Insulele Galapagos, o vacanță cu broaște țestoase uriașe și rechini

În articolul trecut am scris despre cum ne putem organiza o vacanță în Insulele Galapagos.  Vreau să vă reamintesc că Insulele Galapagos reprezintă un sit natural al Patrimoniului Mondial, o rezervație a biosferei recunoscută de UNESCO, ceea ce vine la pachet cu multe reguli stricte.

Ecosistemul insulelor este fragil, astfel că s-au implementat reguli stricte care să-l conserve cât mai bine. În aproape toate zonele de pe insule, trebuie să fii însoțit de un ghid licențiat, nu ai voie să ieși de pe traseele marcate și nu ai voie să te aproprii foarte tare de animale sau să le atingi.

Mai jos veți găsi o listă cu activiățile pe care le-am făcut noi pe cele două insule unde am stat, Santa Cruz și Isabela.

Santa Cruz

Sunt câteva activități pe care le puteți face gratuit, voi menționa când este cazul.

Tortuga Bay

Începeți vizita în Galapagos cu o plimbare până la Tortuga Bay, un golf împărțit în două plaje. Prima porțiune este formată dintr-o plajă lungă și lată, cu nisip alb, fin și apă de un turcoaz puternic. Nu este recomandată bălăceala de niciun fel pe această porțiune din cauza valurilor. A doua plajă este mult mai mică, ascunsă într-un golfuleț, cu apă lină și câțiva copaci care țin umbră. În acest golfuleț, puteți face baie, snorkeling sau puteți închiria caiace. Activitatea aceasta este grauită.

tortuga bay

Cum stătea ea tolănită la soare

iguanele marine

Prima întâlnire cu iguanele marine

Relief vulcanic galapagos

Relief vulcanic

Numele Tortuga Bay vine de la broaștele țestoase care își depun ouăle pe plajă în sezonul de reproducere. Zonele în care își depun ouăle sunt marcate, pentru a fi evitate de turiști. În afară de broaște țestoase, pe plajă puteți vedea crabi, pelicani și iguanele marine, specifice Insulelor Galapagos. Sunt singurele iguane din lume care trăiesc pe uscat, dar intră și în apă. Se hrănesc cu alge marine și își pot ține respirația până la două ore sub apă, în funcție de vârstă – cele mai în vârstă rezistă mai mult. După ce ies din apă, strănută mult ca să elimine sarea.

Golful cu apă lină

Vizitarea Centrului Charles Darwin

Aveți două variante de a vizita Centrul Charles Darwin, pe bani sau gratis. Hai să încep cu varianta gratis. Dacă vreți să vedeți țestoasele de la Centrul Charles Darwin, puteți merge dimineața înainte de 7, ora deschiderii. Aveți voie să vă plimbați prin tot centrul, fără a plăti taxa de intrare. Nu veți avea ghid, dar sunt multe pancarte cu explicații și, în plus de asta, nu va fi nimeni în afară probabil de 2-3 localnici care aleargă prin zonă.

Centrul poartă numele faimosului biolog englez Charles Darwin care a studiat speciile insulei, unicitatea și diversitatea lor fiind de neegalat în altă parte. Studiile efectuate pe Insulele Galapagos au contribuit la elaborarea teoriei evoluției.

Din interiorul centrului veți ieși pe o plajă populată, după cum vă așteptați deja, de iguane și crabi.

Tur de 2-3 ore cu barca

Prima interacțiune cu insula Santa Cruz a fost un tur de 2-3 ore prin împrejurimi. A costat 20$ și am mers cu barca să vedem zonele de interes, toate locuite de animalele insulei: păsări, rechini, iguane, crabi. Am făcut snorkeling și mare ne-a fost mirarea să vedem un rechin la doi metri de noi (nu știam ce urmează să vedem zilele următoare).

Tur de o zi întreagă, cu plecare din Santa Cruz

Cel mai frumos tur pe care l-am făcut în Galapagos a fost cu plecare din Santa Cruz. Am stat o zi întreagă în barcă și am făcut snorkeling în jurul câtorva insulițe. Am avut norocul să vedem trei diavoli de mare uriași și diferiți (manta rays), mulți rechini, broaște țestoase, multe bancuri de pești, iar unii au văzut și o caracatiță pe care eu am ratat-o. La întoarcere spre mal, am fost vrăjiți de tumbele delfinilor care ne-au înconjurat barca. Mai norocoși de atât nu puteam fi!

Am primit costume de neopren de la organizatori, iar prânzul și o băutură au fost incluse în preț. Dacă nu știți înota sau vă e teamă, veți primi veste de salvare și vă puteți ține de colacul bărcii cât sunteți în apă.

mant rays galapagos

Viața din adâncuri

manta ray

Spiri cu un diavol de mare (manta ray)

plaja galapagos

O plajă superbă, izolată

În vizită la piața de carne

Vă recomand să treceți pe la piața de pește, este un adevărat spectacol. Vânzătorii le aruncă pește păsărilor mari din zonă care, efectiv, se bat pentru el.

Insula Isabela

Insula Isabela este mai puțin dezvoltată decât Santa Cruz. Ni s-a părut o insulă mult mai liniștită, autentică, cu puțini turiști când am fost noi (în extra-sezon în timpul pandemiei, în septembrie-octombrie 2021).

El Camino del Tortuga

Închiriați biciclete și mergeți pe El Camino del Tortuga, un drum de câțiva kilometri locuit de iguane și broaște țestoase uriașe. Sunt câteva puncte pe drum unde vă puteți opri, cum ar fi o baltă cu flamingo, un zid vechi al unei cetăți, puncte de belvedere și câteva plaje și golfuri. Totul este gratuit și se poate merge fără ghid.

Foarte greu de pedalat prin nisip

Plin de iguane pe drum

Și broaște țestoase uriașe

Punct de belvedere

Concha de Perla

Singurul loc în care puteți face snorkeling gratis și fără ghid este la Cocha de Perla, lângă Puerto Villamil, principalul punct de intrare pe insula Isabela. Noi ne-am închiriat costume de neopren de la cazare și am mers să ne bălăcim puțin. Deși eram foarte aproape de țărm, am văzut câteva pisici de mare care înotau “sincron”, crabi, pești și era și o caracatiță în zonă pe care eu am ratat-o din nou.

Înot cu rechinii în Tintoteras

Isabela are crăpături vulcanice în care dorm rechinii de recif. În acest tur de 4 ore am mers cu barca în jurul stâncilor Tintoteras pe care locuiesc “pinguinii de Galapagos”. Sunt pinguini adaptați acestui mediu cald, niște pinguini mai mici și mai slăbuți decât cei cu care suntem obișnuiți, dar la fel de drăgălași.

Am mers apoi să vedem masculul Alpha al leilor de mare, cunoscut sub numele de Macho. Acesta este semnificativ mai mare decât orice alt leu de mare și are un comportament agresiv. Se retrage pe o plajă unde înoată, urlă, își marchează teritoriul. Apoi, alături de alți Macho, se retrage pe o insulă doar a lor, la un fel de “petrecere a masculilor Alpha”, iar când se satură, revine la harem.

 

Aproape de plajă se poate vedea masculul Alpha

Grijă mare la picioare!

La finalul turului am înotat printre crăpăturile de lavă, deasupra rechinilor. Eram literalmente la un metru deasupra lor, trebuia să stăm drepți, cu picioarele întinse, ca să nu-i deranjăm sau să-i atingem. Ne țineam cu mâinile de stânci și așa înaintam. Acești rechini au ce mânca în zonă, așa că nu atacă oamenii.

Crăpăturile prin care am înotat noi

Excursie la vulcan

În Isabela se fac excursii la vulcanul de pe insulă. Am fi avut și noi o jumătate de zi la dispoziție în care am fi putut merge, dar eram deja obosiți după atâta umblătură și activități, așa că ne-am decis să ne luăm o zi de pauză, în care să nu facem nimic. De fapt, am făcut ce se vede mai jos, am stat la piscină și am băut o bere!

Mâncati la resturantele localnicilor

În Isabela vă recomand să luați masa la restaurantele localnicilor din oraș. Sunt două la număr, în centrul principal, întrebați la cazare, sigur vă vor trimite la ele. Sunt foarte simple, prețurile sunt mici, iar mâncarea delicioasă și atmosferă foarte relaxată și plăcută.

Concluzii

Aș putea vorbi non-stop despre Insulele Galapagos. Înainte să mergem, m-am documentat puțin despre ele, dar mă bucur că n-am citit mai mult. Pentru că așa am fost surprinsă și impresionată. În cel mai bun mod posibil! Mă gândesc adesea la Insulele Galapagos, la liniștea de acolo, la toate acele reguli pe care oamenii le respectă și pe care mi-ar plăcea să le avem și în alte locuri din lume. Este o bucată de paradis pe care nici măcar nu știu s-o descriu, cred că trebuie văzută ca să înțelegeți mai bine despre ce vorbesc!

Sharing is caring!

Comments

comments

One Reply to “Insulele Galapagos, o vacanță cu broaște țestoase uriașe și rechini”

  1. Foarte frumos!

Lasă un răspuns