Și-am ajuns la El Peñón de Guatapé și la casa lui Escobar

La două ore de Medellin, se găsește una dintre cele mai mari atracții din Columbia: La Piedra Del Peñol  sau El Peñón de Guatapé, spectaculoasa stâncă ce nu lipsește de pe itinerariul niciunui turist.

El Peñón de Guatapé

El Peñón de Guatapé este o stâncă înaltă de 200 de metri și vizibilă de la câțiva kilometri distanță. Stânca s-a format în urma lovirii plăcilor tectonice și se estimează că ar avea o vechime de 65 de milioane de ani.

A fost escaladată pentru prima dată în 1954, însă acum oricine poate să ajungă în vârf mult mai ușor. Stâncă are o fisură pe una dintre fețe, o oportunitate bună pentru a se amplasa o scară lungă de 650 de trepte. Pentru a ajunge sus, este nevoie de puțină condiție fizică, o sticlă de apă și răbdare. Veți fi răsplătiți cu o priveliște pe cinste!

Se văd cele 650 de trepte până sus

Încă puțin

În vârf se găsesc câteva tarabe cu suveniruri, o cafenea cu o terasă mare și o platformă de unde se poate admira peisajul.  Există chiar și tururi cu elicopterul în jurul stâncii și cred că sunt superbe! Stânca este înconjurată de un lac cu apă turcoaz pe care se găsesc zeci de insulițe. Ar părea mai degrabă un peisaj din Norvegia sau Elveția decât din Columbia.

Partea interesantă este că stânca este naturală, dar lacul este făcut de om. Face parte dintr-un proiect mare de hidroelectricitate și asigură peste 35% din energia electrică din Columbia. De asemenea, asigură electricitate și pentru țările vecine, cum ar fi Venezuela.

Și-am ajuns și noi sus
Și-un pic mai sus, pe ultima platformă

Dacă vă uitați bine, vedeți elicopterul care pleacă în explorare

Orășelul Guatapé

Stânca se află foarte aproape de orășelul Guatapé, probabil cel mai colorat și vesel oraș din Columbia. Fiecare fațadă a caselor din Guatapé este pictată în culori puternice. Obiceiul a fost introdus de câteva familii care au ales această metodă inedită de a-și înfrumuseța casele și au răspândit-o în rândul locuitorilor orașului Guatapé.

Picturile de pe casă reprezintă animale, oameni, obiecte de uz casnic, majoritatea dintre ele scoase în relief. Este o plăcere să te plimbi pe străduțe, mai ales dimineața când lumea doarme și poți admira în liniște fiecare pictură.

 

Pe urmele lui Pablo Escobar

În acest loc idilic, înconjurat de apă, și-a construit Pablo Escobar casa de vacanță La Manuela, numită după fiica sa. Vila dispunea de terenuri de tenis, fotbal, casă de oaspeți, copaci aduși din străinătate, doc pe apă pentru avion și o discotecă privată.

La Manuela a fost bombardată în 1993 de Los Pepes, o grupare de oameni persecutați de Pablo Escobar. Casa a fost construită foarte practic, cu pereți dubli în care Escobar își ascundea banii și cocaină. Poliția a intervenit repede în urma bombardamentului și a adunat totul în urma exploziei. La 8 luni după bombardament, Pablo urma să fie ucis în Bogota.

Casa lui Pablo Escobar, La Manuela

Casa este acum proprietate privată, aparține cel mai probabil statului, și nu este recomandată vizitarea ei. Mai sunt totuși persoane care ajung în interior deși sunt doar ruine.

Principala casă a lui Pablo Escobar se află la 1-2h distanță de Guatape. A fost transformată într-un parc tematic, cu grădină zoologică – hipopotamii acestuia s-au înmulțit mult în ultima perioadă, fiind deja un pericol pentru societate.

 Fosta discotecă

Transport. Cazare. Mâncare

Guatapé se află la două ore distanță de Medellin. La fiecare 15-20 de minute, pleacă un autobuz din autogara din Medellin spre Guatapé. Transportul ne-a costat 6-7 euro pe sens, pentru amândoi. Din Guatapé, puteți lua un tuk-tuk sau un jeep spre stâncă. Transportul este foarte ieftin, am plătit 5 euro dus-întors pentru amândoi.

Autobuzele tip collectivo și stânca văzută de pe geam

Referitor la cazare, nu am rezervat nimic în avans, Am ajuns în Guatapé, ne-am plimbat pe străduțele orășelului și am găsit la fața locului o cameră decentă, la Hotel Guacamayas. Ne-a costat doar 10 euro pe noapte, cu apă caldă, internet și mic-dejun inclus.

Hotelul, la fel de colorat precum orașul

Există și varianta unui tur de o zi din Medellin, dar vă recomand să dormiți cel puțin o noapte în Guatapé. Orășelul este foarte cochet și are o mulțime de restaurante bune. Noi am mâncat această cină delicioasă, cu pește proaspăt, două beri, bacșiș, cu 18 euro.

Prețuri

Fac și la final un rezumat al prețurilor, pentru două persoane:

Autobuz Medellin – Guatapé dus-întors, 2 persoane: 13.5 euro

Cazare două nopți: 20 euro

Transport Guatapé – stâncă dus-întors: 5 euro

Urcare stâncă: 9 euro

Tur cu barca: 9 euro

Mese: prânz, 10 euro și cina, 18 euro

Cam atât din Guatapé, să ne auzim cu bine din următorul orășel colorat al Columbiei.

Copyright: Poza de copertă nu îmi aparține și din păcate nu mai găsesc autorul pentru a-i oferi drepturile de autor

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns