[:ro]
Deși anul trecut aveam planuri mari pentru schimbarea prefixului, prioritățile s-au schimbat anul acesta. În loc să sărbătoresc noua vârstă într-o destinație îndepărtată și călduroasă, am ajuns într-un colț idilic al României. De Oberwood nu știu câți azi auzit, dar pe Andreea Esca sunt convinsă că toți o cunoașteți. Celebra și îndrăgita jurnalistă, imaginea știrilor de la ProTv, a deschis un paradis tustic în satul bunicilor, respectiv Porumbacu de Sus din județul Sibiu.
Oberwood
Oberwood este un complex de cinci case vechi de peste 150 de ani, răscumpărate de la localnici și strămutate pe locul actual. Ele au fost recondiționate și renovate, încercând să se păstreze patina vremii prin arhitectură și materialele de construcție.
Numele caselor
Fiecare casă are propria personalitate și o întreagă poveste în spate. Noi ne-am cazat în Casa Floarea Vieții, iar vecina ei era Casa Berbec. Pe cealaltă uliță se găseau Casa Moara, Casa Soarelui și Casa Prieteniei. Fiecare casă are un simbol marcat pe exterior pentru a ilustra numele ei: coarne de berbec, o floare, un soare. Același simbol se regăsește pe cheile de intrare în casă și în obiectele de decor.
Se pot vedea coarnele în dreapta și simbolul berbecului lângă ușă
Casa noastră, Casa Floarea Vieții
Mi s-a părut frumoasă coincidența numelui casei noastre, Floarea Vieții, cu aniversarea zilei mele de naștere. “Floarea vieții” este o figură geometrică, asemenea unei flori, cu o structură hexagonală, ce se regăsește în modelele tradiționale românești și patronează casa din Oberwood.
Casa a fost adusă la standardele actuale de confort, fiind branșată la energie electrică, apă curentă și canalizare. Amenajarea interioară este simplă, în acord cu povestea casei. Se păstrează aceeași linie rustică, dar s-au introdus mai multe elemente decorative moderne, precum și un televizor și un aparat de făcut cafea.
Masa din bucătărie este confecționată dintr-un lemn vechi probabil de zeci, sute de ani. Chiar dacă acesta a fost tratat, există în continuare riscul să atragă șoricei, așa că fiți cu ochii în patru. Sunt în curte trei pisici care patrulează zona și sisteme anti-șoareci în priză, dar s-ar putea să nu fie suficient.
Două dintre cele trei minunate
Curtea
Tot complexul este ferit de ochii trecătorilor, fiind construit într-o curte împrejmuită cu gard și cu o poartă mare de lemn. În spatele căsuțelor trece râul Porumbacu și, din câte am înțeles, vara este amenajată o mică plajă pentru doritori. Dacă rezervați căsuța Floare Vieții, veți auzi susurul apei chiar din pat. Deși n-a fost vară și n-am avut parte de soare și plajă, ne-am bucurat de restul facilităților.
În curte se găsesc trei foișoare, cel mai mare dintre ele fiind dotat cu spațiu de gătit (grătar, plită, oale) și mese. Acesta se află la umbra unui nuc înalt de care a fost agățat un leagăn care ne duce și mai mult cu gândul la copilăria petrecută la țară. Lângă foișor a fost amenajat un loc pentru foc de tabără, dotat deja cu butuci – mai rustic de atât nu cred că se poate.
Spațiul de afară este un paradis verde care te îmbie să umbli desculț prin iarbă, să te întinzi pe un șezlong la soare, să citești o carte bună la umbra nucului sau să organizezi aici o petrecere cu prietenii, un foc de tabără care să se vadă din depărtare sau să sărbătorești evenimente importante din viața ta.
Cât costă cazarea?
Patru dintre case pot găzdui maximum patru persoane, iar una dintre ele poate găzdui până la șase persoane. Prețul pentru patru persoane a fost de 1060 de lei pe două nopți (aproximativ 135 de lei/persoană/noapte).
Unde mâncăm?
Fiecare casă are un mic frigider în care vă puteți ține mâncarea. Aveți posibilitatea de a găti în foișorul din curte sau de a mânca la localnici. Veți primi un număr de telefon al vecinei de peste drum care poate găti pentru voi și despre care am auzit cuvinte bune. Noi am fost tot în mișscare, așa că ales să mâncăm masa principală în Sibiu sau Făgăraș, iar micul dejun l-am luat “din brișcă” la Oberwood. Recomand restaurantele La Cuptor și Syndicat Gourmet în Sibiu. Las pozele de jos să vă convingă.
Ce putem vizita în zonă?
Sibiu
La 40 de minute de Poumbacu de Sus se găsește orașul Sibiu. Dacă ajungeți în oraș, nu ratați o vizită la muzeul ASTRA.
Castelul de lut
La 2km de Oberwood se găsește Castelul de Lut de pe Valea Zânelor – noua senzație din turismul românesc. Castelul de Lut trebuia să fie un hotel cu camere cu vedere spre Munții Făgăraș, dar, cred eu, fluxul de vizitatori este atât de mare încât este mai rentabil să fie deschis pentru vizitare. Taxa de intrare este de 5 lei. În curte s-au amenajat spații de luat masă, de băut cafea. Castelul este o idee originală, pare a fi decupat din cărțile de povești pentru copii, dar poate deveni destul de aglomerat.
Palatul Brukenthal de la Avrig
La fel de aproape se găsește și Palatul Brukenthal de la Avrig. Palatul a fost construit în secolul al XVIII-lea în stil baroc, iar pe atunci era cu siguranță foarte grandios. Din păcate, acum se mai găsește o umbră din ce era înainte. Palatul a fost reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei. El este și fondatorul muzeului cu același nume din orașul Sibiu.
Palatul este compus dintr-o clădire principală cu două niveluri și două aripi laterale, cu vedere la grădină. Dacă intrați pe intrarea principală de sus, veți achita o taxă de 20 de lei (este cam mult pentru ce oferă) cu care aveți acces la o expoziție de obiecte săsești și la o cameră cu costume care se vor a fi de epocă. Colecția de obiecte săsești este interesantă, iar hainele sunt un plus, să ofere ceva pentru banii aceia.
În schimb, grădina ar fi demnă de a fi menționată lângă grădinile marilor palate din Europa dacă s-ar mai investi bani în întreținerea ei. Este construită în trepte, are o varietate de copaci, o fântână arteziană, alei frumoase, iar la bază există și o clădire transformată în hotel, cu restaurant. Partea proastă (sau nu știu cum s-o numesc) este că la restaurant ai acces fără bilet (logic), dar de acolo poți să vizitezi absolut toate grădinile fără a plăti niciun leu. Practic, cei 20 de lei sunt dați pentru colecția săsească și pentru hainele de epocă.
Satul săsesc Cincșor
În direcția cealaltă, înspre Făgăraș, am făcut un mic stop la Cincșor. Am revăzut clădirile săsești și biserica fortificată de care se ocupă cu mare dăruință un cuplu româno-german. Puteți citi povestea integrală aici.
Cetatea Făgăraș
Fiindcă nu am fost niciodată la Cetatea Făgăraș și eram atât de aproape, am zis să dăm și noi o fugă, mai ales că auzisem despre lucrările de renovare. Partea exterioară a cetății este în proces de restaurare, cu fonduri UE. Ni s-a spus că vor fi refăcute zidurile, că se va construi un pod mobil peste apa din jurul cetății și că se vor amplasa monitoare cu informații pentru turiști. Sună bine și se vededeau câteva lucrări frumos executate! Interiorul cetății este și el interesant și merită văzut, dar din păcate, nu a mai rămas nimic din mobilierul original și totul este refăcut. Se pierde puțin din farmecul de odinioară, dar cetatea este pe drumul cel bun!
Așa a fost ziua mea de naștere, cu oamenii dragi alături, multă relaxare, odihnă, surprize, jocuri și plimbări.
[:]
One of the best articles I have read about a place in Romania. The usable remote areas that are restored to some modern standards should invite more tourism. I stayed in Romania for 26 Days and we traveled all around and did as much as possible. To see all of Romania you need 3 months of summer. Beautiful Romania.
Thank you, James! Romania is indeed a very beautiful place. I am working on a different project on promoting Romania to foreign travelers, such as you! 🙂
Trebuie vazute locurile acestea frumoase!