Planificarea vacanței în Galapagos, de la A la Z

Insulele Galapagos sunt un arhipelag de insule vulcanice din Oceanul Pacific care aparțin de Ecuador, dar se află la aproape 1000 km depărtare de țărm. Există patru insule locuite, alte câteva insule mărișoare care pot fi vizitate în timpul zilei, precum și alte sute de insulițe și stânci.

Cele patru insule locuite sunt Santa Cruz (cea mai mare populată insulă, cu 12.000 de locuitori), San Cristobal (aprox. 6000 de locuitori), Isabela (cea mai mare insulă ca suprafață, dar are sub 2000 de locuitori) și Floreana (140 de locuitori).

De ce sunt Insulele Galapagos speciale?

Unicitatea lor constă în numărul mare de animale și păsări rare care trăiesc pe insulă. Erupțiile vulcanice, precum și natura exotică, au creat un habitat propice pentru o mulțime de animale, multe dintre ele găsindu-se doar aici. Ce mi s-a părut extrem de interesant este că animalele sunt obișnuite cu omul și nu le este frică de acesta. Chiar dacă în zonă sunt oameni, animalele se consideră adevărații proprietari ai insulelor, odihnindu-se fără teamă pe mal, pe bănci, printre oameni.

În 1835, faimosul biolog Charles Darwin a studiat speciile insulei, unicitatea și diversitatea lor fiind de neegalat în altă parte. Studiile efectuate pe Insulele Galapagos au contribuit la elaborarea teoriei evoluției.

lei de mare galapagos

Cum ajungem în Galapagos?

Zbor din Ecuador

Insulele Galapagos sunt o destinație greu accesibilă pentru că există o singură varianta de a ajunge la ele și anume, un zbor din Ecuador. Așadar, ca să ajungeți în Galapagos, prima dată trebuie să mergeți în Ecuador și de acolo să luați un avion.

Zbor direct există doar din orașul Guayaquil. Se poate zbura și din Quito, capitala Ecuadorului, dar avionul va face oricum un stop tehnic, pentru alimentare, în Guayaquil (poate sunt și curse direct Quito-Galapagos, dar noi nu am văzut niciuna).

Companii aeriene

Sunt doar două companii aeriene care zboară în Galapagos: Avianca și Latam.

Aeroporturi 

În Galapagos sunt două aeroporturi: Aeroportul Seymour de pe Insula Baltra (este o insulă adiacentă Insulei Santa Cruz) și Aeroportul San Cristobal. Puteți zbura pe unul dintre ele și returul să îl luați de pe celălalt – așa veți reuși să vedeți ambele insule.

Prețuri bilete avion

Ne-am uitat de acasă, din România, după bilete de avion din Quito spre Galapagos și nu am găsit nimic sub 450$ deși prietenii mei din Ecuador vedeau fix același bilet la prețul de 250$. Ecuadorienii au tarife preferențiale pentru zboruri, asta o știam de dinainte. Apoi am aflat că de fapt și alte țări andine (Columbia și Peru) au acces la bilete mult mai ieftine decât restul lumii.

Prin urmare, când am ajuns în Columbia, am verificat iarăși biletele de avion și le-am găsit la un super-preț de 250$/ persoană dus-întors. Credem că asta s-a datorat IP-ului columbian, dar nu suntem în totalitate siguri. Biletele ne-au fost verificate la ghișeul din aeroportul din Quito, unde am prezentat mai mult acte și am plătit prima taxă (vezi mai jos).

Taxe

La ghișeul destinat Insulelor Galapagos din aeroportul din Quito, ni s-au verificat biletele de avion (dus-întors), pașapoartele, cazarea (aveam pe o singură zi) și ni s-a cerut o taxă de turist de 20$/personă. Când am ajuns pe insulă, pe Santa Cruz, am mai plătit cash o taxă de 100$/persoană. Ecuadorinerii plătesc doar 6$ spre deosebire de străini care plătesc de aproape 17 ori mai mult. Și doar cash!

Când să mergem în Galapagos?

Insulele Galapagos sunt o destinație în care se poate mergem în tot timpul anului. Apa este mai caldă în lunile decembrie-mai, dar tot atunci sunt mult mai mulți turiști și prețurile cresc. Noi am mers în extra-sezon, pe final pe septembrie, început de octombrie și am avut parte de o vreme superbă: temperaturi plăcute care-ți permit să mergi în drumeții și la plajă fără să te arzi. Apa este într-adevăr mai rece, dar am închiriat costume de neopren (wetsuit) și au fost suficiente pentru câteva ore de bălăceală sau snorkeling pe zi.

snorkeling rechini galapagos

Cum ne deplasăm pe insule?

Transportul între insule

Cele trei insule majore din Galapagos sunt: Santa Cruz, Isabela și San Cristobal.

Aeroport Baltra – Santa Cruz

Noi am zburat pe Insula Baltra, cea adiacentă Insulei Cruz. De acolo am luat un autobuz, o barcă și un alt autobuz până în oraș, în Puerto Ayora din Santa Cruz unde se găsesc cazările. Deși pare complicat, toată lumea urmează același traseu, așa că dacă ajungeți acolo, urmați “turma”.

Santa Cruz – Isabela sau Cristobal (și retur)

De pe Santa Cruz se poate ajunge cu feribotul pe ambele insule, Isabela sau San Cristobal.

Între Santa Cruz și Isabela am circulat cu o barcă rapidă (speedboat). Ne-au ajutat cei de la cazare să ne rezervăm locuri pe barcă, dar găsiți ghișee prin tot orașul. Biletul costă aproximativ 20-30$/sens, iar bărcile pleacă de două ori pe zi, la 07:00 și 15:00. Odată ajunși pe Isabela, am mai plătit o taxă de insulă, de data asta de 10$/persoană.

Isabela – San Cristobal

Nu există barcă directă între aceste două insule. Trebuie să luați un feribot sau o barcă rapidă până în Santa Cruz, iar de acolo altul înspre insule.

Zboruri interinsulare

Toate cele trei insule principale, Santa Cruz, San Cristobal și Isabela sunt deservite de un aeroport mic. Compania aeriană Emetebe efectuează zboruri între toate insulele, pentru un preț începând de la 135 $/persoană pe sens.

În barcă înspre Santa Cruz

Taxiuri pe apă

Transportul pe insule

Insulele nu sunt foarte mari, ceea ce înseamnă că punctele de interes pot fi vizitate pe jos sau cu bicicleta. În cazul distanțelor mai mari, cum ar fi pe insula Isabela, puteți închiria scuter sau să vă înscrieți în tururi organizate care merg la obiectivele mai îndepărtate.

Unde ne cazăm?

Santa Cruz

Recomand cu mare drag această cazare din Santa Cruz – La Mirada del Solitario George. Este o pensiune deținută de o familie foarte amabilă care ne-a ajutat cu tot ce aveam nevoie. Ei ne-au rezervat totul la prețuri mult mai bune decât la agențiile din oraș. Părinții vorbesc doar spaniolă, dar fata lor vorbește și engleză.

Plusuri: preț mic, curățenie, amabilitatea gazdelor, o bucătărie utilată la dispoziția oaspeților, frigider, apă potabilă la discreție

Isabela

În Isabela am făcut rezervare la hostelul Villami, dar fiind în extra-sezon, proprietarul ne-a mutat pentru aceeași sumă la un alt hotel pe care-l deține pe insulă: Hotelul La Laguna. A fost una dintre cele mai frumoase cazări din America de Sud. Am avut o cameră dublă, cu vedere înspre un lac cu flamingos. Am avut acces și la piscină, iar micul dejun a fost foarte gustos. Hotelul era la două minute de piața principală din Isabela, unde mâncam la restaurantele localnicilor.

Hotel La Laguna

Hotelul La Laguna

Una dintre bălțile cu flamingo

Tururi

Sunt foarte, foarte multe opțiuni de tururi dintre care puteți alege. Majoritatea activităților se fac însoțite de un ghid turistic licențiat, sunt destul de puține activități pe care le puteți face singuri, nesupravegheați. Voi face un articol separat despre aceste tururi.

Primul tur în Galapagos și primul rechin văzut în apă – nu știam ce urmează

În căutarea țestoaselor uriașe, pe cont propriu

Prețuri

Bilet avion Quito – Galapagos: 250$/persoană dus-întors

Taxe: 20$ taxa de turist + 100$ taxa de insulă + 10$ taxa pentru insula Isabela + 1$ taxa pentru Santa Cruz

Autobuz: 10$ autobuz aeroport – Puerto Ayora

Cazare: 25$/noapte în Santa Cruz și 40$/noapte în Isabela

Feribot 25$/sens

Cine: 20 -26$/2 persoane la restaurantele unde mănâncă localnicii și aproximativ 40$/2 persoane la restaurantele din Puerto Ayora

Prețurile la restaurantul localnicilor din Isabela

Prețuri tururi:

25$ – tur scurt de descoperire a insulei Santa Cruz + snorkeling

65$ – tur de jumătate de zi, înot cu rechini în crăpături de lavă, vizită la pinguini, snorkeling cu broaște țestoase

80$ – tur de o zi, cu masă inclusă, snorkeling cu rechini, manta rays, broaște țestoase etc.

Concluzii

Galapagos este un loc cum niciunde altundeva nu veți găsi. Este un paradis pe pământ, un loc izolat, cu multe reguli de bun simț respectate de localnici și de turiști, cu faună și vegetație unice, cu oameni prietenoși, cu mâncare gustoasă…cu de toate. Dintre toate locurile în care am fost în lumea asta, aici mi-aș dori să revin cândva.

Sharing is caring!

Comments

comments

One Reply to “Planificarea vacanței în Galapagos, de la A la Z”

  1. Mulțumesc! Ma interesează să plec!

Lasă un răspuns