[:ro]
Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat de când călătoresc este să lăsăm stereotipurile deoparte și să descoperim o țară singuri, prin ochii noștri, nu prin prisma ziarelor și a televiziunii. Și spun asta pentru că am plecat spre Rusia puțin speriate. Multă lume ne spunea să avem grijă, să nu ieșim seara, să nu ne îndepărtăm de locurile turistice și se mira că mergem două fete singure în Rusia. Bineînțeles că am fost precaute, poate mai mult ca în alte țări, dar vă mărturisesc că nu m-am simțit niciodată în pericol.
Spre deosebire de alte țări, securitatea în Rusia este “enervant” de bine pusă la punct. În orice stație de metrou, tren, aeroport se găsește cel puțin un soldat și nu treceți fără bagajele verificate. La plecarea spre casă, am trecut prin două controale de bagaje și două controale de pașaport. În plus de asta, am descoperit două orașe moderne care își așteaptă nerăbdătoare turiștii!
Cum ajungem în Rusia?
WizzAir operează zilnic zboruri din Budapesta spre Moscova și de 5 ori pe săptămână spre Sankt Petersburg. Tot din Ungaria, WizzAir zboară din Debrecen spre Moscova, de 2 ori pe săptămână. Dacă vreți să zburați din țară, Tarom și Aeroflot, compania națională rusească, operează zboruri din București spre Moscova.
Noi am zburat din Budapesta în Moscova, pe aeroportul Vnukovo, iar la întoarcere din Sankt Petersburg, aeroportul Pulkovo, în Budapesta. Puteți găsi bilete ieftine, sub 100 euro (cu priority inclus, ceea ce implică un bagaj de mână și un ghiozdan), în plin sezon, adică în lunile de primăvară, vară.
Viză
Când am cumpărat biletele de avion pentru Rusia, credeam că viza este doar o formalitate. Și am crezut mult și bine asta până am început să mă documentez și am realizat că stăteam foarte prost cu timpul de obținere a vizei. Tocmai ca să vă ajut să înțelegeți despre ce este vorba, voi detalia mai jos.
Acte necesare pentru viza de turist, cu intrare unică:
- Pașaportul actual, care trebuie să fie valabil pentru cel puțin șase luni de la data expirării vizei.
- Formularul de cerere pentru viză se completează și se imprimă de la visa.kdmid.ru.
- O fotografie recentă tip pașaport lipită la locul indicat pe formularul de cerere.
- Un document de „Confirmare a statutului de turist” ștampilat și semnat de către persoana autorizată (agenția de turism sau hotel) din Rusia. Acestea pot fi obținute de la hotelul în care sunteți cazat sau de la un agent de turism aprobat care se ocupă de călătorii în Rusia și trebuie să fie valabile pentru întreaga durată a călătoriei. -> Aici intervine marea problemă, fiindcă multe hoteluri nu oferă această invitație. Pentru 16-20 euro, puteți s-o obțineți online, pe loc, de pe mai multe site-uri (noi am luat-o de aici).
- Poliță de asigurare pentru întreaga perioadă a șederii în Rusia. Suma asigurată trebuie să fie minimum 30.000 euro. Noi ne-am făcut asigurare de pe eMag, de la Gothaer și a costat 30 de lei.
Există două modalități de a aplica pentru viză. Dacă vreți s-o faceți pe cont propriu, trebuie să vă programați la Secția Consulară a Ambasadei Rusiei în București, adică aici. Am încercat să facem asta în aprilie, dar primul loc liber era în iulie.
A doua variantă este să colaborați cu Centrul de Vize pentru Rusia, VFS, care funcționează în circumscripția consulară a Ambasadei. A fost deschis în scopul îmbunătățirii calității serviciilor acordate solicitanților de vize pentru intrarea în Federația Rusă. În caz de urgențe, vă eliberează viza în 1-3 zile lucrătoare, în situații normale, în 5-8 zile lucrătoare. Taxa de viză, obținută în regim normal, este de 41 USD. Taxa VFS de intermediere a documentelor este de 25 euro.
Nu sunteți nevoiți să mergeți personal la București. Puteți face o împuternicire notarială pentru o rudă sau un prieten din București. Ei vă pot lăsa și ridica dosarul. Vreau să vă spun că obținerea vizei a fost un stres continuu fiindcă ambasada se închidea câteva zile în mai, exact când ne trimiteam noi documentele. Ne-am rugat doi prieteni din București să ne ajute, ne-au dus și ne-au ridicat actele. Viza a fost gata după 5 zile lucrătoare, adică marți și noi urma să plecăm miercuri.
Traseu
Inițial ne-am propus să vizităm doar Moscova în cele 5 zile pe care le aveam la dispoziție. Apoi, ne-am decis să mergem și în Sankt Petersburg, chiar dacă asta însemna să fim pe fugă și să tăiem unele obiective de pe listă. Dar până la urmă, cât de des ajungem în Rusia ? Până la urmă, am reușit să vizităm aproape tot ce ne-am propus și să simțim pulsul ambelor orașe.
Moscova
Sankt Petersburg
Transport local
Moscova
Transportul public este bine pus la punct și surprinzător de ieftin. De la aeroport am luat trenul Aeroexpress până la stația centrală (500 ruble – 35 de lei) și de acolo metroul până la cazare. Aeroexpress este cel mai rapid mijloc de transport de la aeroport spre centru, dar vă recomand să verificați și prețul taxiurilor. Puteți descărca aplicațiile Gett și Yondex Taxi, care funcționează ca Uber și Bolt. Singura diferență este că prețul pe care vi-l arată la începutul cursei nu se modifică în funcție de trafic, durată, ci rămâne același.
Un bilet de metrou costă 55 ruble (3.7 lei), iar un abonament pe 3 zile ne-a costat 450 ruble (30 de lei). Rețeaua de metrou este impresionantă, cu o capacitatea de 2.5 miliarde de pasageri pe an, devenind cel mai utilizat sistem public de transport din Europa.
Sankt Petersburg
În Sankt Petersburg, un bilet de metrou costă 45 ruble (3 lei). Rețeaua de metrou nu este atât de extinsă și bine pusă la punct ca în Moscova, așa că de multe ori ar fi trebuit să luăm un autobuz ca să ajungem la destinație. Am fi pierdut prea mult timp pe drum, așa că am ales să călătorim cu Gett, mai ales că o cursă costa între 150 și 200 ruble (10 și 15 lei). Cursa până la aeroport (20 km) ne-a costat aproximativ 600 ruble (40 de lei).
Stațiile de metrou din Moscova și St Petersburg
Tren Moscova – St Petersburg
Există mai multe tipuri de trenuri care leagă cele două mari orașe: trenuri de mare viteză, trenuri clasice și trenuri de noapte – puteți face rezervări aici. Ca să salvăm o noapte de cazare și timp, am călătorit din Moscova în Sankt Petersburg cu trenul de noapte. Recomand să-l rezervați în avans, noi am cumpărat biletele doar după ce am ajuns în Rusia și abia am găsit locuri. Am plătit 3000 ruble (200 de lei) pentru un pat superior într-un compartiment de 4 persoane. Nu am găsit compartimente exclusiv pentru femei și am nimerit în compartiment cu 2 bărbați care au dormit în paturile de jos. Deși ni s-a părut ciudat la început, ei erau obișnuiți cu drumul, ne-au acordat intimitate și nu ne-am deranjat unii pe alții niciun moment. Odată ajunse în tren, am primit o cutiuță cu apă, biscuiți, șervețele umede, periuță și pastă de dinți, șlapi, prosop. Controlorul ne-a întrebat ce dorim să mâncăm de dimineață si ne-a adus pâine, salam și o porție de pui cu orez, exact ca-n avion. Așternuturile erau curate și cușeta comodă, am putut dormi tot drumul până în Sankt Petersburg.
Cazare
La capitolul cazare, Rusia nu stă deloc rău. Înainte să plecăm, am analizat oferta de pe booking, iar prețurile nu mi s-au părut deloc mari. Cazările pleacă de la 10 euro/persoană/noapte.
Moscova
Ne-am cazat la Hotel Borodino, într-o zonă destul de centrală. O cameră dublă, cu mic-dejun inclus, costă 80 de euro pe noapte. Hotelul dispune de piscină și SPA și este la 5-10 minute de mers pe jos de stația de metrou.
Sankt Petersburg
Am închiriat un apartament într-o zonă centrală de pe booking.com. Apartamentul a costat 210 lei/noapte și avea o capacitate de 3 persoane. Nu a fost nimic spectaculos, dar am avut condiții bune de cazare, nimic de obiectat.
Bani
Nu știu dacă sunt singura care își pune mereu întrebarea: plec cu euro după mine sau scot bani de la o bancă de acolo? De când folosesc cardul Revolut, obișnuiesc să schimb foarte puțini bani, dar nu știi niciodată când ai nevoie de cash și îți bate vântul în buzunare. M-am documentat puțin înainte să plec și peste tot scria că rușii preferă să plătească cash. Ei bine, mie mi s-a părut că rușii plătesc foarte mult cu cardul și că poate fi folosit peste tot – la metrou, restaurante, baruri, în parc la standurile cu înghețată, în magazinele de suveniruri și lista poate continua. Nu cred că am găsit niciun loc în care să nu fi putut folosi cardul.
Limba engleză
La capitolul limbi străini, Rusia stă rău, rău de tot. Am întâlnit foarte puțini ruși care vorbesc engleză și chiar dacă a fost frustrant uneori, ne-am descurcat destul de bine. În momentele de maximă încordare și nervi întinși la maxim, am folosit Google translate – noi scriam în engleză, aplicația citea în rusă, iar dacă interlocutorii vorbeau în rusă, aplicația ne traducea în engleză. Unii dintre ei vorbesc germană, dar și asta la un nivel începător. Personal, nu mi s-a părut greu să te descurci fiindcă totul este tradus în engleză: stațiile la metrou, anunțurile în gări, aeroporturi, metrou.
Internet
Vă sfătuiesc să vă cumpărați o cartelă SIM cu Internet nelimitat din aeroport. Telefonul meu este blocat în Orange și nu mi s-a potrivit nimic, dar Andreea, prietena mea, și-a cumpărat cu 10 euro o cartelă de la Tele 2 cu internet nelimitat pentru o săptămână. Cred că nici n-are rost să vă spun cât de bine ne-a prins, mai ales că ei nu vorbesc engleză. Când aveam nevoie de net, îmi făcea hotspot și am rezolvat problema. În rest, am avut internet peste tot: cazare, restaurante, baruri, până și în metrouri și în tren.
Buget
Viză: 41 dolari americani + 25 euro taxa pentru intermediere VFS
Bilet avion Budapesta-Moscova / St Petersburg – Moscova: 100 euro
Transport Cluj-Napoca – Budapesta: 50 euro
Tren Moscova – St Petersburg: 50 euro
Transport local: 20-25 euro
Cazare: 50 euro în St Petersburg (am folosit un voucher de la Vola.ro în Moscova)
Mâncare: 15-25 euro/masă în oraș
Intrări muzee : 5-20 euro/intrare, în funcție de muzeu
Pentru un sejur de 5 zile, alocați între 400 și 600 de euro – depinde de ce vă doriți să faceți și să vizitați în Rusia. Poate părea mult, dar Rusia este o destinație aparte care vă va cuceri! Mai multe detalii în articolele care urmează 🙂
[:en]
How to get there
The city of Moscow and the whole region of Moscow Oblast is served by three major international airports. Sheremetyevo (SVO), Domodedovo (DME) and Vnukovo (VKO) International airports. If you are planning to travel from Romania, Tarom and Aeroflot, Russia’s national air company, are flying out from Bucharest to Moscow.
If you are living in Transylvania, you can take a plane from Budapest. WizzAir is the cheapest option. It flies daily from Budapest to Moscow and five times per week to Saint Petersburg. The latter city is served by one international airport, Pulkovo Airport (LED), situated 23 km away from the city center.
You need a visa to enter the country, make sure you check the requirements before leaving!
Itinerary
Because of the short stay (5 days), we initially planned to visit only Moscow. But then, we changed our mind and decided to include Saint Petersburg in our itinerary. I mean, how often do you travel to Russia? Isn’t it worth cutting some places out of your list and seeing both cities instead?
Local transportation
Moscow
The public transportation is very efficient and surprisingly cheap. All the three airports in Moscow are connected to the stations of Moscow Metro through Aeroexpress. We flew into Vnukowo and paid 500 ruble (7 euro) for a ticket. We then took the metro to the accommodation. A metro ticket costs 55 ruble (less than 1 euro) and a card valid for three days costs around 450 ruble (6.5 euro). I recommend you to download Gett and Yondex Taxi apps, that work as Uber/Bolt. The only difference is that the estimated price at the beginning is in fact the final price, no matter the traffic jams and the duration of the trip.
Saint Petersburg
In Saint Petersburg, a metro ticket costs 45 ruble (less than 1 euro). The metro system is not as good as in Moscow, so we had to take the bus to get to our destination. We would have lost too much time changing means of transportation, so we decided to travel by Gett which was really cheap. A trip costed us between 2 and 4 euros. We took a Gett to get to the airport and it was less than 10 euros.
Metro stations
Train Moscow – St Petersburg
There are different types of trains connecting the two cities: high-speed trains, regular trains and night trains – you can book your ticket here. To save some time and a night of accommodation, we traveled by the night train. We paid 3000 ruble (41 euros) for an upper berth in a 4-person compartment. Most of the compartments are mixed – both women and men. Once embarked, we received water, crackers, toothbrush, tooth paste, slippers, towel, wipes. In the morning, they brought us salami with bread and chicken with rice. The linings were clean and the berth was quite comfortable.
Accommodation
I checked several types of accommodation before going and they’re not expensive at all!
Moscova
WE slept at Hotel Borodino, in a central area. A double room, with breakfast included, costs 80eur/night. The hotel has a pool and SPA and is situated 5-10min away from the metro station.
Sankt Petersburg
We rented an apartment for three on booking.com. It costed 40 euros/night.
Money
The local currency is rubla, ruble. 1 euro = 72 ruble. You don’t need too much cash, as you can pay (almost) everywhere by card – metro, restaurants, bars, souvenir shops etc.
English language
Here comes the tricky part. The Russians don’t speak English and it can be quite frustrating sometimes! We used Google translate a few times – we were writing in English, the app was reading out loud in Russian, they were speaking in Russian and the app was translating everything into English. Some of them speak basic German. It’s not that hard to get around, as all the important information is translated into English – in the metro stations, train stations, airports, etc.
Internet
I recommend you to buy an Internet card from the airport. It costs 10 euro for a week, with unlimited Internet. We chose Tele 2 and it was really good! Otherwise, we had wi-fi everywhere: hotels, train, metro, restaurants, bars, etc.
Budget
Visa for Romanian citizens: 41 USD + 25 EUR (if you go through the VFS agency)
Plane ticket Budapest – Moscow/St Petersburg – Budapest: 100 euro
Train Moscow -St Petersburg: 50 euro
Local transportation: 20 euro
Accommodation: 50 euro for 2 nights (we paid the room only St Petersburg, we had a discount voucher in Moscow)
Food: 15-25 euro/meal
Museums: 10-20 euros/entrance
If you are planning to stay 5 days in Russia, you need 400-600 euro, it depends on what you are planning to do, see, eat and drink! But trust me, it’s totally worth it!
[:]
Good website! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!
Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossips and web and this is really frustrating. A good website with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.