Idei pentru un weekend romantic în România

[:ro]

  1. Lacul Bâlea

Lacul glaciar Bâlea este o comoară ascunsă a munţilor Făgăraş. Și când zic ascunsă, mă refer la poziţia lacului, situat la o altitudine de peste 2000 m, pitit după dealuri şi deluşoare, în vârful faimosului Transfăgărășan. Pe timp de iarnă, accesul rutier este restricţionat, iar singura modalitate de a ajunge la cabana Bâlea este să conduceţi până la cascada Bâlea şi de acolo să luaţi telecabina. Ar fi indicat să ajungeți dimineața înainte să se formeze cozi mari la telecabină. Printre turiştii care urcă la lac, există şi mulţi schiori aventurieri care preferă variantele mai periculoase şi drumurile nebătătorite. Un drum dus-întors costă 60 de lei pentru adulţi, 30 de lei pentru copii, iar pentru bagaje, plătiţi o taxă de 5 lei/bagaj mic şi 10 lei/bagaj mare. Pentru rucsacuri, din câte-mi amintesc, nu se percepe nicio taxă.

Transfăgărăşanul acoperit de zăpadă şi împovărații brazi nu pot creiona decât un peisaj de vis! La fel este şi sus pe platou unde lacul îngheaţă şi se transformă în patinoar pentru turişti. Pe marginea lacului se găsesc Cabana Bâlea Lac și principalele atracții, hotelul şi biserica de gheaţă. Dacă aveți curaj şi rezistenţă la frig, puteți dormi o noapte în hotelul de gheață care se construieşte anual într-o manieră diferită, pentru a atrage cât mai mulți turiști. În 2015, când am urcat la lacul Bâlea, camerele erau repartizate pe zodii. În interiorul hotelului se găsește și un bar care servește shoturi în pahare de gheață – o afacere bună pe frigul ăla!  Puteţi închiria snowmobile, sănii, colaci gonflabili şi vă puteţi “face de cap” pe pantele din jurul cabanei. De Sf. Valentin sau, mai precis, sâmbătă 18 februarie, există un pachet special în valoare de 320 de lei care include cazare pe o noapte pentru două persoane, mic-dejun și cină. Mai multe detalii despre meniu, găsiţi aici. Bâlea Lac pe timp de iarnă este o experiență inedită, este locul perfect unde vă puteți desprinde de rutina zilnică. Sus pe munte, înconjuraţi doar de munţi, zăpadă şi stele, ce poate fi mai romantic?

  1. Alba Iulia

Rămânem tot în zona Ardealului și vă propun o vizită în orașul marii uniri. Cetatea Alba Iulia, cea mai mare cetate de tip Vauban din sud-estul Europei,  restaurată în urmă cu câţiva ani, atrage mii de turişti anual și se află pe lista de așteptare petru includerea în patrimoniul Unesco. De la prima poartă a cetății, veţi începe o călătorie în trecut. Pentru doar 10 lei (5 lei pentru copii) puteți vizita Traseul Celor Trei Fortificații și puteți asista la schimbul de gărzi și la tragerea salvelor de tun. Tot în interiorul cetăţii se află și Muzeul Unirii, Catedrala Ortodoxă unde au fost încoronați Maria și Ferdinand ca Regi ai României Mari şi Catedrala Romano-Catolică, cel mai bine păstrat vestigiu sacral medieval din Europa Centrală.  Seara puteți lua cina la Pub 13, un restaurant cu specific medieval în care veți fi serviți de domni și domnițe sau la unul dintre numeroasele restaurante din oraș. Dacă vă plac provocările, Hotel Transilvania vă invită în luna februarie la o cină atipică, la începutul căreia trebuie să vă puneți telefoanele mobile într-o cutie. Cine acceptă şi rezistă fără el pâna la final, va primi desertul din partea casei. Cazare în acelaşi stil medieval găsiți la Maison de Caroline sau Hotel Medieval.

  1. Complexul Harmonie

Complexul Harmonie, după cum îi spune şi numele, a plecat de la ideea comuniunii omului cu natură. Ideea de bază a fost pusă excepţional în practică, Harmonie fiind un complex de vile ecologice din buştean şi căsuţe în copac, construite în mijlocul naturii. Primează un stil simplu, rustic, dar apar şi elemente moderne. Complexul oferă o panoramă frumoasă către Munţii Bucegi, Munţii Piatra Craiului si Pârâul Rece. Dacă vreţi să petreceţi câteva zile în armonie cu natura, departe de aglomeraţie, merită să vă rezervaţi o noapte de cazare. Mai multe detalii, puteţi găsi pe site-ul lor, adică aici.

Imaginile sunt descărcate de pe site-ul complexului, menţionat mai sus 

  1. Felix

Este încă frig afară și, să fim sinceri, opţiunile pentru un weekend romantic sunt reduse. Dacă nu vă plac frigul şi natura îghețată, băile termale de la Felix sunt salvarea voastră. Puteţi alege între Aqua Park President sau ștrandul Apollo, ambele cu piscine în aer liber cu apă termală. Nu ştiu cât de animată este staţiunea pe timp de iarnă, dar Oradea se află la 10 km şi este o opţiune de cazare. În plus de asta, Oradea este unul dintre oraşele care s-au dezvoltat cel mai mult în ultimii ani şi piaţa centrală face deja concurenţă pieţelor din oraşele vestice. Dacă vreţi să ieşiti seara, puteţi încerca pasajul Vulturul Negru unde se găsesc numeroase baruri, iar cina o puteţi lua într-o Dacia 1310 la Lactobar, un local de pe bulevardul principal.

  1. Cincșor

Sunteţi în căutarea liniştii şi a unui mod de viaţă autentic? În localitatea Cincşor din centrul triunghiului Sibiu-Brașov-Sighișoara, un cuplu a decis să restaureze fosta şcoală săsească şi vechea parohie, transformându-le în case de oaspeţi. Când auzi aşa ceva, îţi pui semne de întrebare şi te gândeşti ce a putut ieşi din asta?! Ei bine, cred că cele două case depăşesc aşteptările tuturor: restaurările nu au afectat arhitectura clădirilor, s-a păstrat aspectul săsesc tradiţional, pe alocuri cu accente moderne și cu acces și la toate utilitățile necesare. Din recenziile citite, am aflat că mâncarea nu se lasă deloc mai prejos, fiind absolut delicioasă. În Cincşor se află şi una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania. Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul lor, adică aici.

La doar 30 de km de Cincșor, în localitatea Porumbacu de Sus, Valea Zânelor, puteți vizita un castel de basm. Castelul de lut a devenit recent o destinație căutată de tot mai multă lume, fiind inclus și în festivalul de fashion Feeric Fashion Week.

Ce țară frumoasă, nu-i așa?

Imaginile sunt luate de pe site-ul casei de oaspeţi, menţionat mai sus


[:en]

Lacul Bâlea

Lacul glaciar Bâlea este o comoară ascunsă a munţilor Făgăraş. Și când zic ascunsă, mă refer la poziţia lacului, situat la o altitudine de peste 2000m, pitit după dealuri şi deluşoare, în vârful faimosului Transfăgărășan. Pe timp de iarnă, accesul rutier este restricţionat, iar singura modalitate de a ajunge la cabana Bâlea este să conduceţi până la cascada Bâlea şi de acolo să luaţi telecabina. Ar fi indicat să ajungeți dimineața înainte să se formeze cozi mari la telecabină. Printre turiştii care urcă la lac, există şi mulţi schiori aventurieri care preferă variantele mai periculoase şi drumurile nebătătorite. Un drum dus-întors costă 60 de lei pentru adulţi, 30 de lei pentru copii, iar pentru bagaje, plătiţi o taxă de 5 lei/bagaj mic şi 10 lei/bagaj mare. Pentru rucsacuri, din câte-mi amintesc, nu se percepe nicio taxă.

Transfăgărăşanul acoperit de zăpadă şi împovărații brazi nu pot creiona decât un peisaj de vis! La fel este şi sus pe platou unde lacul îngheaţă şi se transformă în patinoar pentru turişti. Pe marginea lacului se găsesc Cabana Bâlea Lac și principalele atracții, hotelul şi biserica de gheaţă. Dacă aveți curaj şi rezistenţă la frig, puteți dormi o noapte în hotelul de gheață care se construieşte anual într-o manieră diferită, pentru a atrage cât mai mulți turiști. Acum câțiva ani, când am urcat la lacul Bâlea, camerele erau repartizate pe zodii. În interiorul hotelului se găsește și un bar care servește shoturi în pahare de gheață – o afacere bună pe frigul ăla!  Puteţi închiria snowmobile, sănii, colaci gonflabili şi vă puteţi “face de cap” pe pantele din jurul cabanei. De Sf. Valentin și Dragobete obișnuiesc să pregătească pachete speciale care includ cazare pe o noapte pentru două persoane, mic-dejun și cină. Mai multe detalii găsiţi aici. Bâlea Lac pe timp de iarnă este o experiență inedită, este locul perfect unde vă puteți desprinde de rutina zilnică. Sus pe munte, înconjuraţi doar de munţi, zăpadă şi stele, ce poate fi mai romantic?

Alba Iulia

Rămânem tot în zona Ardealului și vă propun o vizită în orașul marii uniri. Cetatea Alba Iulia, cea mai mare cetate de tip Vauban din sud-estul Europei,  restaurată în urmă cu câţiva ani, atrage mii de turişti anual și se află pe lista de așteptare petru includerea în patrimoniul Unesco. De la prima poartă a cetății, veţi începe o călătorie în trecut. Pentru doar 10 lei (5 lei pentru copii) puteți vizita Traseul Celor Trei Fortificații și puteți asista la schimbul de gărzi și la tragerea salvelor de tun. Tot în interiorul cetăţii se află și Muzeul Unirii, Catedrala Ortodoxă unde au fost încoronați Maria și Ferdinand ca Regi ai României Mari şi Catedrala Romano-Catolică, cel mai bine păstrat vestigiu sacral medieval din Europa Centrală.  Seara puteți lua cina la Pub 13, un restaurant cu specific medieval în care veți fi serviți de domni și domnițe sau la unul dintre numeroasele restaurante din oraș. În trecut, Hotel Transilvania a lansat o provocare în luna februarie,  o cină atipică, la începutul căreia telefoanele mobile trebuiau lăsate într-o cutie. Cine accepta şi rezista fără el pâna la final,  primea desertul din partea casei. Cazare în stil medieval găsiți la Maison de Caroline sau Hotel Medieval.

Imagina descărcată de pe Google

Complexul Harmonie

Complexul Harmonie, după cum îi spune şi numele, a plecat de la ideea comuniunii omului cu natură. Ideea de bază a fost pusă excepţional în practică, Harmonie fiind un complex de vile ecologice din buştean şi căsuţe în copac, construite în mijlocul naturii. Primează un stil simplu, rustic, dar apar şi elemente moderne. Complexul oferă o panoramă frumoasă către Munţii Bucegi, Munţii Piatra Craiului si Pârâul Rece. Dacă vreţi să petreceţi câteva zile în armonie cu natura, departe de aglomeraţie, merită să vă rezervaţi o noapte de cazare. Mai multe detalii, puteţi găsi pe site-ul lor, adică aici.

Imaginile sunt descărcate de pe site-ul complexului, menţionat mai sus 

Felix

Este încă frig afară și, să fim sinceri, opţiunile pentru un weekend romantic sunt reduse. Dacă nu vă plac frigul şi natura îghețată, băile termale de la Felix sunt salvarea voastră. Puteţi alege între Aqua Park President sau ștrandul Apollo, ambele cu piscine în aer liber cu apă termală. Nu ştiu cât de animată este staţiunea pe timp de iarnă, dar Oradea se află la 10 km şi este o opţiune de cazare. În plus de asta, Oradea este unul dintre oraşele care s-au dezvoltat cel mai mult în ultimii ani şi piaţa centrală face deja concurenţă pieţelor din oraşele vestice. Dacă vreţi să ieşiti seara, puteţi încerca pasajul Vulturul Negru unde se găsesc numeroase baruri, iar cina o puteţi lua într-o Dacia 1310 la Lactobar, un local de pe bulevardul principal.

Cincșor

Sunteţi în căutarea liniştii şi a unui mod de viaţă autentic? În localitatea Cincşor din centrul triunghiului Sibiu-Brașov-Sighișoara, un cuplu a decis să restaureze fosta şcoală săsească şi vechea parohie, transformându-le în case de oaspeţi. Când auzi aşa ceva, îţi pui semne de întrebare şi te gândeşti ce a putut ieşi din asta?! Ei bine, cred că cele două case depăşesc aşteptările tuturor: restaurările nu au afectat arhitectura clădirilor, s-a păstrat aspectul săsesc tradiţional, pe alocuri cu accente moderne și cu acces și la toate utilitățile necesare. Din recenziile citite, am aflat că mâncarea nu se lasă deloc mai prejos, fiind absolut delicioasă. În Cincşor se află şi una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania. Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul lor, adică aici.

La doar 30 de km de Cincșor, în localitatea Porumbacu de Sus, Valea Zânelor, puteți vizita un castel de basm. Castelul de lut a devenit recent o destinație căutată de tot mai multă lume, fiind inclus și în festivalul de fashion Feeric Fashion Week.

Ce țară frumoasă, nu-i așa?

Imaginile sunt luate de pe site-ul casei de oaspeţi, menţionat mai sus

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns