Lagos, Portugalia – destinația ideală pentru vacanța de vară

Nu există vară fără o vacanță petrecută la mare, pe plajă, cu o carte bună în mână și cu grijile lăsate acasă. Anul trecut, destinația aleasă a fost Portugalia. Am petrecut 10 zile în această țară fermecătoare: 3 zile în Lisabona și Sintra, 3 zile în Porto și 5 zile în Lagos. Lagos este unul dintre principalele orașe de pe coasta de sud a Portugaliei, Algarve, alături de Faro și Albufeira.

Despre Lagos

Orașul a întrunit toate calitățile destinației de vară perfecte: plaje spectaculoase, vreme însorită, centru istoric vibrant și o atmosferă veselă pretutindeni. Ca să ne poziționăm mai bine în istorie, trebuie să știți că Lagos datează din anul 2000 î.Hr și că a fost un important punct de plecare pentru marile descoperiri geografice. În centrul vechi al orașului se mai văd urme ale trecutului, cum ar fi zidurile fostelor fortificații de apărare.

Centrul vechi

Este o plăcere să te plimbi prin centrul vechi al orașului și să observi cum se îmbină noul cu vechiul.  Aleile pietonale sunt flancate de case tradiționale îmbrăcate în azulejos sau vopsite într-un alb pur. Balcoanele vechi, din fier forjat, sunt împodobite cu ghivece cu flori. La parterul multor case se vând produse autohtone. După ce ieșiți din labirintul de străduțe, veți descoperi piețe late, pavate cu marmură, unde băieți și fete de toate vârstele joacă fotbal până la lăsarea serii. Pe ici, colo auzeam strigându-se numele idolului tuturor portughezilor, Ronaldo.

În timpul zilei, în oraș domnește liniștea. Turiștii merg la plajă, iar localnicii se pregătesc pentru o nouă zi de muncă. La ora prânzului, terasele și restaurantele prind viață. Râsete cristaline răsună din toate părțile, iar o mulțime de limbi străini se aud în spatele meselor. După prânz, se așterne iarăși liniștea, iar la lăsarea serii, centrul vechi se transformă complet.  Turiștii arși de soare și cu un aer relaxat, de vacanță, populează terasele din oraș. De peste tot se aude clinchetul paharelor de vin și în aer se simte atmosfera de vacanță. Când se apropie miezul nopții, restaurantele se golesc, iar tinerii iau cu asalt barurile. Dacă sunteți în căutare de distracție, Lagos este renumit pentru viața de noapte bogată.

Nu doar orașul ne-a cucerit, ci și plajele și peisajele. Lagos este înconjurat de o coastă cu plaje late cu nisip fin și golfuri idilice cu plaje mult mai mici. Stațiunea este renumită pentru condițiile excelente de surf. Relativ aproape de centrul orașului, se găsesc patru plaje. Noi am vizitat trei dintre ele, nereușind să ajungem la plaja Pinhao.

Top 3 plaje

Praia Dona Ana

Încep cu preferata noastră, plaja Dona Ana! Ni s-a părut cea mai spectaculoasă plajă din Lagos, datorită stâncilor care “răsar” din apă. Nisipurile sunt protejate de stânci înalte și sunt înconjurate de apele reci ale oceanului. Este o plajă mică care poate deveni aglomerată în sezonul de vârf. Există un singur restaurant pe plajă, suprasolicitat și el la când căldura devine insuportabilă. Ca să ajungem la plajă, luam un Uber din centru care ne costa mai puțin de 5 euro. Există și autobuz care merge în acea direcție din centru, dar nu circulă des și nu este bine semnalizat în oraș. Plaja Don Ana este recomandată și pentru snorkeling, dar trebuie să știți că apa este rece. Vorbim de ocean, nu de mare…

Praia da Batata

Mai aproape de centrul orașului, chiar lângă fortul orașului (Forte Ponta da Bandeiro) se găsește Praia da Batata. Este o plajă mai mică, împărțită în două de un tunel de piatră.  Pe a doua plajă se găsește o arcadă de piatră impresionantă. Plaja este recomandată pentru familii, dar poate deveni foarte aglomerată. Apa este calmă, iar valurile mai mici decât în restul locurilor. De aici se pleacă cu caiace în larg.

Meia Praia 

Deși peisajele nu sunt atât de spectaculoase, Meia Praia este cea mai cunoscută și căutată plajă din Lagos. Acest lucru se datorează lungimii de aproape 5 km și lățimii ei.  În plus de asta, este situată aproape de centrul orașului, la 5 minute de port și este amenajată cu terase și restaurante.

Din păcate, nu am nicio poză cu plaja

Portul de lângă plajă

Ce și unde mâncăm?

De fiecare când plec într-o stațiune de pe malul mării/oceanului, mănânc (aproape) numai pește și fructe de mare. În Lagos, totul a fost proaspăt și delicios. Îmi amintesc și acum gustul unei salate cu legume, brânză proaspătă, avocado și creveți – curcubeu pe cerul gurii! Iar seara, mâncarea era acompaniată de un pahar de vin de Porto. Nu puteți pleca din Portugalia fără să-l gustați. Un local care mi-a rămas în cap datorită designului inedit este The Garden. Terasa are un aer oriental, turcesc, dar mâncarea este tradițional portugheză. Și excelentă, aș putea adăuga.

Unde ne cazăm?

Vă pot oferi două variante de cazare. O cameră dublă într-o vilă frumoasă și curată de lângă port, la prețul de 150 euro, 3 nopți, 2 persoane: aici. A doua variantă: un apartament spațios cu 3 dormitoare și o sufragerie, lângă Praia Dona Ana: aici Nu-mi amintesc prețul, dar știu că nu era scump deloc. 🙂

Cum ajungem în Lagos?

Avion

Cel mai mare oraș din Algarve este Faro, unde se află singurul aeroport din zonă. Puteți zbura direct acolo și lua un autobuz sau shuttle până în Lagos.

Tren din Lisabona

A doua variantă este să zburați în Lisabona și să luați trenul sau autobuzul până în Lagos. Călătoria cu trenul durează 3h45 și trebuie să faceți o schimbare în orașul Tunes. Dacă trenul Lisabona – Tunes are întârziere, nu vă impacientați pentru că trenul Tunes – Lagos va aștepta. Biletele de tren pot fi cumpărate de la gara Oriente din Lisabona sau online aici.  Orarul trenurilor îl găsiți aici. Prețul unui bilet este de 22-23 euro.

Autobuzul din Lisabona

Companii de bus : Eva, Rede Expressos. Ambele pleacă din stația Sete Rios. Recomand să cumpărați biletele în avans. Un bilet dus-întors costă în jur de 30-35 euro.

Recomand cu mare drag și căldura Lagos. Este una dintre destinațiile de vară favorite! Sunt convinsă că n-o să dezamăgească pe nimeni, mai ales pe pasionații de sporturi de apă.

R.

 

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns