Insulele Feroe reprezintă un arhipelag, format din 18 insule muntoase. Ele aparțin de Danemarca, dar sunt o regiune autonomă din 1948. Relațiile externe, justiția și apărarea sunt singurele responsabilități preluate de Danemarca. Insulele Feroe au refuzat să se alăture Danemarcei în intrarea în UE din 1973 (pe atunci Comunitatea Europeană).
Informații interesante despre Insulele Feroe
- Au propriul steag, o cruce pe un fundal alb
- Au propria limbă, feroeza. Majoritatea lumii vorbește trei limbi: feroeza, daneza și engleza
- Sunt aproximativ 50.000 de oameni și 90.000 de oi (aproape 2 oi/om)
- “Foroyar”, în feroeză, se traduce prin Insulele Oilor
- Casele tradiționale sunt acoperite cu iarbă, folosită pentru izolație și protecție împotriva ploilor
- 97% din export îl reprezintă peștele, în special somonul. Sunt multe crescătorii de somon – acele cercuri mari din apă
- Printre preparatele locale se numără peștele uscat afară
- Plouă mult, Torshavn fiind una dintre capitalele cu cele mai puține zile cu soare pe an
Crescătoriile de pește
Cum ajungem în Insulele Feroe?
Există patru companii aeriene care zboară în Insulele Feroe: compania feroeză Atlantic Airways, compania scandinavă SAS, compania islandeză Icelandair și compania norvegiană Wideroe. Se zboară din mai multe orașe, printre acestea numărându-se Copenhaga, Reykjavik, Bergen, Paris, Londra și Edinburgh.
Noi am zburat Cluj – Paris cu RyanAir, Paris – Vagar cu Atlantic Airways. Prețurile le menționez la final.
Nimic de reproșat celor două companii, în afară de faptul că la întoarcere spre Paris cu Atlantic Airways, am avut o întârziere de 8 ore din cauza vremii și apoi am mai stat 1-2h pe aeroportul Charles de Gaulle, fiindcă s-au blocat bagajele în avion.
Când să mergem în Insulele Feroe?
Perioada propice este iunie – august, dar chiar și atunci temperaturile sunt de 10-14 grade. Vremea este foarte schimbătoare, destul de gri și deprimantă. Ne bucuram când ieșea soarele, prindeam viață și noi, și peisajele. Noi am fost în perioada 24 iulie – 2 august. Aș recomanda cel puțin 5 zile pentru a avea timp să descoperiți cât mai multe locuri.
Unde ne cazăm?
Cele mai multe cazări sunt concentrate în capitală, respectiv Torshavn – un punct bun de pornire spre principalele atracții de pe insule. Noi am mers în perioada de vârf, când era și ziua națională, și am fost destul de limitați la cazare. Tot ce am găsit era foarte scump, așa că am mai făcut un compromis ici, colo și am ajuns să stăm în trei locuri diferite, marcate pe harta de mai jos.
Prima noastră cazare a fost în Skala, pe insula Eysturoy, unde am închiriat o cameră cu baie într-o casă privată. Bucătăria și sufrageria erau spații comune, unde am socializat și cu alții și unde am avut norocul să vedem pe fereastră o focă care se juca, apoi a prins un pește și l-a mâncat. Am plătit 660 euro pentru 4 nopți.
A doua cazare a fost pe cea mai sudică insulă, Suðuroy. Căsuța era la capătul unui drum ce șerpuia prin munte, cu vedere superbă asupra oceanului și a stâncilor din jur. În Suðuroy erau mai multe case întregi de rezervat, la prețuri mai mici față de insula principală. Am plătit 460 euro pentru 3 nopți.
Ultima cazare a fost în Torshavn, unde am închiriat o cameră într-o casă. Restul spațiilor erau comune: baia, bucătăria și livingul. În ambele cazări cu spații comune am cunoscut oameni foarte faini, cu care am împărțit mâncarea, am băut un pahar de vin și am povestit o mulțime de lucruri. Am plătit 230 euro pentru 2 nopți.
Cum ne deplasăm pe insule?
Cele 18 insule sunt foarte bine conectate de tuneluri subterane (aici e primul tunel din lume cu sens giratoriu), poduri, feriboturi și elicopter.
Există transport public, dar nouă ni s-a părut prea complicat să ne bazăm pe el, fiind și cu Alma. Acum, după câteva zile petrecute în Feroe, recomand o mașină închiriată. Vremea este foarte schimbătoare, n-aș vrea să depind în condițiile acelea de autobuz și, sincer, nu am văzut foarte multe autobuze care să circule pe stradă.
Noi am închiriat mașina de la rent.fo, cu cutie automată, scaun de copil și am plătit 526 euro pentru 6 zile. Am luat-o din aeroport și am lăsat-o în Torshavn.
Pe care autobuz m-aș baza și l-am luat și noi o dată este autobuzul 300 de la aeroport până în Torshvan.
Mai sus menționam și elicopterul. Insulele Feroe sunt locul perfect pentru o călătorie ieftină cu elicopterul. Acesta este subvenționat de stat și are prețuri mici, mai ales pentru localnici. Problema este că aveți voie să faceți doar un zbor pe zi. Ați putea zbura cu el până pe o insulă de pe care vă puteți întoarce cu feribotul. Detalii găsiți aici.
Localnicii depind de elicopter, fiind singurul mijloc de transport spre unele insule izolate, greu accesibile cu barca pe furtună. Elicopterul funcționează și pe post de ambulanță.
Stg sus: tunel / Restul pozelor sunt de pe feribot
Ce vizităm?
Insulele Feroe le recomand iubitorilor de natură și drumeții, acestea fiind principalele motive pentru care lumea vine aici. Majoritatea drumețiilor sunt gratuite, dar pentru unele se percepe și o taxă. Detalii găsiți mai jos.
Drumeție Klaksvik – Muntele Kakkur
Durata: 1-3 h dus-întors, depinde de unde plecați (noi am parcat mașina în cel mai apropiat punct de traseu, respectiv la capătul drumului mai rău, aproape de un iaz)
Dificultate: ușos-mediu
Plusuri: peisaje panoramice asupra oceanului, crescătoriilor de somon și insulelor din jur
Cascada Múlafossur
Cascada este la câțiva pași de parcare, este foarte ușor de ajuns la ea. Aveți varianta de a vă plimba deasupra ei, într-o zonă stâncoasă, unde își fac cuib pufinii. Se găsește și o cafenea lângă cascadă.
Cascada Fossá – satul Tjørnuvík
Cascada Fossá este cea mai înaltă din Feroe (140m) și se poate vedea chiar din mașină. Într-o zi ploioasă, este și mai spectaculoasă. Dacă țineți drumul până la capăt, ajungeți în satul Tjørnuvík, ascuns într-un golfuleț unde curajoșii fac surf. Este spectaculos, fiind înconjurat de mici cascade de apă și fiind ultima localitate pe drumul respectiv.
Satul Gjógv
Gjógv este un sat pescăresc ce datează din 1500. Este spectaculos datorită canionului care-l traversează. Acesta este străbătut de un fir de apă care se varsă în ocean. A fost una dintre cele mai idilice așezări în care am ajuns. Se poate face un traseu pe dealurile ce înconjoară orășelul. Este gratis până la un punct, noi am mers doar pe porțiunea gratuită și am ajuns într-un punct de unde se vedea foarte frumos satul.
Satul Saksun
Satul Saksun a devenit o destinație reprezentativă pentru Insulele Feroe. Aici se găsesc case tradiționale, cu acoperiș de iarbă, precum și o biserică veche. Din sat se poate face o drumeție până la plaja din apropiere. Durează cam 1,5h, ne-ar fi plăcut mult să mergem, dar era deja târziu și ploua destul de tare.
Tórshavn
Torshavn, capitala Insulelor Feroe, este un orășel tare cochet, colorat și primitor. Deși este una dintre cele mai ploioase capitale din lume, se găsesc activități de făcut și pe o zi ploioasă. În oraș există cafenele, librării, magazine, biserici și restaurante. Numele s-ar traduce prin “Thor’s Harbour”, adică portul lui Thor.
Drumeție din Tórshavn în Kirkjubøur
Cele două orașe, capitala și orășelul autentic, cu case tradiționale, sunt despărțite de 11km. Traseul este de dificultate ușoară, poate fi parcurs pe jos.
Drumeție la lacul Sørvágsvatn
Durata: 1,5-2 ore
Dificultate: usoară-medie
Preț: 60 euro/persoană
Noi am ales să nu facem această drumeție, ni s-a părut mult 120 euro pentru amândoi, după nenumărate alte drumeții spectaculoase.
Drumeție la Farul din Kallur, Kalsoy
Pentru a ajunge pe insula Kalsoy, trebuie să luați un feribot. Acolo începe drumeția spre far și mormântul lui James Bond, din No time to die.
Drumeție la stâncile Ásmundarstakkur în Suduroy
Este mai degrabă o plimbare, de aproximativ o oră. La capătul traseului veți vedea niște stânci imense, spectaculoase pe care se sparg valurile oceanului. Sunt zeci de păsări care zboară în jurul lor.
Farul din Suduroy
Cel mai sudic punct din Insulele Feroe îl reprezintă acest far, din Suduroy.
Alte locuri din Suduroy
În drumul spre cazare, ne-am plimbat pe dealurile înconjurătoare (în singura zi cu soare) și am descoperit peisaje ce-ți taie respirația!
Prețuri
Transport
RyanAir, Cluj – Paris: 200 euro/2 adulți + un copil <2 ani, un bagaj de cală
Atlantic Airways, Paris – Vagar: 720 euro/ 2 adulți + un copil, un bagaj de cală inclus în fiecare bilet
Mașină închiriată de la www.rent.fo: 87 euro/zi, cu cutie automată și scaun de copil
Taxe tuneluri: tunelul Eysturoy (cel cu sens giratoriu): 25 euro/sens, restul taxelor sunt în jur de 10 euro. Unele tuneluri pot fi evitate, dar nu toate.
Cazare
Cazare Skala: 660 euro/4 nopți
Cazare Suduroy: 460 euro/3 nopți
Cazare Torshavn: 230 RON/2 nopți
Mâncare
20-25 euro: o porție de burgeri cu cartofi și o băutură non-alcoolică
20 euro: o porție de fish&chips (2 bucăți de pește) luată de la o gheretă din port
Am mâncat puțin la restaurante, mai mult ne-am oprit pentru o băutură caldă, un sandwich, ceva dulce și în rest, am gătit acasă. Majoritatea restaurantelor aveau meniuri cu 3-5-7 feluri de mâncare și începeau de la 75 eur/persoană. Prețurile din supermarket erau cu 30%-40% mai mari decât la noi (unele erau asemănătoare, carnea era mai scumpă).
Per total, nu este o destinație ieftină, dar dacă sunteți iubitori de natură și drumeții, recomand!