogeul vacanței oricărui scufundător înrâit, care a văzut multe bancuri de pești la viața lui.

Tur privat cu barca 

Deși este mai scump decât un tur standard, a fost una dintre deciziile înțelepte pe care le-am luat în vacanță. Am închiriat o barcă doar pentru noi patru, am mers dimineața în piața locală cu ghidul nostru care ne-a ajutat să facem cumpărăturile pentru prânz. Băieții de pe barcă ne-au gătit un prânz delicios, cu pește, fructe de mare, orez, salată de legume, cât timp noi am stat la plajă. Avantajul tururilor privat este că vă puteți alege voi locurile de oprire și puteți merge “împotriva curentului”, adică veùi ocoli grupurile mari de turiști. Alegeți locuri la care ei ajung doar seara, plecați mai devreme, faceți tot posibilul să aveți câteva locuri doar pentru voi pentru jumătate de oră.

Prețurile tururilor private variază foarte puțin de la o agenție la alta, dar puteți negocia puțin cu ghidul. Noi am plătit 2500 php (45 euro) pentru toată barcă și legislația prevede achitarea unei taxe de intrare la fiecare obiectiv turistic. Taxele sunt în jur de 150-300 php (2.5-5 euro), depinde de loc. În afară de asta, am plătit mâncarea, băutura. Trăgând linie, am plătit în jur de 1500 php (25 euro) de persoană.

Dacă turul privat vă depășește bugetul, tururile standard sunt o soluție și costă mai puțin. În noiembrie 2018, costau în jur de 1000 php (17 eur) cu taxele de intrare și prânzul incluse în preț. Un mare minus este faptul că bărcile pleaca după 9:30 din port, când este deja foarte aglomerat, și nu aveți libertatea dintr-un tur privat.

Mai greu cu coborârea

Omul nostru 🙂

Plaja Smith

Pauza de prânz am luat-o pe o plajă mică, idilică,  amenajată deja cu mese pentru mâncat! A fost o oază de relaxare, departe de tururile standard și bărcile plin de turiști. Eram pe toată plaja doar noi și un grup de turiști.

Lacul Kayangan

Lacul Kayangan este cunoscut drept unul dintre cele mai curate lacuri din Asia, iar peisajele pe care le oferă îl transformă într-un loc de neuitat! Una dintre cele mai populare imagini din Asia este făcută chiar aici, de pe o culme, doar că în poză apare golful Coron, iar lacul se află pe partea cealaltă. Barcă vă lasă în golful Coron, de acolo urcați niște trepte până la un punct de observație, urmând să coborâți pe partea cealaltă a muntelui, la lacul Kayangan. Apa este incredibil de limpede, curată și de o culoare turbată. Pentru că au avut loc mai multe accidente de-a lungul anilor, nu aveți voie să intrați în apă fără veste de salvare pe care le primiți de la conducătorii bărcilor care vă transportă.

Faimoasa vedere despre care vorbeam

Apa, incredibil de clară!

Lacul Barracuda

Nu departe de lacul Kayangan, se găsește lacul Barracuda, la care noi ne-am oprit în turul de trei zile, înainte de apus. Apa este la fel de clară și locul este mai puțin vizitat decât Kayangan. Dacă alegeți un tur privat, spuneți-i să vă ducă și aici, pentru câteva momente de liniște.

Lacul Barracuda

Fața mea, după 3 zile pe apă

Lagunele gemene

Printre destinațiile preferate de turiști, și de noi de altfel,  se numără și “lagunele gemene”. Există două intrări în cele două lagune, despărțite o stâncă pe care se găsește mic pod de lemn. Peisajul este de-a dreptul spectaculos, lagunele fiind poziționate în interiorul unor formațiuni calcaroase înalte, acoperite de vegetație. La fel ca la lacul Kayangan, nu puteți intra fără veste.

Muntele Tapyas

În centrul orașului se află muntele Tapyas, pe care scrie cu litere mari Coron și unde se găsește o cruce mare, vizibilă din tot orașul. Este un loc bun de prins răsăritul sau apusul, depinde de voi cât de matinali sunteți.

Un apus de pe acoperiș, urmat de o petrecere

Apusurile sunt atât de frumoase în Coron, încât te lasă fără grai! Există un deal în oraș pe care s-au construit multe pensiuni, hosteluri cu acoperișuri deschise. Recomand cu mare drag Hop Hostel pentru unul dintre cele mai bune apusuri din viața voastră! Garantez pentru el. Dacă nu e așa, aștept să mă certați. Mergeți într-o zi în care se organizează petrecere pe acoperiș, cu DJ live. Rămâneți și după apus, împrieteniți-vă cu oameni noi, socializați, râdeți și dansați până târziu în noapte.

Cum ajungi în Coron?

Există zboruri directe Manila – Coron (45 minute), operate de Cebu și Skyjet. Dacă ați zburat în alt loc din Palawan, ați mai multe opțiuni de a ajunge în Coron. Cea mai uzuală rută este El Nido – Coron, așa că voi vorbi despre asta:

Avion (40min) : AirSwift operează zboruri de patru ori pe săptămână între cele două localități.

Feribot (4h) : Există mai multe companii care efectuează ruta El Nido – Coron. Aveți varianta feribotului rapid (3-4h) care costă 32 euro (puteți verifica aici) sau varianta feribotului clasic (5-9h) care costă 25 euro. Puteți rezerva bilete pentru feribot când ajungeți în El Nido.

Tur cu barca : Recomandarea mea, dacă aveți timp la dispoziție și sunteți aventurieri, este să faceți un tur de trei sau patru zile cu barca. Nu este ieftin, dar merită să investiți pentru o experiență unică. Mai multe detalii, aici.

Coron, ai fost unic, de neuitat, de neratat! Sper să te descopere și alții, la fel de frumos cum te-am descoperit noi!

Alte poze:

Lacul Kayangan

Lacul Kayangan, o frumusețe în mijlocul naturii

Lagunele gemene

Bărcile tradiționale

Lacul Barracuda

 [:en]

After a three-day adventure on the water, in a traditional boat, without phone, network, electricity, with nights spent in bamboo bungalows and tents, with buckets of cold water instead of showers, we were waiting so badly to take a hot shower and sleep in clean sheets. Once arrived in Coron, we took a tuk-tuk to Hop Hostel, situated on top of a hill. From outside, it looked like a Greek house, not at all the Filipino style that we were used to. We booked a quadruple room with a shared bathroom and paid 220 euro for the whole room, for 3 nights, which means less than 20 euro/ person/night.

The restroom was next to our room and we didn’t see anyone using it, so this didn’t bother us at all that it was shared. This hostel was my favorite among all the hostels I have stayed at. It was definitely something I had never seen before with multiple common areas, including a Cinema Room. The beds were all king sized and super comfortable! All in all, the hostel exceeded our expectations and we finished the vacation in a great way: rooftop parties, cocktails,  sunsets to die for, board games, evenings with beer pong and flip the cups spent with other tourists and expats. After three days spent at Hop Hostel, I definitely recommend it, if you are traveling to Coron, especially if you’re interested and willing to meet other travelers.

The way to the hostel

Our daily view

Coron is the third-largest island in the Calamian Islands in northern Palawan.  The island is part of the larger municipality of the same name. It looks a little bit like El Nido, but I found it less touristy. After a day of wandering in the city and seeing their simple houses, most of them built on the water, it was heartbreaking to realize the poverty they face.  Nevertheless, like everywhere in Asia, the people were very friendly, honest, smiling and waving at us all the time.

Main street in Coron

Kids going to school

Top things to do in Coron 

Diving 

Coron is one of the best destinations for snorkeling and diving. The vegetation and fauna are so reach that you can’t get bored in the water. The main attractions for divers are the several WWII Japanese wrecks that lie within diving depth.

Private boat tour  

Even if it’s more expensive than a regular boat tour, it was a smart decision to rent a boat just for the four of us. One of the boys took us to the local market in the morning, where we shopped local food (fish, sea food, fruits, salad) and drinks for lunch. While we were tanning on a beach, the boys cooked us a delicious meal. I would recommend anyone renting a private boat because you have more freedom and more control on how long you want to stay at each place. Don’t go on a standard tour unless you want to see orange colour everywhere you tun.

We paid 2500 php (43 euro) to rent the boat. In comparison to the standard tour where you have the lunch and the entrance fees included, we had to pay for them separately. Every entrance was between 150 and 300 php (2.5-5 euro). The regular tour costed 1000 php (in November 2018), while we paid a total of 1500 php (25 euro) for our tour. Totally worth it!

Hard way to get in

Smith Beach

Not many tour boats come to this island, so it is a great spot to ask a private tour to visit. We had the beach basically to ourselves. The beach is small, secluded, but it has a gorgeous view. It is already prepared with tables for lunch – nice way to welcome your tourists.

Kayangan lake 

Kayangan lake is a crystal clear freshwater lake with unbelievable underwater rock formations and views, which make it one of the most incredible sites in Coron. One of the most iconic pictures from the Philippines is taken right here. In the picture you can see Coron bay, Kayangan lake being on the other side of the hill (see below). You have to wear a life jacket if you want to swim in the water.

The iconic picture

Unbelievably clear water

Barracuda lake

Not far away from Kayangan lake stays Barracuda lake. We made a short stop on our way from El Nido to Coron. The water is amazingly clear and the place is less touristy than its “bigger brother”. The crazy part about this lake is that it’s very deep and free divers are allowed to dive here. Don’t do it if you’re not an expert! The entrance fee is 150 php (3 euro).

Twin Lagoons

This place is very peaceful and serene. There are two lagoons, separated by a limestone but there’s a cave that connects them and that you can swim through during low tide. When the high tide hits, you have to cross a bridge to get to the second lagoon. The water can go from hot to cold in just a couple of seconds.

Tapyas mountain

Mount Tapyas is the most popular viewpoint in Coron. It is the perfect sunset spot near the town center, but keep in mind that you have 721 stairs to get the top. The top of the hill is marked by a big cross and the name Coron, spelled out with big letters.

Sunsets and rooftop parties

The sunsets in Coron are a thing to die for! They will leave you speechless and if you’re not in a good shape to go on top of Mount Tapyas, make sure you check them from a rooftop. There’s a hill in the town, where many guesthouses and hostels were built, such as Hop Hostel. They offer a great panorama over the bay and the city. Plan your visit when the hostel organizes a rooftop party.

How to get to Coron?

There are direct flights Manila – Coron, operated by Cebu and Jetflight. If you’re planning to visit the rest of the province of Palawan before, there’s three options to travel from El Nido to Coron:

Plane (40min): AirSwift flies four times per week from El Nido to Coron

Ferry (4h): There are several companies that go on the route El Nido – Coron. You can choose the fast ferry (3-4h) that costs 32 euro (more info here) or the classic ferry (5-9h) that costs 25 euro. You can buy your tickets on the spot, when you’re in El Nido.

Boat tour: if you’re the adventurous type, don’t think too much and book this tour. It’s not cheap at all but it’s definitely worth the money. And trust me, it will be the highlight of your trip!

Coron, you will always have a special place in my heart!

Pictures:

Twin Lagoons

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

11 Replies to “[:ro]Coron, un colț de rai din Filipine[:en]Coron, a piece of heaven in the Philippines[:]”

 1. superb post.Ne’er knew this, appreciate it for letting me know.

 2. I love Cebu. I miss Bantayan Island. I’ll be going back next year to the Philippines

  1. Nice! Where do you go? I really want to see Siargao!

 3. Unde a ți găsit o barca privata cu doar 2500 php. Ținând cont ca un tur comun costa 1300 1500 php de persoana? Mulțumesc

  1. Cred ca gasiti destul de multe barci private in zona portului si puteti negocia putin. Nu este foarte scump inchiriatul, dar veti plati separat intrarile la fiecare insula, laguna + mancarea. In tururile comune, sunt toate incluse – se va resimti putin la buget. Aveam o carte de vizita de la baiatul cu care am mers, dar n-o mai gasesc. O mai caut si revin cu un numar de telefon daca dau de ea.

 4. El Nido, Palawan is paradise on earth. There’s no place on earth that is more beautiful

 5. OMG! I have been to Palawan at least 5 times and just falls in love with the place even more each time.

  1. You’re so lucky! I’ve been only once, can’t wait to go back!

 6. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this article and the rest of the website is extremely good.

 7. I just want to mention I’m beginner to blogs and certainly liked you’re blog. Likely I’m likely to bookmark your blog post . You definitely have excellent articles and reviews. With thanks for sharing with us your blog.

 8. Hello there! I could have sworn I’ve been to this site before but after looking at many of
  the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly pleased
  I came across it and I’ll be book-marking it and checking
  back regularly!

Lasă un răspuns