Matera, unul dintre cele mai spectaculoase orașe din Italia

FABULOS – așa aș descrie eu Matera! Se spune despre acest oraș că ar avea o vechime de 10.000 de ani, fiind cel mai vechi oraș din Italia și unul dintre cele mai vechi din lume.  Se găsește în regiunea Basilicata, la granița cu Puglia.

Odată ajuns acolo, începi să te minunezi de “tetrisul de case” care par a fi construite una peste alta. Aceste case, construite în stâncă, poartă denumirea de “sassi”. La începuturi, au fost construite și locuite de oamenii săraci din zonă. Unii dintre aceștia trăiau la comun cu animalele, fără utilități sau apă potabilă.

Matera a ajuns să fie numită rușinea Italiei din cauza acestor locuințe rupestre și a “troglodiților” care le ocupau. Oamenii au fost forțați să le părăsească, să se mute într-o parte nouă a orașului, dar mulți au protestat și au luptat să le păstreze.

Patrimoniul Mondial Unesco

În 1993, lucrurile s-au schimbat. Matera a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO datorită valorii sale istorice și culturale. Sassi au fost restaurate și aduse la standarde actuale de confort. Orașul a stârnit interesul oamenilor care au început să-l viziteze în număr tot mai mare. Și astfel, rușinea Italiei a devenit dintr-odată atracția Italiei.

Orașul Matera este cunoscut și pentru numeroasele sale biserici rupestre, cum ar fi Cripta Pecatorum (Cripta Păcatelor) și San Pietro Barisano. Aceste biserici, decorate cu fresce bizantine, oferă o privire fascinantă asupra artei și religiei din Evul Mediu.

Capitală Europeană a Culturii în 2019

Matera a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii în 2019, ceea ce a adus un val de evenimente culturale, expoziții și spectacole care au accentuat și mai mult importanța sa culturală și turistică.

Cinematografie

Datorită peisajului său unic, Matera a fost adesea folosită ca loc de filmare pentru diverse filme, inclusiv pentru scenele din “Patimile lui Hristos” regizat de Mel Gibson și “No Time to Die” din seria James Bond.

Ce și unde mâncăm?

Bucătăria din Matera este simplă și rustică, reflectând tradițiile agricole ale regiunii. Specialitățile locale includ pane di Matera (pâine de Matera), cavatelli (paste scurte), orechiette (paste urechiușe) și ardei crocanți, uscați la soare și prăjiți apoi în ulei (peperoni cruschi). Pâinea lor are un miez galben, pufos, făcut din griș de grâu dur, și o coajă tare. Pe vremuri, familiile numeroase făceau o pâine mare pentru toți membrii ei, iar aceste pâini sunt acum expuse în fața restaurantelor și patiseriilor din Matera.

La recomandarea gazdelor, noi am mâncat la restaurantul Pane e Pomodoro, unde am găsit preparate locale, proaspete. Îl recomand și eu mai departe.

Unde ne cazăm?

Matera are și o parte nouă, modernă, dar farmecul orașului este dat de casele din piatră. Găsiți multe apartamente și hoteluri , noi ne-am cazat în inima cartierului Sassi di Matera, la Il Geco. Gazdele au fost foarte amabile, ne-au lăsat și o jucărie pentru Alma și produse pentru mic-dejun, deși nu-l aveam inclus în preț.

Cum ajungem din Bari în Matera ?

1.Mașină privată 

Noi am aterizat la ora 21 în Bari și voiam să închiriem mașină pentru două zile. O mașină cu cutie automată și scaun de copil ajungea la 100 euro pe două zile (fără benzină, parcare, taxe). Cele mai bune prețutri erau la Europcar și Economycarrentals.

2. Shuttle 

Am fi folosit mașina doar ca să mergem până în Matera, așa că ne-am razgândit și am închiriat un shuttle (o mașină mic cu scaun de copil) la 80 euro. La întoarcere, am luat autobuzul până în Bari (5 euro/persoană). Există și varianta de a rezerva un tur de o zi cu plecare din Bari. Faceți aproximativ o oră între cele două orașe. Vă las și număr de contact: GammaTransfert +39 338 21 54 232.

3. Tren 

Puteți ajunge și cu trenul. Există o firmă privată care deservește această rută, Ferrovie Appulo Lucane. Mai multe detalii găsiți aici.

4. Autobuz

Sunt multe firme care merg din Bari în Matera, le puteți vedea pe toate pe trainline.com. Să știți doar că duminica circulă mult mai puține dintre toate acestea. Biletele încep de la 3.40 euro/sens.

Cum este cu un copil mic în Matera?

Matera este un oraș de luat la pas, mai greu cu căruciorul! Există un drum de mașină care traversează Sassi di Matera, pe acolo se poate merge și cu căruciorul. În rest, recomand să aveți un marsupiu cu voi sau să fiți pregătiți să duceți copilul în brațe, dacă nu umblă. Vegetație nu prea găsiți, umbră doar pe lângă clădiri.

Prețuri

Cazare: 90 euro/noapte

Taxe de oraș: 2 euro/persoană/zi

Mic-dejun | bufet suedez, cafea, suc, apă: 10 euro/persoană

Prânz | aperitiv ardei crocanți, două porții de paste, 2 Aperol Spritz, o apă mare : 45 euro

Înghețată: 3 euro/2 globuri

Concluzii

Mă așteptam să dăm peste un oraș obositor și plin de oameni. Dar ce să vezi? Mulți turiști vin doar câteva ore pe zi, așa că dimineața și seara străzile se golesc. Am avut parte de o vreme superbă care ne-a permis să ne plimbăm agale pe străduțe. În ciuda creșterii popularității, Matera reușește să păstreze un farmec autentic și o atmosferă tradițională. Este un loc special, unic care m-a cucerit pe deplin.

 

 

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns