Lucerne, un oraș de basm

După cum scriam în articolul precedent, pe care îl puteți citi aici, am petrecut 3 zile pline de voie bună (și nori cenușii) în Elveția. Deși vremea nu a fost tot timpul de partea noastră, asta nu ne-a împiedicat să explorăm împrejurimile Baselului. Voiam să facem o excursie de o zi și ezitam între Berna și Lucerna (Lucerne în franceză, Luzern în germană), dar la câte lucruri frumoase auzisem despre Lucerna, am declarat orașul câștigător, fără drept de apel.

Cum ajungem acolo?

Dacă zburaţi până în Basel, puteți închiria o mașină de la aeroport, de preferat din partea germană sau franceză, sau puteți lua trenul. Un bilet supersaver, adică flexibil și valabil 24 de ore, costă 66 de franci. Biletele de tren le puteți cumpăra online aici sau direct din gară. O altă variantă, mult mai ieftină, ar fi BlaBla car. Pentru necunoscători, BlaBla car este o platformă online care interconectează conducătorii auto care au locuri goale cu pasageri în căutarea unei călătorii. Pentru mai multe detalii, verificați site-ul lor aici.

Obiective turistice

Legenda spune că orașul a apărut datorită unui înger care a arătat unui grup de coloniști unde să construiască o capelă și de acolo s-a extins puțin câte puțin, ajungând la dimensiunea actuală. Dacă e să dăm crezare legendei, atunci principalul obiectiv turistic din oraș, Kappelbrücke (Podul Capelei), și-a luat numele de la aceeași capelă construită de coloniști, capela Sf Petru. Kappelbrücke este un pod de lemn care leagă cele două țărmuri ale râului Reuss care traversează orașul. Este cel mai vechi pod de lemn acoperit din Europa, datând din secolul 14. Din păcate, doar o mică parte mai este orginală şi asta din cauza unui incendiu care a avut loc în 1993 şi a distrus două treimi din pod. Şi totul din cauza unei  ţigări aruncate de un trecător. A fost reconstruit ulterior, încercând să se reproducă forma originală. Cel mai important este faptul că au reușit să salveze picturile interioare care decorează podul și care îi oferă unicitatea. Acestea au fost pictate în secolul 17 de un artist local, pe nume Wilhem Tell. Podul Capelei nu este singurul pod de lemn din oraş. Mai există încă două poduri asemănătoare, dar nu la fel de vechi şi mult mai puţin cunoscute.

dsc09874

Nu departe de pod, râul Reuss se varsă în lacul Lucerne,  un adevărat magnet pentru miile de vizitatori care străbat distanțe uriașe doar pentru a ajunge să-l admire în realitate. Lacul, cu a lui formă neregulată, stă neclintit de veacuri în mijlocul Alpilor falnici, cele patru braţe ale sale șerpuind mândre printre aceștia. În acest ținut de basm, lacul te îmbie să faci o plimbare cu barca sub razele soarelui și să admiri locurile împădurite și poienile verzi din jur – asta dacă aveți noroc de vreme bună și nu vizitați orașul toamna târziu.  Merită să faceți o plimbare pe aleea de lângă lac, mărginită de copaci bogați, clădiri elegante și presărată cu frunze colorate.

dsc09893

Pe marginea lacului, la baza Alpilor, se adăpostește pitorescul oraș cu un centru vechi ticsit cu magazine de ceasuri elvețiene, căsuțe cochete, magazine de lux, picturi murale, magazine de ciocolată fină, la care se adaugă curățenia străzilor. Străzile lungi, pavate cu dale te conduc spre o piaţă mare, deschisă, Mühlenplatz.

După câteva ore în care nori cenușii survolau orașul, muntele Pilatus a ieșit într-un final din cețuri și s-a ivit uriaș pe fundal, ca într-un peisaj rupt din cărțile de povești. Dacă vreți să urcați pe munte, puteți lua telegondola și pe lângă panorama spectaculoasă care vi se deschide în fața ochilor, vă puteți înscrie la fel și fel de activități, cum ar fi cel mai lung tobogan din Elveția sau un parc plin de activiăți. Mai multe detalii, aici.

dsc09909

Tot la înălțime, cocoțat pe un deal, se găsește și fostul castel Gutsch, transformat într-un hotel de lux. La castel se poate ajunge doar cu funicularul. Dacă vi se pare că seamănă cu castelul Neuschwanstein din  Germania, nu este o pură întâmplare – castelul a fost construit după același model.

dsc09971

Altă atracţie turistică ar fi Löwendenkmal (Monumentul Leului), o sculptură în stâncă. Aceasta comemorează gărzile elveţiene ucise în timpul Revoluţiei Franceze.

Perioada propice pentru vizitat

Oricât de frumos mi s-a părut orașul toamna, cu copaci colorați pretutindeni, cred că este mult mai frumos în timpul primăverii și verii. Plus că vremea nu v-ar împiedica să vizitați anumite locuri, să urcați pe munte sau să vă dați cu toboganul pe muntele Pilatus.

Mâncare

Noi am mâncat pe fugă la un fast-food deloc grozav, dar sunt convinsă că găsiți tot felul de restaurante sau patiserii cu mâncare gustoasă, dar prețuri pe măsură.

După doar o zi petrecută în Lucerna, am impresia că am vizitat un tărâm de basm.  Este o destinație superbă pe care o recomand oricui merge în Elveția. Sper să mă întorc cât de curând și data viitoare să fiu mângâiată de raze de soare, nu de picuri de ploaie. Spor la călătorit! 🙂

PS : Aştept şi părerile voastre în comentarii şi sfaturi pentru viitorii călători.

dsc09819

Unul dintre cele trei poduri de lemn din oraş
dsc09825

Tărâmul de basm
dsc09830

Biserica iezuițilordsc09833

Pe malul râului Reussdsc09847

Castelul Gutsch în depărtare

dsc09844

Podul Capelei
dsc09863

Picturile din interiorul poduluidsc09865Case în culorile bomboanelor

dsc09856Dreapta sau stânga?

dsc09876
Muzeul de Artă Modernă
dsc09913

Lacul Luzern și…

dsc09941

Umbrelele vesele

dsc09932

Aleea colorată de lângă lac și prietenii mei înfofoliți 🙂 dsc09956

Străduța cu magazine de ceasuri
dsc09958

Curățenie peste tot

dsc09962 Picturi murale
dsc09979

 Mühlenplatzdsc09983Ecluză

dsc09944

Apartamente cu balcoane curbate

Sharing is caring!

Comments

comments

3 Replies to “Lucerne, un oraș de basm”

  1. Merita vizitat, vara mai ales 🙂 multumim de sfaturi, Ralu! … si daca ai ocazia pe viitor…da o fuga si pana in Berna sau Lugano (mai ales ca e aproape de Milano).

    1. Daa, sper sa ajung cat de repede si acolo. Stiu cui sa cer sfaturi! 🙂

  2. MARIA CRISAN says: Răspunde

    Foarte frumos! Vin si eu data viitoare!

Lasă un răspuns