New York, orașul care nu doarme niciodată

Vara lui 2010, prima mea întâlnire cu New York. Rememorez și acum drumul cu trenul Amtrak din Sandusky, Ohio până în Penn Station. Am ieșit cu nerăbdare din gară și m-am trezit față în față cu Madison Square Garden! Am fost copleșită de complexitatea din jur și emoțiile m-au acaparat. La 19 ani ajungeam în New York, orașul pe care-l admiram în filmele de la Hollywood și ale cărui obiective turistice le știam deja pe de rost. Am lăsat capul pe spate și mă simțeam o firimitură într-o mare de oameni, de clădiri și de taxiuri galbene. Am petrecut 4 zile în acest oraș magic și fantezist și am plecat cu gândul că mă voi întoarce. M-am întors în iarna lui 2016, înainte de Crăciun, când mi-am pierdut legătura spre Europa. L-am regăsit la fel de vibrant, energic, agitat și am retrăit sentimentele din 2010. Iar acum, în iunie 2018, am ajuns pentru a treia oară în orașul superlativelor și am plecat cu același regret că nu am petrecut suficient timp.

New York este un conglomerat de etnii și culturi, cu peste 8 milioane de locuitori. Considerat de mulți centrul lumii, mega metropola are atât de multe locuri de văzut încât nici măcar un an n-ar fi suficient. Deși este imposibil să le cuprind pe toate într-un articol, le voi prezenta succinct. De asemenea, vă spun cum ar fi cel mai ieftin să vizitați cât mai multe dintre ele. Să începem cu partea aceasta.

NY Pass

Dacă vreți să vizitați cât mai multe locuri din oraș, nu stați pe gânduri și achiziționați NY Pass. Există mai multe tipuri de carduri care cuprind între 3 și 11 obiective turistice (de la 89 la 219 dolari). Deși pare scump, este mai rentabil decât să plătiți fiecare intrare separat. În plus de asta, nu veți sta la cozi. Și când vorbim de cozile din New York, durata de așteptare poate ajunge la 1-2 ore.  Cardul include o mulțime de locuri, le puteți verifica pe site-ul oficial, adică aici.

Ce merită vizitat?

Parcuri

Central Park

Se întinde pe o suprafață de 340 ha și este locul de respiro din centrul Manhattan-ului. Deși este înconjurat din toate părțile de zgârie-nori, în parc domnește liniștea și voia bună. Este locul unde localnicii se relaxează, stau la plajă, se dau cu bicicleta sau cu bărcuța pe lac. Puteți închiria biciclete (2-3 dolari ora) și bărcuțe pentru 4 persoane (15 dolari bărcuța).  Dacă nu vreți să depuneți efort, nu vă îngrijorați, trăsurile vă stau la dispoziție! Și cât de frumos este să luați o trăsură când ninge afară…

Highline 

Este o zonă verde liniară, amenajată pe o fostă cale ferată.  Fiind una dintre cele mai vechi căi ferate din oraș, administrația a făcut tot posibilul s-o păstreze și s-o reconvertească. În jurul ei s-au deschis numeroase restaurante care păstrează stilul parcului și sunt traversate de căi ferate.

Un alt loc verde pe care vreau neapărat să-l descopăr data viitoare este Bryant Park.

Clădiri impunătoare:

Empire State Building

Este una dintre cele mai vizibile clădiri din oraș. Ridicată în anii ’30, este un simbol al stilului ArtDeco. Are o înălțime de 381m. De pe acoperișul clădirii aveți o priveliște superbă asupra orașului, dar din păcate, nu veți vedea chiar cea mai frumoasă clădire, Empire State Building însăși.  Am urcat până în vârf în 2010 și panorama mi-a tăiat răsuflarea. Trebuie să știți că nu este ieftin și găsiți și alte metode de a vedea New York de la înălțime, cum ar fi barurile deschise pe acoperișuri(rooftop bars).

În dreapta, clădirea văzută de pe 230 Fifth Rooftop Bar

Rockefeller Center

Construită în anii ’30, la fel ca Empire State Building, Rockefeller Center este un alt simbol al stilului ArtDeco. Gândiți-vă ce clădiri se ridicau la noi în anii ’30 și ce clădiri făceau americanii. De necrezut, nu? Panorama care se deschide de la etajul 103 al clădirii este de neuitat! Vă recomand să urcați ziua, fiindcă aveți o vizibilitate mare asupra Central Park.

Poză făcută în 2010!

One World Trade Center

A devenit cea mai înaltă clădire din SUA, depășind turnul Wilis din Chicago. Măsoară 541,3 m, arhitecții ei fiind “vinovați” și de Burj Khalifa și Wilis Tower, despre care pomeneam înainte. Clădirea a fost construită în locul turnurilor care au fost distruse în atentatul din 11 Septembrie 2001. Lângă clădire, se găsește Muzeul Memorial 9/11 și hub-ul de transport “Oculus”, construit de Calatrava (poate recunoașteți stilul, dacă ați fost în Valencia sau în Lisabona).

Oculus, de Calatrava

În interior se găsește un mall

Încă de la vederea fântânii ridicate în locul turnurilor gemene, m-a cuprins o mulțime de sentimente. M-am tot gândit ce reprezintă și cred că am găsit răspunsul. Fântâna ilustrează plânsetul constant al umanității împotriva actelor de violență și terorism și jalea nesfârșită. Pregătiți-vă să treceți de la o stare la altă: tristețe, furie, frică și într-un final, un sentiment de mândrie și speranță că uniți biruim răul.

Memorialul 9/11

Alte clădiri:

O altă clădire ușor de recunoscut, în același stil Art Deco, este Chrysler Building.

De neratat și Flatiron Building, clădirea mea preferată din New York. Este un zgârie-nori înalt de 20 de etaje, devenit emblematic pentru oraș. A fost construit în 1902 într-o formă atipică, triunghiulară care a captat atenția tuturor.

Simboluri

Statuia Libertății

New York este centrul lumii, orașul tuturor posibilităților și a libertății. Este greu să vorbim despre “libertate” fără a ni se contura în cap imaginea acestui monument grandios. Doamna gri-verzuie, cu brațul întins și torța strânsă a întâmpinat milioane de imigranți care soseau pe apă și urmau să conviețuiască în orașul “nou”. Statuia datează din 1886 și este un cadou din partea Franței, ca simbol al prieteniei dintre cele două state. Armătura este proiectată de celebrul inginer francez, Gustave Eiffel. Inițial, statuia avea o culoare roșiatică, dar din cauză oxidării, a ajuns la nuanța verzuie de acum.

Am ajuns pe insula Ellis în 2010

Ca să ajungeți la statuie, trebuie să luați un feribot până la insula Ellis. Se poate urca în vârful statuiei, dar rezervările se fac cu mult timp înainte. Este frumos să vă plimbați și pe faleza râului Hudson care duce într-un port micuț, înconjurat de terase.

Times Square

New York este o lume întreagă într-un singur oraș. Organizat în cinci cartiere, Manhattan, Queens, Staten Island, Brooklyn și Bronx, orașul găzduiește toate etniile și culturiile. La fel am putea spune și despre Times Square, punctul zero al orașului. Aglomerata piață comercială se găsește la intersecția 7th Avenue, bulevardul cu magazine de lux, și Broadway, bulevardul unde s-au lansat multe dintre talentale americane. Times Square este locul unde se ia pulsul orașului și de unde probail a plecat și renumele de “orașul care nu doarme niciodată”. La începutul anilor ’70 a avut loc o grevă care a dus la exodul multor corporații cu sedii în Times Square. Din locul inundat de oameni, lumini, reclame s-a transformat într-un ungher cu dealeri de droguri și crime. La începutul anilor ’90, totul a revenit la normal printr-un amplu program de restructurare, iar Times Square este acum un simbol al orașului, vizitat anual de peste 50 de milioane de oameni.

Times Square, pe timpul zilei

Și seara…

Brooklyn Bridge

Un alt simbol al orașului, prezent și el într-o mulțime de filme, îl reprezintă Brooklyn Bridge. Puteți să vă plimbați în zona DUMBO (Down Under Manhattan Bridge), de unde ajungeți si la Brooklyn Bridge, precum și pe el.

În zona Dumbo, iunie 2018

Decembrie 2016

Muzee

Muzeul de Artă Modernă (MoMA) considerat cel mai important muzeu de artă modernă din lume.

Muzeul Metropolitan de Artă (MET) a devenit faimos nu doar datorită colecțiilor de artă, ci și datorită filmului Gossip Girls a cărui acțiune se desfășura pe scările de la intrare.

Muzeul Guggenheim, construit de faimosul architect Frank Lloyd Wright.

Alte muzee celebre : Whitney Museum, Marcel Breuer, Intreprid.

MET

“Musai” în New York

  • Urcați pe un rooftop. Dacă nu vreți să dați bani să urcați în Empire State Building sau Rockefeller Center, puteți oricând să mergeți pe un rooftop. Nu se plătește intrare, depinde de voi dacă vreți să consumați de la bar. Atenție: prețurile sunt foarte piperate! O bere costă 15 dolari, iar un cocktail de la 20 în sus. Recomandări de Rooftop bars : 230 Fifth Rooftop Bar (de unde e făcută poza cu Empire State Building pe fundal), Rooftop Hotel Americano (pozele de mai jos)                                                                          Apusul de pe rooftop
  • Mergeți duminică la o slujbă în Harlem. Căutați o biserică unde nu se plătește intrarea. Slujba la care am participat a fost inedită și surprinzătoare. Să nu mai vorbim de gospel care a sunat de-a dreptul divin!
  • Prietena mea, Lorena, m-a dus în cele mai cool locuri de mâncat. Primul era construit lângă Highline, Gallow Green. Am plătit 43 de dolari (știu, pare mult), dar era bufet suedez foarte variat și muzică live pe fundal. A meritat fiecare bănuț!                                                            Se pot vedea șinele de tren, ca pe Highline 
  • Al doilea loc în care am mâncat a fost Red Roaster în Harlem. Din nou, de vis! Mâncarea, locul, decorațiunile, băuturile, muzica de pe fundal, totul la superlativ. Mă simțeam ca într-un film filmat în Harlem.                                                                                        Cheers!
  • Plimbați-vă prin Brooklyn, în zona DUMBO, de unde puteți admira podurile Brooklyn și Manhattan

  • Nu ratați o vizită la sediul ONU. Eu am mers cu un prieten care lucra acolo și mi-a oferit un tur privat, m-a dus în multe săli de ședințe care nu puteau fi vizitate de toată lumea.                                                                                                  ONU

După 3 vizite în New York, am ajuns să iubesc acest oraș, cu toată nebunia și agitația lui. L-aș recomanda oricui, indiferent de vârstă! Bineînțeles că ar fi mult mai multe lucruri de adăugat, dar dacă aveți întrebări sau nelămuriri, scrieți-le în comentarii sau într-un mesaj privat.

Alte poze:

Nu e Veneția, e Central Park

Central Park, vara 

Central Park, iarna

Brooklyn Bridge

Terasa Hotelul POD, unde m-am cazat în decembrie 2016

Ce se poartă în Times Square

Bye, bye, NY, see you next time!

Sharing is caring!

Comments

comments

2 Replies to “New York, orașul care nu doarme niciodată”

  1. Buna,
    Bryant Park si Brooklyn Heights Promenade sunt de neratat!

    1. Data viitoare nu mai ratez Bryant Park, promit! Multumesc de sfaturi 🙂

Lasă un răspuns