[:ro]Nara, orașul japonez în care căprioarele umblă libere pe străzi[:]

[:ro]

Se împlinesc patru ani de când am călătorit în fascinanta Japonia, o țară cu o vastă și frumoasă cultură. Cred că nu există loc în Țara Soarelui Răsare care să te lase indiferent. Acolo totul se caracterizează prin ordine și disciplină. Printre locurile impresionante din Japonia se numără și Nara, una dintre cele mai vechi așezări din țară și prima lor capitală.

Nara, orașul căprioarelor

Rurală, răcoroasă și muntoasă, regiunea Nara se mândrește cu parcul Nara-koen care se întinde pe o suprafață de 500 de hectare și are în jur de 1500 de căprioare îmblânzite. Căprioarele au ajuns în Japonia înaintea niponilor și populează zona Nara de secole bune. Animalele s-au obișnuit cu oamenii și acceptă să fie hrănite chiar din mână. Comerțul cu mâncare pentru căprioare s-a dezvoltat rapid, iar în zonă sunt acum numeroase tarabe care vând biscuiți pentru căprioare. Unii turiști consumă hrana pentru căprioare crezând că au dat peste niște delicatese locale. 🙂

Căprioarele sunt în mod normal foarte docile, dar căpriorii pot deveni agresivi și teritoriali în perioada rutului.

Turul templelor

Nara este un oraș mic și liniștit în care se găsesc unele dintre cele mai vechi temple din lume. Dacă sunteți pasionați de istorie, cultură, artă, merită să faceți un tur al templelor din zonă. Noi ne-am oprit pe drum la două dintre cele mai vechi.

Kokufu-ji a fost construit în 669 și face parte dintre cele 8 Monumente istorice ale Narei incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Pagoda de la Kokufu-ji

Todai-ji este cel mai mare templu budist din Japonia și unul dintre cele mai vechi, el fiind construit între 745 și 751. Aici se desfășoară anual sărbătorile și ritualurile religioase naționale. Templul este inclus și el în Patrimoniul UNESCO.

Intrarea la templul Todaji

Muzeul companiei Okumura

Întâmplător am dat peste un muzeu comemorativ, ridicat de o mare companie japoneză, Okumura. Intrarea este gratuită, iar înăuntru personalul vorbește engleză (o raritate în Japonia). Noi am avut marele noroc să dăm peste directorul muzeului, implicat totodată în unele dintre cele mai mari proiecte ale companiei.

Ne-a făcut un tur al muzeului, am vorbit despre viața personală și cea profesională, iar punctul culminant a fost prezentarea inovațiilor tehnologice care au revoluționat sistemele antiseismice din Japonia și din întreaga lume. Ne-a invitat și la cină acasă la el, în Nara, dar din păcate trebuia să ne întoarcem în Osaka. La final, m-a rugat să mă așez pe un scaun experimental care-ți permite să testezi puterea celor mai mari cutremure din Japonia. Am început cu cel mai slab, am terminat cu cel mai puternic și am coborât de pe scaun cu părul vâlvoi, mergând pe trei cărări.

Deși Nara este un oraș mic, este vizitat anual de un număr impresionant de turiști. Aceștia vor să descopere istoria și cultura locului, liniștea pătrunzătoare, ținutul cireșilor în perioada Sakura și, bineînțeles, turmele de căprioare care umblă libere pe străzi. Principalele obiective din oraș pot fi văzute într-o excursie de o zi din Kyoto sau Osaka.

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns