Florența, orașul Renașterii din Europa (ghid turistic)

Cum ajungem? 

Nu există zbor direct Cluj-Napoca – Florența, așa că cea mai bună soluție este avionul până în Bologna (mai multe detalii, aici) și de acolo, trenul până în oraș. Biletul de tren dus-întors este în jur de 20 euro. Puteți să-l cumpărați direct din gară sau online de aici. Noi am preferat să ne cazăm în Bologna ca sa fim mai aproape de aeroport la întoarcere. În plus, Bologna este un punct feroviar important si se poate ajunge ușor în toate orașele vecine (Florența, Pisa, San Marino, Rimini).

Ce vizităm?

Florența (Firenze în italiană), capitala Toscanei, ar trebui să se găsească pe lista fiecărui călător. Este leagănul Renașterii din Europa, un oraș care impresionează prin artă și capodopere arhitecturale conservate în stare excelentă. Splendoarea orașului se leagă în mare parte de numele familiei de Medici. Această dinastie influentă a început să guverneze orașul la mijocul secolului al 15-lea. Încă de la început, a susținut arta, cultura și a introdus carnavalurile în oraș. Timp de aproximativ 3 secole, cât a fost la guvernare, familia de Medici a sporit bogăția materială și culturală a Florenței.

Domul din Florența

Printre numeroasele atracții florentine, se găsește impozantul Dom din Florența care tronează în centrul orașului de mai bine de 700 de ani. Cupola domului este cel mai reprezentativ element de arhitectură renascentistă din Europa. Cunoscut și sub numele de Catedrala Santa Maria di Fiore, domul se mândrește cu picturi de-ale lui Michelangelo. Pentru aproximativ 3 euro, puteți urca cele 463 de trepte până în clopotniță de unde puteți admira acoperișurile roșii ale orașului vechi.

Vedere din dom

Piazza Michelangelo

O altă panoramă clasică a Florenței se deschide din Piazza Michelangelo, situată pe malul râului Arno, de unde puteți privi de la distanță catedrala care se înalță trufașă printre acoperișurile roșii.

Ponte Vecchio

Străzile înguste ale Florenței evocă povești ascunse, romantice, iar imaginea podurilor la apus de soare accentuează și mai mult romantismul orașului. Ponte Vecchio este cel mai vechi pod din oraș și singurul care a rămas intact după cel de-al Doilea Război Mondial. Atrage anual milioane de turiști și multe cereri în căsătorie au loc aici.

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria este una dintre cele mai frumoase piețe din Italia, un magnet pentru mulțimea de străini! Un loc pestriț, plin de energie în care artiști de pe tot mapamondul se întâlnesc și improvizează simultan spectacole de stradă. Piața este decorată cu multe statui și sculpturi, iar printre ele se remarcă mușchii lui Neptun, care pare a fi apărătorul pieței.

În piață se găsește Palazzo Vecchio (Palatul Vechi), fosta reședintă a Familiei de Medici, actuala primărie. Statuia lui David, creația lui Michelangelo, a fost amplasată inițial în fața palatului, dar a fost înlocuită de o copie fidelă care poate fi admirată și în zilele noastre. Pașii fiecărui călător merg apoi înspre Galeriile Uffizi, celebrul muzeu care adăpostește operele lui Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer (despre orașul lui natal am scris aici), Botticelli, Raffael și alte nume mari.

Palazzo Vecchio și statuia lui David

Palazzo Pitti și Grădinile Boboli

O altă minune arhitectonică a Renașterii o reprezintă Palazzo Pitti. Acesta a fost inițial construit ca un palat care să rivalizeze cu Palazzo Vecchio unde locuia Familia Medici. Stăpânii palatului au întâmpinat probleme financiare și au fost nevoiți să vândă palatul exact familiei Medici care a renunțat la vechea reședință din oraș și s-a mutat aici. În spatele palatului au fost proiectate Grădinile Boboli, o oază de verdeață și liniște.  Dacă aveți nevoie de un moment de relaxare, plimbați-vă pe o alee lăturalnică, neinvadată de turiști. Grădinile sunt amenajate cu statui, o grotă artificială cu o serie de sculpturi, precum și  fântâna lui Bahus, un bufon de la curte.

Palazzo Pitti și Grădinile Boboli

Statuia Il Porcellino

În Mercato Nuevo, vă întâmpină Il Porcellino, o statuetă din bronz care ilustrează un porc mistreț, sculptată în secolul al 17-lea. Se spune că dacă puneți o monedă în gura mistrețului, veți avea noroc în viitor, iar dacă îi mângâiați râtul, veți reveni în Florența.

Alte locuri de văzut

Deși este un oraș relativ mic, Florența abundă în obiective turistice. Aș mai menționa Palatul Strozzi, o construcție florentină tipică și teatrul Pergola, primul teatru din lume dotat cu loji care este și în prezent principala scenă a Florenței. O altă piața care merită vizitată este Piazza della Republica, modernizată si reamenajată în secolul al 19lea.

Piazza della Republica

Florența este un oraș al artelor care a dăruit lumii mari artiști, precum exploratorul Amerigo Vespucci, regina Caterina de Medici, poetul Dante Aligheri, sculptorul Donatello, designerii Gucci și Roberto Cavalli.  Ultimii doi au ales să locuiască în vile de lux pe dealurile bogate în podgorii din jurul Florenței. Creațiile lor pot fi admirate și achiziționate de pe Via de Tornabouni.

Ce mâncăm?

În ceea ce privește bucătăria florentină, micii artizani se întrec în mâncăruri alese, atent preparate și  care mai de care mai gustoase și atractive. Înghețata a devenit una dintre principalele atracții din Italia, iar comercianții încearcă s-o expună cât mai frumos în vitrine. Am văzut tot felul de idei creative, sculpturi de înghețată și culori puternice. Oferta este atât de bogată încât este greu să alegi. Să fie pizza, piadină, panini sau un desert precum panacotta, tiramisu, înghețată sau un vin bun de la cramele din regiunea Toscana?

Buon appetito!

Florența este unul dintre cele mai fermecătoare orașe din Italia, dacă nu cel mai fermecător. Acest oraș-muzeu care a inspirat mai marii artiști și scriitori ai lumii, a fost inclus în patrimoniul mondial Unesco. Este o destinație de călătorie spectaculoasă, o încântare pentru ochiul turistului. Promit ca data viitoare când merg să fac niște poze mai frumoase, ca să vedeți adevărata frumusețe a orașului. 🙂

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns