[:ro]
În teorie, Maramureșul este în integralitatea sa o poartă spre frumos, ținuturi binecuvântate, așezări modelate de oameni faini, cu drag pentru cultura străveche și pentru arta populară. Din păcate însă, odată ajuns în Maramureș, descoperi că multă lume nu mai pune accent pe moștenirea culturală lăsată de strămoși. Casele țărănești din Maramureș stau ca mărturie pentru modul în care strămoșii noștri trăiau, iar în loc să fie îngrijite și conservate, multe dintre ele sunt abandonate. Din cauza lipsei de cunoștințe, a resurselor pentru întreținere și a neimplicării autorităților, starea de conservare a patrimoniului cultural construit la nivel național este critică. Cu toate acestea, în acest context fragil și vulnerabil se remarcă câteva persoane care luptă pentru salvarea patrimoniului național. Unul dintre salvatori este Radu, proprietarul Casei Valea Vinului, din Vișeu de Sus.
Deși s-a obișnuit cu agitația Clujului, unde locuiește în prezent, Radu a rămas atașat de plaiurile natale și și-a dorit să le arate și altora frumusețile ascunse ale Maramureșului. Încă din adolescență a pus ochii pe câteva căsuțe tradiționale pe care visa să le restaureze și să le introducă în circuitul turistic. Casa din poze a cumpărat-o în urmă cu câțiva ani, de pe Valea Izei, și a mutat-o aproximativ 35 de kilometri până la locația actuală, pe dealurile din Vișeu de Sus, aproape de gospodăria părinților. Casa are o vechime de peste 120 de ani, așa că strămutarea ei s-a făcut cu multă grijă și atenție. Interiorul a fost renovat, păstrându-se un stil rustic, cu mobililier de lemn, zadii atârnate pe pereți și obiecte tradiționale vechi expuse în casă. Baia și bucătăria au fost aduse și ele la standardele actuale de confort, având și ele un farmec aparte. Radu a ținut să adauge un “touch personal” și a pus la vedere sub televizor câteva suveniruri colecționate din jurul lumii.
Casa Valea Vinului este construită la poalele Munților Maramureșului, una dintre cele mai sălbatice zone din Europa de Est. Vederea de pe deal încadrează o vale verde și frumoasă, păduri bogate și munți ce își înalță vârfurile printre nori. La o distanță mică se găsesc Mocănița, Munții Rodnei, cei mai înalți din Carpații Orientali, și Cascada Cailor. Activitățile în zonă sunt multiple, iar traseele montane, numeroase, de diferite dificultăți.
În Valea Vinului, un fir de apă șerpuiește printre case tradiționale, oameni în port popular se plimbă agale pe uliță, iar vacile pasc liniștite. La fiecare cotitură cineva îți dă “Bună ziua”, îți zâmbește și, probabil, se bucură să vadă că le vizitezi zona. În capătul văii, s-a deschis un mic magazin unde se vând brânză proaspătă de capră și vacă și vinuri din Italia. Atât Radu, cât și părinții lui, vă pot ghida spre magazin sau îl puteți găsi pe pagina de Facebook, Brânză Valea Vinului.
La Casa Vinului nu este vorba doar despre renovare și restaurare, ci despre întoarcerea la rădăcini și reînvierea istoriei. Acest colț izolat al Maramureșului este o trecere spre o lume tradițională, chiar ancestrală, pentru că aici moștenirile sunt sfinte, iar urmașii poartă această răspundere a transmiterii culturii locale cu multă răspundere.
Casa Valea Vinului poate fi închiriată aici.
[:]
Doamne, ce locuri frumoase!♥️