Milano, mai mult decât capitala modei

Dacă vă imaginați Milano ca un alt oraș italian cu străduțe înguste, clădiri colorate, terase romantice la colț de stradă, trebuie să știți că lucrurile nu stau chiar așa. Milano este un important centru industrial, financiar și comercial unde, spre deosebire de atmosfera relaxată din sudul Italiei, aici oamenii muncesc în clădiri înalte de sticlă, îmbrăcați la 4 ace. Deși centrul orașului este plin de clădiri de birouri, magazine de lux, restaurante și baruri, există și locuri mai liniștite și câteva obiective turistice care nu trebuie ratate de niciun turist.

Ce merită vizitat?

Domul din Milano

Nu este doar una dintre imaginile emblematice ale Italiei, ci ale întregii Europe. Este cel de-al doilea edificiu bisericesc din Italia ca mărime, după Bazilica San Pietro din Roma. Construcția catedralei s-a extins pe perioada a mai multor secole. A început în secolul al XIV-lea și s-a finalizat abia în secolul al XIX-lea. Domul este o podoabă arhitecturală gotică care impresionează prin grandoare, maiestuozitate și atenția sporită cu care sunt sculptate miile de decorațiuni pe de fațadă.  Nu doar exteriorul bisericii cu formele sale stilizate este fascinant, ci și interiorul care poate fi vizitat atât în zilele obișnuite, cât și în cele de sărbătoare când se țin slujbe. De remarcat sunt și geamurile cu vitralii, cele mai înalte din lume. Piața din fața domului este vegheată de simbolul orașului, Madunina – mica Madonă, o statuetă care încununează catedrala și se găsește în cel mai înalt punct al domului.

Orar și prețuri:

Catedrala, capela Sf. Charles, Muzeul Domului și Biserica San Gottardo :

 € 3,00  adulți – € 2,00 copii

Catedrala : 8.00 am – 7.00 pm (Ultimul bilet – ora 6:00 pm. Ultima intrare – 6:10 pm)

Terasele/Acoperișul Domului 

€ 9,00  adulți – € 4,50 copii (dacă urcați pe jos)
€13,00 – € 7,00* (dacă luați liftul)
Zilnic 9.00 am -7.00 pm (Ultimul bilet: 6.00 pm. Ultima intrare: 6.10 pm)

Mai multe detalii despre bilete și programul celorlalte locuri (capela, muzeu etc) găsiți pe site-ul oficial.

Sfat : dacă veți să săriți peste cozile de la intrare, cumpărați biletele online. Nu uitați să vă acoperiți umerii și genunchii fiindcă intrați într-un lăcaș de cult.

Galeriile Vittorio Emmanuelle II

Reprezintă cel mai vechi mall din lume, construit într-o clădire de 4 etaje din centrul orașului. În interiorul clădirii se găsesc două arcade de sticle unite de o secțiune octogonală dominată de un dom. Clădirea a fost construită în secolul al XIX-lea de arhitectul Giuseppe Mengoni care a murit exact înainte de inaugurarea galeriei, căzând de pe o schelă. Galeriile poartă numele primului rege al Italiei, Vittorio Emmanuelle II, cel care a unificat Regatul Italiei. În interiorul galeriilor se găsesc magazine de lux, precum și cafenele cochete și un hotel de 5 stele. Galeriile fac legătura între două repere ale Milanului : Domul și Teatrul de la Scalla.

Teatro della Scalla

Teatro della Scalla este locul unde își dau întâlnire mari cântăreți de operă și dansatori de top din lumea-ntreagă. Este cel mai vestit teatru din Italia, cu o vechime de aproape 250 de ani, și unul dintre cele mai celebre teatre de pe mapamond. Ca să gustați din viata culturală și boemă a Milanulu, nu ratați o seară petrecută la un concert de operă!

Castelul Sforza

A fost construit în secolul al XV-lea pe locul rămășițelor unei fortificații din secolul al XIV-lea și poartă numele constructorului său, Francesco Sforza. Castelul adăpostește în prezent muzee și expoziții de artă. Noi am vizitat doar curtea în care erau expuse mașini de epocă.

Shopping și window-shopping!

O vizită la Milano nu e completă fără shopping. Nu degeaba poartă titlul de capitala modei! În Milano, există magazine pentru buzunarul fiecăruia: de la magazine mici, deschise de localnici, la lanțuri de magazine accesibile tuturor și gama de vârf, branduri de lux care se găsesc preponderent în Galeriile Vittorio Emanuele. 

Poate că Milano nu este unul dintre cele mai turistice orașe italiene si nu are o gamă atât de variată de obiective turistice, dar este un oraș multicultural, boem, vibrant. Este un oraș al artiștilor stradali care par a coborî direct de pe scenele marilor circuri sau școli de dans. Milano este un oraș care satisface turiștii care doresc să experimenteze cultura locală, să guste mâncarea italiană, să admire moda stradală și nu sunt neapărat într-o fugă continuă de a bifa obiective turistice arhicunoscute.

Cum ajungem în Milano?

Conexiunile spre Milano sunt foarte bune din toate orașele mari din România. Operează atât Wizz Air (Cluj-Napoca, București, Timișoara, Sibiu, Suceava, Craiova), cât și Ryanair (București, Timișoara). Noi am zburat cu doar 20 EUR din Timișoara cu Ryanair, de sâmbătă până luni. Deși biletul de avion a fost ieftin, ne-a mai costat drumul până la Timișoara destul de mult, iar de oboseala acumulată nici nu are rost să pomenesc. Plus că am avut tot felul de aventuri în Timișoara până am ajuns la cazare. Voi menționa doar nesimțirea dispecerei de la firma de taxi Autogenn  care mi-a închis telefonul în nas pentru că am pocit numele unei străzi și a vorbit pe un ton extrem de urât cu mine. Ați face bine s-o evitați! 🙂

Unde ne cazăm?

La capitolul cazare, Milano nu este cea mai ieftină destinație. Fiind una dintre capitalele ecomomice ale Europei, prețurile sunt pe măsură. Și asta se datorează în mare parte călătoriilor de afaceri și numărului mare de evenimente artistice, sociale, culturale. Noi am închiriat un apartament de două persoane, Mignoncase Tre. Prețul total a fost de 155 euro pentru două nopți, două persoane, deci 35 euro/persoană/noapte. Apartamentul era foarte spațios, curat, cu mult loc de depozitare, un pat confortabil și un cadouaș de bun venit – o sticlă de prosseco. Poziția era de asemenea foarte bună, la 15minute de centru.

Așa arăta camera noastră, doar că aveam un pat dublu!

Unde mâncăm?

Niște prieteni care au vizitat Milano înantea noastră ne-au spus de un restaurant foarte bun, Ristorante Pizzeria Maruzzella. Gurmande din fire (una mai rău ca cealaltă), ne-am propus să mâncăm acolo, dar, fete fiind, ne-am întins prea mult la shopping și nu am mai ajuns. Așa că am făcut ceea ce am zis din start că nu vom face. Am mâncat fix în buricul târgului, în fața domului. Nu au fost cele mai bune paste, după cum ne și asteptam, dar am ales să stăm acolo pentru vedere și pentru muzica clasică cântată pe stradă. Pe lângă asta, chelnerul era un fost fotograf profesionist care s-a oferit să ne facă niste poze. Parcă am face reclamă restaurantului!

Transport

Transportul public în comun cuprinde metrou, autobuz, tramvai. Prețul unei călătorii este de 1.50 EUR, prețul unui abonament de o zi este 4.50 EUR, iar pentru o săptămână, 11.30 EUR.

Alte lucruri care mi-au plăcut

Sunt foarte MULȚI oameni care își plimbă cățeii prin oraș. Nu cred că am văzut în niciun oraș atâți căței!

Am cunoscut oameni foarte prietenoși și voi da un exemplu. Era sâmbătă, ora 23:00, căutam un supermarket deschis ca să cumpărăm apă, dar nu găseam nimic. L-am întrebat pe un domn care-și plimba câinii dacă știe ceva deschis în zonă. Ne-a spus că totul este închis și că nu are rost să cumpărăm apă de la restaurante, dar că ne roagă să îl așteptăm 5 minute până urcă în apartament să ne aducă o sticlă. Și am stat cumințele în stradă, l-am așteptat și s-a întors cu o sticlă de 2L pentru noi!

Cum să nu te bucuri de călătorii când ajungi să vezi atâtea locuri frumoase și să cunoști oameni atât de calzi, de primitori, de generoși?

Alte poze

 

Intrarea în galerii

Galeriile Vittorio Emmanuelle II

Galeriile Vittorio Emmanuelle II

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns