[:ro]
După două vacanțe reușite în Grecia, una în Rhodos și a doua în Lefkada, a sosit momentul să vizităm și Corfu. Corfu este o insulă din Marea Ionică, situată la doar 3.5 km distanță de Albania! Numeroșii măslini de pe insulă i-au adus renumele de “Perla Verde a Greciei”. Diversitatea o transformă într-o insulă foarte ofertantă care se pretează oricărui tip de turist: familii cu copii, adolescenți petrecăreți, adulți în căutare de liniște și relaxare etc.
Cum ajungem în Corfu?
Varianta cea mai scurtă, dar cea mai scumpă de altfel, este cu avionul. Există curse charter organizate de agențiile de turism din Cluj-Napoca și București. Pentru că ne place foarte mult flexibilitatea, noi am mers cu mașina, pe ruta Cluj – Bulgaria – Grecia. Am ieșit pe la vama Calafat – Vidin. Pentru a evita traficul din Sofia, prima noapte am petrecut-o la periferia capitalei, în Boyana, o zonă verde, de munte. De acolo, am mers direct în Corfu.
Vama Kulata – Promachonas
În contextul de față (Covid-19), este deschis un singur punct de frontieră dintre Bulgaria și Grecia, pe la vama Kulata – Promachonas. Aici norocul ține de fiecare în parte. Dacă ajungi la graniță în timpul săptămânii sau noaptea, sunt destul de mari șansele să nu fii nevoit să stai la cozi kilometrice. Noi nu am fost atât de norocoși și am stat 3-4 ore în vamă, într-o zi de vineri. Am dat peste o debandadă totală! Nu exista poliție să dirijeze mașinile, nimănui nu-i păsa de oamenii care stăteau la coadă și de durata de așteptare. Din Bulgaria, se intră pe două benzi care, la un moment dat, se unesc, iar toți cei de pe banda din dreapta sunt nevoiți să intre pe banda din stângă, în fața unora care așteaptă, poate, de mult mai mult timp decât ei.
Feribot Igoumenitsa – Corfu
Pentru a ajunge pe insula Corfu, am luat feribotul din Igoumenitsa. Achizționarea biletelor online, de pe site-ul oficial, vine la pahcet cu o reducere de 50% din preț! Am plătit 40 euro/sens (o mașină, patru persoane) spre deosebire de 80 euro, cât ar fi costat biletul cumpărat din port.
Acte pentru trecere (Covid-19)
Test Covid-19 făcut în țară. În Cluj-Napoca, recomand Spitalul Clinic Județean de Urgentă. Vă puteți progama telefonic sau, cred eu, vă puteți pune direct la coada de la laboratul de recoltare (str. Victor Babes, nr. 1). Tot procesul a durat aproximativ 5min/persoană, testul a costat 290 lei, spre deosebire de clinicile private unde costa 350-400 lei. Rezultatul a venit în 14h, în română și engleză. Grecii cer dovada testului online, cu rezultat negativ, în engleză.
Completare formular PLF cu cel puțin o zi înainte de plecare. În ziua în care intrați in Grecia, la 00:00, veți primi pe email un cod QR pe care trebuie să-l arătați la vamă. Din ce s-a vehiculat pe forumuri, codurile care încep cu 1 sunt de obicei retestate. Noi am avut coduri care începeau cu 2 și nu ne-au mai testat.
Costuri drum
În Bulgaria aveți nevoie de vignetă (35 lei pentru 7 zile) pe care o puteți cumpăra de la vama Calafat-Vidin, imediat ce intrați în Bulgaria.
În Grecia taxa de autostradă se plătește la o distanță regulată, de câțiva kilometri (ne-a costat aproximativ 25 euro dus-întors). Se poate plăti cu cardul, nu mai trebuie să umblați cu plăsuța cu monede după voi.
La un consum de 7,2%, combustibilul pe ruta Cluj – Corfu, dus-întors, plus plimbări pe insulă, ne-a costat 250 euro.
Unde ne cazăm?
Ne-am cazat în Agios Gordios, un sat plin de farmec tradițional. Am ales satul (l-a ales cumnata mea, ea s-a ocupat de research și de rezervări) pentru plaja lungă, cu nisip fin. Spre deosebire de celelalte plaje unde am mai fost pe insulă, aici apa era semnificativ mai caldă.
Recomand cu căldură apartamentele Kadith. Am rezervat un apartament cu două dormitoare, fiecare cu propriul balcon, bucătărie mobilată și complet utilată, loc de luat masa și o baie. Camerele erau răcoroase, am pornit foarte rar aerul condiționat. Am avut parte de o priveliște frumoasă, spre plajă. Prețul apartamentului pe noapte: 115 euro.
Am decis să ne prelungim sejurul, iar ultimele două nopți le-am dormit într-o casă nouă a aceluiași proprietar, deschisă în 2019. Compartimentarea a fost asemănătoare cu cea a apartamentului, dar balconul cu vedere spre mare a fost înlocuit de o curte mare, cu spațiu pentru grătar, verdeață și flori. Prețul casei pe noapte: 80 euro.
Pentru cine alege același traseu și doarme o noapte în Bulgaria, sugestia mea este să vă cazați la periferia orașului Sofia pentru a evita aglomerația. Recomand Hotel Villa Boyana, un hotel simplu, curat, cu o gazdă primitoare. Chiar lângă vilă se găsesc mai multe restaurante, printre care și The School, cel mai popular din zonă. Mâncarea a fost foarte bună de fiecare dată.
Stațiuni și plaje
Agios Gordios
Agios Gordios este un sat liniștit, cu numeroase taverne, terase și o plajă lungă, cu nisip fin. Pe alocuri se găsesc și pietre, chiar la intrarea în apă, dar nu sunt deloc deranjante. O porțiune mare din plajă este amenajată cu șezlonguri, dar dacă mergeți la pas de-a lungul plajei, veți ajunge într-o zonă mai sălbatică, cu foarte puțini oameni, care mie mi-a plăcut mult.
Paleokastritsa
Paleokastritsa este vedeta insulei Corfu. Peisajele sunt superbe, majoritatea plajelor fiind construite în golfulețe acoperite de vegetație. Cu toate acestea, recomandarea mea este să vă cazați în altă parte și să vizitați Paleokastritsa pentru o zi, două. Deși stațiunea are multe plaje, puține dintre ele au zone umbroase sau șezlonguri, iar cele care au, se ocupă dis-de-dimineață. Pe lângă asta, apa ni s-a părut mai rece decât în alte locuri de pe coasta de vest.
Capitala Corfu
Capitala insulei, orașul Corfu, îmbină diferite stiluri arhitecturale, lăsate de civilizațiile trecute. Orașul poartă amprenta stilului italian, cu străduțe înguste, clădiri colorate, haine întinse la uscat printre blocuri. Luând-o la pas pe străduțe, aveam impresia că mă plimb prin Napoli, iar odată ce vezi Fortăreața Venețiană, greu îți aduci aminte că ești în Grecia. Corfu își încântă vizitatorii, mai ales pe cei credincioși, cu biserica Sf. Spiridon, patronul spiritual al insulei Corfu.
Plaja Barbati
Toate plajele din Corfu sunt superbe, dar Plaja Barbati mi s-a părut că are ceva în plus. Să fi fost peisajul, poziția ei la baza pădurii sau muzica lounge care răsuna de la terase? Nu știu, dar tare mult mi-a plăcut! Un minus ar fi poate pietrele de pe plajă, dar pe noi nu ne-au deranjat deloc.
Sidari și Canal d’Amour
Stațiunea Sidari este renumită pentru două lucruri: viața de noapte și “Canal d’amour”, un tunel săpat de mare printre două stânci masive. Legenda spune că numele de “Canalul Dragostei “ vine de la o poveste de dragoste în care un cuplu de localnici s-a întâlnit aici, s-au îndrăgostit și au rămas împreună.
Agios Stefanos
În partea de nord a insulei se găsește Agios Stefanos, o plajă foarte întinsă, cu un aspect puțin mai sălbatic decât restul plajelor din zonă.
Plaja Glyfada
Am pus pe lista și o plajă la care nu am mai ajuns, dar despre care am citit doar recenzii pozitive. Gylfada este cu nisip fin, intrare lină în apă, potrivită mai ales pentru familiile cu copii.
Activități
Corfu este o combinație de cadru natural minunat cu obiective turistice istorice. Pentru a le vedea cât mai bine, am închiriat un scuter și am vizitat toată partea de nord a insulei. Voi pregăti un alt articol despre vizitarea insulei de pe scuter.
O altă activitate a fost să închiriem o barcă din Paleokastritsa și să ne oprim la plajele accesibile doar pe apă. Am făcut snorkeling până ne-am săturat!
Mâncare
Unul dintre principalele motive pentru care iubim Grecia atât de mult și ne tot întoarcem aici este mâncarea! Odată ajunși pe insulă, ne transformăm în cei mai mari gurmanzi. Timp de o săptămână, am mâncat tot ce se putea, preponderent mâncare tradițională: salată grecească, pește proaspăt, fructe de mare, musaca, souvlaki…și lista poate continua! Am găsit o tavernă minunată în Agios Gordios și am mâncat destul de des acolo. Se numește San Sebastian.
Costuri
Calcul aproximativ pentru o persoană, ținând cont că am ales o cazare puțin mai scumpă și am mâncat zilnic la terasă (ceea ce vreau să zic este că puteți ieși mai ieftin de atât, depinde de voi câți bani vreți să stricați):
Drum: 65 euro
Cazare 2 nopți Bulgaria: 40 euro
Cazare 8 nopți Grecia: 230 euro
Închiriere scuter (combustibil inclus): 20 euro
Închiriere barcă (combustibil inclus): 30 euro
Mâncare, băuturi: 300 euro
COST TOTAL: aprox. 700 euro/persoană[:]