O nouă față a turismului rural: o cazare minunată în Apuseni

Dacă vrei să fugi de căldura asfaltului, de praful orașelor, de zgomotul continuu, nu trebuie decât să te urci în mașină și să vii în satul Bălnaca, comuna Șuncuiuș. Situată pe culmea dealului, la umbra unui dud, în tril de păsărele și iz de flori de câmp, te întâmpină cu simplitate și ospitalitate Bălnaca Traditional Wooden House.

Turul complet al casei poate fi văzut aici

Veche de 50 de ani, casa poartă în pereți trecerea anilor și amprenta locului în care se află. Construită în stil tradițional românesc, casa este îmbrăcată și acum în straiele originale de lemn și alte materiale naturale. Casa a fost complet renovată în timpul pandemiei și gândită ca un refugiu în care confortul și liniștea primează.

Înainte și după renovare

Amenajarea spațiul interior este o reprezentare a proprietarilor, a gusturilor și preferințelor lor. Este un exemplu de simplitate, bun gust, o îmbinare extrem de reușită și curajoasă între elemente tradiționale și accente contemporane, multe dintre ele boho.

Leagănul poveștilor din living

În living se găsesc mai multe piese de rezistență. Ochii mi-au fugit prima dată înspre leagănul din mijlocul camerei. După ce am descoperit istoria lui, mi s-a părut și mai impozant. Inelul care susține leagănul a fost confecționat de fierarul satului, iar partea textilă a fost împletită manual din fire de iută chair de proprietara locului, ajutată și de alte persoane.

Biblioteca misterioasă și cuibul de citit

Alt element original îl reprezintă biblioteca misterioară, în care cărțile sunt puse invers. Dacă vrei să citești, le iei la mâna și sigur găsești ceva pe placul tău. Colțul meu preferat din această parte este cuibul de citit, construit în fosta prispă a casei, închisă cu ferestre mari.

Zona de relaxare din living

Cuibul de citit

Soba cu scară

În mijlocul case a fost adăugată o sobă, construită de un artist ceramist cu materiale naturale locale: argilă, nisip, cărămizi reciclate. Soba nu este folosită doar pentru încălzire pe timpul iernii, ci și pe post de scară. Ea vă conduce în partea de sus a casei, unde se găsește zona de dormit, cu un pat matrimonial și un pat simplu. Podul casei a fost înlăturat, creându-se astfel un spațiu înalt, deschis.

Din bucătărie, pe terasa rustică

Bucătăria are și ea o poveste, la fel ca orice încăpere și obiect din casă. Masa și blaturile au fost confecționate din lemne salvat de a la a fi puse pe foc. Nu există corpuri de bucătărie, ci cufere care ascund toate cele necesare gătitului.

Din bucătărie se iese pe terasa casei, de unde se vede seninul cel mai pur al cerului și se simte mirosul satului. Balustrada terasei a fost realizată din “ruda” de lemn de care se legau anterior vacile în grajd.

Ograda verde

În curtea mare, verde, se găsesc numeroase spații de relaxare, leagăne, hamace, mult loc de joacă. În spatele terasei s-a pus accentul pe spațiul pentru focul de tabără și pentru gătit.

Fosta șură, acum spațiu artistic

Fostul grajd pentru animale a fost  transformat într-un spațiu de creație și recreere, colorat și vesel. Toate detaliile de ici, colo sunt în temă cu casa și cu tradiția locului.

Închiriere

Casa este folosită adesea de proprietari, dar când aceștia nu sunt acolo, o închiriază. Disponibilitatea o vedeți aici. Dacă doriți să vedeți un tur complet al casei, puteți accesa linkul de YouTube de mai sus. Casa arată o nouă față, extrem de reușită și proaspătă a turismului rural care ia un avânt tot mai mare în România.

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns