[:ro]Nopți Albe în Sankt Petersburg[:]

[:ro]

Odată ajunsă în Sankt Petersburg, mi s-a confirmat faptul că orașul este așa cum auzisem de la o mulțime de oameni, inclusiv tata și buni care-l vizitaseră în urmă cu aproape 30 de ani: dovada vie a eleganței, luxului și opulenței.

Istoria orașului

Sankt Petersburg a luat naștere în anul 1703, sub conducerea țarului Petru cel Mare. Ridicarea orașului nu a fost deloc ușoară, el fiind construit în estuarul râului Neva, pe atunci o mare mlaștină. S-au recrutat anual 40.000 de țărani din toată țara, forțați să ajute la lucrări. Din cauza poziționării geografice și a condițiilor meteo nefavorabile, jumătate dintre aceștia au murit, iar cei mai norocoși au reușit să evadeze. În 1710, Sankt Petersburg devenea capitala Rusiei, iar abia după 200 de ani, în urma Revoluției din 1917, capitala s-a mutat definitiv la Moscova.

Țarul Petru cel Mare și predecesoarele sale, împărătesele Ana și Elisabeta, au contribuit enorm la dezvoltarea orașului. Au pus un mare accent pe arhitectură, artă și cultură, și au lucrat cu unii dintre cei mai buni artiști din acea perioadă.

Ce vizităm?

Prima construcție din oraș a fost fortăreața Petru și Pavel, în formă de stea. A funcționat mai bine de 200 de ani ca închisoare și loc de execuții. În prezent este un loc de relaxare cu muzee, expoziții, spații verzi și o bucată de nisip și iarbă populară în rândul celor care doresc să facă plajă. În timpul iernii, porțiunea de nisip este acaparată de urși polari care vor să se scalde în râul Neva.

Râul Neva cu ale sale canale, poduri și vapoare, transformă orașul într-unul feeric, în special la apus când fațadele clădirilor de pe margine capătă o strălucire aparte. Orașul este conectat de 350 de poduri, 13 dintre ele mobile. Pe parcursul nopții, podurile mobile se ridică pentru a permite ambarcațiunilor mari să treacă. Unele dintre ele se ridică doar o dată, în jurul orei 1 noaptea, iar altele se ridică de două ori, a doua dată dis-de-dimineață. Cel mai bine este să verificați programul când ajungeți acolo. Deschiderea podurilor este una dintre cele mai mari atracții turistice din oraș, mai ales în timpul Nopților Albe când soarele apune foarte târziu sau chiar deloc. Fenomenul cunoscut sub numele de “Nopțile Albe” are loc din mai până în iulie. Niciun alt oraș în care are loc fenomenul nu poate rivaliza cu atmosfera din Sankt Petersburg. Anual are loc un festival dedicat Nopților Albe și peste 3 milioane de turiști ajung în oraș în perioada respectivă.

Pentru a vă bucura din plin de peisaje și de clădirile de pe marginea râului Neva, vă recomand să faceți o croazieră pe apă. Plecarea se face din diverse puncte din oraș, de unde se cumpără și biletele pentru vapor.

Pe malul aceluiași râu Neva, pe o distanță de 200 de metri, se întinde simbolul orașului – Palatul de Iarnă. Fosta reședință imperială, un exemplu al arhitecturii baroce, a fost transformată în Muzeul Ermitaj. Clădirea în sine, prin arhitectură si design, reflectă viața opulentă a țarilor. În prezent  adăpostește o colecție impresionantă de artă cu peste trei milioane de lucrări și obiecte. Multe dintre operele de artă aparțin Ecaterinei cea Mare care își depozita aici masivele colecții de artă. Palatul este vizitat anual de peste 2.5 milioane de turiști, plasându-l în topul celor mai vizitate muzee de artă din lume. Am reușit să vizităm doar o aripă a muzeului, în timpul Nopții Muzeelor. Pentru a vizita întreg muzeul, alocați-vă câteva ore bune, poate chiar jumătate de zi. Biletul costă 15 euro și aveți acces la toate încăperile. Mai multe informații aici.

Știați că o parte a palatului a funcționat ca spital în timpul Primului Război Mondial și a Revoluției din 1917?

Dacă sunteți pasionați de artă și cultură, Sankt Petersburg vi se va potrivi mănușă. Pe lângă Ermitaj, orașul abundă în elemente estetice care amintesc de perioada țaristă, cum ar fi muzee, palate baroce, neoclasice și un număr impresionant de biserici impozante. Mai puțin cunoscute sunt orașele-reședință situate pe insule care înconjoară Sankt Petersburg. Există totuși unul foarte faimos unde aristocrația obișnuia să se retragă, departe de ochii publicului, și anume Palatul Peterhof. Acesta este de o opulență extremă, cum numai în Rusia cred că se poate întâlni. Palatul cu grădinile sale oferă priveliști spectaculoase. Biletul de intrare la grădini costă 13 euro. Mai multe informații aici.

Pentru a ajunge la palatul Peterhof, aveți următoarele opțiuni:

  1. Cea mai ieftină variantă este să luați autobuzul sau microbuzul. Microbuzele K224, K300, K424, K424-A  și autobuzele 200 și 201 pleacă de la stația Avtovo (cea mai frumoasă stație de metrou din Sankt Petersburg) și fac 40-50 de minute până la palat. Biletul costă 70 ruble (5 lei). Este varianta pe care am ales-o și noi. De la stația Leninskii Prospekt pleacă microbuzele K103 și K420, de la Prospekt Veteranov, microbuzele K343 și K6396, iar de la Balityskaya, microbuzul K404.
  2. Barca de lângă Ermitaj. Biletele se pot cumpăra online de aici (23 euro) sau de la sediul agenției de pe strada Nevsky, nr. 22, etaj 4, birou 6. Barca face 30 de minute.
  3. Tren electric din stația Baltiskiy până la Noviy Peterhof. Durata: 45 minute.PeterhofStația de metrou Avtovo

Artera principală din oraș este Nevski Prospect, ideală pentru plimbările pe jos. Strada este un furnicar de oameni, artiști stradali care-ți încântă auzul, magazine cu vitrine puternic decorate care-ți fură privirea și clădiri care merită admirate lent, la pas. Printre ele se numără Biblioteca Națională, Catedrala Kazan, Biserica Mântuitorului. Pe o stradă lăturalnică se găsește Filarmonica care este de neratat. Cu biletul de la Noaptea Muzeelor (a costat 5 euro și am avut acces la zeci de muzee), am avut acces gratuit și am prins un concert de pian absolut superb.

Biserica Mântuitorului

Filarmonica

Cu același bilet de la Noaptea Muzeelor am reușit să vizităm și muzeul lui Dostoievsky, mai precis  apartamentul în care acesta a trăit și a compus. O parte a muzeului conține fotografii din viața lui și citate din diverse cărți. Citatele sale despre Sankt Petersburg au rămas celebre, mai ales cel în care-l descria ca fiind “cel mai abstract și calculat loc de pe glob”. Asta se observă la tot pasul, orașul fiind un întreg armonios, cu un trecut bogat.

Muzeul Dostoievsky

În acest oraș vibrant, plin de istorie, și-au făcut loc și cartiere nou, “hipsterești”. Cel mai renumit este cu siguranță New Holland, iar un alt exemplu este Loft Etazhi unde am ajuns și noi în plimbare.

Cazare

Ne-am cazat într-un apartament situat aproape de centru, rezervat de pe booking.com – îl găsiți aici. Am avut condiții decente la prețuri mici – am plătit 430 de lei pe tot apartamentul pentru două nopți..  Capacitatea de cazare era de trei persoane.

Transport intern

Spre deosebire de Moscova, liniile de metrou nu deservesc tot orașul, așa că am circulat foarte puțin cu metroul. Un bilet de metrou costă aproximativ 4 lei. Am circulat foarte mult cu Yandex, echivalentul Uber/Bolt. Spre deosebire de Uber/Bolt, Yandex ne arăta prețul final al cursei de îndată ce plasam comanda, indiferent de aglomerație sau traseul ales de șofer. Prețurile au fost mici, chiar foarte mici, nu știu dacă am plătit mai mult de 15 lei pe o cursă în afară de cea până la aeroport care ne-a costat cam 30-40 de lei.

Sankt Petersburg este un oraș în care merită să petreci cel puțin 4-5 zile. Sunt atât de multe locuri de văzut și lucruri de făcut încât îmi doresc deja să mă reîntorc. Oamenii sunt deschiși, pro-europeeni, exuberanți și foarte prietenoși! Chiar dacă foarte puțini dintre ei vorbesc engleză, îți sar în ajutor dacă te văd rătăcit pe stradă și încearcă să te ajute cum pot ei mai bine. Pe scurt, Sankt Petersburg, un oraș de neratat!

Alte poze:

Moscheea Albastră

Fortăreața Petru și Pavel – un punct de plecare al vapoarelor

Croazieră pe râul Neva

Vedere din Loft Etazhi

Croaziere în tot orașul

Strada Nevski și Catedrala Kazan în fundal

Două fete cucuiete

Palatul Peterhof

Auriu și opulență…

 [:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns