Kyoto, orașul celor 1800 de temple (recomandări turistice, ep.1)

Când mi-am deschis contul de Facebook, prin 2009-2010, am făcut un album cu locuri în care vreau să ajung. Nu mă gândeam niciun moment că o să bifez aproape jumătate în următorii 7 ani, pe atunci era doar un lucru la care visam cu ochii deschiși. Una dintre pozele din album era cu Templul de Aur, Kinkaku-ji, din Kyoto și cu o gheișă care poza timid în fața lui. Imaginea mi-a rămas întipărită în minte și mi-am propus să ajung cândva în viața asta să văd pe viu templul și gheișele din Kyoto. Ei, se pare că dacă visezi suficient, dorințele se împlinesc. Și acum să vedem de ce mi-am dorit așa de mult să ajung în Kyoto.

Kyoto este leagănul civilizației nipone. A fost capitală și reședință imperială mai mult de 1000 de ani. În acea perioadă, s-a bucurat de multă bogăție și fast, în timp ce restul țării trăia doar din agricultură și sărăcea treptat, populația fiind ținută din scurt de armată. Totul s-a schimbat în 1854 când o flotă americană a reușit să deschidă statul către lume și au apărut primele influențe din exterior. În 1868 a urcat pe tron ultimul shogun, împăratul Mutsushito, cunoscut drept împăratul Meiji, care avea doar 15 ani. Împăratul de azi, Akihito, este strănepotul lui și are doar funcție reprezentativă în stat.

Cum ajungem în Kyoto?

Puteți zbura pe aeroportul internațional din Kyoto sau o altă variantă este să zburați în Tokyo și de acolo puteți merge fie cu trenul, fie cu autobuzul. Noi am mers cu un autobuz de noapte, WillerExpress, care a costat 50 de euro. Mai multe detalii, aici.

Cazare

Ne-am cazat la hotel capsulă Kaede lângă centrul orașului, 26 euro/noapte de persoană.

Obiective turistice

Kyoto întrunește toate călitățile la care visează un turist : peste 1800 de temple, altare, grădini japoneze, arhitectură tradițională și parcuri în care florile de cireș “își fac de cap” odată cu primele raze de soare. Ca să vizităm tot orașul, am fi avut nevoie de câteva săptămâni bune, așa că în cele 4 zile am ales câteva dintre cele mai cunoscute temple din oraș și locuri spectaculoase din natură.

Deși Kyoto este inima istorică a Japoniei și în oraș se pune mare accent pe tradiții și pe istorie, centrul este o zonă modernă cu magazine, buticuri, lanțuri de restaurante și locuri de distracție. Vremea mi s-a părut destul de schimbătoare și am apreciat că bulevardele centrale sunt acoperite ca să te poți plimba în voie și să îți poți termina sesiunea de shopping fără a fi udat din cap până în picioare.

Kyoto poate fi străbătut la pas. Aveți nevoie doar de încălțări comode și o sticlă cu apă. Din centrul orașului puteți merge în plimbare până la templul Kiyomizu-Dera, amplasat la poalele unui deal împădurit. Veți traversa cartierul Higashiyama cu străduțe înguste doldora de magazine cu produse artizanale și suveniruri. Mâncarea la mână, înghețata cu aromă de Matcha sunt și ele la mare căutare. Pe marginea drumului s-ar putea să vedeți temple mici, tradiționale unde oamenii merg să se roage. În majoritatea se poate intra și atmosfera este mult mai relaxantă și liniștitoare decât la marile temple asaltate de turiști.

Higashiyama

Templul găsit pe drum

Templul Kiyomizu-Dera a fost construit în 798, iar clădirile actuale în 1633. Sala Principală este declarată Comoară Națională a Japoniei. Se află la o înălțime mare, în vârful unui zid stâncos și abrupt și se sprijină pe un cadru din stâlpi de lemn. În aprilie 2017, nu ne-am putut bucura în totalitate de templu deoarece era în renovare și era înconjurat de schele mari de lemn. În schimb, priveliștea de pe cărările de lângă templu tot superbă a rămas. Puteți admira tot orașul de la înălțime. Templul a fost înscris în patrimoniul Unesco și este deschis zilnic turiștilor între 6:00 și 18:00. Biletul de intrare costă 400 yen (aproximativ 4$). Primăvara, când înfloresc cireșii, templul este iluminat de la finalul lui martie până la mijlocul lui aprilie între 18:00 și 21:00. Biletul de intrare costă tot 400 yen.

La întoarcere din cartierul Higashiyama puteți face dreapta înspre cartierul Gion, cartierul gheișelor. Cartierul are căsuțe mici de lemn cu felinare roșii în care locuiesc veritabilele maiko (gheișele ucenice) și geicko (denumirea japoneză). Noi am vizitat cartierul prima dată pe timpul zilei când nu aveam nicio șansă să vedem vreo gheișă autentică. Ne-am întors seara, pe la ora 21:00 și ne-am satisfăcut curiozitatea. Norocul nostru a fost că era sâmbăta și am văzut gheișe pe drumul lor spre o întâlnire sau în taxi. Am stat aproximativ o oră în Gion ca să vedem cum se desfășoară activitatea lor și eram complet fascinată de tot ce vedeam. Acest subiect merită un articol separat. Pe gheișe le puteți admira și la Teatrul Kobu Kaburenjo unde o dată pe an execută dansul cireșelor, Miayko Odori.

În stângă, o gheișă “falsă”. În dreapta, o gheișă adevărată care mulțumea clienților.

Gion

Din Gion am luat metroul până la templul Fushimi Inari Taisha, cunoscut sub numele de Templul celor 10.000 de porți. Este un templu șintoist dedicat zeului/zeiței Inari, asociat(ă) cu cultivarea orezului și cu comercianții. Templul ocupă o suprafață mare de pe muntele Inari. Ca să ajungeți în vârful muntelui, trebuie să urcați pe dealuri împădurite, pe cărări bătătorite de miile de turiști și pe sub mii de porți torii portocalii. Toate porțile au fost donate templului de oameni de afaceri japonezi. Numele lor este scris în spatele fiecărei porți. Drumul prin pădure, pe sub multitudinea de porți, este extrem de frumos, dar este și obositor și poate deveni deranjant dacă sunt foarte mulți turiști. Cu toate acestea, merită să urcați până ajungeți la primul popas unde există un restaurant, băncuțe și orașul vi se va deschide în toată splendoarea în fața ochilor. Nu se percepe nicio taxă de intrare.

Vedere de pe prima platformă

Fiind o devoratoare de cultură, de tradiții și de istorie, Kyoto a urcat direct în topul orașelor care m-au impresionat cel mai mult până în prezent. În episodul următor vom vorbi despre alte temple impresionante din Kyoto și despre locuri fermecătoare din natură. Ați vizitat Kyoto? Ce impresie v-a lăsat?

Templul găsit pe drum

Nu era nimeni înăuntru!

La intrare în Kiyomizu-Dera

Un loc de relaxare din Gion

Preoți în timpul unei ceremonii religioase
La intrare în Fushima Inari

Galerii cu produse autentice

CEL MAI FAIN MAGAZIN DIN KYOTO! Este doar din beton și cu multe camere și oglinzi.

La japonezi totul se murează!

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns