Istanbul, orașul de pe două continente

Istanbul este un oraș fascinant un amalgam de palate somptuoase, moschei și minarete, străzi înguste pietruite, șosele și trenuri subterane, case vechi de lemn, clădiri înalte de sticlă, lanțuri de magazine, bazaruri, restaurante fine dining, mâncare stradală, pisici și, mai presus de orice, multe bărci și un apus de neuitat pe Bosfor.

Orașul Istanbul este printre puținele orașe care se întind pe două continente, dar cu siguranță cel mai mare și mai cunoscut dintre acestea. Orașul este construit pe cele două maluri ale Strâmtorii Bosfor care leagă Marea Neagră de Marea Marmara, despărțind Europa de Asia. Datorită poziției geografice între cele două continente, Istanbul a căpătat o mare importanță geopolitică care a îndemnat multe popoare să-l cucerească. Istanbul a fost capitala celor trei mari imperii, Bizantin, Roman și Otoman și și-a schimbat numele de fiecare dată – Bizanț, Constantinopol, iar ulterior, Istanbul.

Cu o istorie atât de bogată, Istanbul s-ar putea compara doar cu Roma din punct de vedere al moștenirilor culturale și istorice. Sunt atât de multe de văzut încât îmi va fi greu să nu mă lungesc, dar încercarea moarte n-are!

Apus pe Bosfor

Biserica muzeu Sfânta Sofia

Biserica Sfânta Sofia este considerată o capodoperă arhitecturală – este prima clădire de o asemenea amploare executată în formă dreptunghiulară și acoperită cu o cupolă imensă și două semicupole. Clădirea a fost ridicată în secolul al VI-lea, a funcționat ca biserică până în secolul al XV-lea, iar apoi, după cucerirea orașului, a fost transformată în moschee și a slujit comunității musulmane. În anul 1935, Sfânta Sofia a fost transformată în muzeu.

În timpul verii, se poate vizita de la 09:00 la 19:00, ultima intrare făcându-se la 18:00.

În timpul iernii, programul este de la 09:00 la 17:00, cu ultima intrare la 16:00.

Preț bilet: 72 TL (60 lei)

Moscheea Albastră

Deși sunt o mulțime de moschei în Istanbul, Moscheea Albastră este cea mai cunoscută și impunătoare dintre ele. Pentru construirea ei s-a ales ca spațiu piața Hipodromului, aflată în centrul orașului, și s-au dărâmat mai multe construcții din perioada bizantină și cea otomană. Moscheea Albastră este singura moschee cu 6 minarete din Turcia. Am ajuns la moschee în timpul rugăciunii, așa că am admirat-o doar de afară și nu ne-am putut bucura de decorațiunile albastre din interior.

Moscheea este deschisă vizitatorilor între 08:30 – 11:30, 13:00 – 14:30, 15:30 – 16:45, iar vinerea de la 13:30. La intrare în moschee, trebuie să vă descălțați și să luați papucei de plastic. Restricții vestimentare: trebuie să vă acoperiți capul, umerii și picioarele.

Alte moscheicare merită vizitate : moscheea lui Suleiman Magnificul, moscheea Sehzade, moscheea Noua, Moscheea Sinan Pașa

Palatul Topkapi

Este fosta reședință a sultanilor otomani, centrul de unde s-a condus Imperiul Otoman timp de 400 de ani. Palatul Topkapi este văzut drept cel mai important obiectiv turistic din Istanbul, căruia îi trec pragul peste 2 milioane de turiști anual. Domeniul palatului are o suprafață de 700.000 de metri pătrați, dublul ariei Vaticanului. În interiorul palatului veți găsi spații verzi, saloane și expoziții. Ironia sorții face ca printre obiectele expuse să se afle și sabia lui Ștefan cel Mare, domnitorul nostru care a luptat cu otomanii. Cum a ajuns sabia acolo nu cred că știe nimeni cu certitudine, dar important e că se poartă discuții pentru a fi înapoiată României.

Interiorul Palatului Topkapi

Unul dintre saloanele sultanilor otomani

Marele Bazar

Marele Bazar este una dintre cele mai mari și vechi piețe acoperite din lume care atrage anual un număr impresionante de turiști. În anul 2013, bazarul a devenit pentru prima dată cel mai vizitat obiectiv turistic din lume, trecându-i pragul peste 90 de milioane de vizitatori. Având în vedere cât de înnebuniți suntem după cumpărături, nu e așa mare mirarea. Bazarul cuprinde peste 3000 de magazine care vând absolut orice: aur, covoare, haine (multe fake-uri), mirodenii, rahat turcesc, parfumuri orientale în sticluțe mici și multe alte produse specifice acestui loc amețitor. Vă vine sau nu să credeți, în agitația și nebunia din bazar, veți găsi și ceainării care par să tempereze puțin nebunia. Recomandarea mea este să luați o pauză și să savurați o baclava tradițioană și un ceai de mere.

 

Nu trebuie să ratați bazarul egiptean al cărui interior păstrează mult mai bine atmosfera orientală, în comparație cu Bazarul Mare. Pentru noi, vizitarea bazarului a fost o experiență intensă și foarte obositoare. Este plăcut să te plimbi pe culoare, să admiri ce este în jur, dar vei fi asaltat din toate părțile. Vânzătorii încearcă să te îmbie în fiecare magazin și nu te lasă să pleci cu mână goală. Toată lumea negociază, negociază și iar negociază. Deși poate fi epuizant, este parte din istoria și cultura lor și este o experiență de neratat.

Marele bazar

Explozie de culoare

Și de mirosuri

Turnul Galata

De la Marele Bazar, puteți merge pe jos până la Podul Galata, îl traversați, urcați câteva străduțe și ajungeți la Turnul Galata. Fostul turn de apărare are o înălțime de 61 de metri și este situat în vârful unui deal, de unde oferă o panoramă superbă asupra orașului. Vederea de sus este principalul motiv pentru care turiștii ajunși la Istanbul vizitează acest loc. Coada de intrare la turn era incredibil de lungă, așa că am decis să-l admirăm doar din afară și să ne plimbăm în schimb prin cartierul Galata. Am descoperit străduțe cochete, pline de magazine de suveniruri, haine și localuri frumos amenajate. Am ajuns întâmplător la un magazin cu haine de lux vintage despre care am aflat ulterior că este foarte renumit în oraș. Muzică clasică pe fundal, tablouri celebre, pălării pe pereți…nu știam unde am ajuns. Proprietara este o doamnă în vârstă, elegantă, boemă, despre care ni s-a spus că a fost o personalitate în tinerețe. Am încercat să căutăm mai multe pe internet, dar nu am găsit mai nimic.

Mai sus de cartierul Galata se găsește și Piața Taksim, un centru dinamic și plin de mișcare. Este renumit pentru tramvaiul despre care se spune că nu a mai oprit de ani de zile.

Turnul Galata

Cartierul Galata

Culorile Istanbulului

Malurile Bosforului

Bosforul este locul cu cele mai multe frumuseți naturale din oraș. Puteți să vă plimbați pe malurile strâmtorii, pe ambele părți – europeană și asiatică – sau puteți să participați la o plimbare pe Bosfor cu o ambarcațiune de agrement. Există și varianta de a traversa Bosforul de pe o parte pe cealaltă cu vaporașe cu preț și program fix, un fel de autobuz pe apă. Prețul unui bilet este 5 lire turcești (4 lei).

Dacă nu aveți foarte mult timp la dispoziție pentru a vă plimba prin oraș, puteți admira unele locuri din barcă, cum ar fi Palatul Dolmabahce pe partea europeană, Palatul Beylerbeyi și turnul Fecioarei pe partea asiatică.

Drumul zilnic: Asia – Europa

Pescari și pisici

Bosforul de sus

Unde ne cazăm?

Ne-am cazat la hotel Mercur Altunizade, aproape de Uskudar, centrul istoric de pe partea asiatică a orașului. Cu ocazia asta, am descoperit și partea asiatică, dar ne lua destul de mult să traversăm Bosforul pentru a ajunge în partea europeană. În calitate de turiști, vă recomand să vă cazați pe partea europeană, iar dacă se poate, aproape de Eminonu.

Faleza din apropierea cazării. Partea asiatică.

Transport

Imaginați-vă cât de întins poate fi un oraș cu o populație de 15 de milioane de locuitori…și întins pe două continente. Ei bine, noroc că transportul este bine pus la punct, dar cu toate acestea, distanțele rămân în continuare foarte mari și se pierde mult timp pe drum. Noul aeroport din Istanbul se găsește la 40km distanță de oraș.

Majoritatea hotelurilor oferă shuttle de la aeroport la cazare – la fel a fost și în cazul nostru. Vă recomand să verificați cu hotelul dacă are acest serviciu, ca să nu vă bateți capul cu taxiuri sau transport în comun. Dacă nu vă aranjați transportul de dinainte, aeroportul vă pune la dispoziție serviciul de shuttle Havaist care oprește în mai multe locuri în oraș. Prețul unui bilet este 18 TL (13 RON), cu bagaj inclus. O altă variantă este să luați transportul în comun, autobuzul H-2. De reținut că poate fi destul de aglomerat, mai ales la orele de vârf.

În oraș, am circulat doar cu metroul, taxi sau pe jos, mai ales că era și Walking Month și participam la competiție. Este indicat să aveți cash cu voi, mai ales pentru transport.

Pentru a ajunge din Europa în Asia sau vice-versa, luați trenul sau vaporul (5 TL – 4 lei) care pleacă la ore fixe și oferă priveliști de neuitat.

Aeroportul nou

Ce mâncăm?

Turcia este una dintre țările unde trebuie să petreci săptămâni întregi ca să guști toate preparatele tradiționale. Și aici amintesc doner (cel tradițional cu carne de oaie), ciorbele, sarmalele, baclava, cafea și ceai turcesc, rahatul turcesc, condimentele. Am ieșit la cină cu două prietene din Turcia și am încercat un fel de tapas turcești – multe aperitive de împărțit. Ingrediente principale: vinete, pește, condimente. Ne-am simțit atât de bine și am avut atât de multe de recuperat (au trecut 9 ani de la ultima întâlnire) încât nu m-am gândit niciun moment să fac o poză.

Turcia este o combinație aparte între Europa și Asia. Este un oraș agitat, gălăgios, asemănător cu marile metropole din Asia, dar care mai păstrează totuși și din ordinea din Europa. Cum spuneau și prietenele mele din Turcia: este un oraș pe care fie îl iubești după primele ore și te bucuri de nebunia lui, fie nu îi faci față și abia aștepți să evadezi, nereușind să descoperi ce ascunde de fapt. Vouă ce părere v-a făcut Istanbul?

Străduțe cu cafenele pe partea asiatică

Alte poze:

În Asia

În drum spre Europa

Am ajuns!

Centrul vechi al orașului

Nebunia de pe malul european

Nebunia din bazar

Un stil arhitectural total diferit față de restul orașului

Parc-am fi în Italia

Terase și culori peste tot

Cură de vitamina D

Și pisici la tot pasul

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns