Eroarea din spatele fiecărei hărți a lumii

De când avem câțiva anișori, suntem puși față în față cu harta lumii. Părinții vor să știm cum arată Pământul cu continentele și apele sale și ajungem să răsfoim împreună atlasul. Dar v-ați închipuit vreodată că hărțile nu reflectă realitatea întru totul?

Adevărul este că nicio harta a lumii nu este 100% precisă. De ce se întâmplă asta? Cartografierilor le este imposibil să desfășoare globul pământesc (o sferă) pe o suprafață plană fără a suferi nicio deformare. Din acest motiv, există numeroase sisteme de proiecție a hărților. Printre acestea, se numără proiecțiile Mercator și Gall-Peters despre care vom vorbi astăzi.

Ca să fie mai ușor de înțeles de ce proiecțiile sunt inexacte, gândiți-vă la o portocală pe care o decojiți și încercați să întindeți coaja pe o foaie fără a o rupe. Ați reușit ? Cu siguranță, nu.

Harta Mercator (din poza de mai sus) este cea mai cunoscută și cel mai des folosită în prezent. Nu doar în majoritatea sălilor de clasă, ci și de Google Maps. Harta a fost creată în 1596 pentru a ajuta navigatorii să se deplaseze mai ușor pe apă, folosind doar compasul. Proiecția Mercator păstrează direcțiile și unghiurile, ceea ce o face ideală pentru navigație. De exemplu, două străzi perpendiculare în realitate sunt perpendiculare și pe hartă. Pe lângă asta, harta păstrează forma țărilor, însă distorsionează mărimea lor. Cu cât țările sunt mai aproape de poli, cu atât dimensiunea lor pe hartă este mai mare.

De exemplu, Groenlanda pare să aibă aproximativ aceeași suprafață ca Africa când, în realitate, Africa este de 14 ori mai mare decât Groenlanda. Harta arată de asemenea că țările scandinave sunt mai mari decât India când, de fapt, India este de aproape 3 ori mai mare.

La polul opus stă proiecția Gall-Peters care păstrează mărimea țărilor, dar distorsionează forma lor. Această variantă a fost publicată prima dată pe hârtie în 1885. Varianta Gall-Peters este folosită de Unesco și a căpătat notorietate în secolul al XX-lea, tot mai multe școli începând s-o folosească, mai ales în Anglia și SUA.

Dacă vreți să vedeți care este raportul real al dimensiunilor țărilor, am găsit un site interactiv pe care m-am jucat minute în șir și încă nu m-am plictisit. Ca să îl accesați, click aici.

Dacă aveți semne de întrebare cu privire la dimensiunile unor țări, cel mai sigur mijloc de informare rămâne globul pământesc care vă va arăta mereu situația reală.

Coautor: F. Rădac 

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns