[:ro]Peisaj selenar la Vulcanii Noroioși din Buzău[:]

[:ro]

Abia așteptam ridicarea restricțiilor din primăvară ca să ne luăm tălpășița din oraș. După atâta stat în casă, am plecat într-un circuit pin țară. Prima oprire: un loc unic în țară unde n-am mai fost până acum, și anume Vulcanii Noroioși. Aceștia se găsesc în apropierea localității Berca, din județul Buzău. Cei mai cunoscuți vulcani noroioși sunt la Pâclele Mari și Pâclele Mici. La fel cum le spune și numele, Pâclele Mari se întind pe o suprafață mai mare, de 15 hectare, spre deosebire de Pâclele Mici care se întind pe 10 hectare. Ambele zone sunt incluse pe lista monumentelor naturii.

Pâclele Mari

Cum se formează vulcanii noroioși?

Vulcanii noroioşi se formează în urma erupţiilor de gaze din pământ, care antrenează spre suprafaţă cantităţi variabile de apă amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafață și se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani. Geografia zonei este într-o continuă schimbare, în funcție de locul unde erup vulcanii și de cantitatea de noroi adusă la suprafață. Din cauza erupțiilor frecvente, ar fi bine să aveți încălțăminte potrivită sau să nu vă apropiați foarte tare de vulcani.

Noi am ajuns la vulcanii de la Pâclele Mari tocmai când începuse să picure mărunt. Oamenii, deja speriați, părăseau locul. Pe timp de ploaie, zona devine foarte mocirloasă și nu se permite vizitarea vulcanilor. Norocul nostru este că soarele a ieșit după două minute și eram printre puținii oameni rămași.

Vrei să vezi cum e pe Lună?

Solul sulfuros și plin de sare nu permite vegetației să crească în zonă. Din acest motiv, peisajul pare a fi selenar, ai impresia că ai aterizat pe Lună. Totuși, există câteva plante care s-au adaptat condițiilor și găsesc aici un mediu de viață propice. Pe lângă craterele mari, active, aveam impresia că umblu pe niște dune imense. În afara arealului în care se găsesc vulcanii, vegetația s-a dezvoltat normal.

Unde mai putem vedea vulcani noroioși?

Acest fenomen natural spectaculos este destul de rar întâlnit în lume. Pe glob se cunosc în total aproximativ 1.100 de vulcani noroioşi, marea majoritate aflându-se în Asia (Azerbaijan, India, Indonesia). În Europa se pot vedea la noi, în Italia și în Peninsula Crimea. 

Taxa de vizitare

Preț bilet: <5 lei

În Pâclele Mari, se găsește parcare gratuită la două minute de mers pe jos de la vulcani.

[:]

Sharing is caring!

Comments

comments

Lasă un răspuns