[:ro]În ce țări din Europa se poate călători pe baza vaccinului[:]

[:ro]

Am făcut o listă cu țări din Europa în care se poate intra pe baza vaccinului. Majoritatea țărilor de mai jos (aproape toate) primesc turiști și pe baza unui test PCR negativ făcut cu 48h-72h înainte de intrarea în țară sau pe baza unui certificat medical care să ateste că persoana în cauză a avut Covid-19 în ultimele 6 luni.

Lista de mai jos este cu scop informativ. Regulile se schimbă foarte repede, așa că vă sfătuiesc să verificați cu atenție site-ul mae.ro înainte de a călători.

Albania

Accesul tuturor cetățenilor străini este permis pe întreg teritoriul Republicii Albania, fără necesitatea îndeplinirii unor condiții prealabile.

Persoanele care călătoresc dinspre Macedonia de Nord și Grecia au obligația de a se izola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile după sosirea în Albania. Măsura nu se aplică persoanelor care tranzitează statele respective. Dacă doriți să ajungeți Albania, încercați să vă faceți traseul în așa fel încât să nu înnoptați în Macedonia.

Andorra

Principatul Andorra permite accesul tuturor pe teritoriul național fără restricții și fără impunerea unei perioade de carantină.

Croația

În Croația se poate intra pe baza unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19, dacă au trecut cel puțin 14 zile de la cea de-a doua doză de vaccin sau de la doza unică (în cazul vaccinului care se administrează într-o singură doză). Se poate intra și cu test PCR sau test rapid antigen negativ.

Copiii cu vârsta de până la şapte ani care călătoresc însoţiţi de părinte/tutore sunt exceptați de la prezentarea testului.

Elveția

Începând cu data de 22 aprilie 2021, nu există restricții de intrare în Elveția pentru persoanele care călătoresc pe cale rutieră sau feroviară, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu.

Cale aeriană

Toate persoanele (cu excepția copiilor sub 12 ani) care intră pe teritoriul Elveției pe cale aeriană trebuie să prezinte, înainte de îmbarcare, un test molecular de tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Elveția. Testul poate fi făcut și în aeroport în Elveția.

Estonia

Nu există restricții pentru persoanele care:

 • au efectuat vaccinul complet împotriva virusului SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni
 • persoanele care au avut Covid și nu au trecut mai mult de 6 luni de când au fost declarate vindecate;

Georgia

Sunt exceptate de la prezentarea testului PCR persoanele care fac dovada efectuării ambelor doze de vaccin.

Grecia

Nu există restricții pentru persoanele:

 • care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului
 • care prezintă test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 ore înainte de trecerea frontierei;

Copiii sub 5 ani sunt exceptați de la prezentarea testului.

Islanda

Persoanele care vor să intre în Islanda trebuie să prezeinte un test PCR negativ. La intrare în Islanda vor fi supuse unei duble testări. Primul test se face la aterizare, se impune carantină, iar după 5 zile, se face un al doilea test.

Sunt exceptate de la măsura prezentării testului PCR:

 • Persoanele care prezintă un certificat conform căruia au fost infectate și s-au vindecat de infecția cu SARS-CoV-2
 • Persoanele care furnizează dovada validă a vaccinării complete împotriva COVID-19

Aceste persoane vor face totuși un test PCR la aterizare, urmat de o scurtă carantină de 24 de ore, până la obținerea rezultatului.

Liechtenstein

Principatul Liechtenstein a preluat toate reglementările autorităților elvețiene, astfel condițiile de intrare pe teritoriul Confederației Elvețiene se aplică și pentru intrarea pe teritoriul Principatului Liechtenstein.

Lituania 

Sunt exceptate de la măsura prezentării testului negativ, efectuat cu până la 72 de ore anterior intrării în Lituania:

 • Persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu ambele doze (și pot prezenta un certificat medical care să ateste vaccinarea)
 • Persoanele care au fost confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat (în acest caz trebuie prezentată dovada testului pozitiv, tip PCR sau antigen, tradus în limba lituaniană, engleză sau rusă) .

Copiii cu vârsta sub 16 ani sunt exceptați de la obligativitatea prezentării testului.

Luxemburg

Regulile de mai jos se aplică pentru toată lumea, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu:

Intrare pe cale aeriană: se cere test negativ la îmbarcare efectuat cu 72 ore înainte sau carantină 14 zile.

Pe cale terestră nu există nicio restricție.

Macedonia de Nord

Accesul tuturor cetățenilor străini este din nou permis în Macedonia de Nord, fără îndeplinirea unor condiții prealabile.

Moldova

Sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test PCR negativ persoanele vaccinate, inclusiv cea de-a doua doză.

Copiii cu vârsta de până în 5 ani sunt exceptați de la măsura prezentării testului.

Muntengru

Se poate intra pe baza vaccinului, administrat cu cel puțin 7 zile înainte de intrarea în Muntenegru. Se poate intra și pe baza unui test PCR nagativ, făcut cu 48 de ore înainte de intrare în țară sau al unui test de anticorpi cu valabilitate mai mare de 30 de zile.

Copiii cu vârsta de până în 5 ani sunt exceptați de la măsura prezentării testului.

POLONIA

Sunt exceptate de la obligaţia intrării în carantină, precum și de la cea a prezentării unui rezultat negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2:

 • Persoanele care au fost vaccinate pentru COVID-19, cu un vaccin autorizat în UE (prin administrarea ambelor doze)
 • Persoanele care deţin un document care să ateste că au fost plasate în carantină, izolate la domiciliu sau spitalizate în urma confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în ultimele şase luni anterioare datei trecerii frontierei Republicii Polone

SAN MARINO

Se poate intra în San Marino pe baza dovezii vaccinării complete.

SLOVENIA

Pot intra în Slovenia:

 • Persoanele care prezintă un certificat de vaccinare anti-COVID-19, cu menționarea unui termen de cel puțin 7 zile de la vaccinarea cu a doua doză de vaccin Pfizer/Biontech, cel puțin 14 zile de la a doua doză de vaccin Moderna sau cel puțin 21 de zile de la prima doză de vaccin AstraZeneca.
 • Persoanele care prezintă un test PCR cu rezultat pozitiv efectuat cu cel puțin 21 de zile anterior intrării, dar nu mai mult de șase luni, sau o adeverință medicală care atestă vindecarea persoanei eliberată cu maximum șase luni anterior sosirii.

Cum spuneam și la început, datele de mai sus sunt cu scop informativ. Restricțiile se pot schimba de la o zi la altă.

Dacă vreți să călătoriți în perioada următoare, vă sfătuiesc să luați bilete de avion și cazări anulabile, precum și asigurări de călătorie storno și Covid.

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns