Impresii și răspunsuri după 1 an de blogging

Am început blogul (my dear Borderless) în urmă cu un an, după vreo doi ani buni de amânare și abandon total. Îmi doream să scriu undeva despre locurile pe care le vizitam, așa că duceam un jurnal cu mine peste tot și îl umpleam cu gânduri și impresii. Am luat decizia de a deschide blogul la începutul lui 2016, după ce m-am întors dintr-o excursie de o lună în Asia de Sud-Est. De acolo și până la concretizare, au mai trecut câteva luni bune. Astfel că blogul a luat naștere abia în 11 octombrie 2016.

Mi-am propus să scriu 2-3 articole pe săptămână, dar bineînțeles că nu am reușit să fac asta decât la început când aveam deja o serie de articole pregătite. Acum, încerc să scriu un articol pe săptămână. Merg pe ideea : Unul și bun! Îmi ia destul de mult să pregătesc un articol pentru că nu vreau doar să public ceva ca să fie publicat. Îmi place să pun suflet în tot ce fac și scriu, uneori aștept să-mi vină imaginația și nu vine nicicum, alteori verific date istorice, geografice și atipice despre un loc și îmi mânăncă mult timp. Ca să nu mai vorbesc de alegerea pozelor, care este o adevărată provocare!

Cu toate acestea, sunt extrem de fericită că am împlinit un anișor, că am reușit să ajut zeci, sute sau mii de oameni care căutau informații despre anumite locuri, că am reușit să pun cap la cap tururi personalizate pentru turiști străini care voiau să descopere România (benevol) și că sunt la fel de entuziasmată și astăzi, ca în prima zi!

Și acum, vreau să răspund la cele mai frecvente 10 întrebări pe care le-am primit de-a lungul acestui an.

Cum reușești să le faci pe toate?

Ei bine, și ziua mea are 24h ca a voastră. Am un job normal, de la 9:00 la 18:00, merg la mișcare de aproximativ 3 ori pe săptămână, citesc și mă uit la filme destul de des și, cumva, între toate acestea, includ și blogul. De obicei, scriu seara târziu sau chiar noaptea și în weekend-uri când nu călătoresc. Norocul meu este că fac asta din plăcere, deci nu o văd niciodată ca o activitate stresantă, plictisitoare sau enervantă.

Cum reușești să călătorești atât de mult?

Tot spun sus și tare că nu este așa greu. Trebuie doar să fiți spontani și da, să nu mint, să aveți o sumă de bani în cont, în eventualitatea găsirii unor bilete foarte ieftine. Și acum să vă spun cum o fac eu. Am 21 de zile de concediu pe an, pe care încerc să le leg, pe cât posibil, de weekend-uri și sărbători legale. Îmi iau de obicei 10 zile pentru o vacanță „exotică/îndepărtată”, de preferat pe un alt continent (anul acesta, Japonia), 5-7 zile pentru vacanța de vară, pe care le leg de weekend-uri (anul acesta, Portugalia), și restul le leg de sărbătorile legale sau de weekend-uri și plec în city break-uri. Anul acesta, am lucrat în 24 ianuarie și am câștigat o zi liberă pe care am legat-o de un alt weekend și am plecat prin țară. Apoi, am avut mini-vacanțele de 1 iunie (am făcut un tur prin România până la Cazanele Dunării), de 15 august (am mers în București și Vama Veche) și urmează încă una în 1 decembrie. Pe lângă asta, în ultimul an am avut destul de multe delegații în interes de serviciu, în diferite țări, ceea ce îmi permite să vizitez locuri noi.

În teorie stăm bine cu zilele de concediu, dar nu este suficient. Ca să călătoriți mult, trebuie să fiți fie foarte organizați și să planificați totul în detaliu de la începutul anului, fie spontani. Sau varianta ideală, să le combinați cele două! De exemplu, eu, de fiecare dată când văd un bilet foarte ieftin (tot ce este sub 200-300 de lei) spre o destinație în care n-am mai fost, nu stau pe gânduri și scot cardul din portofel. Trebuie doar să conving unul-doi prieteni și le cumpărăm pe loc, fără să stăm să ne gândim la restul cheltuielilor. De ele ne ocupăm ulterior.

Câti bani strici într-o călătorie?

Depinde foarte mult de țara în care merg. Mi-am propus ca cel puțin o dată pe an să mă răsfăț și să vizitez o țară de pe un alt continent. Asta este, bineînțeles, cea mai costisitoare excursie. Anul acesta am ales Japonia, una dintre cele mai scumpe țări din lume. Și totuși, nu a fost atât de scump precum credeam! Am ieșit cu totul la aproximativ 1500 de euro de persoană pentru 2 săptămâni pline ochi.  A doua excursie mai scumpă de anul acesta a fost în Portugalia, unde am stat aproximativ 10 zile și am stricat cu totul în jur de 700 de euro. În rest, pentru city-break-uri costul se ridică la 200-400 de euro, în funcție de oraș și de activitățile pe care le fac acolo. Aici includ bilete de avion, cazare, intrările la obiective turistice și mâncare (exclud shopping-ul).

Cum găsești bilete iefitine?

Pentru destinațiile îndepărtate, folosesc aplicația Hopper (există pe Android și iOS, dar are și website). Aleg plecarea din Budapesta (biletele sunt mult mai ieftine), aleg destinația, o perioadă orientativă și mi se afișează un calendar care îmi arată în ce zile sunt cele mai ieftine bilete. Selectez o perioadă care să-mi convină și primesc mai multe variante de zbor. Apoi, mă mai asigur o dată că sunt cele mai ieftine variante, accesând www.vola.ro. Pun locul de plecare, destinația, zilele alese și aștept să văd ce oferte afișează și ei. Biletele finale le cumpăr, în mod normal, direct de pe site-ul companiilor aeriene. Pentru un bilet Budapesta-Bangkok cu escală în Dubai (Emirates), am plătit 520 EUR, iar pentru un bilet Budapesta – Tokyo cu escală în Beijing (AirChina) am plătit 440 EUR.

În ceea ce privește city break-urile prin Europa, intru direct pe site-urile companiilor aeriene low-cost care zboară din România, BlueAir, WizzAir, RyanAir, Vueling și caut mai multe variante până găsesc ceva care satisfăcător din punct de vedere financiar și al perioadei de călătorie. Urmăresc paginile lor de Facebook și pândesc reducerile de 20% sau aniversările care vin cu tot felul de promoții.

Ce aparat folosești pentru poze?

Folosesc un aparat foto mirrorless, Sony A5000. L-am ales pentru că este ușor de transportat peste tot unde merg. Am ezitat între un mirrorless și un DSLR, dar sunt foarte mulțumită de alegerea făcută. Urmează să îmi cumpăr și un obiectiv nou, deci pozele ar trebui să iasă și mai bine!

Modifici pozele de pe blog?

Uneori le las în stare brută, alteori umblu la contrast, luminozitate și foarte puțin la culori.

Faci bani din blog?

Nu, nu fac bani din acest blog. Deocamdată este strict o pasiune în care investesc eu bani. Dar nu zic că va fi așa mereu.

Care sunt planurile de viitor cu blogul și cu călătoritul?

Îmi doresc să scriu mai des pe blog și tot promit că voi traduce toate articolele în limba engleză, dar tot amân momentul. Sper să reușesc s-o fac cât de repede pentru că simt presiunea prietenilor mei din străinătate. În ceea ce privește călătoritul, vreau să călătoresc la fel de mult ca până în prezent și mi-aș dori să ies mai des de pe bătrânul continent și să vizitez țări îndepărtate. Pe viitor, s-ar putea să mă ocup de excursii de grup, dar rămâne să aflați detaliile pe parcurs pentru că nu este nimic sigur încă. Sunt curioasă dacă ați fi interesați – puteți să-mi lăsați un comentariu sau un mesaj privat.

Cum arată acest prim an în cifre?

Primul an arată cam așa : 3 continente, 12 țări, 68 de articole, 82611 vizite pe site, sute de ore petrecute pentru a scrie articolele, zeci de noi prieteni, o mulțime de felicitări și cuvinte pozitive, pentru care vă mulțumesc din tot sufletul!

Ce îți dorești pe viitor de la blog?

Îmi doresc să am la fel de mulți cititori sau chiar mai mulți! Mă bucur mult că citiți ce scriu, că vă place, că vă este de ajutor și cel mai tare mă entuziasmez la comentariile și mesajele primite. Știu că modalitatea de a lăsa comentarii pe blog nu este cea mai prietenoasă, că e nevoie de câteva date pentru logare, dar am introdus opțiunea de a lăsa comentarii direct de pe Facebook care ușurează cu mult procesul. Așa că, dacă aveți alte întrebări pentru mine, este foarte simplu să le lăsați mai jos.

Până atunci, mulțumesc încă o dată celor care mă urmăresc și La Mulți Ani borderless! Și-acum trebuie să fug la aeroport imediat. Am primit cadou un bilet de avion de la #bestestgirlfriend cu ocazia zilei mele de naștere. Pre-birthday celebration pentru mine și Post-birthday celebration pentru Borderless!

R.

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns