[:ro]El Nido și una dintre cele mai frumoase plaje din lume[:en]El Nido and one of the most beautiful beaches in the world[:]

[:ro]

Despre Palawan s-au spus multe în ultimii ani. Multe doar de bine! Insula a devenit tot mai cunoscută pe plan internațional și un mare număr de turiști își îndreaptă atenția către ea. Doi ani la rând, Palawan a fost votată cea mai frumoasă insulă din lume de cititorii faimoasei reviste americane Travel & Leisure. Până acum am scris doar despre paradisul ascuns din Palawan, respectiv Port Barton, iar acum urmează să vorbim despre cea mai populară destinație de pe insulă: El Nido.

El Nido și provinciile de coastă care-l înconjoară sunt o combinație perfectă de natură sălbatică și virgină, plaje late, amenajate, dar și plaje neatinse încă de mâna omului. În ultimul timp, pe măsură ce turismul ia avânt, El Nido începe să semene tot mai mult cu zonele arhicunoscute din Thailanda, dar din fericire, numărul de turiști rămâne considerabil mai mic.

Cum ajungem în El Nido?

John, proprietarul bungalow-urilor din Port Barton, s-a ocupat de transportul nostru până în El Nido. A fost de ajuns un telefon scurt și ni s-au asigurat 4 locuri într-un microbuz care pleca la ora 8 dimineața. Banii i i-am dat direct lui, nu șoferului. Odată ajunși în autogara din Port Barton, bătaie mare pe locurile din microbuz. Șoferii nu țin cont de numărul de scaune, ci îndeasă oamenii înăuntru ca pe sardine. De data asta, noi, fetele, am stat în față lângă șofer, iar băieții înghesuiți pe bancheta din spate. Și să nu menționăm centura care este inexistentă. Eu stăteam între șofer și pasagerul din dreapta, pe cotieră.  Șoferul mi-a dat mie centura lui, nefolosită probabil niciodată și mi-a spus s-o bag în capătul de la centura pasagerului din dreapta. Vă dați seama că n-a funcționat… În fine, după un drum anevoios de 4 ore, pe ploaie, am ajuns teferi în autogara din El Nido de unde am luat două triciclete până la cazare.

Cazare

Ne-am cazat în buricul târgului, la Inngo Tourist INN,  pe strada unde se petrecea toată acțiunea. Am rezervat 2 camere duble, cu terasă, baie proprie pentru suma de 77 RON/noapte/ persoană. Am avut strictul necesar și, surprinzător, am avut wi-fi destul de bun în cameră. Există foarte multe locuri de cazare, dacă nu vreți să rezervați în avans, veți găsi sigur ceva ok la fața locului.

Despre orașul El Nido

Orașul în sine pare a fi construit mai mult pentru turiști, puține locuri reușind să păstreze farmecul local pe care l-am descoperit la John în Port Barton. Plajele și peisajele din El Nido au stârnit interesul investitorilor străini care au ridicat pensiuni, hoteluri pe stilul occidental. Nu mai prea găsești căsuțe de lemn, iar multe dintre clădiri sunt ridicate anapoda, fără a exista o direcție de dezvoltară urbană coerentă. Cu toate acestea, El Nido atrage și vinde și, reunosc, ne-a plăcut și nouă. Are multe restaurante, terase cu muziă live, baruri cu design vestic, cocktailuri cu fructe locale, smoothie-uri și fresh-uri proaspete și…unele dintre cele mai frumoase plaje și lagune de pe insulă.

Am ajuns în El Nido deodată cu taifunul, ca să vedeți cât noroc! Totuși, nu a fost așa rău cum se prevestea. A plouat puternic o zi, dar a doua zi de dimineață soarele se vedea făcându-și loc printre nori. Taifunul nu ne-a împiedicat deloc să ne bucurăm de oraș și în plus, i s-a îndeplinit dorința unui prieten – să vadă pădurea tropicală pe ploaie. După ce ne-am cazat, am pus pelerinele pe noi și în ciuda ploii, am luat orășelul la pas. Se auzea muzică bună din toate barurile de pe faleză, dar pe noi ne-a convins barul Happiness cu leagăne, multe corpuri de iluminat și…happy hour! Acolo am găsit cel mai bun daiquiri de ananas și la câțiva metri depărtare, cea mai bună înghețată de cocos artizanală.

După / Înainte / În timpul taifunului, nici nu știm cât a durat

Taifunul și vremea foarte schimbătoare

Happy Hour, Happy us!

Nu știam cât de schimbătoare va fi vremea a doua zi, așa că nu ne-am făcut mari planuri. Ne-am petrecut dimineața prin oraș, la un mic-dejun copios, la shopping, iar apoi am rămas pe plaja din oraș. O bună bucată din plajă este de fapt port, dar puțin mai departe, nu mai erau ambarcațiuni și am găsit și noi un loc unde să ne punem prosoapele și să citim o carte.

Tururile pe apă  

Sejurul nostru în El Nido era de 3 zile, iar primele 2 le-am petrecut doar în oraș din cauza taifunului. Ne-a mai rămas o singură zi cu soare și trebuia să alegem între plaja Nacpan, votată de multe ori drept cea mai frumoasă plajă din lume, sau un tur cu barca. Tururile sunt activitatea principală în El Nido și sunt denumite sugestiv: A, B, C, D. Puteți alege unul dintre ele sau puteți combina 2. Cea mai aleasă combinație este A+C.

Aceste excursii pe apă încep dimineața și se termină după-masă. Fiecare dintre ele are un itinerariu prestabilit, dar toate includ lagune, recifuri și plaje. Prețul tururilor este același indiferent de agenția de turism. Dacă vreți să evitați aglomerația, închiriați o barcă privată și plecați dis-de-dimineață din oraș ca să fiți siguri că nu trebuie să împărțiți locurile cu alte sute de turiști.

Plaja Nacpan

Urma să petrecem 3 zile pe barcă, într-o expediție din El Nido în Coron, așa că am ales ca ultima zi din El Nido s-o petrecem pe plajă. Pentru a ajunge la Nacpan Beach, puteți închiria scutere sau puteți merge cu tricicleta. Inițial, ne-a părut rău că nu am închiriat scuter, mai ales când am văzut numărul mare de turiști pe scutere care ne depășeau. Odată ajunși aproape de plajă, ne-am bucurat că n-am făcut-o fiindcă noroiul era atât de mare încât ne-am împotmolit și cu tricicleta.

Am plătit 600 PHP (10 euro) de persoană și am închiriat două triciclete. Șoferii ne-au dus la Nacpan, ne-au așteptat câteva ore bune, apoi ne-au dus la plaja Las Cabanas și înapoi la cazare. La intrarea pe plaja Nacpan, se plătește o taxă modică de 1 euro pentru îngrijirea ei. Odată plătită, sunteți înscriși într-o bază de date și oricând v-ați întoarce, vă pot căuta după nume și sunteți scutiți de taxă – sau, cel puțin, asta ni s-a spus nouă. În plus de asta, am avut o băutură gratis inclusă în bilet, deci a fost 1 euro bine cheltuit.

Plaja este o întindere de 4 km de nisip alb, mărginită pe o parte de păduri de palmieri și pe cealaltă parte de apa de un turcoaz ireal. Mi-a plăcut mult că plaja nu era deloc aglomerată, aveai loc să îți întinzi prosopul sau puteai să închirizi un șezlong. Nacpan este o plajă liniștită, dar există și câteva restaurante, baruri, standuri cu băuturi răcoritoare și cocktail-uri. Unul dintre locurile preferate de tineri este Mad Monkey.

Ne-am plimbat mult pe plajă, până am ajuns la o așezare de pescari. Diferența era atât de mare între Mad Monkey, aflat la câțiva metri distanță, și viața de zi cu zi a localnicilor încât părea că am ajuns în alt loc. Găini, porci umblau pe plajă nestingheriți, copii mici se jucau cu cauciuri, rufele stăteau întinse la uscat, pisicile dormeau la umbră, o mamă împletea codițele fetițelor sale, iar bărcile stăteau în fața căsuțelor, pregătite pentru pescuitul de a doua zi – o imagine tipică pentru satele filipineze.

Las Cabanas

Am plecat de pe plaja Nacpan direct spre plaja Las Cabanas, de unde se vede cel mai frumos apusul. Plaja nu se poate compara cu Nacpan – nisipul nu era la fel de fin, apa nu era la fel de clară – dar peisajul era de-a dreptul superb! Am admirat apusul, apoi ne-am întors în El Nido. Cei din El Nido au început să organizeze faimoasele Full Moon Party din Koh Phangan, Thailanda, pe plaja Las Cabanas. Petrecerile Full Moon, așa cum le spune și numele, se organizează în zilele cu lună plină, marcate în calendar. În ziua dinaintea plecării noastre era lună plină și ar fi trebuit să aibă loc și petrecerea, dar a fost anulată din motive guvernamentale și lipsă de aprobări.

Ce și unde mâncăm?

Peste tot în Palawan am mâncat bine și sănătos. Mai jos am întocmit o listă cu unele dintre mâncărurile preferate din El Nido:

 • Mic-dejun și fresh de ananas proaspăt la Template
 • Salată de fructe proaspete (ananas, mango, cocos, pepene) cu iaurt, ovăz, semințe de chia vis-a-vis de bancomatul din oraș
 • Crocodil sizzling, preparat tradițional, la barul cu muzică live vis-a-vis de Pukka Bar. La același bar ne-am întâlnit cu două cunoștințe din Cluj și am petrecut până-n toiul nopții.
 • Daiquiri cu ananas la Happiness Bar

Atenție: Multor persoane li s-a făcut rău în zona El Nido din cauza apei plate. Evitați să consumați apă dacă nu este îmbuteliată, inclusiv la spălatul dinților și în băuturile cu gheață . 

Noi am ajuns hotărâți în El Nido. Era stabilit că nu consumăm apă, ne-am aprovizionat cu sticle îmbuteliate, însă minunea a ținut fix câteva ore…până am ajuns la primul cocktail cu gheață. Apoi am început să consumăm și alte produse care conțineau apă, să ne clătim cu apa de la chiuvetă și nu a pățit niciunul dintre noi nimic. Dar nu ne luați drept exemplu, mai ales dacă sunteți sensibili.

Info: În El Nido există două ATM-uri, dintre care unul pe strada principală. Cursul valutar nu este foarte bun, așa că vă recomand să schimbați bani în Manila sau Puerto Princesa.

Ar mai fi multe de povestit, dar mă rezum să spun că El Nido este un colț de paradis tropical în care vă puteți relaxa pe plajă, aventura pe apă sau distra până-n zorii zilei la unul dintre barurile cu muzică live.

Mai multe poze din El Nido:

Reggae Night

Las Cabanas

El Nido

Fețe din Filipine I

Fețe din Filipine II

Plaja Nacpan

[:en]

The Filipino island Palawan was voted for 2 years in a row “the best island in the world” by the readers of the famous American magazine Travel & Leisure. I have so far written about the hidden paradise Port Barton, and now it’s time to talk about the most popular destination on the island: El Nido. El Nido gained a massive worldwide attention for its white beaches, towering limestone cliffs, scenic mountains, amazing wildlife, enchanting lagoons and rich coral ecosystem.

How to get to El Nido 

During our stay in Palawan, we decided to travel from south to north. After 3 heavenly days spent in Port Barton, we were ready to head to El Nido. We didn’t make any bus reservation, but our host from Port Barton took care of everything. For 650 PHP (11 euro)/person, he arranged 4 seats in a van leaving at 8 am from Port Barton. The price is the same, no matter where you buy the tickets from. The van was so packed that the boys had to share a bench with another 2 persons and we, the girls, stayed next to the driver. There were no seat belts and I really needed one for that 4-hour bumpy journey. In the end, we made it safe and sound in El Nido!

Accommodation 

We booked 2 rooms at Inngo Tourist INN, located in the center, close to everything in town. Each room had a terrace, bathroom, wi-fi and we paid around 15 EUR/nigh/person. If you don’t want to book in advance, don’t worry, you’ll find a lot of options when you get there.

About El Nido

El Nido is a real estate paradise for foreign investors who reshaped the surroundings of  the city in an occidental way. The foreign direct investments increased in the last years and the local charm has diminished. The traditional wooden houses were replaced by multi-storey concrete buildings. Nevertheless, El Nido remains a magnet for tourists and we enjoyed it a lot. It is a place full of restaurants, bars with live music, fresh smoothies amd juices  and some of the best beaches and lagoons on the island.

We reached El Nido at the same time with a typhoon…that’s how lucky we were! Fortunately it wasn’t as bad as we thought. It rained during the first day, but that didn’t stop us to discover the town. We put our raincoats on and wandered on the streets. Good music was coming from all the bars from the main street. It was hard to choose one where to stay, but we found the prettiest one, called Happiness Bar. It had swings, good music, happy hour and an amazing pineapple daiquiri.

Typhoon

Still beautiful

Tropical forest and rain – amazing combination

Happiness Bar

We didn’t know how long a typhoon lasts, so we didn’t make any plans for the next day. We woke up pretty late, had a rich breakfast in town, did some shopping and relaxed on the local beach. A good part of the beach works as a harbour, but a little bit further, we found a place where we could lay the towels down and read a book.

Boat tours 

The main attraction in El Nido is a boat tour. You can choose between the tours A, B, C, D or you can combine two. Most people recommend A + C. The boat tours start in the morning and last until the afternoon. They have a pre-established itinerary and all of them include lagoons, coral reef and beautiful beaches. The prices for the tours are the same no matter the agency where you book them. Because of the typhoon, we had only one day left in El Nido and we decided to spend it on the beach instead of doing a boat tour. If you want to do a tour, you can also rent a personal boat, leave early enough so that you have the places all for yourself, not surrounded by the tourists.

Nacpan Beach 

Because we were going to spend 3 days on a boat, in an expedition tour from El Nido to Coron, we decided to spend the last day in El Nido on the beach. Our choice was Nacpan Beach, one of the most beautiful beaches on the island. If you have an adventurous spirit, you can get there by motorbike. If you don’t want to risk, you can rent a tricycle for the entire day. After a typhoon, this is the best option as you can easily get stuck in the mud on your way to the beach. The price for the tricycle is 600 PHP (10 EUR) /person.

When you get to the beach, you pay an entrance fee of 1 EUR that is used for its conservation. Once you pay it, they insert your name in a database and whenever you return, they can look you up. At least that’s what they told us. Moreover, you’ll have a free drink included in that price. Pretty cheap, isn’t it?

Nacpan Beach has the finest and whitest sand possible! The water is so blindingly blue that it makes all the other seas look boring. It is a quiet beach, where you can relax, swim, read and sunbathe.

The beach wasn’t crowded at all when we got there. It was easy to find a table in one of the restaurants and bars and also to book long chairs. If you want to have some fun, head to the beach-style hostel Mad Monkey, completed with a restaurant and a beach bar. As everywhere in the Philippines, the music was amazing!

At the end of the beach, we discovered a fishing village. Chickens, pigs, kids playing with tyres, laundry, cats sleeping in the shade, a mother braiding her daughters’ hair, fishing boats aligned in front of the cottages – everything looked like a different world than the rest of the beach!

Las Cabanas

Even though Las Cabanas Beach has not the same white sand and clear water as Nacpan, the views are magnificient! It was our last stop before heading back to El Nido and we made it in time for the sunset. Be warned – the sunsets are simply amazing. They’ll ruin you for life!

Las Cabanas Beach started hosting Full Moon Parties, just like the ones in Koh Phangan. It was full moon when we were there, but the party didn’t take place because of some governmental decisions.

What and where to eat

We tried different traditional dishes and some delicious fresh fruits. My recommendations would be :

 • Breakfast and fresh pineapple juice at Template
 • Fresh fruit salad (pineapple, mango, coconut, watermelon) with yoghurt, oats, chia across the ATM on the main street
 • Sizzling crocodile, traditional dish, at the bar with live music, across Pukka Bar. That’s the place where we met two acquaintances from Cluj and partied hard.
 • Pineapple Daiquiri at Happiness Bar

Warning: There is a problem in El Nido with contaminated water. Try to use only bottled water, even for washing your teeth. 

We decided not to drink any water in El Nido, but this decision lasted exactly 3-4 hours until we went to the first bar and had a cocktail with ice. Then we tried different things with water in them and didn’t feel sick at all. Maybe we were just lucky, you’d better pay attention.

Another useful info : there are two ATMs in the town, but the exchange rate is not the best one. You’d better change your money in Manila or Puerto Princesa.

Putting everything in a nutshell, El Nido is a tropical paradise where you can relax, swim, go on a water aventure and have fun in a bar with live music.

Photos :

Party people

El Nido

Faces of Palawan I

Faces of Palawan II

Las Cabanas

Nacpan Beach

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

14 Replies to “[:ro]El Nido și una dintre cele mai frumoase plaje din lume[:en]El Nido and one of the most beautiful beaches in the world[:]”

 1. I love the Philippines and it’s people. I love the weather, the food and the night life. The only thing I don’t like is the traffic.

 2. You Filipinos are so lucky! You have almost 8,000 beautiful islands to explore and each one has its own unique beauty to offer. I can’t wait to visit them all!

 3. I have to admit that when I first came to the Philippines, I did not really like Pinoy food. 5 years later, I am not addicted to adobo, kare-kare and sinigang! Haha

 4. I have to admit that when I first came to the Philippines, I did not really like Pinoy food. 5 years later, I am now addicted to adobo, kare-kare and sinigang! Haha

  1. Haha, the food was delicious!

 5. I find it very interesting how much Filipinos have embraced Korean culture, especially our music and fashion. I always enjoy watching YouTube videos of Pinoy dancers doing their cover of KPop groups

  1. Really? I didn’t know! That’s interesting. I watched a YouTube video to understand what you’re talking about. Haha.

 6. You Filipinos are so lucky! You have almost 8,000 beautiful islands to explore and each one has its own unique beauty to offer. I can’t wait to visit them all!

  1. I agree! They’re breathtaking. Have you visited any of them?

 7. how to take a picture like that?

 8. I love visiting Palawan and so many other beautiful islands of the Philippines!

 9. I can’t wait to retire in the Philippines. There’s just so much to see, discover and enjoy in your country. The people are also just as amazing

 10. Saved as a favorite, I like your blog!

Lasă un răspuns