[:ro]Laponia, mai mult decât Țara lui Moș Crăciun. Ce alte activități poți face aici?[:]

[:ro]

Laponia este o regiune etnică și culturală care se se întinde pe teritoriul a patru state: Norvegia, Suedia, Finlanda și Rusia, mai sus de Cercul Polar. Peisajul arctic face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO. Spre vest, relieful este caracterizat de fiorduri, munți, ghețari, iar spre est, relieful devine mai plat, de câmpie joasă cu lacuri, iar la extremitatea estică, tundră.

Vlogul personal din Laponia poate fi văzut aici.

Laponia sau Sápmi

Laponia se mai numește Sápmi, denumire primită după poporul sami care trăiește aici. Sami este singurul popor indigen din Europa și mai are în prezent aproximativ 80.000-100.000 de reprezentanți. Aceștia au fost primii locuitori ai acestui colț de lume, dar până în prezent, nu au o țară doar a lor. Majoritatea dintre ei se ocupă cu creșterea renilor, ceea ce înseamnă că au nevoie de mult pământ. Sami nu au un teritoriu bine definit fiindcă migrează dintr-o parte în alta, în funcție de anotimp și de nevoile renilor.

Există în continuare sami care trăiesc doar din creșterea renilor (vând blană, carne), dar numărul lor este într-o continuă scădere. Cu toate acestea, creșterea renilor a rămas pentru tot poporul o moștenire culturală extrem de importantă.

În localitatea Kiruna există opt comunități Sami. Am vizitat și noi una dintre ele, Nutti Sami Siida care are un mic muzeu în aer liber. Am învățat o mulțime de lucruri despre acest popor necunoscut nouă până acum, despre cultura lor, muzică, creștinizare și felul de a trăi.  La finalul turului, am realizat cât de greu este pentru popoarele indigene să își mențină valorile și să supraviețuiască într-o lume modernă.

Aici trăiau sami pe vremuri

Blănuri tradiționale

Partea culminată a vizitei a fost hrănirea renilor, cu mușchi și licheni cumpărați de la intrare. Obișnuiți deja cu turiștii care-i hrănesc și cu foșnetul pungii de hârtie, când ne-au văzut cu ea în mână au venit în grabă să-și primească porția. Unii păreau destul de sătui și s-au plictisit repede, dar unii aproape s-au urcat pe noi…asta până când am ascuns punga și au plecat și ei repejor. Renii crescuți de sami sunt parțial domesticiți și deloc periculoși.

La finalul vizitei, am luat un prânz tradițional Sami.

În plin proces de hrănire 🙂

Superb amenajat!

Știați că…?

Renii, de ambele sexe, au coarne și și le schimbă anual? Femelele le schimbă la începutul verii, după perioada de fătare, iar masculii, la începutul iernii.

Genunchii renilor scot un sunet ca o pocnitură care poate fi auzit de la 10 metri distanță? Datorită lui, sunt ușor de găsit pe timp de ceață, viscol sau ninsoare abundentă.

În ultima perioadă, o cauză a migrării renilor o reprezintă numărul foarte mare de țânțari care îi atacă? (valabil pentru Suedia)

Mai avea doar un corn care urma să fie schimbat curând

Plimbare cu sania trasă de câini husky

Plimbarea cu sania trasă de husky fost, cu siguranță, cea mai interactivă activitate din vacanța noastră. Câinii husky sunt făcuți să alerge, iar trasul sănii este o bucurie pentru ei. Pe parcusul celor 18 km parcurși au fost extrem de fericiți și energici tot drumul, iar asta nu a putut decât să ne bucure! Noi am ales varianta în care sunt două persoane în sanie – una conduce, iar cealaltă șade. La jumătatea drumului, rolurile se inversează. Există și varianta în care nu trebuie să conduceți, ci stați doar în sania trasă de câini și condusă de un specialist.

În calitate de conducător, trebuie să fii atent la hopuri, să ții bine de sanie și să apeși frâna la timp. Nu este periculos pentru că echipajul de câini cunoaște deja traseul și merge după sania din față, condusă de un profesionist.

Când ne-au lăsat puterile, am oprit să luăm prânzul într-un cort amenajat în mijlocul pădurii. Ghidul a adus mâncare și a încălzit pe foc o supă cremă delicioasă, din ciuperci culese de localnici. Am băut o băutură caldă și am plecat mai departe.

Chiar și cu echipamentul de iarnă primit de la ei, cu multe straturi de dedesubt, cu ghete îmblănite, încălzitoare la picioare și două căciuli, uneori am simțit că-mi este frig. Când ajungi la cârma, te miști și te mai încălzești, dar când stai în sanie poate fi destul de frig, așa că puneți pe voi ce aveți mai gros.

Este o activitate scumpă, dar ne-am gândit că nu o să mai ajungem curând în Laponia și am profitat de moment. A fost o experiență de neuitat, mai ales că am avut parte de vreme bună și cerul părea pictat. La final, le-am dat câinilor o îmbrățișare și o mică gustărică drept mulțumire. Agenția cu care am fost avea aproape 200 de câini. Ne-au arătat cum sunt repartizați în fiecare dimineață, în funcție de mai mulți factori: nevoia de mișcare, starea lor din ziua respectivă ș.a.m.d.

Pescuit la copcă

Pasionaților de pescuit, sunt sigură că v-ar plăcea să petreceți o zi pe râurile înghețate din Laponia și să pescuiți la copcă. Există tururi care se ocupă de asta și vă duc în cele mai bune locuri. Noi, fiind cazați pe malul râului, ne-am cumpărat o undiță, momeală și am mers să pescuim în gaura pe care o foloseam pentru scosul apei. Ne-a spus și ghidul că nu este cel mai bun loc și așa a și fost, nu am prins nimic, dar măcar ne-am chinuit puțin.

“Baza” noastră

Plimbări cu snowmobilul

Pentru iubitorii de aventură și adrenalină, cum sună un tur cu snowmobilul pe râuri înghețate și prin păduri înzăpezite? Ne-am gândit și noi să închiriem un snowmobil pe cont propriu, dar este periculos dacă nu cunoști regiunea, așa că am renunțat. Cu toate acestea, există agenții care organizează tururi atât dimineața, pe lumină, cât și seara când puteți vedea aurora boreală. Ghidul nostru ne-a spus că organizează și tururi mai extreme, pe poteci nebătute, dar zăpada nu era încă suficient de mare. Dacă sunteți interesați, scrieți-le celor de la Kiruna Guidetour.

Snowmobilul cu care am străbătut râul ca să ajungem la cabană

Ice Hotel

În Kiruna, există un hotel de gheață care este deschis tot timpul anului și unul care se construiește de la zero în fiecare iarnă. Lucrările la cel de-al doilea erau în desfășurare când am fost noi acolo. Hotelul permanent se poate vizita pentru 30 euro, sau dacă vă încumetați, puteți dormi o noapte în interior. Ofertele le găsiți aici.

Așa se păstrează hotelul îmghețat timp de 365 de zile

Barul din hotel (foto: Asaf Kliger)

Cameră din hotel (foto: Asaf Kliger)

La vânătoare de… aurora boreală

Deși este cea mai palpitantă și dorită activitate, am lăsat-o ultima pentru că va urma un întreg articol dedicat ei. Este principalul motiv pentru care mulți oameni aleg această destinație, așa că încerc să vă dau mai multe sfaturi despre cum și unde puteți s-o vedeți.

Frigul și puținele ore de lumină nu ar trebui să fie o piedică pentru cei care-și doresc să experimenteze acest tărâm de poveste. Vă veți putea umple ziua cu plimbări și drumeții, iar seara vă puteți înscrie într-un tur, la o ședință spa sau plecați să vânați aurora boreală. Experiența noastră a fost inedită, unică, aș spune, și o recomand cu mare drag tuturor.

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

One Reply to “[:ro]Laponia, mai mult decât Țara lui Moș Crăciun. Ce alte activități poți face aici?[:]”

  1. Aventura vietii, in plin risc pandemic?

Lasă un răspuns