El Nido și una dintre cele mai frumoase plaje din lume

Despre Palawan s-au spus multe în ultimii ani. Multe doar de bine! Insula a devenit tot mai cunoscută pe plan internațional și un mare număr de turiști își îndreaptă atenția către ea. Doi ani la rând, Palawan a fost votată cea mai frumoasă insulă din lume de cititorii faimoasei reviste americane Travel & Leisure. Până acum am scris doar despre paradisul ascuns din Palawan, respectiv Port Barton, iar acum urmează să vorbim despre cea mai populară destinație de pe insulă: El Nido.

El Nido și provinciile de coastă care-l înconjoară sunt o combinație perfectă de natură sălbatică și virgină, plaje late, amenajate, dar și plaje neatinse încă de mâna omului. În ultimul timp, pe măsură ce turismul ia avânt, El Nido începe să semene tot mai mult cu zonele arhicunoscute din Thailanda, dar din fericire, numărul de turiști rămâne considerabil mai mic.

Cum ajungem în El Nido?

John, proprietarul bungalow-urilor din Port Barton, s-a ocupat de transportul nostru până în El Nido. A fost de ajuns un telefon scurt și ni s-au asigurat 4 locuri într-un microbuz care pleca la ora 8 dimineața. Banii i i-am dat direct lui, nu șoferului. Odată ajunși în autogara din Port Barton, bătaie mare pe locurile din microbuz. Șoferii nu țin cont de numărul de scaune, ci îndeasă oamenii înăuntru ca pe sardine. De data asta, noi, fetele, am stat în față lângă șofer, iar băieții înghesuiți pe bancheta din spate. Și să nu menționăm centura care este inexistentă. Eu stăteam între șofer și pasagerul din dreapta, pe cotieră.  Șoferul mi-a dat mie centura lui, nefolosită probabil niciodată și mi-a spus s-o bag în capătul de la centura pasagerului din dreapta. Vă dați seama că n-a funcționat… În fine, după un drum anevoios de 4 ore, pe ploaie, am ajuns teferi în autogara din El Nido de unde am luat două triciclete până la cazare.

Cazare

Ne-am cazat în buricul târgului, la Inngo Tourist INN,  pe strada unde se petrecea toată acțiunea. Am rezervat 2 camere duble, cu terasă, baie proprie pentru suma de 77 RON/noapte/ persoană. Am avut strictul necesar și, surprinzător, am avut wi-fi destul de bun în cameră. Există foarte multe locuri de cazare, dacă nu vreți să rezervați în avans, veți găsi sigur ceva ok la fața locului.

Despre orașul El Nido

Orașul în sine pare a fi construit mai mult pentru turiști, puține locuri reușind să păstreze farmecul local pe care l-am descoperit la John în Port Barton. Plajele și peisajele din El Nido au stârnit interesul investitorilor străini care au ridicat pensiuni, hoteluri pe stilul occidental. Nu mai prea găsești căsuțe de lemn, iar multe dintre clădiri sunt ridicate anapoda, fără a exista o direcție de dezvoltară urbană coerentă. Cu toate acestea, El Nido atrage și vinde și, reunosc, ne-a plăcut și nouă. Are multe restaurante, terase cu muziă live, baruri cu design vestic, cocktailuri cu fructe locale, smoothie-uri și fresh-uri proaspete și…unele dintre cele mai frumoase plaje și lagune de pe insulă.

Am ajuns în El Nido deodată cu taifunul, ca să vedeți cât noroc! Totuși, nu a fost așa rău cum se prevestea. A plouat puternic o zi, dar a doua zi de dimineață soarele se vedea făcându-și loc printre nori. Taifunul nu ne-a împiedicat deloc să ne bucurăm de oraș și în plus, i s-a îndeplinit dorința unui prieten – să vadă pădurea tropicală pe ploaie. După ce ne-am cazat, am pus pelerinele pe noi și în ciuda ploii, am luat orășelul la pas. Se auzea muzică bună din toate barurile de pe faleză, dar pe noi ne-a convins barul Happiness cu leagăne, multe corpuri de iluminat și…happy hour! Acolo am găsit cel mai bun daiquiri de ananas și la câțiva metri depărtare, cea mai bună înghețată de cocos artizanală.

După / Înainte / În timpul taifunului, nici nu știm cât a durat

Taifunul și vremea foarte schimbătoare

Happy Hour, Happy us!

Nu știam cât de schimbătoare va fi vremea a doua zi, așa că nu ne-am făcut mari planuri. Ne-am petrecut dimineața prin oraș, la un mic-dejun copios, la shopping, iar apoi am rămas pe plaja din oraș. O bună bucată din plajă este de fapt port, dar puțin mai departe, nu mai erau ambarcațiuni și am găsit și noi un loc unde să ne punem prosoapele și să citim o carte.

Tururile pe apă  

Sejurul nostru în El Nido era de 3 zile, iar primele 2 le-am petrecut doar în oraș din cauza taifunului. Ne-a mai rămas o singură zi cu soare și trebuia să alegem între plaja Nacpan, votată de multe ori drept cea mai frumoasă plajă din lume, sau un tur cu barca. Tururile sunt activitatea principală în El Nido și sunt denumite sugestiv: A, B, C, D. Puteți alege unul dintre ele sau puteți combina 2. Cea mai aleasă combinație este A+C.

Aceste excursii pe apă încep dimineața și se termină după-masă. Fiecare dintre ele are un itinerariu prestabilit, dar toate includ lagune, recifuri și plaje. Prețul tururilor este același indiferent de agenția de turism. Dacă vreți să evitați aglomerația, închiriați o barcă privată și plecați dis-de-dimineață din oraș ca să fiți siguri că nu trebuie să împărțiți locurile cu alte sute de turiști.

Plaja Nacpan

Urma să petrecem 3 zile pe barcă, într-o expediție din El Nido în Coron, așa că am ales ca ultima zi din El Nido s-o petrecem pe plajă. Pentru a ajunge la Nacpan Beach, puteți închiria scutere sau puteți merge cu tricicleta. Inițial, ne-a părut rău că nu am închiriat scuter, mai ales când am văzut numărul mare de turiști pe scutere care ne depășeau. Odată ajunși aproape de plajă, ne-am bucurat că n-am făcut-o fiindcă noroiul era atât de mare încât ne-am împotmolit și cu tricicleta.

Am plătit 600 PHP (10 euro) de persoană și am închiriat două triciclete. Șoferii ne-au dus la Nacpan, ne-au așteptat câteva ore bune, apoi ne-au dus la plaja Las Cabanas și înapoi la cazare. La intrarea pe plaja Nacpan, se plătește o taxă modică de 1 euro pentru îngrijirea ei. Odată plătită, sunteți înscriși într-o bază de date și oricând v-ați întoarce, vă pot căuta după nume și sunteți scutiți de taxă – sau, cel puțin, asta ni s-a spus nouă. În plus de asta, am avut o băutură gratis inclusă în bilet, deci a fost 1 euro bine cheltuit.

Plaja este o întindere de 4 km de nisip alb, mărginită pe o parte de păduri de palmieri și pe cealaltă parte de apa de un turcoaz ireal. Mi-a plăcut mult că plaja nu era deloc aglomerată, aveai loc să îți întinzi prosopul sau puteai să închirizi un șezlong. Nacpan este o plajă liniștită, dar există și câteva restaurante, baruri, standuri cu băuturi răcoritoare și cocktail-uri. Unul dintre locurile preferate de tineri este Mad Monkey.

Ne-am plimbat mult pe plajă, până am ajuns la o așezare de pescari. Diferența era atât de mare între Mad Monkey, aflat la câțiva metri distanță, și viața de zi cu zi a localnicilor încât părea că am ajuns în alt loc. Găini, porci umblau pe plajă nestingheriți, copii mici se jucau cu cauciuri, rufele stăteau întinse la uscat, pisicile dormeau la umbră, o mamă împletea codițele fetițelor sale, iar bărcile stăteau în fața căsuțelor, pregătite pentru pescuitul de a doua zi – o imagine tipică pentru satele filipineze.

Las Cabanas

Am plecat de pe plaja Nacpan direct spre plaja Las Cabanas, de unde se vede cel mai frumos apusul. Plaja nu se poate compara cu Nacpan – nisipul nu era la fel de fin, apa nu era la fel de clară – dar peisajul era de-a dreptul superb! Am admirat apusul, apoi ne-am întors în El Nido. Cei din El Nido au început să organizeze faimoasele Full Moon Party din Koh Phangan, Thailanda, pe plaja Las Cabanas. Petrecerile Full Moon, așa cum le spune și numele, se organizează în zilele cu lună plină, marcate în calendar. În ziua dinaintea plecării noastre era lună plină și ar fi trebuit să aibă loc și petrecerea, dar a fost anulată din motive guvernamentale și lipsă de aprobări.

Ce și unde mâncăm?

Peste tot în Palawan am mâncat bine și sănătos. Mai jos am întocmit o listă cu unele dintre mâncărurile preferate din El Nido:

 • Mic-dejun și fresh de ananas proaspăt la Template
 • Salată de fructe proaspete (ananas, mango, cocos, pepene) cu iaurt, ovăz, semințe de chia vis-a-vis de bancomatul din oraș
 • Crocodil sizzling, preparat tradițional, la barul cu muzică live vis-a-vis de Pukka Bar. La același bar ne-am întâlnit cu două cunoștințe din Cluj și am petrecut până-n toiul nopții.
 • Daiquiri cu ananas la Happiness Bar

Atenție: Multor persoane li s-a făcut rău în zona El Nido din cauza apei plate. Evitați să consumați apă dacă nu este îmbuteliată, inclusiv la spălatul dinților și în băuturile cu gheață . 

Noi am ajuns hotărâți în El Nido. Era stabilit că nu consumăm apă, ne-am aprovizionat cu sticle îmbuteliate, însă minunea a ținut fix câteva ore…până am ajuns la primul cocktail cu gheață. Apoi am început să consumăm și alte produse care conțineau apă, să ne clătim cu apa de la chiuvetă și nu a pățit niciunul dintre noi nimic. Dar nu ne luați drept exemplu, mai ales dacă sunteți sensibili.

Info: În El Nido există două ATM-uri, dintre care unul pe strada principală. Cursul valutar nu este foarte bun, așa că vă recomand să schimbați bani în Manila sau Puerto Princesa.

Ar mai fi multe de povestit, dar mă rezum să spun că El Nido este un colț de paradis tropical în care vă puteți relaxa pe plajă, aventura pe apă sau distra până-n zorii zilei la unul dintre barurile cu muzică live.

Mai multe poze din El Nido:

Reggae Night

Las Cabanas

El Nido

Fețe din Filipine I

Fețe din Filipine II

Plaja Nacpan

Sharing is caring!

Comments

comments

14 Replies to “El Nido și una dintre cele mai frumoase plaje din lume”

 1. I love the Philippines and it’s people. I love the weather, the food and the night life. The only thing I don’t like is the traffic.

 2. You Filipinos are so lucky! You have almost 8,000 beautiful islands to explore and each one has its own unique beauty to offer. I can’t wait to visit them all!

 3. I have to admit that when I first came to the Philippines, I did not really like Pinoy food. 5 years later, I am not addicted to adobo, kare-kare and sinigang! Haha

 4. I have to admit that when I first came to the Philippines, I did not really like Pinoy food. 5 years later, I am now addicted to adobo, kare-kare and sinigang! Haha

  1. Haha, the food was delicious!

 5. I find it very interesting how much Filipinos have embraced Korean culture, especially our music and fashion. I always enjoy watching YouTube videos of Pinoy dancers doing their cover of KPop groups

  1. Really? I didn’t know! That’s interesting. I watched a YouTube video to understand what you’re talking about. Haha.

 6. You Filipinos are so lucky! You have almost 8,000 beautiful islands to explore and each one has its own unique beauty to offer. I can’t wait to visit them all!

  1. I agree! They’re breathtaking. Have you visited any of them?

 7. how to take a picture like that?

 8. I love visiting Palawan and so many other beautiful islands of the Philippines!

 9. I can’t wait to retire in the Philippines. There’s just so much to see, discover and enjoy in your country. The people are also just as amazing

 10. Saved as a favorite, I like your blog!

Lasă un răspuns