[:ro]Cu barca pe insulele grecești, fără permis de navigație [:]

[:ro]

Deși anul acesta multă lume s-a ferit să călătorească în străinătate, noi am considerat Grecia ca fiind o destinație sigură și am petrecut o săptămână de vis pe tărâmuri elene. Destinația finală a fost Corfu, perla verde a Greciei. Vacanța a fost marcată de două activități palpitante: vizitarea insulei pe scuter și plimbarea cu șalupa în largul mării, fără skipper (șofer).

Cum și de unde se închiriază barca?

În Grecia, legislația permite adulților să conducă bărci mici, fără permis de navigație. Sunt aproape sigură că există centre de închiriat bărci în fiecare stațiune din Grecia. În Corfu, vă recomand să mergeți la un centru de închirieri dintr-un oraș mai mare, cum ar fi Paleokastritsa sau Corfu. Am întrebat de preț și în stațiunea unde eram cazați noi, Agios Gordios, dar erau considerabil mai mari față de principalele orașe de pe insulă. Fiind cazați pe coasta de vest, aproape de Paleokastritsa, am ales să închiriem barca de aici. În plus de asta, Paleokastritsa este un orășel superb, cocoțat pe mal, numai bun de admirat de pe apă.

Cât costă?

Ne-am interesat în mai multe locuri, dar doar la Michal Boat Rental am găsit barcă disponibilă pentru ziua următoare. Prețurile pentru închirierea bărcilor încep de la 45 euro/zi și cresc în funcție de modelul ales. Noi am ales o șalupă cu volan, de 30 de cai putere și cu o capacitate maximă de 6 persoane. Închiriatul bărcii pentru o zi întreagă a costat 90 euro, la care se adaugă combustibilul. Capacitatea maximă era de 30 de litri, iar prețul per litru era 2 euro. Pentru o zi întreagă am stricat 15 litri, deci am mai achitat 30 euro. Costul final: 120 euro.

Este greu să conduci?

Dimineața ni s-a făcut instructajul despre cum să conducem, cum să aruncăm ancora, unde avem voie să ancorăm etc. Apa a fost foarte liniștită, fără valuri. Cu puțină îndemânare și atenție, cred că oricine ar putea conduce barca, mai ales persoanele care au înclinații spre șofat. Am crezut că o să fie greu să “parcăm”, dar n-am avut probleme nici acolo. Am încercat să păstrăm mereu o distanță de 50-70m până la țărm, ca să nu lovim barca de bolovanii din apă. De fiecare dată, înotam sau pluteam pe saltea până la plajă.

Poți merge pe unde vrei tu?

În timpul instructajului, am primit și o hartă cu perimetrul în care aveam voie să ne plimbăm. Nu ne-am îndepărtat foarte tare de mal, dar a fost suficient încât să găsim plaje sălbatice, peșteri, stânci înalte și apă turcoaz, foarte limpede. Dacă te aventurezi în larg, riști să fii controlat și amendat de paza de coastă.

Plaje și activități

Cel mai mult ne-au plăcut plajele Gefyra și Stelari. Ambele erau sălbatice, departe de civilizație, abia zăreai un om ici, colo. În plus de asta, apa era de-a dreptul superbă. Vedeai fundul mării și bancurile de pești chiar și la 70 metri depărtare de mal. Am trecut și pe lângă plajele Limni și Rovinia, mai cunoscute printre turiști. Acestea sunt mai aproape de oraș și sunt accesibile cu un taxi pe apă. Spre deosebire de celelalte, unde ne-am obișnuit să fim noi și marea, ni s-au părut deja aglomerate…deși erau doar câteva grupuri de turiști.

Concluzii

A fost minunat să fim doar noi și marea, să înotăm în larg, să sărim din barcă fără să deranjăm pe nimeni, să facem snorkeling, să plutim pe saltea și să simțim briza mării. Părerea mea este că o aventură cu barca în larg este una dintre cele mai frumoase experiențe de care puteți avea parte în Grecia!

Noroc!

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns