Descoperă cel mai pitoresc oraș din Cehia

Lista celor mai pitorești orașe pe care le-am vizitat până în prezent începe cu un mic oraș din Cehia. Sunt convinsă că mulți dintre voi au auzit de frumusețea Pragăi, de stațiunea termală Karlovi Vary, de berea din Plzen, dar a auzit cineva de Cesky Krumlov? În urmă cu 2 ani am aflat întâmplător despre acest orășel de la colegii mei de birou din Plzen. Atât de mult l-au lăudat încât am decis să petrec un weekend în Cehia doar pentru a-l vizita. Se pare că spontaneitatea mi-e mereu răsplătită, de data asta cu niște priveliști superbe.

Într-o țară plină de minuni istorice, Cesky Krumlov este absolut excepțional! Numele regiunii în care se găsește, Boemia de Sud, pare să fi fost ales intenționat – orașul este atât de boem încât este imposibil să nu vă îndrăgostiți de el. Nici UNESCO nu a putut trece cu vederea unicitatea și frumusețea locului și l-a inclus în patrimoniul său mondial.

Situat într-un cadru de vis, pe malul râului Vltava, orașul este definiția pitorescului. Intrarea în centrul vechi, în formă (atipică) de potcoavă, se face pe poduri mici, pietruite. Din orice parte ați intra, veți da de străduțe pietonale, întortocheate, care vă conduc spre piețe colorate cu magazine de suveniruri și terase elegante.

Oriunde ați fi în oraș, veți observa un spectaculos castel care pare să vegheze asupra locuitorilor. Drumul până în vârf nu este cel mai ușor, dar panorama este de neratat! Un oraș verde, râul Vltava plin de caiace, o grămada de căsuțe colorate cu acoperișuri țuguiate, cu ele veți da ochii odată ajunși sus.

Castelul, administrat și renovat de numeroase familii nobile de-a lungul anilor, a fost ridicat în secolul al XIII-lea. Se pot vizita interiorul și grădinile. Castelul adăpostește unul din cele mai bine și complet conservate teatre baroce din lume. Conține de la clădirea teatrului original și auditorium până la orchestră, scenă, culise și costume.

Vreme și activități în aer liber

Partea bună este că orașul se poate vizita pe parcusul întregului an. Recomand primăvara târziu, vara și toamna când puteți înconjura orașul într-un caiac! Nu e ca și cum nu ar fi reieșit din toate pozele de mai sus că un lucru la mare căutare în oraș îl reprezintă tururile cu caiacul, dar am zis să insist. Există mai multe locuri de unde puteți închiria caiace, iar tururile pe râul Vltava se pot prelungi până în zonele de pădure din jurul orașului, unde sunt amenajate cabane și campinguri pentru înnoptat.

Unde ne cazăm?

Există multe pensiuni și case de oaspeți în centrul orașului. Eu m-am cazat la hotel Vltava, la 10 minute de centru. Nu a fost cea mai bună alegere, am ajuns chiar să mă enervez destul de tare la plecare. Nu aveau POS în anul 2016, recepționerele erau foarte încete și nu erau în stare să elibereze un bon fiscal și o factură corecte. Nu am fost singura nemulțumită, lângă mine mai era un grup de 10 nemți mult mai revoltați ca mine.

Ce mâncăm?

Nu sunt deloc amatoare de mâncare cehă, dar pot face câteva recomandări, mai ales că am petrecut mult timp în Cehia. Voi începe cu felul principal și probabil cel mai cunoscut,  svíčková – carne de porc, servită cu găluște (un fel de pâine mai dulce pe care o mănâncă cu orice), sos roșu, smântână și sos de afine.  Găluștele menționale mai sus vin și în alte forme și cu alte umpluturi, cum ar fi diverse tipuri de carne, gemuri sau alte dulcețuri. Rața cu garnitură de varză roșie este la mare căutare în Cehia. Și toate acestea trebuie să fie acompaniate de o bere Budweiser Budvar, fabricată în orașul vecin, Ceske Budejovice.

Cum ajungem?

Cesky Krumlov este situat la 940 km de Cluj-Napoca, ceea ce înseamnă un drum de aproximativ 11-12 ore cu mașina. Dacă vi se pare prea mult, puteți înnopta în Budapesta, Bratislava sau Viena pe drum. O altă variantă este un zbor până în Praga, iar de acolo transfer cu autobuzul Student Agency. Nu este destinat doar studenților, dar are prețuri foarte bune și condiții excelente – inclusiv televizor și căști pentru fiecare pasager.

Eu am plecat spre Cesky Krumlov cu trenul din Plzen.  Am urcat într-un tren identic cu ale noastre (posibl să fi fost fabricat de Astra Arad), am întâmpinat probleme pe drum,  am schimbat trenul și am avut o întârziere care nu m-a surprins deloc – noroc cu CFR, ne învață cu ce e  mai rău.

Dacă alegeți și voi să vizitați minunăția asta de oraș, Praga în miniatură, cum îl numesc mulți, alocați-vă câteva ore bune pentru a vă plimba pe aleile centrale. Dreapta, stânga, oriunde v-ați uita, veți avea o surpriză. Nu departe de oraș, se găsesc orașul Ceske Budejovice și Castelul Hlubloka despre care voi vorbi în alt articol. Până atunci, sper ca pozele de mai jos să vă convingă să vizitați orașe mai mici și mai puțin celebre, dar mai spectaculoase ca multe destinații de top.

R.

Alte poze din oraș:

 

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns