Lacul Como și împrejurimile – excursie de o zi din Milano

Italia este una dintre țările care abundă de frumusețe: orașe vechi, plaje cu nisip fin, mări de un albastru turcoaz, munți cu pârtii de schi, lacuri, mâncare gustoasă și o limbă romantică. Mai mult de atât ce și-ar putea dori italienii? Deși mi-este greu să vorbesc despre locurile mele preferate din lumea-ntreagă pentru că sunt mult prea multe, în Italia am găsit unul care urcă direct în top și nu cred că o să coboare curând de acolo. Nu este vorba de Roma sau Florența, ci de un loc din inima munților, lacul Como – unul dintre cele mai frumoase lacuri din lume.  Un loc de poveste cu un farmec aparte.

Lacul Como este situat în nordul Italiei, în regiunea Lombardia, la baza Alpilor. Am ales să petrecem o zi pe malul lacului și să vizităm două dintre minunatele orașe – Bellagio și Varenna. Dacă imaginile nu vă vor convinge că lacul Como este o minunăție a naturii care trebuie neapărat să figureze ca următaoarea voastră destinație, vă spun doar că vila de vacanță a actorului George Clooney se găsește acolo!

Cum ajungem la lacul Como?

Luați trenul din stația Milano Centrale până în Varenna. Puteți cumpăra biletele online de aici, de la aparatele din gară sau de la ghișeu. Aveți grijă la oamenii care se oferă să vă ajute cu cumpăratul biletelor. Nu o fac din prea multă bunăvoință, ci vor să păstreze ei restul dat de aparat. Este totul foarte simplu, nu aveți nevoie de ajutor. Călătoria durează aproximativ 45 de minute și biletul costă 6,7 euro pe sens, deci 13.40 euro dus-întors. La întoarcere nu vă bazați pe ultimul tren pentru că s-ar putea să fie  supraaglomerat și să rămâneți pe dinafară. Noi am luat trenul de la ora 17:37 și abia am reușit să ne strecurăm printre oameni. Am fost norocoase că am reușit să intrăm, pentru că alte câteva zeci de persone au rămas pe peron așteptând următorul tren.

SFATURI:

  • Înainte să urcați în tren, compostați biletele în gară. Dacă nu o faceți, riscați să primiți amendă.
  • Ocupați un loc la geam pe partea stângă în direcția de mers. Peisajele care vi se vor perinda în fața ochilor devin tot mai frumoase cu cât vă apropiați mai mult de lac și de munți.

Savurați micul dejun în Varenna

Din gara din Varenna, faceți doar 5-10 minute până pe faleza lacului. Odată ajunși pe mal, nu aveți altceva de făcut decât să admirați priveliștea. Lacul Como, Alpii zimțați pe fundal, case vopsite în culori vii, restaurante micuțe cu flori în geam și pe mese, un peisaj greu de egalat! Plimbați-vă pe faleza lacului, savurați un mic dejun și  o cafea la una dintre terase și uitați de tot stresul cotidian.

În piața centrală din Varenna se găsește o superbă biserică de piatră care se poate vizita. După un moment de respiro, pierdeți-vă pe străduțele romantice și bucurați-vă de razele soarelui pe pontonul care înaintează în lac sau pe plaja de el. Toată regiunea este faimoasă pentru vilele cu grădini luxuriante. Și aici țin să îi mulțumesc unei cititoare (Andreea, mulțumesc!) care mi-a recomandat numeroase vile: Villa Monastero din Varenna, Villa del Balbaniello – comuna Lenno,  Villa Carlotta – comuna Tremezzo. Din păcate, nu am avut timp să le vizităm, dar am zis că ne vom întoarce negreșit.

Dacă aveți suficient timp la dispoziție, urcați la Castelul Vezio. Urcarea durează aproximativ 30-40 de minute și se face pe un drum prin pădure. Varianta mai ușoară este să luați un taxi până la castel (aproximativ 10 euro) și să coborâți pe jos după ce îl vizitați. Biletul de intrare costă 4 euro. Castelul nu este impresionant, se poate vizita un singur turn în care se găsesc expoziții, dar vederea de sus merită orice efort! Imaginea mi-a rămas întipărită în minte: brațele râului Como șerpuind printre munți, orașe construite pe versanți, case construite în stâncă, soare, trilurile păsărilor ascunse în copaci…mai bine spus, perfecțiunea naturii!

La castel veți fi întâmpinați de numeroase fantome care se spune că sunt paznicii acestuia. Aceste fantome sunt construite dintr-un var alb întărit. Ele sunt de fapt mulaje făcute după siluetele unor turiști care sunt dispuși să stea nemișcați timp de câteva ore pe timpul verii în poziții și locuri strategice. Mulajul rămâne “expus” la castel timp de un an de zile!

Luați feribotul până în Bellagio

Biletul de feribot costă 9,2 euro, iar călătoria durează aproximativ 15 minute. Prea puțin timp pentru a admira natura din jur! Munți semeți într-o parte, orășelele cu căsuțe colorate  în cealaltă parte, un peisaj parcă rupt din povești.

Hoinăriți pe străduțele din Bellagio

Bellagio este cel mai cunoscut oraș de pe lac, supranumit “perla lacului Como”. Este situat strategic la intersecția brațelor râului Como, care are formă de Y. Numele Bellagio m-a dus cu gândul la celebrul hotel și casino din Las Vegas care, am aflat că, și-a luat numele fix de aici!

Dacă s-ar face un top al celor mai romantice orașe din lume, Bellagio ar trebui cu siguranță inclus. Orășelul este caracterizat de clădiri istorice, vopsite în culori calde, alei pietruite, restaurante pitite și magazine care vând cele mai bune produse italienești. Ghivecele de flori din pervaze dau un aer boem locului. Aș declara Bellagio cel mai “fotografiabil” oraș în care am ajuns până acum. Fiecare străduță, fiecare colț, fiecare clădire are ceva deosebit care îți atrage atenția și nu te lasă să treci pe lângă fără să fotografiezi.

                 

Perioada propice de vizitat lacul Como

Orașele din jurul lacului sunt invadate de turiști tot timpul anului, cu precădere vara când milanezii pleacă în vacanță și se mută pe malul lacului săptămâni bune. Noi am vizitat regiunea la început de octombrie și am avut parte de vreme ideală, soare, 23 de grade și nu exagerat de mulți turiști. Cred că la fel ar fi și la începutul primăverii, în luna martie, început de aprilie.

Cumpărați-vă cu încredere un bilet de avion spre Milano și un bilet de tren spre Como. Totul este atât de frumos, relaxant, romantic încât vă va fi greu să plecați de acolo! Așa am pățit și eu, dar am promis că data viitoare voi sta un weekend întreg doar pe malul lacului, pentru a putea hoinări în voie prin toate orășelele și sătucele romantice din împrejurimi.

R.

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns