După ce ne-am cumpărat biletele pentru Napoli, am convenit că trebuie să profităm la maximum de zonele superbe din împrejurimile orașului. Prima destinație pusă pe listă a fost Procida, o insuliță cu case colorate, frumos aranjate pe malul apei. Odată ajunse în Napoli, toată lumea ne sfătuia să alegem Ischia în detrimentul Procida, pentru că era mult mai mare și ofertantă. Le-am dat crezare și am mers în Ischia, unde totul a fost la superlativ.
Despre Ischia
Ischia este o bijuterie a Italiei, renumită în mod special printre turiștii italieni și nemți. Insula de dimensiuni medii, cu aproximativ 60.000 de locuitori, este situată în Golful Napoli, nu departe de orașul cu același nume. Fiind amplasată într-o zonă cu activitate vulcanică, insula este recunoscută pentru resursele naturale de care beneficiază: ape termale, ape minerale și noroi vulcanic.
Ischia este considerată una dintre capitalele termale din Europa. Cu 103 de izvoare termale și peste 300 de complexuri Spa, insula atrage turiști care caută să combine cele mai bune tratamente de wellness și spa cu peisaje idilice, activități sportive și aer curat. Printre cele mai cunoscute băi termale se numără izvoarele Sorgeto, Nitrodi, Cavascura, fumarola Sant’Angelo (aburi fierbinți degajați de vulcan) și parcul tematic Poseidon.
Cum ajungem în Ischia?
Din portul din Napoli puteți lua feribotul până în Ischia. Există două companii slow ferry care deservesc această rută, Medmar și Caramar, și mai sunt câteva feriboturi rapide, high speed ferry, la prețuri mai mari. Noi am ales Medmar, biletul dus-întors a costat 24 de euro și călătoria a durat 1h30. Puteți verifica orarul și achiziționa bilete aici sau direct din port.
Deși Procida, insulița despre care vă spuneam mai sus, era în drumul nostru, biletele nu sunt flexibile și nu am fi putut face nicio oprire acolo. Am mers direct la destinația finală, Ischia, și am plecat tot de acolo. Condițiile pe feribot sunt foarte bune. Puteți sta pe punte dacă vreți să vă bucurați de razele soarelui și adierea vântului (cam intensă uneori) sau puteți merge înăuntru unde există scaune comode și bar cu mâncare, ronțăieli, cafele și sucuri.
Ce vizităm pe insulă?
Primul lucru pe care l-am remarcat când am ajuns a fost discrepanța culturală dintre Napoli și Ischia. Am plecat de dimineață din orașul claxoanelor și a haosului italian și am ajuns în această perlă a Mării Tireniene unde totul era mult mai aerisit, atmosfera mai relaxată și domnea o liniște odihnitoare.
Încă din feribot ne-a sărit în ochi vegetația abundentă, Ischia fiind acoperită aproape în totalitate de munți și păduri. Deși impresionant, relieful accidentat îngreunează transportul pe insulă. Există locuri greu accesibile unde puteți ajunge doar cu autobuzele turistice, cele locale sau cu taxi.
Portul orașului
Noi ne-am decis să alocăm vizitării insulei jumătate de zi. Timpul fiind scurt, am preferat să nu ne îndepărtăm prea tare de port. Ne-am plimbat pe faleza portului și am admirat peisajul. Într-o parte, bărci de pescuit, vapoare, Carabinieri pe apă, feriboturi și de cealaltă parte, case tradiționale transformate în magazine de suveniruri, terase, restaurante.
Centrul orașului
Am luat-o la pas pe bulevardul principal din oraș, îndreptându-ne spre castelul Aragonese. Ne-au captat atenția buticurile cu produse locale de pe marginea drumului și înghețata artizanală. Foarte puțin timp am putut profita de ele pentru că în Ischia, siesta începe la ora 12:00 și ține până la 16:00! Cu toate acestea, unele restaurante rămân deschise pentru turiști.
Castelul Aragonese
După o plimbare de jumătate de oră pe străduțele mărginite de copăcei în ghivece, ne-am apropiat de castelul medieval Aragonese. Acesta se poate vedea cel mai bine de pe faleză, fiind construit pe o rocă vulcanică în mijlocul apei. Insulița pe care este construit castelul este legată de Ischia printr-un pod de piatră. Aragonese este proprietate privată din 1912 și poate fi vizitat tot timpul anului: iarna, de la 9:00 la 16:00, iar vara de la 9:00 la 20:00. Biletul de intrare costă 10 euro pentru adulți. Mai multe informații găsiți pe site-ul oficial.
Plajele
Ischia se poate lăuda cu numeroase plaje, situate în cadre naturale de poveste. Cu castelul în față, cu păduri bogate în spate, nu vă lipsește decât să vă întindeți pe nisipul fin, să citiți o carte bună și să vă relaxați. Profitați de liniștea insulei și încărcați-vă bateriile!
Faleza
La întoarcerea în port, am schimbat traseul și ne-am plimbat mai mult pe faleză. Totul arăta minunat. Case specifice locului, curățenie, băncuțe așezate din loc în loc și râsete puternice pe plajă. Toate completate de sunetul valurilor – oare există un sunet mai liniștitor?
Dacă sunteți în căutarea Italiei autentice, ați ajuns bine în Ischia! La fel ca în Napoli, oamenii își usucă în continuare rufele în balcon. Majoritatea clădirilor sunt vopsite în culori deschise, doar obloanele caselor sunt puternic colorate. Pe marginea apei, multe dintre ele erau vopsite intens, într-un albastru mediteranean.
Alte locuri
Autobuzul local, linia C, face un tur al insulei și oprește și în alte locuri, splendide precum Lacco Ameno (orășel animat de pe insulă) sau în puncte înalte, de unde veți avea o panoramă splendidă asupra insulei.
Ce și unde mâncăm?
Bulevardul principal este plin de restaurante și terase – aveți de unde alege! Construită într-o curte cu portocali, ferită de soarele puternic, terasa superbă din pozele de jos ne-a cucerit pe loc. În plus, una dintre doamnele chelnerițe era o româncă din Craiova, plecată din țara de 15 ani de zile. Ne-a făcut plăcere să povestim cu ea și să ne spună mai multe despre insula Ischia. Am mâncat Pizza Marinara și paste de casă. Prețurile sunt puțin mai mari decât în Napoli, dar la fel de acceptabile: în jur de 5-7 euro un fel de mâncare.
Sfaturi utile:
- NU uitați să vă dați cu cremă de protecție solară. Deși vi s-ar putea părea că nu este foarte cald, soarele este înșelător. Eu am pățit-o și m-am ars destul de tare pe față și pe umeri.
- La restaurante se lasă coperto, taxa de serviciu. Variază între 1 și 3 euro. De obicei este specificată în meniu.
- Luați cu voi în geantă un costum de baie. Când ajungeți pe insulă, vă vor tenta cu siguranță băile termale și ar fi păcat să nu profitați de ele- cum ni s-a întâmplat nouă.
Ischia este o oază de relaxare cu o tradiție veche de mii de ani. După o masă copioasă în oraș și o plimbare în natură, relaxați-vă cu o baie caldă, o saună și un masaj la unul dintre faimoasele centre balneare de pe insulă.