[:ro]
De-a lungul erei sovietice, Bratisvlava a fost adesea ignorat, fiind văzut ca al doilea oraș al Cehoslovaciei, un oraș foarte industrializat și polua(n)t. Situația s-a schimbat complet după Divorțul de Catifea de la finele lui 1992, când Cehoslovacia s-a destrămat și s-au format noile state, Republica Slovacă și Republica Cehă.
În 1993, Bratisvala a fost numită capitala Republicii Slovace, și-a revendicat trecutul și a privit cu încredere spre viitor. Capitala păstrează cu grijă tradițiile și arhitectura din marele său trecut istoric. Orașul a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar și încă poartă semnele influențelor venite de la cele două popoare.
Centrul Vechi
În inima istorică a orașului se simte și acum farmecul medieval de odinioară. Clădirile au fost reabilitate și modernizate și dau un exemplu foarte bun de cum ar trebui să arate fațadele clădirilor istorice. Pe străzile întortocheate, pavate cu piatră, am simțit din plin aerul anilor trecuți și am vizitat monumente și clădiri istorice.
Piața centrală Hlavné námestie
Hlavné námestie este principala piață din oraș și locul unde se organizează concerte, spectacole de teatru, întâlniri politice, manifestații etc. În piață se găsește fosta primărie în al cărei turn se poate urca și care oferă o priveliște frumoasă asupra centrului vechi al orașului. Pe mine, piața aceasta m-a dus mult cu gândul la Piața Mare din Sibiu. 🙂
Fosta primărie
Sunt mai multe statui interesante în oraș (prima vizită în oraș – 2015)
Orașul lăcașelor de cult
Pe teritoriul Bratislavei există o mulțime de lăcașe de cult, cu diverse tipuri arhitecturale. Cea mai impozantă este Catedrala Sfântul Martin, construită în stil gotic pe durata domniilor mai multor conducători maghiari. O altă biserică aparte este Biserica Sfânta Elisabeta, cunoscută printre localnici și turiști drept Biserica Albastră.
Poarta Michael
Dintre fortificațiile medievale ale orașului, Poarta Michael este singura care s-a păstrat intactă până în prezent. Se află în centrul vechi al orașului și are forma unui turn alb, înalt, cu acoperiș verde. Se poate urca pe platforma din vârful turnului, cu vedere asupra orașului.
Castelul Bratislava
Pe vârful unui deal situat aproape de centrul vechi se găsește impozantul castel Bratislava care pare să vegheze asupra orașului. A fost construit într-o poziție strategică, pe malul Dunării, în punctul de trecere dintre Carpați și Alpi. Datorită unui proiect amplu de renovare, finalizat în 2010, castelul pare mult mai tânăr decât este de fapt (a fost menționat pentru prima dată în secolul al X-lea). Castelul găzduiește Muzel Național Slovac care prezintă istoria castelului, obiecte de artă, costume tradiționale etc.
Se poate ajunge cu autobuzul până la castel, dar recomand o plimbare pe jos, cu plecare din centrul vechi. Drumul până la castel m-a dus cu gândul la drumul pe care-l făceam în liceu ca să ajung la școala – traseul porților cetății din Alba Iulia.
Nu seamănă cu Alba Iulia?
Castelul cocoțat pe deal
Dunărea
Bratislava are un mare motiv de mândrie, ea fiind una dintre cele patru capitale traversate de Dunăre. Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, mergeți într-o croazieră cu vaporul pe Dunăre, sunt convinsă că merită. O priveliște frumoasă asupra Dunării aveți și de la castel. De fiecare dată când am ajuns în Bratislava, în 2015 și 2018, am avut parte de vreme mohorâtă, rece și nu am stat prea mult să admirăm Bratislava de la înălțime.
Un pod rutier impresionant, SNP, s-a construit peste Dunăre și unește cele două părți ale orașului, partea veche și cea nouă. O atracție deosebită o reprezintă restaurantul situat în partea superioară a turnului care are formă de farfurie zburătoare și poartă numele UFO (OZN în română).
Dacă sunteți în căutarea unui city-break liniștit, relaxant, fără mulțimi de turiști pe străzi, Bratislava este o alegere bună. De fiecare dată când am ajuns pe străzile Bratislavei, mi se părea că sunt la plimbare prin străzile din Cluj-Napoca sau Sibiu. Turnurile bisericilor m-au dus cu gândul la Sighișoara. Până și micile cafenele și restaurante mi se păreau că seamănă cu ale noastre. Bratislava se potrivește și unei plimbări de o zi, cu plecare din Viena, ele fiind foarte apropiate – faceți doar o oră cu mașina sau autobuzul.
Cazare
Găsiți diverse variante de cazare, atât hoteluri, pensiuni, cât și apartamente self-service pe AirBnb. Noi am închiriat un apartament foarte drăguț, Selfie Sutdio Apartments, de pe Booking. Aș fi lăsat și link dar nu l-am mai găsit.
[:]