Monopoli, bijuteria ascunsă a Pugliei

La început de iunie ne-am decis spontan să mergem în Budapesta la concertul Tool (doar Alex, eu am rămas cu Alma la cazare). Iar dacă tot am ajuns în capitala Ungariei, cum să nu zburăm mai departe?

Am găsit zboruri ofertante spre multe destinații,  cum ar fi Cipru, Sardinia, Palma de Mallorca. Într-un final, ne-am decis să mergem în Puglia, deși eu mai fusesem în urmă cu câțiva ani. Am găsit bilete foarte ieftine spre Bari (30 euro/pers) și la întoarcere, zbor direct Bari – Cluj (30 eur/pers).

PUGLIA

Puglia este regiunea din sud-estul Italiei care formează tocul cizmei. Bari este capitala regiunii și unul dintre principalele orașe portuare. Mai multe despre Bari am scris aici.

Puglia este cunoscută pentru peisajele sale pitorești, cu case albe și obloane colorate, cu plantații de măslini și viță de vie, dar și pentru plajele sale spectaculoase. Aici se găsește și orașul  Alberobello, cu casele tradiționale trulli, incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Dacă mergeți în zonă, mai puneți pe listă și Ostuni, Martina Franca, Locorotondo, Polignano a Mare și Monopoli.

Străduțele din Monopoli

Una dintre plajele din Monopoli

MONOPOLI

Monopoli este un oraș de mărime medie, situat pe coasta de est a Italiei, cu deschidere la Marea Adriatică. Voiam să avem o vacanță relaxantă, în care să ne plimbăm, să mâncăm, să facem baie în mare și să ne odihnim. Pentru ce ne-am dorit noi, Monopoli a fost o alegere excelentă.

Monopoli este renumit pentru centrul său istoric bine conservat, cu străduțe înguste și clădiri albe, specifice stilului arhitectural mediteranean. Iubesc Italia pentru multe motive și unul dintre ele ar fi și buticurile tradiționale. Abia aștept să ajung într-un oraș nou și să descopăr produse locale autentice și haine fabricate în Italia. Asta am apreciat și în Monopoli. Seara, poți colinda magazinele din oraș și cu siguranță nu pleci cu mâna goală.

Monopoli are și câteva plaje mici, frumoase, ascunse în golfulețe. Dacă vă doriți plaje lungi, late, cu nisip, nu este destinația potrivită. Dacă plaja este “nice to have”, puteți să-i acordați o șansă. Printre cele mai populare plaje se numără Cala Porta Vecchia, Cala Susca și Porto Ghiacciolo.

Alte atracții din oraș sunt impunătorul castel Castello di Carlo V, construit pe malul mării, catedrala, bisericile de piatră și, nu în ultimul rând, portul vechi.

Bărcile albastre din portul Monopoli sunt tradiționale și au o semnificație culturală și istorică în regiune. Aceste bărci, cunoscute sub numele de “gozzi,” sunt o parte integrantă a peisajului portuar din Monopoli și sunt utilizate de generații pentru pescuit și alte activități maritime.

Cum ajungem din Bari în Monopoli?

Foarte simplu, cu trenul. Trenitalia are câteva trenuri pe zi și prețuri de la 2.5 euro/sens. Călătoria durează aproximativ 30 de minute.

Unde ne cazăm?

Vă recomand cu mare drag cazarea noastră. Am avut un apartament spațios, cu bucătărie complet utilată (am gătit destul de mult și acasă), internet bun (Alex a lucrat), poziție foarte bună, lângă o plajă mai mică, magazine, patiserie, centrul vechi; cu mașină de spălat și uscător (DE VIS, mai ales când călătorești cu copil mic), aer condiționat, tot ce ne trebuia. Singurul minus este că se află la demisol și nu are multă lumină naturală, în afară de câteva ferestre mici aproape de tavan. Pe noi nu ne-a deranjat deloc.

Ce și unde mâncăm?

Orice și oriunde! Nu glumesc, peste tot este foarte bun. La recomandarea gazdei noastre, am mers la Trattoria La Locanda dei Mercanti să mâncăm pește. A fost totul foarte bun, ne-am comandat pentru prima dată și un meniu cu fructe de mare crude. Foarte bun, nu mă așteptam! În schimb, nu recomand peștele la 100g pentru că ajungeți să plătiți mult și nu merită neapărat. Luați în schimb niște platouri sau preparate cu prețuri fixe. Am mai mâncat bine și la Pugliami.

Concluzii

Dacă zburați în Bari, nu rămâneți acolo. Pentru o călătorie de 20-30min cu trenul, faceți-vă baza în Monopoli sau în Polignano a Mare. Sunt mai micuțe, mai autentice, veți găsi aici atmosferă de vacanță, mâncare bună și liniște.

 

 

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns