[:ro]
Dacă ar fi trebuit să-mi imaginez vreodată unde voi trăi prima experiență de tip “glamping”, nu cred că mi-aș fi închipuit că va fi în Maramureș. “Glamping” este un termen destul de nou, folosit penru a descrie camping-ul de lux (din englezescul glamorous camping). Am asociat mereu glamping-ul cu muntele, natura, aerul curat și nu mă gândeam că o să le găsesc pe toate în Maramureș, regiune faimoasă pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor străvechi. Dar uite cum modernul își face loc peste tot și o idee aparte, ieșită din comun, a luat naștere pe dealurile din Vișeu de Sus.
Această idee i-a venit lui Radu, un tânăr care locuiește în Cluj-Napoca, dar care și-a petrecut copilăria și adolescența în acest loc idilic, la poalele munților Maramureșului. Crescut în armonie cu natura, Radu a decis să ofere și altor persoane șansa de a se caza într-un loc pitoresc, izolat, care-ți dă liniștea interioară necesară. Așa s-a decis să construiască un dom geodezic, în apropierea casei părintești.
Sper deosebire de camping, cazările de tip glamping oferă un confort ridicat călătorilor, reușind totuși să păstreze o parte din farmecul unei nopți petrecute în cort, în mijlocul naturii. În cazul de față, am dormit într-un pat foarte comod, în sunetul ploii care bătea în acoperișul domului și aburea geamul mare, din fața patului. A fost unul dintre cele mai plăcute și relaxante momente din toată experiența. Domul este dotat cu baie, cu cabină de duș și chiuvetă, iar o toaletă cu apă curentă este construită sub structura domului.
După o noapte odihnitoare, m-am trezit dis-de-dimineață printre triluri de păsărele și am ieșit pe terasă. Priveliștea, care cuprindea tot ce se vede deasupra unei văi retrase și tihnite, se întindea fermecător în fața terasei. Verdele crud, intens de după ploaie era plin de prospețimea verii. Acolo sus, pe terasă, în liniștea naturii care te încarcă pozitiv, toate grijile par să dispară.
Bucătăria domului este construită afară, într-un mic foișor. Vestiți pentru ospitalitatea lor, gazdele noastre maramureșene, Radu și părinții lui, nu s-au dezmințit. Ospitalitatea și omenia lor au fost pe măsura locului. Am mâncat preparate proaspete, din gospodăria familiei, iar la un pahar de pălincă, am vorbit despre Maramureș, tradiții și câte-n lună și stele! Mi-e mai mare dragul să întâlnesc oameni asemenea lor în călătorii. Ei fac ca totul să fie mai frumos și mai uman.
Domul nu oferă servicii de luat masă, dar dacă sunteți adepții ieșirilor în natură, sunt convinsă că veți fi încântați să gătiți afară, să faceți un grătar sau, dacă sunteți mai comozi, centrul orașului Vișeu de Sus se află la câteva minute distanță cu mașina.
Domul Valea Vinului a fost o experiență nouă, inedită, într-un cadru mirific. Vă încurajez să ieșiți din zona de confort și să explorați această latura modernă a Maramureșului.
[:]